Arkkitehtuurin opiskelija Caspar Schols rakensi Hollantiin vanhempiensa tontille dynaamisen puutarhamökin. Rakennus sijaitsee Eindhovenin kaupungissa ja Caspar suunnitteli sen äitinsä toiveiden mukaisesti.

Pojan mukaan hänen äitinsä on erilainen ja epätavanomainen ihminen, joka rakastaa aitoutta ja kaiken uuden kokeilua. Äidin toiveena oli puutarhamökki, joka muuttuisi erilaisten sää-, tunnelma- ja tapahtumatilanteiden mukaan. Tässä muutamat äidin listaamat toiveet: mukava paikka kirjan kirjoittamiseen, vieraiden vastaanottamiseksi, juhlien ja illallisten järjestämiseksi, vieraiden yöpymispaikka, paikka kokea luonnon välitön läheisyys, teatteri ja esiintymislava lapsenlapsille, paikka nukkua tähtien alla, paikka meditoinnille ja filosofioinnille, leikkimökki jne. Lisäksi puutarhamökin hinnan tuli pysyä 20 000 euron rajoissa ja koko 25 neliössä. Sen kokoisia ja pienempiä rakennuksia voi Hollannissa pystyttää ilman rakennuslupaa.

 

Casparin suunnittelema ja rakentama puutarhamökki vastaa kaikkiin näihin toiveisiin. Pienimmässä muodossaan mökin mitat ovat 4 x 6 metriä, jolloin rakennuksen molempien päätyseinien eteen jää avoterassi.

 

Talo on pääosin rakennettu lännendouglaskuusesta, joka on kauniin punertava ja yksi arvostetuimmista rakennuspuista.

 

Erilaisista käyttötarkoituksista riippuen voi rakennuksen 6 metrin pituista sivua pidentää lähes 12 metriin asti. Talon leveys pysyy koko ajan samana.

 

Puutarhamökin seinä- ja kattoelementit kulkevat lattialla olevia kiskoja pitkin haluttuun paikkaan.

 

Lautaverhoiltujen runkoelementtien lisäksi mökki sisältää myös lasilla verhoiltuja runkoelementtejä. Lasiverhoillut elementit työntyvät tarpeen mukaan lautaverhoiltujen elementtien sisään.

 

Luonnoksessa näkyy neljä pääasentoa, johon talon runkoelementit voi siirtää.

 

Vaihtoehto 1: Pienimmässä muodossaan taloa voi käyttää, kun sataa, on viileää ja tuulista. Mökki on silloin pieni kodikas pesä, jossa takkatulen loimussa voi filosofioida tai kirjoittaa, kertoa tarinoita tai pelata.

 

Vaihtoehto 2: Talon suljetut lautaverhoillut osat on siirretty kulmiin ja keskelle jää lasilla katettu terassi. Tämä toimii hyvin selkeällä ja viileällä säällä. Lasipinta mahdollistaa auringonpaisteen nauttimisen tuulelta suojassa.

 

Vaihtoehto 3: Sellaisenaan mökki soveltuu esimerkiksi illallisen järjestämiseen 25–30 hengelle sään ollessa huono. Talon keskelle sijoittuu iso ruokapöytä, joka jää koko ulottuvuudessaan suojelevan katon alle.

 

Vaihtoehto 4: Talon keskelle muodostuu avonainen terassi, joka mahdollistaa välittömän luontokokemuksen. Terassi toimii silloin myös esiintymislavana. Käytetään hyvällä säällä.

 

Talon varusteisiin kuuluu pieni, mutta tehokas norjalainen puulämmitteinen uuni, joka sijoittuu rakennuksen keskelle.

 

Se toimii tarvittaessa tehokkaana lämmittäjänä, mutta myös kivana tunnelmanluojana.

 

Talon keskiosan lattiarakenteista avautuu sänky.

 

Siinä nukkuja voi katsella selkeänä yönä tähtitaivasta.

 

Talon molemmissa päädyissä on ovet.

 

Suurimman osan taloelementeistä Caspar rakensi äitinsä autotallissa. Aikaa siihen meni noin 4 kuukautta.

 

Sukulaisten ja kavereiden avustuksella pystytettiin puutarhamökki tontille noin kahdessa viikossa, minkä jälkeen Caspar käytti talon viimeistelyyn vielä
kaksi kuukautta.

 

Iltahämärän tunnelmavalaistuksessa talo on mainio illallis- ja juhlatapahtumapaikka.

Talon esittelyvideo löytyy täältä.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.