Kuvittaja ja graafikko Jaqueline Schmidt ja viestintäpäällikkö David Friedlander alkoivat etsiä itselleen asuntoa New Yorkista kun saivat tiedon pian odotettavissa olevasta perheenlisäyksestä. Heidän nykyinen 46-neliön vuokra-asunto Brooklynissä olisi jäänyt kolmelle asukkaalle liian pieneksi.

Asunnon löytäminen New Yorkista on lähes mahdoton tehtävä. Pitkän etsinnän jälkeen löysivät Jaqueline ja David Trulia-kiinteistönvälityssivuilta pienen asunnon, jonka kunto oli kauhea, mutta sijainti loistava. Erittäin suotuisa puoli kyseisen asunnon kohdalla oli sen huonosta kunnosta johtuva alhainen myyntihinta. Se jätti Jaquelinen ja Davidin kodinoston budjettiin kivasti joustoa remontoida asunto kokonaan. 

 

60,4 m2 asunnossa on olohuoneeseen avautuva keittiö, vanhempien makuuhuone sekä lastenhuone. Ainosataan ulko-ovi jäi jäljelle alkuperäisestä asunnosta. Jopa muutamia ikkunoita lisättiin remontin yhteydessä. Asunnon suunnittelussa oli mukana myös arkkitehti David Bucovy. 

 

Koko asunnossa on upea leveälankkuinen tammiparketti. Jaquelinen mukaan he saivat luvata itselleen laadukkaiden materiaalien käytön asunnon viimeistelyssä koska tila ei ole suuri. Olohuoneen ja vanhempien makuuhuoneen välissä kulkee iso liukuovi. Sitä avatessa voi tarvittaessa laajentaa oleskelutilaa vanhempien makuhuoneeseen nostaen siinä olevan sängyn seinää vasten. 

 

David toimii viestintäpäällikkönä LifeEdited -yrityksessä, jonka on erikoistunut nokkelien ratkaisujen kehittämiseen pieniin tiloihin. Yrityksen tavoitteena on näyttää, miten pienessä tilassa ylimääräisiä tavaroita karsien voi elää onnellisemmin kuin isossa tilassa säästäen omaa energiaa, luontoa että rahaa. Kyseisestä yrityksestä olemme kirjoittaneet aikaisemminkin (lue juttu täältä).

 

Tämä perhe asuu kuin opettaa. Jokaisella tavaralla on oma paikkansa. Kuvassa vanhempien makuuhuone, jossa sänky seinää vasten nostettuna. 

 

Jaqueline on Schreech Owl -nimisen paperikaupan perustaja ja omistaja asui aikaisemmin 110 neliöisessä loftissa, joka oli täynnä huonekaluja, tavaraa ja tuhansia taidekirjoja. Viime vuosina Jaqueline on katumatta myynyt ylimääräiset tavaransa pois erilaisissa nettikaupoissa. Jaqueline neuvoo laittamaan myös kannettavan tietokoneen pois näkyviltä, jos se ei ole hetkellä käytössä. 

 

Lastenhuoneessa kuten vanhempien makuuhuoneessa on seinään nostettavat tilaa säästävät sängyt.

 

Perheen esikoinen on ehtinyt saamaan itselleen sisaruksen, jonka kanssa hän jakaa huoneen.

 

Keittiössä on Ikean kaapit ja Fagorin keittiötekniikka. Fagor on erikoistunut pieniin tiloihin tarkoitettuihin kodinkoneisiin.

 

Marmorinen työpinta ja takaseinä tuovat keittiöön aavistuksen ylellisyyttä.

 

Kylpyhuoneeseen luo kaunista tunnelma ja luonnonvaloa pieni ikkuna.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.