Gotlannissa, saaren pohjoisosassa, mutkittelevien pikkuteiden päässä autiolla rannalla sijaitseva Fabriken Furillen on aikamatka menneeseen ja tulevaan. Sen tehdasmainen miljöö ammentaa vanhan kalkkikivitehtaan historiasta ja rakenteista. Tulevaisuutta sen sijaan on uusi käyttötarkoitus hotellina ja ravintolana.

Kalkkivitehdas lopetti toimintansa 1970-luvulla. Valokuvaaja Johan Hellström hankki paikan vuonna 1999 ja aloitti kehitystyön kohti omia visioitaan. Nykyisin paikka on noteerattu ympäri maailmaa uniikkina designhotellina.

 

Paikassa kiteytyy minimalismi, sekä raaka ja rouhea tehdasmainen tyyli. Tämä on puhdas esimerkki industrial-sisustustyylistä. Betonipintaa ja harmaan sävyjä on käytetty paljon. Katto maalattiin aikanaan useampaan kertaan. Kokeilemalla löytyi juuri oikea harmaan sävy.

 

Yöpyminen Fabriken Furillenissa taatusti irrottaa arjesta ja antaa lomalle aivan uudenlaiset puitteet. Hotellin sijainti keskellä ei mitään, karun luonnon ja meren ympäröimänä on kiehtova ja karun kaunis. Hotellihuoneet edustavat paikan tehdastyyliä tinkimättömällä modernilla tyylillään.

 

Hotellia ympäröivä viidensadan hehtaarin luonnontilainen alue on meren saartama. Paras tapa tutustua alueen karun kauniiseen luontoon on lainata hotellivieraiden vapaassa käytössä oleva pyörä hotellilta.

 

Paikka on myös päiväretken arvoinen, ja tuolloin kannatta ehdottomasti lounastaa Fabriken Furillenin omassa ravintolassa. Valitsit sitten yöpymisen tai päivävisiitin, älä unohda kameraa. Kuvattavaa riittää taatusti.

 

Miljöö ja paikan omalaatuinen valo antaa tilaa luovuudelle. Furillen toimiikin inspiroivana kuvauspaikkana muodin, mainosten ja musiikkivideoiden maailmassa ja siellä on kuvattu satoja juttuja.

 

Fabriken Furillen nettisivut:

Osoite: Rute Furilden, 624 58 Lärbro, Gotlanti, Ruotsi

 

Gotlantiin pääsee kesäaikaan Helsingistä suorilla lennoilla.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.