Hollantilainen yritys Fiction Factory on lanseerannut pahvista valmistetun talon nimellä Wikkelhouse. Rakennus koostuu 1,2 metrin syvyisistä moduuleista joita voi helposti liittää ja irroittaa toisistaan. Talon valmistusprosessi on seuraava:  talomoduulin muotoisen muotin ympärille kääritään 24 kerrosta pahvia, joista syntyy vahva rakenne, jolla on optimaaliset eristys-ominaisuudet.

Viimeisenä kerroksena laitetaan sen päälle alumiinifolio, jonka päälle tulee vielä puuverhoilu. Wikkelhousen kotisivuilta löytyy myös video, joka antaa prosessista hyvän katsauksen. Hollannin kielen sana ”wikkel” tarkoittaa suomeksi ”kääriä”, josta talon nimikin tulee.

Wikkelhousen modulaarisen rakenteen ansiosta voi talosta tehdä juuri niin ison tai pienen, kuin haluaa. Kuvassa näkyvä talo koostuu esimerkiksi seitsemästä moduulista.
Yksi moduuli painaa vain 500 kg, joten talon pystyttäminen tontille ei vaadi erillisiä pohjatöitä. Talon tontille asettaminen vie päivän – tehtaasta kuljetetaan talo-moduulit tontille ja kootaan paikan päällä.

Wikkelhouse on valmistettu materiaaleista, joiden ympäristövaikutus on minimaalinen. Verrattuna tavalliseen taloon, Wikkelhouse on kolme kertaa ympäristöystävällisempi. Talomoduulit ovat 100 % uusiokäytettäviä. Rakennuksen elinikä on noin 100 vuotta – ainakin ihmisiän pituinen.

Jokainen Wikkelhouse on räätälöity, joten valmistaja pystyy vastaamaan asiakkaiden erityistoiveisiin lisäikkunoiden tai esimerkiksi erikoisen sisäviimeistelyn suhteen.

Talon tarkkaa hinta on hankala sanoa, koska talo koostuu moduuleista, myös sisustuksen osalta. Hinnasto sisältää yksittäisten eri moduuleiden hintoja, joista talon lopullinen hinta muodostuu.

Esimerkiksi yhden talomoduulin hinta on 3250 €, päätyikkuna lasiovineen 4490 €, wc 3465 €. Jos sen lisäksi toivotaan vielä suihkuhuonetta, muodostuu wc:n ja suihkuhuoneen yhteishinnaksi 7735 €. Taloon voi valita myös keittiömoduuleita.

Wikkelhouse soveltuu kodiksi, mökiksi, työ- tai lukutuvaksi tai mihin tahansa käyttöön. Sen voi sijoittaa luonnonkauniiseen paikkaan tai kerrostalon katolle. Valmistajan mukaan he kuljettavat ja asentavat tällä hetkellä Wikkelhouse-taloja seuraaviin maihin: Hollanti, Saksa, Tanska, Belgia, Luxenburg, Iso Britannia ja Ranska.

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.