Syksyllä 2017 Tanskan Billundissa avasi ovensa LEGO House, jota kutsutaan myös nimellä "Home of the brick" eli legopalikoiden koti. Talo on kooltaan 12 000 neliömetriä ja sieltä löytyy 25 miljoonaa legopalikkaa.


Oletko koskaan miettinyt, miltä tuntuisi käydä legoista rakennetussa talossa? LEGO-talo tarjoaa vierailijoilleen juuri tälläisen kokemuksen.
 


Talon suunnittelija on tanskalainen arkkitehtitoimisto Big, jonka mukaan talo on ylistys legopalikoiden rajattomille käyttömahdollisuuksille.
 


Yläpuolelta katsottuna rakennus muistuttaa väriltään ja muodoltaan erilaisia legopalikoita.


Sivulta katsottuna LEGO-talon julkisivu on neutraalin valkoinen, eikä se erotu ympäristöstään sen kummemmin.
 


Legofiilikseen voi päästä taloon sisään menemättäkin. LEGO-talon legopalikoita muistuttavilla ulkoportailla on mukava istuskella tai harrastaa vaikkapa liikuntaa.
 


LEGO-talon sisätiloista löytyy legopalikoiden iloisen kirkkaita sävyjä sekä pienessä että isossa mittakaavassa. Talossa on neljä "Experience Zones" -nimistä vyöhykettä, jotka on jaettu legopalikoiden perussävyjen mukaisesti – punaiseksi, vihreäksi, siniseksi ja keltaiseksi.
 


Vihreä on tarinoiden ja roolipelien vyöhyke – täällä voit koota omia legohahmoja, tutkia legosaaria tai tehdä oman legoelokuvan.
 


Tämä noin 15 metrin korkuinen "Tree of Creativity"-puu edustaa yhtä maailman ikonisinta legopalikkaa ja se löytyy LEGO-talon Masterpiece-galleriasta.
 


Masterpiece-gallerian vaikuttavat dinosaurukset – miten sellaisia voi rakentaa legoista?
 


LEGO järjesti yhdessä Airbnb:n kanssa kilpailun, jonka voittaja saa viettää yhden yön LEGO-talossa perheenjäsentensä tai kavereidensa kanssa. Kilpailuun pystyi osallistumaan Airbnb:n sivuilla LEGO-talon kohdalla vastaamalla kysymykseen; mitä sinä ja perheenjäsenesi rakentaisitte, jos saisitte äärettömän määrän legopalikoita.
 


Kilpailu, jonka ilmoittautumisaika umpeutui viime viikolla, oli rajattu vain tiettyjen maiden asukkaisiin. Suomea näiden maiden joukossa ei ollut kansallisten säädösten vuoksi. Joka tapauksessa yksi onnekas perhe tai kaveriporukka viettää jo 24. marraskuuta yön LEGO-talossa. Makuupaikka sijoittuu valtavan legokosken alle, vaikka kyseisenä yönä tuskin jää juurikaan aikaa nukkumiselle.
 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.