Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Suomalainen laadukas design tunnetaan ympäri maailman ja kansainvälisten tutkimusten mukaan olemme myös yksi Euroopan kärkimaista asumisen tyytyväisyyttä mitattaessa. Keräsimme materiaaleja ja tuotteita, jotka kuvastavat mielestämme erityisen hyvin suomalaisuutta sisustuksessa. Oletko kanssamme samaa mieltä, lisäisitkö jotain joukkoon?


Jos jokin materiaali kuvastaa suomalaisuutta, on se ehdottomasti puu kaikissa variaatioissaan. Ekologinen ja luonnollinen puu heijastaa hyvin myös suomalaisten läheistä luontosuhdetta. Kuvassa on Kippari-lomakoti Mäntyharjun Loma-asuntomessuilta.


Karjalankirjonta-tapetissa toistuu kansallisromanttinen kuvio. Tapetin valmistaja on Suomen Akaassa vuonna 1930 toimintansa aloittanut tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy, joka on erikoistunut perinteisellä rotaatiopainomenetelmällä painettaviin paperitapetteihin. Valmistajan mukaan tapetti poistuu näillä näkymin tuotannosta, mutta sinistä ja vihreänsävyistä tapettia on vielä saatavana Tapettitalossa - nopeat ehtivät!


Vapaasti kasvaneesta suomalaisesta massiivimännystä tehdyt Lundian hyllyt pysyvät laadukkaan muotoilun ansiosta vuosikymmeniä ajankohtaisina. Lisäarvoa hyllyille luo niiden modulimainen sovellettavuus tilaan sekä erilaiset pintaviimeistelyvaihtoehdot.


Muotoonpuristetusta suomalaisesta koivusta valmistetut Secto-valaisimet ovat tehneet kotimaan lisäksi tähdenlennon myös maailmalla – niihin voi törmätä lentokenttien loungeissa, upeissa hotelleissa ja milloin missäkin. Vuosittain järjestettävässä Design Marketissa on juuri Secto-valaisimien myyntipisteellä erittäin kova tungos. Liioittelematta nykyaikainen designklassikko! Valaisimen design on Seppo Kohon käsialaa ja valmistaja on Secto Design.


Koivussa on jotain hyvin suomalaista – se on vaalea, vahva ja vaatimattomalla tavalla kaunis. Tuohi-seinäpaneeleilla saat koivun tyylikkyyden  kotiisi. Design: Tapio Anttila ja valmistaja: Showroom Finland.


Suomalaista metsä- ja eläinrakkautta on hyvä ilmentää myös sisustuksessa. Teemu Järven metsäeläinaiheista graafiikkaa löytyy paperivedoksien lisäksi myös puuvedoksina.


Muotoilulegendan Alvar Aalton suunnittelema jakkara 60 on jykevä, käytännöllinen, yksinkertainen ja funktionaalinen. Eivätkö nämäkin ole melko suomalaisia ominaisuuksia? Jakkaran on valmistanut Artek.


Suomen talvi on pitkä, pimeä ja kylmä vuodenaika, jolloin on ihanaa käpertyä kotisohvalla pehmeään peittoon sohvatyynyjen turvaan. Suomalaisen Lapulan Kankurin luonnonmateriaaleista valmistamat tuotteet ovat siihen mainio valinta. Kuvassa 100% puhtaasta villasta valmistetut Mesi-huopa (design: Reeta Ek) sekä Eskimo (design: Reeta Ek) ja Corona Uni (design Marja Rautiainen) -tyynynpäälliset.


Kattokruunu Shamaanissa jykevä rautarunko yhdistyy poronsarviin ja kynttilän valoon kuvastaen Lapin mystiikkaa. Kattokruunu löytyy Pentikin valikoimasta.