Tutki jo ennen näyttöä mökin taustat sekä pyydä välittäjältä tai myyjältä kiinteistöpaperit ja –kartat.

Ennen kuin lähdet katsomaan kohdetta

Pyydä välittäjältä tai myyjältä tietoja mökin sijainnista, ympäristöstä sekä tontilla olevista rakennuksista. Vastaavatko ne toiveitasi?

Kaikki tiedot ovat nykyään sähköisessä muodossa ja helppo saada. Pyydä etukäteen, viimeistään ennen kaupantekoa nähtäväksesi kiinteistörekisteriotteet, kiinteistökartat sekä kaavat.

Kartoista näkee ilmansuunnat. Jos haluat, että mökkitontti avautuu länteen, on turha käydä pihalla asti katsomassa, että se on itään.

Kaavasta taas käy ilmi, kuinka paljon tontilla on rakennusoikeutta. Jos tonttia ei ole kaavoitettu, ei ole varmaa, saako sinne saa rakentaa. Kunnan rakennuslupa-asiakirjoista selviää, onko mökki tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön.

Myös alueen muusta kaavoituksesta pitää tietää etukäteen. Googlaamallakin saa tietoja, onko lähelle suunniteltu vaikka tuulivoimalaa tai isoa sikalaa.

Lainhuutotodistuksesta käy ilmi, kenellä on mökin omistusoikeus ja käyttöoikeus.

Papereista selviävät myös rasitteet. Mökillä voi olla esimerkiksi tierasite, mikä tarkoittaa sitä, että naapurit käyttävät tontilla kulkevaa tietä. Rasitustodistuksesta käyvät ilmi myös velkakiinnitykset.

Jos tontti on rannalla, varmista, että ranta kuuluu kauppaan. Jos ei kuulu, sinne ei voi esimerkiksi rakentaa laituria.

Joskus maa kohoaa tai vedenpinta alenee niin, että rantaan syntyy vesijättö, joka ei kuulu kiinteistölle vaan viereisen vesialueen omistajalle.

Jos vesijättö haittaa ranta-alueen tarkoituksenmukaista käyttöä tai on vähäinen, mökin omistaja voi lunastaa sen itselleen hakemalla vesijätönlunastamista.

Myös kuivan maan mökillä voi olla oikeuksia vesialueisiin, kuten laituriin, uimapaikkaan tai venevalkamaan. Tiedot löytää kiinteistörekisteriotteesta.

Mökin taustat on syytä selvittää jo ennen kuin lähdet katsomaan kohdetta. Jos mökki tuntuu kovin halvalta, sille on todennäköisesti syynsä. Mökin hintaa laskee esimerkiksi se, että se sijaitsee vuokratontilla. Silloin ei saa edes kaataa puita ilman maanomistajan lupaa.

Mökkitontilla

Rakennusten kuntoa on vaikea kuvailla sanoin, joten asia selviää vasta paikalla. Samoin vasta mökkitontilla voi tehdä havaintoja ympäristöstä, esimerkiksi häiritseekö puolen kilometrin päässä oleva maantie.

Kuntokartoituksia tehdään yleisesti kalliissa mökeissä, mutta harvemmin alle 100 000 euron kaupoissa. Niissäkin kuntotarkastuksen voi teettää.

Itse kannattaa tarkistaa ainakin katon kunto. Onko siellä paljon sammalta ja ovatko rännit täynnä roskia? Myös ikkunat ja eristetilanne on hyvä tutkia etenkin, jos aikoo käyttää mökkiä talvella.

Mökin ympäristö kertoo paljon siitä, miten hyvin kiinteistöstä on huolehdittu.

Mökin myyjä on paras kertomaan, miten mökkiä on remontoitu vuosien varrella. Pyydä nähtäväksesi mökkikansio, jos sellainen on. Ellei ole, niin kysy, ketkä ovat tehneet remontit ja löytyykö niistä tositteita tai tarkastuspöytäkirjoja.

Mökillä pitää perehtyä myös jätevesijärjestelmään. Missä sijaitsevat säiliöt, imeytyskenttä tai muut laitteet? Miten niitä huolletaan ja tyhjennetään?

Kustannuksia kauppahinnan päälle

Varainsiirtovero on 4 prosenttia kauppahinnasta ja kaupanvahvistajan palkkio 120 euroa, joka usein sovitaan maksettavaksi puoliksi myyjän kanssa. Lainhuudon hakeminen maksaa 400 euroa, jos käyttää asiamiestä.

Mökkiin liittyviä kiinteitä ylläpitokuluja ovat kiinteistövero, tie- ja jätemaksut, sähköt sekä vakuutukset.

Neuvoja antoivat Mikkelin Aitoasuntojen kiinteistönvälittäjä Jari Palhomaa sekä Forssan Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Lasse Välimaa.

Tämä hankolaismökki on myynnissä 395 000 euron hintaan. Se sijaitsee 4000 tontilla meren rannalla.
Tämä hankolaismökki on myynnissä 395 000 euron hintaan. Se sijaitsee 4000 tontilla meren rannalla.

Satavuotias mökki Uudestakaupungista: hintapyyntö 52 000 euroa.
Satavuotias mökki Uudestakaupungista: hintapyyntö 52 000 euroa.

Myynnissä olevia Hangon mökkejä Oikotie Asunnoissa.

Myynnissä olevia Uudenkaupungin mökkejä Oikotie Asunnoissa.

Filosofian professori mukaan paluu vanhoihin paikkoihin muistuttaa siitä, mitä joskus olimme.

Talon arvo ei ole välttämättä rahassa mitattavissa. Tunnearvo saattaa nostaa lapsuudenkodin hintaa.

Tunnearvon kysymys on moraalifilosofinen ongelma. Kuinka paljon tunteet ja muistot maksavat?

Filosofian professori Timo Airaksisen mielestä kaupanteossa ei ole tunnearvon tapauksessa vaaraa maksaa ylihintaa.

”Osoitan korkealla hintatarjouksella, millainen henkilökohtainen arvo kohteella on minulle.”

Ostaja maksaa henkilöhistoriasta, identiteetistä ja juuristaan.

”Kävin vähän aikaa sitten Vaasassa. Näin Raastuvankadun talon ikkunasta vanhan lapsuudenkotini kakluunin. Täytyy myöntää, että sen näkeminen herätti minussa lämpimiä ajatuksia.”

”Rakastamme vanhoissa paikoissa entistä itseämme. Näissä paikoissa palaamme siihen näkökulmaan, josta entinen itsemme tarkkaili ennen maailmaa.”

Perinteentutkimuksen emeritusprofessori Seppo Knuuttila pitää nostalgiaa merkkinä nykyisyyden arvioimisesta. Puolen vuosisadan takaiset valokuvat kertovat ajasta, jolloin asiat olivat eri lailla kuin nykyään.

”Nostalgia syntyy tyytymättömyydestä nykyisyyteen. Elämme aikaa, jolloin yhtenäiskulttuurin kuvitellaan murenevan ja harmonian häviävän. Silloin koti mielletään paikaksi, jonne voi palata ja jossa on yhä turvallista.”

Nostalgia on kreikankielinen lainasana, joka tarkoittaa kotiinpaluun tuskaa.

”Hetki eletty ei palaja. ”Käsityö 1920-luvulta eteläsuomalaisen kesämökin seinässä.
”Hetki eletty ei palaja. ”Käsityö 1920-luvulta eteläsuomalaisen kesämökin seinässä.

Sanan taustalla on ajatus siitä, että kotiinpaluu on mahdotonta, ja siksi koti-ikävä tekee ihmisen alakuloiseksi. 1800-luvulle asti nostalgia diagnosoitiin sairaudeksi, josta kärsivät erityisesti merimiehet ja sotilaat. Ihminen menetti vieraissa oloissa elämänvoimansa ja masentui.

Meidän oloissamme kotiinpaluu on tullut moninkin tavoin mahdolliseksi, vaikka lähdöstä olisikin kulunut aikaa ja asiat ympärillä muuttuneet.

”Nostalgiaa voidaan syyttää pinnalliseksi ja jopa valheelliseksi. Mutta se on ihmisille silti totta ja tärkeää.”

Kulttuuri on täynnä tarinoita kotiinpaluusta niin kotiin kuin kotiseudulle. Kyseessä on fantasia, josta elokuvat, laulut ja kirjallisuus ovat kertoneet koko ihmiskunnan historian ajan.

Eräs suosituimmista suomalaisista kotiinpaluun teemoista on paluu maaseudulle, joista muuttoliike lähti liikkeelle kaupunkiin 1960-luvulla.

Tätä tarinaa ovat hyödyntäneet paluumuuttomarkkinoinnissaan muun muassa Mikkelin, Kouvolan ja Joensuun kaupungit.

Kaupungit ovat lähettäneet pääkaupunkiseudulla asuville entisille asukkailleen kirjeen, joka markkinoi kotiseutua muun muassa juurilla ja identiteetillä.

”Kuntien näkökulmasta nuoret perheelliset ovat erityisen haluttuja paluumuuttajia”, kertoo Kouvolan kaupungin viestintäpäällikkö Anne Käki.

Kotiinpaluu ei tosin ole aina iloinen. Toisinaan vanha kotipaikkakunta on muuttunut tunnistamattomaksi vuosien aikana.

Silloin kotiseudun tunnearvo joutuu kivuliaasti uudelleenarvioitavaksi.

”Evakot matkustivat entisille kotipaikoilleen Karjalaan Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991. Perillä odotti järkytys. Vastassa oli joutomaata, eikä koteja ollut enää olemassa”, sanoo folkloristiikan dosentti ja Suomen Kotiseutuliiton entinen toiminnanjohtaja Lassi Saressalo.

Suunnittele työ hyvin ja pyydä apuvoimia

Netistä apua maalaamiseen

Puutalon maalaaminen on iso urakka. Apua saattaa saada urakoitsijapalveluista.

Esimerkiksi Tikkurilan Tekijäpankki ja Urakkamaailma kokoavat nettisivuillaan urakoitsijoiden yhteystietoja eri paikkakunnilta. Tekijapankki.com, Urakkamaailma.fi.

Maalivalintoihin neuvoja saa esimerkiksi Teknoksen Maalineuvonnasta ja Värisilmän Maalitohtorilta. Maalitohtorin voi tilata lisäksi kotikäynnille matkakustannuksia ja kohdekäyntikorvausta vastaan. Varisilma.fi, Teknos.fi

Ulkomaalauskausi on Suomessa parhaimmillaan keväällä ja kesällä, jolloin sää on tarpeeksi kuiva maalaamiseen.

Paras maalaussää on pilvipouta. Silloinkin kannattaa sutia suojassa suoralta auringonporotukselta, koska maalattavaan pintaan voi tulla aurinkokuplia. Maalikalvo kuivuu silloin pinnalta liian nopeasti.

Elokuussa kuivaa maalaussäätä on aamukymmenestä iltapäivään. Aamukaste on jo kuivunut, eikä iltakaste ole vielä laskeutunut.

Jos alkaa sataa, pidä maalaamisessa tauko. Anna sateen mennä rauhassa ohi ja pintojen kuivahtaa ennen työn jatkamista.

Sekoita maali aina huolellisesti ja ohenna sitä tarvittaessa, jotta maalia on helppo sivellä.

Pintojen huoltomaalausväli vaihtelee eri kohteissa, mutta maalauksen tarpeen näkee usein jo silmämääräisesti. Kohde on aika kunnostaa, kun sen pinta on kulunut tai siinä on auringon uv-säteilyn tai sään aiheuttamaa hilseilyä ja haalistumista.

Maalauksen valmistelu on aina samanlaista. Likaisen tai homeisen puupinnan päälle ei saa maalata, joten pese pinta ensin homeenpoisto- tai tehopesuaineella. Kaavi vanha irtonainen maali maalikaapimella pois, ja harjaa pois nukkaantunut puuaines.

Anna puupinnan kuivua pesun jälkeen pari päivää ennen maalausta. Käsittele puhtaat pinnat pohjusteella.

Jos maalipinta on ehjä ja hyvin hoidettu, sen päälle voi maalata uuden huoltomaalauskerroksen.

Sahattua maalaamatonta puutavaraa sutii litralla maalia noin viisi neliötä. Jos pinta on aiemmin maalattu, litra riittää noin kahdeksaan neliöön.

Tikkaiden käyttö on sitä riskialttiimpaa, mitä korkeammalla maalataan. Esimerkiksi ison omakotitalon maalaamiseen kannattaa vuokrata alumiinitelineet. Maalaustyö on silloin nopeampaa ja turvallisempaa. Kampanjoiden aikaan telinevuokrasta voi saada alennusta, jos ostaa tietyn määrän maalia.

Valmistele maalaus huonolla säällä tai aamukasteen aikaan. Silloin koko maalauspäivä tulee tehokkaasti käyttöön.

Juttuun on haastateltu Tikkurilan teknisen tuen päällikkö Rami Kuparista.