Globalisaation myötä ihmisten elämäntyyli on liikkuvampi kuin koskaan aikaisemmin. Rakennuttajat ja suunnittelijat ympäri maailman kehittävät uudenlaisia asumismuotoja, jotka pyrkivät palvelemaan erilaisia kohderyhmiä.

Amsterdamin keskustassa voi asustella ensimmäisessa Zoku-hotellissa, joita on nousemassa lähiaikoina muihinkin kaupunkeihin, esimerkiksi Pariisiin. Arkkitehti Arthur Staalin suunnittelema Zoku-hotelli sijaitsee  Metropool-building nimisessä rakennuksessa, joka toimi aikaisemmin toimistorakennuksena. 

 

Zoku-hotellikonseptin perustajat ovat Zoku and Beyond/Hotels Ahead – Hans Meyer ja Marc Jongerius ja suunnittelija hollantilainen suunnittelutoimisto Concrete. Kyseessä on meets-play-work -asuinkonsepti.

 

Sisääntulo hotelliin tapahtuu rakennuksen pohjakerroksen kautta. Hissillä pääsee ylimmäiseen kuudenteen kerrokseen, jossa upea greenhouse laajentuu hotellin yhteiskäytössä oleviksi tiloiksi.
 

Täällä olohuoneessa voi kirjautua sisään hotelliin, jos et ole tehnyt sitä jo aiemmin vastaavan sovelluksen kautta.

 

Olohuoneen keskeinen elementti on baari, jossa ei ole perinteisellä tavalla etu- eikä takaosaa. Jokainen voi baarissa teettää itselleen kahvin tai laskea hanasta olutta. Tarvittaessa apua saa hotellin henkilökunnalta.

 

Baarin lähettyviltä löytyy runsaasti istumapaikkoja, joihin voi istahtaa joko yksin tai porukan kanssa – riippuen siitä haluatko työskennellä itsekseen rauhassa tai keskustella muiden kanssa.

 

Viihtyisä keittiö ja ruokailutila sijoittuvat rakennuksen keskelle.

 

Sillä aikaa kun ammattikokki valmistaa paikallisista ruoka-aineksista maukasta tuoretta ruokaa voi hänen tekemisiään seurata tammipuisen baaritiskin takana ja rupatella mukavia hänen kanssaan.

 

The Zoku loft-nimiset hotellihuoneet ovat viihtyisiä mikro-asuntoja. Huoneita löytyy erikokoisina: Zoku Loft (24 m2), Zoku Loft XL (30 m2) ja Zoku Loft XXL (46 m2). Kuvassa näkyy Zoku Loft versio.

 

Makuutasolle vieviä rappusia saa tarvittaessa siirtää sisään tai ulos seinästä.

 

Seinään on upotettu myös kätevä säilytystila laatikoiden ja pikkukaappien muodossa.

 

Katon alle jäävän puusermin taakse piiloutuu makuuparvi.

 

Se on kiva pesämäinen paikka.

 

Zoku Loftin kylpyhuone.

 

Eteisestä sisään tultaessa

 

vasemmalle jää pieni keittiö

 

ja oikealle pieni työpöytä.

 

Keittiöstä eteenpäin ikkunan alle jää ruokapöytä neljälle

 

ja sen vieressä on viihtyisä pieni sohvanurkkaus.

 

Concrete suunnittelutoimisto suunnitteli Zoku-konseptia varten sisustuksen, joka koostuu standardimittaisista moduleista. Näin voi vastaavia huoneita luoda kätevästi erilaisten rakennuksien huoneisiin. Zoku-konseptin yksi idea on juuri se, että hotelli luodaan johonkin olemassa olevaan tyhjänä seisovaan rakennukseen (esim. toimistorakennus) eikä sitä rakenneta uudestaan.

www.livezoku.com
suunnittelu: Concrete, www.concreteamsterdam.nl

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.