Saksalainen IFUB arkkitehtitoimisto (Johannes Krohne ja Bernhard Kurz) teki sisustusprojektin asuntoon, joka sijaitsee Itävallan pääkaupungissa Wienissä. Asunto sijaitsee elegantissa kaupunginosassa 1931-luvulla rakennetussa art-deco tyylisessä kartanorakennuksessa, joita löytyy alueelta monia samantyyppisiä.

Tässä esitelty kohde on yksi rakennuksen kolmesta asunnosta ja sijaitsee talon ensimmäisessä kerroksessa. Arkkitehtien Johannes Krohnen ja Bernhard Kurzin mukaan suunnitteluprojektin lähtökohtana oli asunnon nykyaikaistaminen ja samalla sen alkuperäisen hengen säilyttäminen. Asunnon remontin yhteydessä säilytettiin monia alkuperäisiä sisustuselementtejä, kiinteitä kalustoja ja pintamateriaaleja. Kaikki lattiamateriaalit ovat alkuperäisiä, ne vain kunnostettiin. 

 

Alkuperäistä pohjaratkaisua muutettiin remontin yhteydessä mahdollisimman vähän. 

 

Vanhasta keittiöstä purettiin seiniä palvelijanhuoneen ja erillisen ruokailuhuoneen välistä joten siitä tuli avarampi ja nykyajan tarpeita vastaava. Shakkiruutuisen kaakelilattian ja parkettilattian välillä oleva palkki merkitsee paikkaa, josta väliseinä poistettiin. 

 

Nykyisen keittiön keskiönä on jykevä saari, jossa on  vetolaatikoita, hyllypintaa, uuni sekä liesi. Keittiösaaren yksi osa toimii myös ruokapöytänä. Ikkunan alla näkyvä paneeli edustaa talon alkuperäistä. Keittiön kaakelilattian alle asennettiin remontin yhteydessä lattialämmitys. 

 

Saaren yllä on kattoon kiinnittyvä avonainen ruudukkohylly, joka toimii tilassa graafisena taideteoksena. 

 

Oikealla näkyvä kiinteä keittiökaappi on alkuperäinen. 

 

Keittiön yhdessä seinässä on käytännöllinen kaapisto, johon sisältyy myös työtaso ja hana-allas. Niiden yläpuolella on ruudukoista koostuva avohylly. 

 

Keittiön työpinnan takana oleva metallirunkoinen hyllykkö on irrallinen ja siirrettävä. Sen voi kätevästi vetää ulos eteisen puolelta. 

 

Kyseinen hylly sijoittuu kätevästi eteiskaappien väliseen syvennykseen. 

 

Eteinen on tilava ja pelkistetty, jossa nousee kauniisti esille kunnostettu alkuperäinen kalanruotoparketti. Peilipinnan taakse piilotettun säilytyskaappiin on sijoitettu asunnon tekninen laitteisto. 

 

Eteisen tyylikäs minimalistinen katto. 

 

Myös uudet märkätilat kasvoivat alkuperäisten käytävien kustannuksella. Kuvassa näkyy makuuhuoneen ja kirjaston välissä sijaitseva ammeellinen kylpyhuone, jossa tilantuntua luo peilin käyttö koko yhden seinän ulottuvuudessa. Asukkaiden toive oli säilyttää myös alkuperäinen ovi kylpyhuoneen ja kirjaston välissä. Se piiloutuu peiliseinään ja on huomaamaton. Oven sijainti on hana-altaasta vasemmalla ulkoseinän vieressä. 

 

Näkymä samasta kylpyhuoneesta oven suuntaan. Harmaa terazzo lattia on tyylikäs ja samalla helppo pitää puhtaana. Kylpyhuoneessa jatkuu muualta asunnosta tuttu ruutuhyllykköelementti. 

 

Käsienpesualtaan runko toimi samalla käytännöllisenä "naulakkona". 

 

Toinen asunnon ikkunallisista kylpyhuoneista, jossa upea luonnonvalo. 

 

Täällä seinällä kertautuu keittiönlattiasta tuttu shakkiruutukuvio, mutta pehmeämmin sävyin. 

 

Kaikki asunnon pistorasiat ja kytkimet ovat aikakauden hengen mukaisia. 

 

Olohuoneessa on alkuperäiset kunnostetut peiliovet ja takka, joka on sisältä uusi mutta ulkonäöltään talon aikakauden mukainen. 

 

Arkkitehtitoimisto IFUB/Johannes Krohne & Bernhard Kurz

 

On kiva yöpyä hotellissa, joka anonyymin nukkumapaikan sijaan on persoonallinen tila, josta voisi poimia sisustusideoita kotiin tai ainakin nauttia hauskoista ratkaisuista.

Vastaava hostelli on Die Wohngemeinschaft Saksassa Kölnissä, joka sijaitsee kaupungin BelgischesViertelin taidekorttelissa. Die Wohngemeinschaft toimii samalla myös teatterina ja kahvibaarina. Hostellin 16 huonetta on sisustettu eri aiheilla, joiden hauskoista taustatarinoista voi lukea tarkemmin hostellin kotisivuilta.

 

Kuvassa kodikas Danilo niminen kolmen hengen huone.

 

Sanomalehtitapetti ja kirjahyllyt luovat huoneeseen vähän vanhanaikaisen kirjastomaisen tunnelman.  

 

Huoneesta löytyy myös perinteinen vanha kirjoituspöytä.

 

Kolmen hengen huoneen Jimmyn sisustus on saanut inspiraationsa 60-luvun psykedeliasta.

 

Pääpaino on rohkeissa väreissä ja muodoissa.

 

Jimmy-huoneeseen sisältyy myös peilipöytänurkkaus.

 

Kahden hengen Keiki-huoneen sisustuksen teema on eksotiikka.

 

Maskit, punotut pinnat ja bambu viestivät kaukaisista maista.

 

Manu-huone on vaaleanpunainen Bollywoodin keidas.

 

Nukkumapaikkoja löytyy neljälle hengelle – mainio huone pyjamabileisiin.

 

Legoista inspiroitu kahden hengen Mikkel-huone, johon saa tarvittaessa kolmannen lisäsängyn.

 

Huoneesta löytyy nurkkaus, jossa voi rakentaa itse legoista.

 

Kahdeksan hengen The Shakespearantos-huoneessa sängyt ovat kuin teatterin aitioita.

 

Omaan aitioonsa voi halutessa vetää punaisen samettiverhon eteen.

 

Vähän samantyyppinen, mutta balettiteemasta innoituksena saanut Compagnie de Resisdance -huone kuudelle hengelle. Huone muistuttaa tanssiaissalia.

 

Yuri-huoneessa voi kokea olevansa avaruuslaivassa.

 

Hip hop -aiheinen Karlo-huone, jossa metalliputket, lavamainen kalusto ja graffiti. Huone soveltuu kahdelle tai kolmelle hengelle.

 

Yhden hengen Tom-huone on oman tiensä kulkijalle, sänkynä toimii vene.

 

Sängyn takaseinässä oleva valokuvatapetti vie huoneen asukkaan avariin vuoristomaisemiin.

 

Suomen Pariisin Kulttuuri-instituutissa avattiin tammikuussa suomalainen aittakylä sadan päivän ajaksi. Suomalaisilla design tuotteilla kalustetut mökit tarjoavat elämyksiä keskellä Pariisia. Taidokkaat mökit ovat suomalaista puuosaamista parhaimmillaan. Ainoastaan liukuovissa esiintyy värejä, kevääseen sopivia hentoja puuterisia sävyjä punaisesta, sinisestä, vihreästä ja harmaasta.

Suomen Pariisin instituutti juhlistaa Suomi 100-vuotisjuhlaa asuttavalla KOTI installaatiolla. Suunnittelija Linda Bergroth on koonnut kuudesta aittamökistä koostuvan KOTI teoksen instituutin suureen saliin. Jos olet suunnittelemassa matkaa Pariisin kevääseen, kannattaa poiketa kylään. Aittoja voi vuokrata AirBnB:n kautta.

 

Pariisin KOTI on osa Mobile Home 2017 Suomen Benelux-maiden, Lontoon, Berliinin ja Pariisin kulttuuri-instituuttien suurhanke, joka tutkii kodin merkityksiä taiteen, tieteen, yhteiskunnallisten ilmiöiden ja elämyksellisyyden kautta. Vuoden aikana näihin eurooppalaisiin metropoleihin nousee erilaisia näkökulmia siitä, mitä koti voi merkitä tänä päivänä.

 

KOTI majoittaa yhteensä 12 vierasta yhden, kahden ja neljän hengen mökeissä.

 

Linda Bergroth (s.1978) on Helsingissä ja Pariisissa työskentelevä suunnittelija. Hän on opiskellut tila- ja kalustesuunnittelua Aalto-yliopistossa ja arkkitehtuuria Pariisin École d´Architecturessa. Bergroth työskentelee laaja-alaisesti ja kansainvälisesti niin teollisen muotoilun, sisustusarkkitehtuurin kuin lavastesuunnittelun parissa.

 

Vierasaitat on sisustettu suomalaisella designilla. Valaisimet Innoluxin, huonekalut ovat suomalaista puuta ja tekstiilit luonnonmateriaaleja.

 

Mökkikylässä käytetyt koivu- ja mäntyhuonekalut on Nikarille suunnitellut muotoilu- ja arkkitehtitoimisto Mattila & Mertz. Lapuan Kankurit on valmistanut tekstiilit, aamutakit ja tohvelit vieraiden käyttöön. 

 

KOTI installaatio on yhteisöllinen kokemus, jaettu koti, jossa syödään aamiaista yhdessä. Tarjoiluastiat on suunnitellut Nathalie Lahdenmäki ja aamukahvia varten design Kaksikko suunnitteli Piippu-ruukun. 

 

Studio Kaksikon eli Salla Luhtaselan ja Wesley Waltersin käsipeili kuuluu jokaisen mökin varustukseen.

 

Mökkitunnelma on parhaimmillaan, kun on pellavaa ja pärekori.

 

Sata yötä suomalaista aittaelämää Sorbonnen yliopiston ja Notre Damen välissä Pariisissa. Isommissa mökeissä voi yöpyä neljä henkilöä kerrallaan ja pienemmissä joko yksin tai kaksin. Mökeissä ei ole äänieristystä. 

 

KOTI Sleepover tuo suomalaisen yhteisöllisen aittakokemuksen elettäväksi Pariisin instituutin saliin. KOTI on kuudesta puuaitasta koostuva installaatio, josta kuka tahansa voi varata yöpymisen.

 

KOTI Sleepover 25.1.-6.5.2017 Institut Finlandais, 60, rue des Écoles 75005 Paris, France                                                                   Suomen Ranskan Kulttuuri-instituutti 

 

Ibuku on arkkitehdeistä, suunnittelijoista ja insinööreistä koostuva ryhmä joka on erikoistunut bambusta rakennettujen talojen suunnitteluun. Ibukun suunnittelemat Indonesiasta Balin saarelta löytyvät bamburakennukset – hotellit, koulut, tapahtumapaikat ja omakotitalot ovat mullistavia.

Balilla sijaitseva Green Village -kommuuni koostuu 18:sta Ibukun suunnittelemasta bamburakennuksesta, jotka sijoittuvat kaikki Ayung -joen satumaiseen laakson. Voi sanoa, että Ibuku luo aivan uutta arkitehtuurista sanastoa liittyen bambumateriaaliin yhdistäen perinteiset balilaiset käsityötaidot, insinööriosaamisen ja designideat.

 


Yksi Green Village kommuunin rakennuksista on Sharma Springs -omakotitalo. Talon tilaaja ja omistaja on Sharman perhe, joka halusi talosta fantasiamaisen viidakkopakopaikan (jungle fantasy escape). Talossa on 750 neliötä, kuusi kerrosta ja neljä makuuhuonetta.

 

Sisäänpääsy taloon tapahtuu pitkin tunnelisiltaa.

 

 

Tunnelisillan kautta pääsee suoraan avonaiseen oleskelu- ja ruokailuhuoneeseen.

 

Samassa avoimessa tilassa on myös keittiö.

 

Koko tämä tila avautuu osittain luontoon.

 


Olohuoneen kerroksen alle jää rakennuksen keskellä tornikehän ympäri kulkeva portaikko.

 

Tornikehä koostuu bambupylväistä ja portaiden kautta pääsee leikkitilaan, kirjastoon ja makuuhuoneisiin.

 

Makuuhuoneen pyöreä keinumainen sänky.

 

Makuuhuoneissa on ilmastointi ja kaarimaiset ikkunat sekä ovet.

 

Kupariset suihkukaapit ja ammeen takana oleva levy on valmistettu käsityönä.

 

Kuten myös koko muu kalusto talossa.

 

Kaikki huonekalut ovat tätä taloa varten mittatilaustyönä valmistettuja.

 

Vaikka Sharma Springs-omakotitalo on tavallaan ylellinen, on se samalla ympäristöystävällinen.

 

Bambu rakennusmateriaalina on vahva, mukautuva, joustava ja kasvaa nopeasti.

 

Aasiassa on bambua käytetty aikaisemmin lähinnä lyhytikäisten rakennusten materiaalina, mutta uudet käsittelymetodit mahdollistavat tehdä siitä todella pitkäkestoisen.

 

Ibukun mukaan bambu ei ole pelkästään ympäristöystävällinen, vaan mahdollistaa ihmisten elää ympäristössä, joka on sidoksissa luonnon kanssa parantaen näin elämänlaatua.

 

Sharma Springs talolla on myös vierastalo, jossa Balilla vierailevat voivat halutessaan yöpyä. Sinne majoittuu kaksi aikuista ja kaksi lasta.
Lisätietoa siitä löytyy Green Village sivuilta.

www.ibuku.com

 

Espanjalainen arkkitehtitoimisto H Arquitectes suunnitteli Barcelonan keskikaupungin pohjoisosaan kahden kadun kulmaan kapean omakotitalon nimellä House 1105, joka sijaitsee talon omistajien vanhempien tontilla.


Rakennuksen ulkoasun lähtökohta on arkkitehtien mukaan se, että sen vaikutus olisi ympärillä oleviin muihin rakennuksiin minimaalinen.
Mahdollisimman paljon haluttiin säilyttää myös olemassa olevaa tonttia, joten talon pinta-ala on mahdollisimman pieni (40 m2 per asuinkerros) ja korkeus maksimaalinen, mitä tontille on luvattu rakentaa.

 


Sisätilat sijoittuvat talossa kahden muurin väliin. Talon sisäänkäynti on sisäpihan puolella johon pääsee kuvassa näkyvän portin kautta.

 


Kaikki rakennuksen isot ikkunat avautuvat lounaaseen sisäpihaan, joka on talon omistajien vanhempien kanssa yhteinen. Kadunpuoleiset ikkunat ovat kapeita ja sijoitettu ohikulkijoiden silmienkorkeuden yläpuolelle.

 


Talossa on kolme porrasmaista kerrosta – kaikista syvin on alimmainen, toisen syvyys siihen verrattuna vähän vähemmän ja kolmannen kerroksen syvyys kaikista pienin.

 

Talon kaikkien kerrosten ikkunoiden edessä kulkevat pleksilasiset liuku-ovet, jotka auttavat talvella keräämään lämpöä ja kesällä taas toimivat auringonvalon suodattimina.  

 


Sisäänpääsy taloon tapahtuu ensimmäisen kerroksen terassin kautta, jonka edessä kulkevat liukuovet. Vasemmalla näkyvästä portista pääsee kadulta sisäpihaan.

 

Talon ensimmäiseen kerrokseen sijoittuva terassi on yhteydessä keittiöön ja toimii tarvittaessa viihtyisänä ruokailutilana.  

 

Pleksilasiovet tarjoavat tarvittaessa mukavaa suojaa kesäauringolta.

 

Sisätilat talossa sijoittuvat seuraavasti: ensimmäisessä kerroksessa on toisiensa suhteen avonainen keittiö ja olohuone, toisessa kerroksessa työhuone, märkä- ja talonhoitotilat ja kolmannessa kerroksessa makuuhuoneet.

 

Kerroksesta toiseen vievät talon keskellä kulkevat puiset portaat, jotka tavallaan puolittavat tilat etu-ja takatiloiksi.

 

Toiseen kerrokseen vievät portaat.

 

Työhuone toisessa kerroksessa.

 

Arkkitehtien mukaan rakennuksen ainoat ennalta määritellyt tilat ovat työhuoneen porrasseinän taakse piiloutuvat märkä- ja taloustilat. Kaikki muut huoneet talossa ovat tarpeen mukaan muunneltavissa.

 


Näkymä työhuoneesta sisäpihalle parvekkeen liukuovien ollessa auki

 

ja parvekkeen liukuovien ollessa kiinni.

 

 

www.harquitectes.com