Ruoan sanotaan yhdistävän ihmisiä tavalla, johon mikään muu toiminta ei pysty. Kesä on mainiota aikaa syventää vanhoja sekä luoda uusia ystävyyssuhteita padan (lue: grillin) ympärillä. Siinä auttaa ulkokeittiön olemassaolo, jonka ansiosta voi kaiken ruuanlaittoon liittyvän tehdä ulkona ottaen prosessiin vieraatkin mukaan. Jos tontilla on tilaa, ei kesäkeittiön tarvitse rajoittua pelkästään grilliin. Grillin lisäksi voi ulkokeittiöön asentaa myös lieden, uunin ja mitä kaikkea vielä.

Forno-Terra ulkouuni on tehty valuraudasta ja tarkoitettu monipuoliseen ruoanlaittoon. Siinä voi paistaa pizzaa, pullaa, leipää kuten myös kalaa. Lisävarusteilla varustettua uunia voidaan käyttää myös savustukseen tai hitaaseen ruoan valmistukseen. Valmistaja tanskalainen Morsø, www.morsoe.de

 

Kuormalavat ovat jo pidemmän aikaa olleet erilaisten sisustusmessujen hitti – jotkut valmistajat ovat rakentaneet niistä lähes kokonaisia esillepanoja. Kuormalavoista voi koota myös kätevän kesäkeittiön. Kuva: Skagerak, www.skagerak.de

 

Qrater-nuotioalusta tarjoaa yksinkertaisen ja turvallisen tavan tehdä nuotio ulkona. Alustan kuuluukin ruostua – sen voi jättää ulos ympärivuotisesti. Kaikki muut Qrater-osat säilyvät ehjinä. Maapinnasta 18cm korkeudella seisovaan alustaan saa lisävarusteita grillaamiseen ja paistamiseen. Valmistaja belgialainen Extremis, www.extremis.be

 

Kuvassa oleva ulkokeittiö perustuu tukikehikkoon, johon voi asettaa erilaisia työtasoja, altaan sekä grillin. Sekä tukikehikko että puiset työtasot ovat säänkestävät. Valmistaja virolainen Ulaelu, www.ulaelu.ee

 

Käsien pesuun ulkona kokatessa sopii hyvin peltinen hanalla varustettu vesitynnyri. Valmistaja Granit, www.granit.com

 

Dome60-uuni on maailmankuulun kokin Jamie Oliverin keksimä ja suunnittelema. Uunin kasaaminen on helppoa ja vie vain 20 minuuttia – metrin levyinen uuni nostetaan tukikehikon päälle. Pienen koonsa ansiosta uuni sopii hyvin myös pienempiin ulkotiloihin. Valmistaja Jamie Oliver Ovens, www.jamieoliverovens.com

 

Kaupunkilaisten ei tarvitse jäädä ilman kivaa ulkogrillaamista. Cityboy Picnic Grillin voi kätevästi ottaa mukaan puistoon tai rannalle. Suunnittelija Klaus Aalto, valmistaja Selki-asema, www.selki-asema.com

 

Etelän luksusta edustava keittiö italialaiselta valmistajalta Riva1920. Kyseessä on Extra-space keittiösarjaan kuuluva moduuli, joka soveltuu sekä sisä- että ulkotilaan. www.riva1920.it

 

QZone ulkokeittiöön kuuluu kätevä työtaso takaosineen, johon voi kiinnittää hyllyjä, ripustuskoukkuja ynnä muuta. Työtasolla on runsaasti tilaa liedelle ja ruoan valmistamiseen. Keittiökehykseen voi helposti kiinnittää tarpeen vaatiessa tilapäisiä tekstiilipaneeleja, jotka suojaavat tuulelta ja auringolta. Valmistaja All+, www.allplus.eu

 

Lumen sulaessa piilossa ollut kasvusto palaa näkyviin ja monen viherpeukalot alkavat syyhytä. Nyt onkin hyvä aika aloittaa pihamaan hoito, sillä kasvien kasvukausi ei ole vielä alkanut ja ne kestävät hyvin käsittelyä. Tässä vinkkejä puutarhan kevättöihin, jotka voit aloittaa jo nyt.

 

Puut ja pensaat siisteiksi

 

Maaliskuu on hyvä aika marjapensaiden karsimiselle. Karsiminen kannattaa, sillä pensaat, joissa ei ole liian tiivis oksisto, tuottavat isompia marjoja. Vanhojen, marjoja jo muutaman kerran tuottaneiden oksien lisäksi kannattaa harventaa myös uusia versoja. Marjapensaiden kevätlannoitus tehdään heti lumen sulettua kosteaan maahan. Puutarhan kevääseen kuuluu myös marjapensaiden, samoin kuin hedelmäpuiden, ruiskutus, joka kannattaa tehdä ennen silmujen puhkeamista maalis- ja toukokuun välillä. 

Koristepensaat pysyvät elinvoimaisina, kun niitä hoidetaan säännöllisesti. Pensaista poistetaan vioittuneet ja kuolleet versot leikkaamalla. Havupensaiden leikkaamisessa on suositeltavaa, että vain saman vuoden uutta kasvustoa karsitaan. Havupensaiden latva typistetään vasta, kun haluttu latvakorkeus on saavutettu.

Puista kannattaa leikata pois sekä huonokuntoiset oksat että liian jyrkässä kulmassa kasvavat oksat ja vesiversot. Kivelliset hedelmäpuut, kuten luumu ja kirsikka, samoin kuin koivu ja vaahtera tulee jättää leikkaamatta keväällä, jottei leikkaushaavan nestevirtaus heikennä puiden kasvua. Omenapuut voi leikata heti kovien yöpakkasten loputtua ennen kuin puut aloittavat kasvukautensa. 

 

 

Nurmikko vehreäksi aidan omalla puolella

 

Lumen sulaessa nurmikon tilalta paljastuu kuollutta heinää, joka tulee haravoida pois, jotta koko kasvusto virkistyy. Nurmikkoa voi ”ilmastoida” pistelemällä siihen reikiä esimerkiksi halikolla, jotta se ei sammaloidu. Reiät voidaan myös täyttää hiekalla, jolloin niiden umpeen kasvaminen kestää pidempään ja vaikutus säilyy kauemmin. Jos nurmikolta löytyy kuolleita kohtia, tehdään niihin paikkauskylvö. Paikkauskylvö tehdään rikkomalla maan pinta ja lisäämällä siemenet, jotka peitetään hiekkamultaseoksella. Nurmikolle talven aikana syntyneet kuopat ja painaumat täytetään lisäämällä niihin uutta multaa. Nurmikkoalueiden reunat kantataan lapiolla, jotta nurmikko ei alkaisi rehottaa myös kukkapenkeissä. Huolitellut reunat antavat pihaan siistin ilmeen. Halutessaan voi raja-alueeseen lisätä vielä puu- tai kivireunuksen tuomaan persoonallisuutta. Nurmen voi kalkita jo silloin, kun lunta on vielä maassa, kun taas lannoitus tehdään vasta roudan jälkeen. 

 

Kukkapenkit kukoistamaan

 

Monelle yksi mieluisimmista puutarhan kevättöistä on kukkapenkkien hoito. Siihen riittää pelkkä penkkien siistiminen, jos penkkiä ei ole tarve muokata kasveja jakamalla. Siistiessä kukkapenkistä poistetaan sekä kuolleet kasvit että vanhat versot leikkaamalla. Luonnonlannoite tai yleislannoite sekoitetaan pintamultaan. 

Kukkapenkin ilmettä voi uudistaa jakamalla kasveja. Keväällä jaettaviin kasveihin kuuluvat muun muassa päiväliljat, jaloangervot, punahatut, kärsämöt ja syysasterit. Oikea hetki kasvien jakamiseen on yleensä toukokuu. Silloin näkee mitkä osat kasvista ovat elinvoimaisia, mutta varret eivät ole kasvaneet niin isoiksi, että niiden käsittely haittaisi kasvin normaalia kasvukehitystä. Kun kasvi jaetaan osiin, sen kukinta pysyy hyvänä ja sen juuret saavat riittävästi ravinteita, kun ne eivät ole kasvaneet liian tiheään. Kasvi jaetaan nostamalla se juuriaan myöten ylös kukkapenkistä. Jokaiseen jaettuun osioon jätetään 2–3 versoa ja terveet juuret. 

 

 

Suojaa kasvit auringolta

 

Monet ikivihreät kasvit, kuten tuijat, alppiruusut ja katajat, tarvitsevat suojaa kevätauringolta. Aurinko lämmittää kasveja, jotka haihduttavat vettä kasvustonsa kautta, mutta eivät vielä saa tarpeeksi sitä takaisin jäisestä maaperästä. Ainavihannat kasvit voi suojata esimerkiksi havunoksilla tai varjostuskankaalla. Peite suojaa kasveja myös kylmiltä kevättuulilta. Puutarhan kevään edetessä ja ilman lämmetessä voi peitettä harventaa pikkuhiljaa ja tehdä siihen hengitysaukkoja, jotta kasvit eivät paahdu auringon niitä lämmittäessä. Suojan voi poistaa, kun maa on täysin sulanut. Sulamista voi nopeuttaa kastelemalla maata lämpöisellä vedellä. 


 

Suomen kesä on kaunis mutta lyhyt, joten kesäisin kannattaa järjestää kaikki kohtaamiset, tapaamiset ja juhlat ulkona jos vain mahdollista. Kesäjuhlan tai -tapaamisen järjestäminen ulkona ei edellytä välttämättä omaa puutarhaa. Kukaan ei kiellä kivan yllätyspiknikin järjestämistä kumppanille tai kaveriporukalle järven rannalla, puistossa tai metsässä. Poimi seuraavista kuvista inspiraatiota itsellesi!

Pitkä juhlapöytä on hyvä sijoittaa puiden varjoon. Puiden väliin voi sitoa narun, johon kiinnittää koristelyhtyjä tai valonauhoja. Kuvassa ranskalaisen valmistajan Fermobin Romane-pöytä ja Dune-tuolit.

 

Jos haluaa luoda ulos intiimin ja romanttisen tilan, voi narulle kiinnittää valkoisia liinoja tai verhoja. Idea soveltuu hyvin esimerkiksi hääjuhliin.

 

Erityisesti metsämaastossa saattaa maapinta olla vähän kostea ja mutainen. Silloin on hyvä levittää tapahtumapaikkaan vähän olkia.

 

Piknikki on hauska järjestää paikassa, jossa pöytinä voi käyttää olkipaaleja ja puupakkoja. Kuva Lights4fun

 

Vanhat käyttämättömät sillat tai muut maanpintaa korkeammat paikat, josta avautuu hyvät näkymät, ovat erittäin sopivia paikkoja mukavan oleskelun järjestämiseen. Ei tarvita muuta kuin muutama liina ja tyyny mukavaan löhöilyyn – elämä on kaunista! Kuva Ikea

 

Ruoka maistuu ulkona erittäin maukkaalta ja luonnonvalo saa ruuan näyttämään huokuttelevalta. Yksinkertaiset lasipurkit sopivat mainiosti maljakoiksi kesäpöytään. Kuva Granit.

 

Merkitse illallisvieraiden paikat paperin sijaan lehtiin. Niitä ei tarvitse poimia puusta tai kasveista – maasta löytyy riittävästi. Kuva Granit.

 

Kynttilät ja kukat sopivat mainiosti pöydän koristeluun. Kuva Klong.

 

Hämärässä hehkuvan kynttilälyhdyn voi tehdä tyhjästä juomatölkistä.

 

Maahan asti ulottuva pöytäliina tekee yksinkertaisestakin pöydästä juhlavan. Sen ympäriltä löytyy upeita erilaisia tuoleja. Kuva Vitra.

 

Aika kultaa muistot ja patinoi tavarat. Järjestä rakkaalle unohtumaton öinen retki ulkona. Kuva Lights4fun.