Ibuku on arkkitehdeistä, suunnittelijoista ja insinööreistä koostuva ryhmä joka on erikoistunut bambusta rakennettujen talojen suunnitteluun. Ibukun suunnittelemat Indonesiasta Balin saarelta löytyvät bamburakennukset – hotellit, koulut, tapahtumapaikat ja omakotitalot ovat mullistavia.

Balilla sijaitseva Green Village -kommuuni koostuu 18:sta Ibukun suunnittelemasta bamburakennuksesta, jotka sijoittuvat kaikki Ayung -joen satumaiseen laakson. Voi sanoa, että Ibuku luo aivan uutta arkitehtuurista sanastoa liittyen bambumateriaaliin yhdistäen perinteiset balilaiset käsityötaidot, insinööriosaamisen ja designideat.

 

Yksi Green Village kommuunin rakennuksista on Sharma Springs -omakotitalo. Talon tilaaja ja omistaja on Sharman perhe, joka halusi talosta fantasiamaisen viidakkopakopaikan (jungle fantasy escape). Talossa on 750 neliötä, kuusi kerrosta ja neljä makuuhuonetta.

 

Sisäänpääsy taloon tapahtuu pitkin tunnelisiltaa.

 

 

Tunnelisillan kautta pääsee suoraan avonaiseen oleskelu- ja ruokailuhuoneeseen.

 

Samassa avoimessa tilassa on myös keittiö.

 

Koko tämä tila avautuu osittain luontoon.

 

Olohuoneen kerroksen alle jää rakennuksen keskellä tornikehän ympäri kulkeva portaikko.

 

Tornikehä koostuu bambupylväistä ja portaiden kautta pääsee leikkitilaan, kirjastoon ja makuuhuoneisiin.

 

Makuuhuoneen pyöreä keinumainen sänky.

 

Makuuhuoneissa on ilmastointi ja kaarimaiset ikkunat sekä ovet.

 

Kupariset suihkukaapit ja ammeen takana oleva levy on valmistettu käsityönä.

 

Kuten myös koko muu kalusto talossa.

 

Kaikki huonekalut ovat tätä taloa varten mittatilaustyönä valmistettuja.

 

Vaikka Sharma Springs-omakotitalo on tavallaan ylellinen, on se samalla ympäristöystävällinen.

 

Bambu rakennusmateriaalina on vahva, mukautuva, joustava ja kasvaa nopeasti.

 

Aasiassa on bambua käytetty aikaisemmin lähinnä lyhytikäisten rakennusten materiaalina, mutta uudet käsittelymetodit mahdollistavat tehdä siitä todella pitkäkestoisen.

 

Ibukun mukaan bambu ei ole pelkästään ympäristöystävällinen, vaan mahdollistaa ihmisten elää ympäristössä, joka on sidoksissa luonnon kanssa parantaen näin elämänlaatua.

 

Sharma Springs talolla on myös vierastalo, jossa Balilla vierailevat voivat halutessaan yöpyä. Sinne majoittuu kaksi aikuista ja kaksi lasta.
Lisätietoa siitä löytyy Green Village sivuilta.

www.ibuku.com

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.