Vastaremontoidut asunnot saattavat joskus näyttää liian kliinisiltä. Brasilialainen arkkitehtitoimisto SuperLimão Studio suunnitteli São Paolossa sijaitsevan kerrostaloasunnon niin, ettei se vaikuta liian "uudelta" vaan kodikkaasti "asutulta".

Asutun oloinen tunnelma on asunnossa saavutettu viimeistelymateriaaleilla, väreillä ja huonekaluilla. Ne eivät edusta tunnettuja designklassikoita vaan ovat käytettyjä huonekaluja, joita löytyy tavallisilta kirpputoreilta.

 

Asunto sijaitsee kerrostalossa, jonka rakennusvuosi on 2010. Asunnossa on 150 neliötä ja neljä huonetta.

 

Keittiö, olo- ja ruokailuhuone ovat yhtä avonaista tilaa. Keittiön ja olohuoneen tilanjakajana toimii tummanvihreäksi maalattu pylväs, jonka kahdelle sivulle on kiinnitetty seinähyllyt.

 

Keittiön lattia on kaakeloitu, kaikissa muissa tiloissa lattiat ovat mosaiikkiparkettia.

 

Ruokaryhmälle "diner" -vaikutelmaa luo seinän vieressä oleva sohva.

 

Keittiön työpinta on betonista. Alakaapeissa on ovien sijaan käytetty kangasta.

 

Keittiön ja olohuoneen tilanjakajana toimivan pylvään oikealle puolelle jää oviaukko, jonka eteen voi tarvittaessa laskea alumiinisen rullaoven.

 

Asunnon valaistus on toteutettu pääasiassa kiskovalaisimilla.

 

Asunnon kaikissa huoneissa on käytetty samaa seinähyllyratkaisua.

 

Makuuhuoneen päätyseinän sävy luo levollisen ja neutraalin tilavaikutelman.

 

Vierashuoneen yhden seinän ylä- ja sivuosissa on käytetty koristetiiltä, jonka aukoista valo siivilöityy tilaan.

 

Wc:ssä toistuu olo-ja työhuoneesta tuttu seinähyllyratkaisu sekä keittiöstä tuttu betonitaso.

 

Kylpyhuoneen putket ovat reilusti esillä.

 

Lattian puuritilä luo kylpyhuoneeseen lämpimän ja kivan saunamaisen vaikutelman.

 

Asunnon yhteydessä olevalla tilavalla parvekkeella voi kasvattaa viherkasveja, nauttia maisemista ja viihtyä vanhoista kauppalavoista rakennetulla sohvalla.

 

SuperLimão Studio

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.