Ukrainalainen designtoimisto Yakusha Design, jonka perustaja ja omistaja on Victoriya Yakusha, suunnitteli Kiovan lähelle Cube House-nimisen omakotitalon.

Talon tilaaja toivoi rakennukseen myös kahta talon sisään sijoitettua autotallia, joten Yakusha Designista kuutio tuntui sopivimmalta talon muodolta. Talon tilasi nuori kaksilapsinen perhe, joka talon suunnitteluvaiheessa sai tiedon perheenlisäyksestä. Cube Housen tilasuunnittelu lähti liikkeelle siitä, että talo joustaisi perheen eri elämänvaiheiden mukaan.

 

Talon arkkitehtuurin yhtenä lähtökohtana oli, että rakennuksesta olisi mahdollisimman vähän haittaa mäntymetsätontille, johon talo rakennetaan.

 

Kaksikerroksisessa Cube House-talossa on 200 neliötä ja suunnittelija Victoriya Yakushan mukaan sisätila vaikuttaa optisen illuusion ansiosta todellista suuremmalta.

 

Keittiö-, ruokailu- ja olohuone muodostavat talon ensimmäisessä kerroksessa yhtenäisen avaran tilan. Alimmassa kerroksessa sijaitsee myös yksi talon kahdesta vessasta.

 

Keittiö on lähes huomaamaton sulautuen saumattomasti yhteen ruokailu- ja olohuoneen kanssa. Ilmavat riippuvalaisimet edustavat Petite Friture Vertigo-valaisinta.

 

Keittiön vastakkaista seinää elävöittää rapattu pinta, joka on maalattu ruskeaksi.

 

Lasinen porraskaide tuo tilaan ilmavuutta ja maksimoi myös ulkotilan näkyvyyden sisätilassa.

 

Toisessa kerroksessa sijaitsevan vanhempien makuuhuoneen pääsävy on harmaa. Vaatehuoneen ovi (sängystä vasemmalla) on lähes huomaamaton sulautuen seinään.

 

Toisen kerroksen vessallinen kylpyhuone, jonka ikkunan alle jää amme, on myös viimeistelty harmaalla ja tammipuulla.

 

Perheen teinitytön huoneen sisustuksen lähtökohtana oli, että se olisi hyvä opiskelun kuten myös kaverien kanssa oleilun kannalta.

 

Huonekorkeus mahdollisti parven rakentamisen. Nukkumatilan alle jää tilaa säilytykselle sekä sohvalle.

 

Perheen tyttären huoneen sisustusteema on metsä, joka sopii hyvin yhteen taloa ympäröivien mäntyjen kanssa.

 

Poikien huone on suunniteltu kahdelle hengelle. Avaruutta tilaan tuo ratkaisu, että sängyt eivät ole huoneessa koko ajan esillä vaan ne voidaan siirtää korotetun lattiatason sisään.

 

Valkoisia seiniä elävöittävät hauskat piirroshahmot.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.