1930-luvulla rakennettu entinen Tuudin rautatieasemarakennus Virossa sijaitsee Tallinnasta noin 115 kilometrin päässä. Tunnettuun kylpyläkaupunkiin Haapsaluun on Tuudista 45 kilometrin matka. Rakennuksen toiminta rautatieasemana loppui jo vuonna 1969, mutta talo oli pitkään asuttu senkin jälkeen. Viime vuosina vanha asemarakennus seisoi kuitenkin tyhjänä kunnes sen uusi omistaja kunnosti siitä viihtyisän asuinrakennuksen.

Nykyisin entinen Tuudin rautatieasemarakennus näyttää ulkoa sellaiselta kuin se alunperin oli. Kyseessä on traditionalismin ilmiöillä höystetty funkkisrakennus. Kaksikerroksisessa talossa on 214 neliötä sekä yhdeksän huonetta. Ensimmäisessä kerroksessa on olohuoneeseen yhdistetty keittiö, kaksi huonetta, tekninen huone sekä eteinen. Toisessa kerroksessa sijaitsee kuusi huonetta ja kaksi erillistä wc:tä kylpyhuoneineen. Vanhan rautatieaseman tilanjako on nykyisessä rakennuksessa säilynyt lähes ennallaan. Ero on lähinnä siinä, että aikaisempien kuivakäymälöiden sijalla on nyt tekninen tila, jossa maalämpölaitteet sijaitsevat. Myös edellisten asuntojen alkuperäiset keittiöt ovat muuttuneet nykyajan tarpeita vastaaviksi vessoiksi yhdistettynä kylpyhuoneisiin.

 

Sisätilojen viimeistelyssä on käytetty mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja ja säilytetty alkuperäistä vanhaa. Kaikki sisätilan seinät ja katto ovat kalkkirapattuja sekä maalattu kalkkiliimamaalilla. Tilan katto on aikakaudelle tyypillisesti kaareva, joka luo tunnelmaa interiööriin. Ensimmäisen kerroksen huoneissa on tammilankkulattia ja eteisessä kalkkikivilattia. Toisessa kerroksessa alkuperäinen lautalattia on kunnostettu sekä maalattu. Myös kahta kerrosta yhdistävät portaat on kunnostettu alkuperäisistä.

 

Asemarakennuksen lisäksi kuuluu kiinteistöön myös viinikellarina toimiva maakellari, kaksi vajaa sekä saunarakennus.

 

1930-luvulla rakennetun Tuudin asemarakennuksen julkisivu on palautettu alkuperäiseen asuunsa.

 

Asemarakennus sisäpihan puolelta. Kuvan oikeassa reunassa näkyy pääsy maakellariin, joka toimii viinikellarina.

 

Pihalla on kiva terassilava, josta on näkymä metsään.

 

Taaempana lammen rannalla sijaitseva saunarakennus terasseineen.

 

Viininkellarinakin toimivan maakellarin muurilla oven yläpuolelta löytyy hauska pää-kiviveistos.

 

Viinikellarissa on aina miellyttävän viileä lämpötilä olkoon kesä tai talvi.

 

Viileässä maakellarissa voi viinien lisäksi säilyttää erilaisia ruoka-aineita. Kellari toimii tavallaan isona jääkaappina.

 

Ensimmäisen kerroksen isossa olohuoneessa on monia viihtyisiä oleskelupaikkoja. Tässä yksi, joka on koottu 60- ja 70-lukujen kierrätyshuonekaluista.

 

Koko talo on pääasiassa sisustettu hauskoilla kierrätyshuonekaluilla – kuvassa entinen arkistohylly, joka on löytänyt paikan olohuoneesta.

 

Olohuoneeseen avautuva keittiö on neutraalin valkoinen tasapainottaakseen muuta persoonallista tilaa huonekaluineen.

 

Ensimmäisen kerroksen kylpyhuoneessa on kivoja yksityiskohtia, taide-esineitä sekä osa seinästä maalattua tiilisenää.

 

Toisen kerroksen makuuhuoneesta löytyy Marimekon tekstiileja - vuodevaatteissa, lampunvarjostimessa ja seinällä naulakossa.

 

Kaikki sisäovet ovat kierrätyskäytössä olevia vanhoja ovia. Joitakin niistä tuli olemassa olevia oviaukkoja varten pienentää, toisia taas ”kasvattaa”.

 

Hauska ja maskuliininen vierashuone toisessa kerroksessa.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.