Vanhan rakennuksen kunnostaminen on usein paljon haastavampi ja kalliimpi projekti kuin uuden talon pystyttäminen, riippuen pitkälti toki vanhan kiinteistön kunnosta. Toisaalta vanha rakennus, jonka sisätilat on kunnostettu toimiviksi ja alkuperäistä kunnioittaviksi, on usein mielenkiintoisempi verrattuna kokonaan uuteen taloon. 

Upea esimerkki on slovenialaisen Ofis-arkkitehtitoimiston vanhasta ladosta tekemä lomakoti.

Rakennus sijaitsee Slovenian luoteisosassa Bohinjissa Julisten Alppien läheisyydessä. 

 

Ofis-arkkitehdin mukaan maatalot, ladot ja navetat ovat olennainen osa slovenialaisen maalaiskylän rakennusmaastoa. Valitettavasti useammat niistä eivät toimi nykyisin enää alkuperäisessä tarkoituksessaan vaan seisovat tyhjinä ja rappeutuvat. Usein ne kaadetaan ja niiden tilalle rakennetaan uusia taloja.

 

Vanhan ladon julkisivu on remontin yhteydessä jätetty lähes koskemattomaksi.

 

Ainoa julkisivuun tehty muutos on lautojen perforointi.
 

Tällaiselta lato näytti ennen kunnostamista. Rakennuksen pohjakerros toimi karjan navettana ja sen päällä olevassa kerroksessa kuivattiin heinää ja säilytettiin maatalousvälineitä.

 

Rakennuksen sisätila ennen remonttia.

 

Ofis-arkkitehdit säilyttivät alkuperäisen rampin.

 

Se toimii nykyisen lomakodin pääsisäänkäyntinä.

 

Entinen suljettu varastotila sisäänkäynnin vieressä avattiin.

 

Nyt se on viihtyisä terassi, josta avautuu näkymä Alpeille.

 

Sisätila on loftimaisen avoin.

 

Kaikki sisätilan puupinnat on tehty paikallisesta kuusesta.

 

Kuten myös kaikki interiöörin huonekalut.

 

Ensimmäisessä kerroksessa on olo-, ruokailu- ja makuuhuone, keittiö, vaatekomero, kaksi kylpyhuonetta ja sauna.

 

Samassa tasossa on myös sisäänkäynnin vieressä oleva terassi.

 

Puuritiläseinän takana portaat vievät ylös parvelle, jossa sijaitsee vierasmakuuhuone.

 

Näkymä yläkerran kaiteelta alakertaan.

 

Talon ensimmäisessä kerroksessa oleva päämakuuhuone.

 

Keittiö.

 

Vaatekomero.

 

Sauna.

 

Ammeella varustettu kylpyhuone.

 

Ja sen yhteydessä oleva vessa. 

 

Talon toinen kylpyhuone vessoineen.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.