Skandinaavisessa arkkitehtuurissa hyvää makua edustaa yleensä minimalistinen neliskulmainen funktionaalinen rakennus. Arkkitehdit käsittelevät rakennuksia abstrakteina massoina, joiden muodostamista suhteista sekä valon liikkeistä pitäisi syntyä humaani sekä esteettinen asuinympäristö. Julkisen rakennuksen kohdalla yhteiskunnan veloittama arkkitehtuurialan asiantuntijoiden päätösvalta on talon rakennusluvan sekä estetiikan osalta oikeutettu. Miten on asian laita, jos kyseessä onkin omakotitalo? Jos ihminen haluaa asua omenan-, sienen- tai vaikkapa kukanmuotoisessa talossa, voiko asiantuntija kieltää sitä? Mitä on hyvä maku arkkitehtuurissa ja kuka sen päättää?

Taiteilija Jan-Erik Anderssonin luoma lehdenmuotoinen Life on a Leaf -omakotitalo Turussa haastaa yhteiskunnassa hyväksytyn neliskulmaisen arkkitehtuurin sekä herättää vastakkaisia mielipiteitä arkkitehtuuripiireissä. Life on a Leaf -taloprojekti oli taiteilijan tohtoritutkinnon produktio-osuus Helsingin Kuvataideakatemiassa, jonka yhteydessä Jan-Erik perusteellisesti tutki eri aikakausien arkkitehtuuria, niiden vaikutusta ihmisiin sekä nykyajan hyväksyttyä arkkitehtuuria. Tohtoritutkinnon yhteydessä Jan-Erikillä syntyi myös ”Elämä lehdellä” -niminen kirja, jossa taiteilija kuvaa tarkasti talon syntytarinaa sekä rakennusprosessia.

Yhteistyön tulos

Life on a Leaf -talo on taiteilijan sekä arkkitehti Erkki Pitkärannan yhteistyön tulos. Jan Erik on Pitkärannan kanssa jo aikaisemminkin luonut narratiivisia rakennuksia – Kumina-nimisen ekonavetan Teuvalle sekä Gerbera-nimisen puutarhakoulun Janakkalaan. Jan-Erikin mukaan hyvän yhteistyön avain Pitkärannan kanssa on se, että molemmat inspiroivat toisiaan, uskovat tarinoiden voimaan ja luovat yhdessä arkkitehtuuria ilman kompromisseja, mikä tarjoaa molemmille yllätyksiä. Life on a Leaf -talon pohjaratkaisu on lehden muotoinen ja rakennus muistuttaa edestä katsottuna lauttaa. Talon takaosassa, jonka pohjapiirroksessa näyttää lehdenvarrelta, kulkevat kierreportaat rakennuksen kolmen kerroksen välissä. Katolla on kissankellon muotoinen lasinen kupoli.

Matkalla kotona

Life on a Leaf -talo ei edusta tavallista omakotitaloa, vaan sillä on monella tasolla toimiva kommunikatiivinen ulottuvuus. Rakennuksen kaarevat seinät luovat tilaan tunteen ”matkalla” olemisesta, jolloin kohdataan uusia elämyksiä. Jan-Erik ei halunnut, että talo edustaisi vain hänen omaa näkemystään, vaan Pitkärannan kanssa tehdyn yhteistyön lisäksi rakennuksessa on esillä kahdenkymmenen eri taiteilijan teoksia. Kyseiset tutut taiteilijat saivat vapaat kädet taiteen tekemiseksi taloon rakenteisiin, eikä kuten normaalisti, seinälle ripustettavina teoksina.

Perhe on asunut talossa viisi vuotta, mutta Jan-Erikin mukaan talo herättää silti tunteen jossakin muualla – omassa maailmassaan – olemisesta. Toisaalta Life on a Leaf -talo on täysin käytännöllinen. Perheen mukaan talon ansiosta he ovat päässeet tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä. Vierailijat eivät tule tapaamaan pelkästään Jan-Erikiä sekä perhettä, vaan ensisijaisesti taloa. Arkkitehtuuri on Life on a Leaf -talossa eräänlainen organismi, joka synnyttää omaa elämää vaikuttamalla talossa asuvaan taiteilijaperheeseen ja siellä vieraileviin. Life on a Leaf -taloon järjestetään taiteilijan opastamia kierroksia, lisätietoja: http://www.anderssonart.com/leaf/

 

Tämä moderni koti on täydellinen suurien vierasjoukkojen kestitsemiseen. Avointa tilaa on paljon ja huoneet yhdistyvät kauniisti toisiinsa muodostaen käytännöllisiä tilayhdistelmiä. Sisustuksen puhtaat linjat ja harmoniset värit tekevät kodista hienostuneen ja kutsuvan.

 

Olohuone, ruokailutila ja keittiö muodostavat suuren yhtenäisen tilan. Olohuoneen katseenvangitsijana toimivat sen isot lasipinnat. Upean maiseman paljastava ikkunaseinä jatkuu ruokailutilan kautta keittiöön. Keittiön kalustus on tummanpuhuvan klassinen selkeine linjoineen. Metallinväriset kodinkoneet ovat Liebherrin ja Gaggenaun.

 

 

Kodin saunaosastoon kuuluvat pesutilat, oleskeluhuone sekä lasitettu terassi. Täällä saunominen ja illanvietto onnistuu isommallakin porukalla. Oleskeluhuoneen lattia on laatoitettu isoilla mustilla kaakeleilla, joten märillä jaloilla voi tepastella ympäriinsä huoletta. Oleskeluhuoneesta pääsee ulos terassille jäähdyttelemään löylyjen jälkeen, ympärillä olevasta luonnosta nauttien. Terassilla voi istuskella myös talvella palelematta takan ja kattolämmittimien ansiosta.

 

 

Mustaksi maalattu sauna toimii voimakkaana vastakohtana talon muuten vaalealle sisustukselle. Metallinen siro kiuas on kuin koru keskellä tummaa puista huonetta. Tunnelmallinen valaistus saunaan on luotu lauteiden alle sijoitetuilla valoilla sekä kahden seinän ikkunoilla. Lauteilta voi ihailla alati muuttuvaa kaunista saaristomaisemaa yksipuolisesta peilipintaisesta ikkunasta, josta näkee myös oleskelutilaan ja terassille.

 

 

Väsymyksen iskiessä voi terassilta luikahtaa talon päämakuuhuoneeseen. Makuuhuoneen yksinkertainen sisutus yhdessä tummanharmaan ja valkoisen luoman kontrastin kanssa tekevät tilasta harmonisen ja rentouttavan. Tummien värien leikki jatkuu myös talon toisessa makuuhuoneessa. Huoneen seinät ja lattia ovat mustat, jättäen katon ainoaksi valkoiseksi pinnaksi. Näyttävä Eiffel-tornin kuva tuo urbaania tunnelmaa huoneeseen.

 

 

Kultaranta Resort, alue josta tämä koti löytyy, sijaitsee Naantalin keskustan ja vanhan kaupungin läheisyydessä. Kultaranta on kuuluisa rannoistaan, golfkentistään sekä ravintola- ja spa-palveluistaan. Koulu ja päiväkoti sijaitsevat vain kahden kilometrin päässä, mikä tekee alueesta lapsiperheystävällisen. 

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Naantalissa myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

 

Tämä vuonna 1960 rakennettu koti on modernisoitu täysin talotekniikan osalta talon klassista henkeä kunnioittaen. Näyttävä koti tarjoaa monia mahdollisuuksia leppoisaan yhdessäoloon vaikkapa koti-spassa rentoutuen tai tilavalla terassilla grillaten.

 

Kodin avoimessa pohjaratkaisussa olohuone, ruokailutila sekä baari ovat yhtä suurta tilaa. Tämä mahdollistaa samassa huoneessa niin perheen yhdessäolon arjen keskellä kuin vieraiden viihdyttämisen viikonloppuisin. Vieraat voidaan esimerkiksi ohjata olohuoneeseen istuskelemaan ja ihailemaan suurista ikkunoista sisäpihalle avautuvaa maisemaa. Drinkkejä voidaan tarjoilla huippuvarustellusta baarista, josta löytyy Whirlpoolin viinikaappi, jääpalakone, olutjääkaappi ja Thoreaun vesi- ja hiilihappokone.

 

 

Talon keittiö on joka kokin unelma: se on mittatilattu Saari-keittiö, joka on varusteltu muun muassa höyry-yhdistelmäuunilla sekä saarekkeesta esiin nousevalla, moottoroidulla liesituulettimella. Keittiön sisustuksessa on käytetty samaa kaunista pähkinäpuun sävyä kuin ruokailusalissa ja baarissa. Lattia taas on laatoitettu kauttaaltaan mustavalkoisilla kaakeleilla, mikä tekee kokkausjälkien puhdistuksesta helppoa.

 

 

Talon makuuhuoneet ovat rauhan tyyssijoja, jotka sijaitsevat omassa siivessään. Päämakuuhuoneen harmoniset värit ja tarkkaan harkitut kalusteet tekevät tilasta tyylikkään kokonaisuuden. Vaaleanharmaa kokolattiamatto kruunaa hotellimaisen ilmeen ja estää askelten töminän. Tilaan myös tulvii kauniisti luonnonvaloa huoneen molemmissa päädyissä olevista ikkunoista.

 

 

Arkeen luksusta tuo alakerran tunnelmallinen spa-osasto. Saunassa Helon Fonda duo 8 -höyrykiuas on upotettu tyylikkäästi lauteisiin ja sen löylyistä pääsee nauttimaan haavasta tehdyillä lauteilla. Kylpyhuoneessa voi rentoutua Svedbergsin kylpyammeessa tai Inviionin lämpötuoleissa esimerkiksi takkatulta tai TV:tä katsellen. 

 

 

Westend sijaitsee merenrannassa Etelä-Espoossa noin kymmenen kilometrin päässä Helsingistä. Alueelta löytyy muun muassa suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset päiväkodit ja koulut. Lisäksi Tapiolan palvelut ovat lähellä, samoin kuin Westendin liikekeskus. Westendissä voi nähdä myös Krepost Sveaborgiin kuuluneita ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitusrakennelmia.

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Westendissä myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.