Onnistunut remontti- ja sisustusprojekti ei vaadi paljon rahaa. Rajallinen budjetti voi synnyttää pakon sanelemana kekseliäitä ideoita ja luovia ratkaisuja.

 

Hyvä esimerkki onnistuneesta asuntosuunnittelusta, jonka koko budjetti oli vain 10 000 € on pietarilaisen INT2architecture-arkkitehtitoimiston tekemä kaksio Pietarissa. INT2architecturen perustivat kaksi nuorta arkkitehtia – Alexander Malinin ja Anastasia Sheveleva. Mainittuun budjettiin sisältyi kaikki – suunnittelutyö, viimeistelymateriaalit asennuksineen sekä kalustus. Kyseiseen 62,5 neliön asuntoon kuuluu avara eteinen vaatehuoneineen, olohuoneeseen avautuva keittiö, makuuhuone, kylpyhuone ja parveke.

 

Arkkitehtien mukaan oli sisustussuunnittelun lähtökohta rajoitettu budjetti sekä asunnon vuokraaminen. Rajoitettu budjetti innosti Alexanderia ja Anastasiaa arvioimaan viimeistelymateriaalit ja huonekalut uudelleen. Viimeistelyssä käytettiin yksinkertaisia materiaaleja ja suurin osa sisustuselementeistä sekä huonekaluista tehtiin itse. Tuloksena on arkkitehtien mukaan skandinaavinen, hieman Japani-henkinen interiööri.

 

Kaikissa asunnon huoneissa on alkuperäinen betonikatto, joka on viimeistelty läpikuultavalla suojalakalla. Olo- ja makuuhuoneessa on mäntylattia.

 

Eteisen lattia on betonia. Olohuonetta ja eteistä erottaa viimeistelemätön kevytsoraharkkoseinä. Seinän yläosassa on käytetty aukollisia harkkoja – näin olohuoneen ikkunoista tulevaa luonnonvaloa saadaan myös eteiseen.

 

Televisiopöytä on tehty Ikean BESTÅ -tv tasosta, jolle on itse lisätty vaneriovet ja nikkaroidut jalat. Ne maalattiin kuparinvärisiksi kuten ruokapöydän yllä oleva Ikean lampunvarjostimen runko.

 

Olo- ja makuuhuoneen ikkunarivin alle tehtiin säilytystilaa, joka toimii  myös esteettisenä elementtinä. Sen taakse piiloutuvat myös patterit, rei'itettyjen ovien lävitse pääsee lämpö kulkeutumaan asuntoon. Arkkitehtien mukaan reikien sijainti ovissa ei ole suinkaan sattumanvarainen, vaan rei'istä muodostuu asunnon tuleville asukkaille tietty koodi.

 

Vihreä seinäväri muodostaa raikkaan yhdistelmän vaalean puu- ja betonipinnan kanssa. Kattovalaisimien johdot kulkevat vapaasti katon pintaa myöten.

 

Asunnon viimeistelyssä sekä huonekaluissa on käytetty vihreää sävyä, joka on lähellä Tikkurilan vuoden 2016 väriksi valitsemaa M422 Vuono-sävyä.

 

Ruokapöytä on tehty maalatusta mäntylevystä, jonka alle on laitettu porraskaiteesta tehdyt jalat. Jalkojen kaksivärisyys antaa kivan vaikutelman – ne on maalattu alhaalta valkoiseksi. Kuparinväriset naulankannat ovat tarkoituksella jätetty pöytälevyssä näkyviin.

 

Keittiö on lakoninen ja yksinkertainen. Seinähyllyt kuten myös nahkaiset kaapinvetimet ovat itse tehtyjä. Keittiön oikeanpuoleisessa seinässä on sopiva syvennys pesukonetta ja jääkaappia varten.

 

Makuuhuonetta erottaa olohuoneesta puinen liukuovi.

 

Liukuoven nahkainen kahva.

 

Makuuhuoneen päätyseinä on hauskasti "osittain" maalattu. Kattoon kiinnittyvä vaateteline on itse tehty.

 

Yöpöytä on tehty rautauunista, johon on integroitu itse tehty valaisin.

 

Makuuhuoneen vaatekaappi on tehty maalatusta keittiönkaapista, jonka alle on laitettu porraskaiteesta tehdyt jalat.

 

Arkkitehtien Alexander Malinin ja Anastasia Shevelevan mukaan on itse tekeminen, niin viimeistelyn kuin huonekalujenkin, avain kohtuullisessa budjetissa pysymiseen.

 

Kylpyhuoneen allasrunko on tehty Ikean VITTSJÖ tietokonepöydästä.

 

Suihkukomeron valkoista kaakelointia elävöittää pienempien laattojen käyttö syvennyksen yläosassa. Pyyhe- ja vessapaperirullapidikkeet on tehty itse.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.