Steve Areen on yritteliäs sekä ennakkoluuloton mies, joka pitkän stuerttiuran jälkeen päätti rakentaa Thaimaan koillisosaan talon. Siihen avautui hyvä mahdollisuus, kun Steven thaimaalainen ystävä Hajjar Gibran antoi hänelle mangofarminsa luota sopivan tontin. Steven talo herättää ulkonäkönsä lisäksi huomiota sillä, että se pystytettiin kuudessa viikossa ja sen koko hinta viimeistelymateriaaleineen oli noin 6 500 €.

Ei paha hinta talosta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseessä on Thaimaa, missä rakennusmateriaalit sekä työvoima ovat halpoja ja rakennussäännöt eivät ole niin tiukkoja kuin Euroopassa. Esimerkiksi Steven 46,5 neliön kokoinen talo ei tarvinnut rakennuslupaa. Se jo sinänsä nopeutti talon rakennusprosessia. Steve sanoo pyöreänmuotoista taloaan Kupu-taloksi, vaikka se muistuttaa osittain enemmän palloa kun kupua.

Steve rakensi talon ystävänsä Hajjarin neuvojen mukaan täysin itse käyttäen apunaan myös Hajjarin vävyä, joka on taitava muurari. Talon muuraamiseen käytettiin kevytsoraharkkoja, vaikkapa Steve olisi halunnut käyttää mieluummin tiiltä. Niitä ei ollut talon rakennusvaiheessa kuitenkaan heti saatavilla.

Steven talo on ulkonäöltään kuin talo lasten sadusta. Se muistuttaa nurin päin käännettyä savipönttöä, jossa pyöreät aukot toimivat ikkunoina. Kaikki viimeistelymateriaalit ovat peräisin lähiympäristöstä ja myös viimeistelytyöt ovat kaikki Steven itse tekemiä. Talon seinät ovat niin ulkoa kuin sisältäkin maalattu terracotan väriseksi, johon sopii hyvin kivilattia. Makuuhuoneen kohdalla on olkikatto ja kylpyhuoneeseen trooppista tunnelmaa tuovat runsaat viherkasvit. Talossa ei ole lämmitystä eikä sinne tule lämmintä vettä. Thaimaan olosuhteissa siihen ei edes ole tarvetta. Kokonaisuutta täydentää talon suurimman ikkunan edessä oleva pyöreänmuotoinen lampi.

Steven mukaan hän ei olisi alkanut rakentamaan taloa, jos siihen olisi mennyt paljon aikaa. Miestä houkuttelivat rakennushommiin juuri ajallinen tehokkuus sekä alhainen hinta. Nyt Steve suunnittelee vievänsä Kupu-talon konseptia myös maihin, jossa on viileämpi ilmasto – esimerkiksi USA:n Oregoniin. Kenties sinne nousevat seuraavat kuputalot.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.