Pitäisitkö enemmän lomakodista, joka koostuu yhdestä isommasta vai monesta pienemmästä erillisestä talosta? Tämä Yhdysvaltain Washingtonin osavaltiossa, Hoodin vuonon lähistöllä sijaitseva lomakoti todistaa, että monta pientä rakennusta yhden ison sijaan toimii todella hyvin.

The Coyle -nimisen lomakodin suunnittelija on Prentiss+Balance+Wickline Architects. Heidän mukaansa rakennuksen ulkonäköön ja olemukseen vaikutti ympäristö, jossa talo sijaitsee ja toki myös talon tilaajan toiveet. Mökkiryhmän omistaa perhe, jonka yhdellä jäsenellä on tanskalaiset juuret.

 

Kokonaisuus koostuu kolmesta rakennuksesta, joiden selkeä ja yksinkertainen ulkonäkö on saanut inspiraationsa tanskalaisesta sommerhusista.

 

Arkkitehtien mukaan taloryhmän tontille sijoittumiseen ja rakennusten keskinäiseen integraatioon kiinnitettiin paljon huomiota. Harjakattoiset setripuulla viimeistellyt mökit sulautuvat saumattomasti ympäristöönsä.  

 

Kahta päärakennusta yhdistää yhteinen sisäänkäynti. Näistä vähän kauemmas jää vierasmökki, joka on samanmuotoinen päärakennusten kanssa. Kaikki kolme rakennusta sijoittuvat tontille suurin piirtein samansuuntaisesti. Arkkitehtien mukaan kyseisen ratkaisun yhtenä ideana on maksimoida sisätiloista avautuvia näkymiä.

 

Päärakennus jakautuu kahteen taloon – yhdessä ovat makuutilat ja toisessa olohuone + avokeittiö. Märkätilat sijoittuvat makuutilojen kanssa samaan rakennukseen. 

 

Olohuoneen ranskalaiset ovet avautuvat kokonaan mahdollistaen sisätilan jatkumisen ulos terassille. Interiööri on minimalistinen ja skandinaavisen vaalea.

 

Keittiön tumma työtaso, kattohirret ja takka muodostavat sopivan kontrastin vaalean puulattian ja valkoisten seinien kanssa.

 

Saareke erottaa keittiön ruokailutilasta.

 

Olohuoneen oikealla puolella näkyy eteinen, joka yhdistää kaksi päärakennusta toisiinsa.

 

Makuuhuonerakennuksessa on kaksi makuuhuonetta, jotka sijoittuvat talon päätyihin. Niiden keskelle jäävät märkä- ja säilytystilat. Päämakuuhuoneen ikkunat avautuvat länteen tarjoten upean näkymän Olympic-vuoristoon.

 

Toisesta makuuhuoneesta pääsee tikkaita pitkin parvelle, josta löytyy lisää makuutilaa.

 

Päärakennuksesta vähän kauemmas jäävä vierastalo on askeettinen mutta viihtyisä.

 

Vierastalossa on omat märkätilansa ja sen interiööriä elävöittää sininen sävy.

 

The Coyle on viihtyisä ja kodikas lomakoti, jossa asiakkaan toiveet on onnistuneesti integroitu kustannustehokkaaseen ja ympäristöön sopeutuvaan arkkitehtuuriin.
 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.