Enemmistö kodeista, joissa vierailen sisustustoimittajana, ovat neutraalinsävyisiä. Sitä hauskempaa on törmätä kotiin, jossa värien kanssa ei ole säästelty. Kyseessä on Tallinnassa historiallisessa jugendtalossa sijaitseva asunto. Talon rakennusvuosi on 1911 ja siellä asuu sisustustoimittajan kolmihenkinen perhe – äiti, isä sekä perheen pieni tyttö.

Perhettä viehättivät isot ikkunat ja reilu huonekorkeus heidän löytäessään asunnon vuosia sitten. Vaikka tilaa hallitsivat silloin ruskeat sävyt ja eteinen sekä työhuone olivat suoraan järkyttävät, tajusi perhe heti tulevaisuuden kodin potentiaalin sekä hyvän auran.

Asunnossa on kolme huonetta – olohuone, vanhempien makuuhuone sekä työhuone, joka joskus muuttuu ilmeisesti lastenhuoneeksi. Asunnon suunnittelussa oli perheen apuna tuttu arkkitehti Peeter Tambu. Remontin yhteydessä muutettiin asunnon pohjaratkaisua. Arkkitehdin vision mukaan tuli kaikkien seinissä kiinni olevien tapettien, ovien, ikkunoiden, uunin sekä keittiön puoleisessa seinässä kulkevan puupaneloinnin vastata mahdollisimman hyvin aikakautta historiallista taloa huomioiden. Sen sijaan asunnon irtonaiset elementit kuten huonekalut sekä valaisimet saivat olla moderneja.

Perhe ei olisi itse uskaltanut valita kotiinsa niin vahvoja värisävyjä. Onneksi arkkitehti kannusti perhettä käyttämään rohkeasti värejä tilassa ja nyt ovat asukkaat valintaan kaikinpuolin tyytyväisiä. Kodin eteinen on esimerkiksi maalattu lilaksi. Työhuoneen seinät ovat turkoosinisiä ja keittiö raikkaasti lehdenvihreä. Kaikki kodin tapetit ovat peräisin ruotsalaisen valmistajan Sandbergsin mallistosta.

Sisäänpääsy asuntoon käy peiliovien kautta, joissa on värikkäät tiffanylasi-ikkunat. Eteisen seinät on maalattu lilan sävyisiksi.

Olohuoneen seinät on maalattu osittain tummanharmaiksi ja osittain on seinissä samansävyinen tapetti. Uunin ilme seuraa talon rakennusvuotta  kun taas huonekalut sekä valaisimet ovat moderneja.

Työhuoneen turkoosinsävyisestä seinästä piirtyy hienosti ulos upea valkoinen kaakeliuuni

Keittiökalusto on puusepallä teetetty. Seinällä ovat Ikean Grundtal hyllyt. Kaasuliesi on Smegiltä ja tapetti Sandgergin Villa Harmonica mallistosta.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.