Sao Paulon keskustassa Brasiliassa sijaitsee utopistisen arkkitehtuurin taloklassikko – Casa Bola. Suomeksi käännettynä Pallo Talo. Kyseessä on arkkitehti Eduardo Longon suunnittelema pallonmuotoinen rakennus, jossa mies itse on asustellut nyt lähes 30 vuotta.

Nuori uransa alussa oleva arkkitehti sai 70-luvun alussa idean luoda pallon muotoinen talo. Eduardo päätti toteuttaa visionsa ja rakentaa Pallotalon koti-studionsa katolle. Arkkitehdin tavoitteena oli kehittää tehtaassa valmistettava talomoduli – pieni asunto, jonka voisi liittää esimerkiksi pilvenpiirtäjään.

Vielä rohkeamman vision mukaan voisivat pallotalot kiinnittyä toisiinsa muodostaen näin ison talon, jossa jokainen pallo muodostaisi erillisen ”asuinpesän”. Pallo asuntona mahdollistaisi jokaiselle asukkaalle ”pesässä” parhaimman valon, läpinäkyvyyden sekä yksityisyyden. Longon mukaan on pallo ainoa muoto, joka mahdollistaa kehittää asuinmoduleita ilman seiniä sekä kattoja dubleeraamatta. Pallonmuotoinen tila on hyvä myös akustiikan sekä ilmanvaihdon kannalta.

Eduardo aloitti rakennustyöt vuonna 1974 ja Casa Bola valmistui 1979. Aluksi oli tarkoitus tehdä Pallotalosta vaan utooppisen arkitehtuuri suunnitelman prototyyppi, joka myöhemmin purettaisiin. Siitä syystä ei hakenut Eduardo kaupungilta talolle edes rakennuslupaa. Utopistinen arkkitehtuurisuunnitelma jäi toteuttamatta, mutta Casa Bola herättää tänäänkin ohikulkijoissa mielenkiintoa sekä toimii todisteena siitä, että pallonmuotoinen talo on täysin asuttava ja viihtyisä.

Casa Bolan rakenteessa on käytetty uusiutuvia materiaaleja. Talo on valmistettu kevytbetonista ja sen halkaisija on 8 metriä. Pallotalo on neljä kerroksinen, jossa on kolme makuuhuoneetta, neljä kylpyhuonetta, ruokailuhuone sekä keittiö. Orgaaninen sekä minimalistinen interiööri ilmaisee futuristista esteetiikkaa muistuttaen avaruusalusta tai laivaa. Koko tila on valkoinen ja suurin osa huonekaluista edustaa kiintokalustoa – ne kasvavat ulos seinästä tai lattiasta. Sisustuksen kuten myös enemmistön huonekaluista suunnitteli talon arkkitehti itse. Vaan baarijakkarat edustavat valmistuotantoa.

Pallotalon julkisivu on sininen ja katolla sijaitsee keltainen pallon muotoinen koriste. Ulospääsy talosta tapahtuu keltaisen liukumäen kautta. Sisään pääsee perinteisemmälläkin tavalla – portaiden kautta. Kenties utopia muuttuu joskus vielä todellisuudeksi? Asuisin mielelläni Pallo Talossa.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.