Rintamamiestaloa remontoiva Jussi Hämäläinen näyttää, miten keittiön välitila laatoitetaan. Homma vaatii kädentaitoja sekä kärsivällisyyttä: suunnittelu ja esivalmistelut kannattaa tehdä huolellisesti.

 

Laatoittamiseen pätee sama kuin kaikkeen kodin remontointiin: jos ei osaa, kannattaa palkata ammattilainen. Mutta osaako, sen päättää jokainen itse.

Hämeenlinnalainen Jussi Hämäläinen remontoi vuonna 1946 Aulangolle rakennettua rintamamiestaloaan. Hän oli ensimmäiseltä ammatiltaan veneenveistäjä, mutta niillä hommilla ei elänyt. Nyt hän on yrittäjä ja rakennusvahinkotarkastaja, joka tekee töitä isännöitsijöille ja vakuutusyhtiöille.

Mies on remontoinut useita omia asuntoja, muun muassa rintamamiestalon ja 1920-luvun talon. Nyt vuorossa on Aulangon rintamamiestalon keittiön väli­tilan kaakelointi.

”Kuivan tilan kuten keittiön välitilan kaakeloinnin osaa tehdä kuka vain, jos on kädentaitoja ja kärsivällisyyttä. Märkätilaan, johon tarvitaan vedeneristys, ei amatöörin kannata kajota”, Hämäläinen neuvoo.

RINTAMAMIESTALO oli ostohetkellä kurjassa kunnossa, ja remontista tulee kaikenkattava. Mutta kiirettä ei ole. Hämäläinen laittaa nyt keittiön kuntoon ja lepää sitten lopputalven.

Hämäläinen on käynyt purkamassa Helsingissä saneerauksen tieltä myynnissä olleen 90-luvun keittiön. Se myytiin sopuhintaan koneineen. Hämäläiselle on tärkeää kun­nioittaa talon rakennusaikaa. Siksi hän ei valitse rintamamies­taloon trendikkäitä marokkolaiskaakeleita tai suuria designlaattoja Italiasta.

Valkoinen 20 x 20 -senttinen laatta sen sijaan sopii kokonaisuuteen erinomaisesti.

”Otin tosin mattapintaista, vaikka talon rakennusaikaan tuskin oli muuta kuin kiiltävää.”

TEE-SE-ITSE-LAATOITTAJA möhlii yleisimmin esitöissä ja suunnittelussa, sanoo Jussi Hämäläinen.

Levitetään laattalaastia likaiselle, epätasaiselle pinnalle. Kaakeloidaan nurkasta toiseen miettimättä ja mittaamatta, miten laatat asettuvat kauniisti tai asennetaan leikatut laatat paraatipaikalle.

Samaa mieltä on toimitus­johtaja Mikko Juva Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksesta. Hänkin kannustaa tee-se-itse-miehiä ja -naisia olemaan kärsivällisiä erityisesti esivalmisteluissa.

”Ohjeisiin pitäisi malttaa perehtyä todella huolellisesti, sekä laatanvalmistajien että laastinvalmistajien ohjeisiin. Jos ei noudata laastien työstöaikojen ohjeita, se kostautuu”, varoittelee Mikko Juva.

Kun laatoittaja levittää laastia kerralla liian isolle alueelle, laasti ehtii kuivua eli ammattikielellä nahkoittua ennen laattojen kiinnitystä. Sitten huonosti kiinnitetyt laatat putoilevat seinästä.

 

Laatoituksen työvaiheet

1. ESIVALMISTELU: Tarkista, onko seinä suora ja laatoitukseen sopiva. Esimerkiksi kivirakenteiset seinät ja kipsilevyt voit laatoittaa. Poista tapetti. Tasoita epätasainen pinta saneerauslaastilla. Kuva Lauri Rotko.

 

2. SOMMITTELU: Naputtele laatoitettavan alueen alle lista asennuslistaksi, jotta saat laatoituksen suoraan. Lista myös estää laattojen valumisen. Mittaa ja sommittele, miten laatat asettuvat vierekkäin ja päällekkäin. Asenna näkyvimmille paikoille vain kokonaisia laattoja. Kuva Lauri Rotko.

 

3. KIINNITYSLAASTIN SEKOITUS: Käytä saman tuoteperheen kiinnitys- ja saumauslaastia. Sekoita kiinnityslaastina käytettävä laatta- tai saneerauslaasti ämpärissä laastinsekoittimella tai porakoneeseen kiinnitettävällä laastivispilällä. Noudata pakkauksen ohjeita aineiden sekoitussuhteesta ja sekoitetun laastin vetäytymisajasta. Jos laatoitat puualustalle, käytä kaakeliliimaa. Kuva Lauri Rotko.

 

4. LAASTIN LEVITYS: Levitä laasti puhtaalle pinnalle, joka on puhdistettu esimerkiksi maalarinpesulla tai tarvittaessa käsitelty tartuntapohja-aineella. Levitä laastia teräslastalla vain seinään, älä laatan pohjaan. Kampaa laastikerros auki hammastetulla teräslastalla aina se alue kerrallaan, jonka ehdit laatoittaa heti. Kammattuun laastiin saa kaikki laatat samalle syvyydelle ja ne kiinnittyvät kunnolla. Kuva Lauri Rotko.

 

5. LAATTALEIKKURIN KÄYTTÖ: Käytät laattaleikkuria oikein, kun ennen varsinaista katkaisua kuuluu yhtenäinen, kirskuva ääni. Kun leikkurin terä on kunnossa, kahvan kevyt painaminen riittää. Jos terää painetaan liikaa, leikkausjäljestä tulee rosoinen. Katkaistut laatat kannattaa kiinnittää mahdollisimman huomaamattomiin paikkoihin. Alle puolikasta laattaa ei kannata käyttää. Kuva Lauri Rotko.

 

6. LAATTOJEN ASENNUS: Älä päästä laastin pintaa kuivumaan eli nahkoittumaan. Useimmiten laatat pitää asetella laastiin kiinni 30 minuutissa. Saat laattojen välit samankokoisiksi käyttämällä apuna laattanarua tai muovisia laattaristejä. Kuva Lauri Rotko.

 

7. SAUMAUSLAASTIN LEVITYS: Tarkista pakkauksesta, kauanko laatoituksen pitää kuivua ennen kuin saumausaine kiinnitetään. Yleensä kuivumisaika on 1–3 päivää. Levitä saumausaine kumilastalla viistoin vedoin saumoihin laattojen yli. Kuva Lauri Rotko. 

 

8. VIIMEISTELY: Puhdista ylimääräinen saumausaine laatoilta 10–30 minuutin kuluttua esimerkiksi veteen kostutetulla vaahtomuovisienellä. Kun saumaus on kuivunut viisi tuntia, voit hangata kaakelit puhtaiksi ja kiiltäviksi mikrokuituliinalla. Kuva Lauri Rotko. 

Asiantuntijat: projektipäällikö Tuomo Grönholm, Munkkiniemen rakennuspalvelu ja rakennusvahinkotarkastaja Jussi Hämäläinen, Easypoint.

 

Taloyhtiössä ei kannata laatoittaa itse muuta kuin keittiön välitila

OMAKOTITALON omistaja voi päättää, laatoittaako itse vai teettääkö työn ammattilaisilla. Asunto-osakkeen omistaja puolestaan voi laatoittaa keittiön välitilan itse, mutta ei juuri muuta ilman taloyhtiön lupaa.

”Keittiön välitilan voi laatoittaa ilman ilmoitusta taloyhtiölle. Se on tapetointiin ja maalaamiseen verrattavaa puuhaa, joka ei vaikuta talon rakenteisiin, eristeisiin tai vesi- ja viemäri­järjestelmään”, kertoo laki­asiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta.

”Jos lisäksi vaihdetaan myös työtasot ja irrotetaan hana, taloyhtiölle on tehtävä kirjallinen remontti-ilmoitus.”

Osakas on asuntoyhtiölain mukaan 10 vuotta vastuussa remontista ja sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista. Tämä pätee niin itse tehtyyn kuin teetettyyn remonttiin.

Kun osakas teettää remontin märkätiloihin, kuten kylpyhuoneeseen, remontoijalla olisi suotavaa olla vedeneristys­valmistajan kurssilta saatu todistus tai VTT:n vedeneristyssertifikaatti.

Taloyhtiön tehtävä on valvoa remonttia ja käydä mittaamassa vedeneristyksen kalvopaksuus. Kalvopaksuudesta tehdään dokumentti, josta jää kappaleet taloyhtiölle ja osakkaalle.

Osakas voi dokumentilla näyttää asunnon seuraavalle ostajalle, että remontti on tehty asianmukaisesti.

 

Patinoidut Peron Fs Fazenda -laatat soveltuvat seinä- ja lattiapinnoille. Kuva valmistaja. 

Tällaiset ovat vuoden 2017 laattatrendit: marokkolaistyyliä ja betonimaista pintaa

MINIMALISTINEN skandinaavinen tyyli oli pitkään vallitseva sisustustrendi, mutta se on selvästi hiipumassa. ”Nyt sisustajat janoavat värejä, lämpöä ja erilaisten rakenteiden kauneutta”, sanoo trendianalyytikko Susanna Björklund Ennetoolista.

Tyylimuutoksen ansiosta laattojen suosio sisustusmateriaalina voi levitä muuallekin kosteista tiloista.

”Laattoja käytetään nyt yhä enemmän myös muissa tiloissa vain sisustamisen ja ulkonäön tähden”, kertoo Björklund. Esimerkiksi marokkolaistyylisiä laattoja voidaan käyttää eteisen lattiana tai matonkaltaisena elementtinä ruokailutilassa asentamalla kahdeksankulmaisia laattoja puulattian keskelle.

BJÖRKLUND ihmettelee suomalaisten tapaa ajatella kaikissa kodin materiaalivalinnoissa mahdollista asunnon seuraavaa omistajaa. Tämän mielikuvitushenkilön myötäilystä kun päästäisiin eroon, sisustajat ja remontoijat uskaltaisivat toteuttaa itseään.

”Tarvitseeko keittiön välitilankaan aina olla insinöörimäinen suorakulmio? Varsinkaan jos keittiöön ei laiteta yläkaappeja, kaakelithan voisivat risteillä työtason yläpuolella”, Björklund ehdottaa.

Hän yllyttää kaakeloimaan huoneen yhden seinän samaan tapaan kuin perinteisesti on tapetoitu huoneeseen tehosteseinä.

Laatta sopii myös makuuhuoneen sängyn taustalle, kertoo tuotepäällikkö Kirsi Lundahl Laattapisteestä.

Hän ennustaa, että laattasuosikkeja tulevat tänä vuonna olemaan kookkaat ja luonnollisen väriset laatat. Laatat, joiden pinta näyttää rouhean betoniselta, ovat olleet suosittuja industrialistisen sisustustyylin vanavedessä, ja sisustajat ja remontoijat pitävät niistä paljon edelleen.

Marokkolaistyyppiset laatat ovat himmeäkuvioisempia kuin ennen. Kuvioista tähdet ja neliöt ovat suosituimpia. Erilaiset struktuuripinnat tuntuvat kiinnostavan kuluttajia, oli sitten kyse vienosti koholla olevasta pintarakenteesta tai hyvinkin veistoksellisesta laatan pinnasta.

 

Vaikka mustavalkoisen sisustamisen ajan sanotaan olevan ohi, väriparia kannattaa vielä suuri, uskollinen sisustajajoukko. Samoin markkolaistyylisiä kuvioita laatoissa nähdään vielä pitkään. Zoco Homen maahantuomat marokkolaiset laatat sopivat seinään ja lattiaan, koko 20 x 20 cm, hinta 100 euroa/neliö.

 

Sisustajat ovat kääntymässä poispäin kovasta, valkoisesta tyylistä. Nyt halutaan tiloihin rauhaa ja pehmeyttä. Espanjalaisilla Ape Grunge Oxid -laatoilla on tehty kylpyhuoneeseen näyttävä mutta herkkä seinä. Laatan koko on 7,50 x 30 cm, hinta 80,60 euroa/neliö, Kaakelikeskus. Laatat eivät sovellu lattiaan.

 

Koru-puukuosilaatta sopii sekä lattioihin että seiniin, niin sisälle kuin uloskin. Laatan koko on 20 x 120 cm, hinta 124,70 euroa/neliö, Laattapiste.

Kuusikulmaiset laatat ovat olleet suosittuja pari vuotta. Kun eri tavoin kuvioitujen laattojen yhteinen värimaailma on harmoninen, jopa vaisu, vaikutelma on sopivan rauhallinen. Rewind-malliston laatat, kooltaan 21 × 18,2 cm, sopivat seinään ja lattiaan. Hinta 76 euroa/neliö, Värisilmä.

Neliö- ja kuutiokuviot ovat tämän vuoden laattatrendi. Kuutiokuvio näyttää kohoavan irti lattiasta. Cube-laatat ovat lasitettuja porcellanato-laattoja, eli ne ovat hyvin tiiviitä ja kestäviä. Koko 60 x 60 cm, hinta Laattapisteessä 73,20 euroa/neliö

Laattoihin tehdään nyt kulutuksia, sillä niihin halutaan vintageilmettä ja patinaa. Peron Fs Fazenda -laatat soveltuvat seinä- ja lattiapinnoille. Koko 11 x 11 cm, hinta 144 euroa/neliö, Kaakelikeskus.

 

Rustiikkisuus on yksi selvä valtatrendi laattamaailmassa. Marazzin Rotteram-laatoilla saadaan tehtyä aitoa tiiliseinää muistuttava pinta. Paketissa on erisävyisiä laattoja, joten laatoitettavasta pinnasta tulee elävä. Tämä laatta käy myös lattiaan. Laatan koko on 7 x 28 cm. Hinta 65,90 euroa/neliö, K-rauta.

 

Kun keittössä on yläkaappien sijaan avohyllyt, hyllyjen taustaseinä voi olla hyvinkin näyttävä. Tässä seinä on laatoitettu Atelier-seinalaattasarjan eri värisillä laatoilla. Kiiltävälasitteisten laattojen pinta on aaltoileva. Laatan koko on 7,50 x 15 cm ja hinta 67,50 euroa/neliö, Pukkila.

Tähdet ovat suosittuja kuvioita laatoissa juuri nyt. Ne eivät ole enää koukeroisia ja koristeellisia, kuten Marrakech-tyylisissä laatoissa vaan paljon yksinkertaisempia. Näiden laattojen koko on 60 x 60 cm, hinta 73,20 euroa/neliö, Laattapiste.

Puukuosiset laatat luovat lämpöistä tunnelmaa myös niihin tiloihin, joissa aito puu ei kestäisi. Imso Ecotimber Oak -laatoilla, koko 10 x 10 cm, on päällystetty kylpyhuoneen seiniä ja lattiaa, hinta 68,50 euroa/neliö, Kaakelikeskus.

Keittiön lattian persoonallinen ilme syntyy muodokkaista laatoista ja maanläheisistä väreistä. Curvytile-sarjan laatat, hinta 63 euroa/neliö, Pukkila.

 

Yläkaapittomia keittiöitä on yhä enemmän. Laatat, joita ennen käytettiin ala- ja yläkaappien välissä, saavat levitä katonrajaan asti. Tibre-seinälaatoissa on puolimatta pinta ja betonimainen, hillitty kuviointi. Laattapaketissa on kuutta eri kuviota satunnaisesti sekaisin. Laatan koko on 20 x 40 cm, neliöhinta 25,90 euroa, K-rauta.

Kotimaisena käsityönä tehdyt laatat ovat harvinaisia. Susanna Palovaara valmistaa laattoja keramiikkapajallaan ja myy niitä Hattulan kaakelitehtaalla Tampereella. Palovaaran laattojen kappalehinta vaihtelee tilausmäärän mukaan, esimerkiksi koon 24 x 24 senttiä hinta on 39 euroa/kpl ja yli neliön tilauksissa 24 euroa/kpl.

Niinan unelmia -bloggaaja Niina Meriläinen toteutti viime vuonna unelmiensa kylpyhuoneremontin. Lattia on tehty italialaisista sementtilaatoista, joiden kuviot ovat jäljitelmiä 1800-luvun lopulta. Laattoja myy Domus Classica Helsingissä. Neliöhinta on noin 150 euroa.

Viime syksyn Habitare-sisustusmessuilla Signals-osasto oli omistautunut trendiennustuksille. Osaston laattaseinän suunnittelivat turkulaisen Terraviiva-yrityksen käsin tehdyistä laatoista Susanna Björklund ja Sisse Collander Enne-trenditoimistosta. Kuva Martti Järvi. 

 

Neljä asiantuntijaa antaa neljätoista vinkkiä taloyhtiöille, jotta tulevasta putkiremontista selviydytään sujuvasti.


Maxim Antonov asentaa kupariputkia kattoon putkiremontoitavassa talossa Helsingin Kalliossa. 


PUTKIREMONTTI voi mennä pieleen jo ennen urakkasopimuksen allekirjoittamista. Esimerkiksi jos remontti suunnitellaan huonosti, voi käydä niin, etteivät putket mahdukaan niille varatuille paikoille. Tai jos urakoitsija on huolimaton, joudutaan tekemään paljon takuutöitä. Niiden tekemisistä kiistellään pahimmassa tapauksessa vuosia.

Neljä alan asiantuntijaa neuvoo, missä asioissa taloyhtiön kannattaa olla tarkkana.

 

1. Tutkikaa talon kunto

TALOYHTIÖN kannattaa teettää märkätilakartoitus ja tehdä lämpö-, vesi- ja viemäriputkistojen kuntotutkimus hyvissä ajoin. Näin putkiremontista ei tarvitse tehdä hätäisiä päätöksiä. Märkätilojen tekninen käyttöikä on noin 25 vuotta ja putkien 30–50 vuotta.

Jos taloyhtiötä hoidetaan hyvin, kiinteistön kunnosta teetetään tutkimuksia ennakoiden muutenkin. Yksi taloyhtiön hallituksen tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia, että yhtiökokousta varten laaditaan vuosittain selvitys kiinteistön korjaustarpeista.

2. Ryhtykää remonttiin ajoissa

JOS PUTKIREMONTTIA lykkää liian pitkälle, vaarana ovat putkivuodot ja -tukokset. Ne aiheuttavat isoja vahinkoja, joiden korjaaminen on kallista. Vakuutuksista ei ole apua, jos korjaukset on jätetty tarkoituksella tekemättä.

3. Tehkää osakaskysely

HALLITUKSEN kannattaa kysellä myös osakkaiden ajatuksia putkiremontista märkätila­kartoituksen yhteydessä. Näin jokainen pääsee kertomaan oman mielipiteensä asiasta ja hallitus voi ottaa huomioon mahdolliset toiveet esimerkiksi märkätilan tai keittiön tilamuutoksista.

 
Tämä vanha keittiö saa aivan uuden ilmeen putkiremontissa Helsingin Kalliossa. 

 

4. Palkatkaa asiantunteva projektipäällikkö

SUUNNITTELUUN kannattaa panostaa: kunnolla suunniteltu on puoliksi tehty. Asiantuntevan projektipäällikön palkkaaminen jo putkiremontin alussa takaa, että hanke etenee suunnitellusti ja yhtiön kannalta järkevästi. Projektipäällikkö muun muassa tekee sopimukset ja ohjaa suunnittelua.

5. Valitkaa riippumattomat valvojat

TÄRKEÄÄ ON myös hankkia asiantuntevat valvojat. Riippumattomat valvojat ovat taloyhtiön luottohenkilöitä. Valvojia on oltava vähintään kolme: rakennus­teknisiä töitä sekä lvi- ja sähkötöitä varten. Maallikkovalvojia ei kannata valita, sillä he ovat rakennusalan ammattilaisten vietävissä.

6. Selvittäkää, mitä kaikkea kannattaa korjata samalla

SEURAAVA VAIHE on hankesuunnitelma. Se tarkoittaa puolueettoman lvi-alan asiantuntijan tai rakennuttaja­konsultin tekemää alustavaa putkiremonttisuunnitelmaa ja eri vaihtoehtojen vertailua.

Hanke­suunnittelijalta on hyvä pyytää konkreettista ehdotusta putkiremontin toteutustavaksi perusteluineen ja selvitystä siitä, mitä vaihtoehdot merkitsevät esimerkiksi tulevien vuosikymmenten korjauksille.

Samalla on järkevää selvittää, pitääkö uusia muutakin talotekniikkaa, kuten sähkö- ja tietoliikenne­järjestelmät. Myös mahdolliset putkirikot ja -vuodot kannattaa muistaa hankesuunnittelussa: kosteusvahinkoja voi ehkäistä vuodonilmaisimilla ja suojaputkilla.

Suunnittelu­vaiheessa kannattaa olla tarkkana, jottei lisätöitä tule myöhemmin yllätyksenä. Ne nimittäin aiheutuvat usein huonosta suunnittelusta. Silloin esimerkiksi putket eivät mahdu seinän sisään. Ikävät yllätykset johtuvat esimerkiksi, että suunnittelija on ollut huolimaton eikä ole ottanut asioista selvää remonttikohteessa.

Taloyhtiön tilaamat sovitut lisätyöt sen sijaan ovat normaali osa putkiremonttia.

 
Nämä putket on purettu putkiremontoitavan talon keittiöstä Helsingin Kalliossa. 


7. Pieni korjaus ei useinkaan riitä

HANKESUUNNITELMAN perusteella yhtiökokous päättää, miten putkiremontti tehdään: uusitaanko putket ja märkätilat vai riittääkö pelkkä putkien korjaus. Menetelmän lisäksi pitää päättää urakkamuoto.

Jos märkätilat täytyy uusia, putkien sisäpuolinen korjaus ei välttämättä ole järkevää, koska märkätilat joudutaan joka tapauksessa purkamaan ja samalla putket on helppo uusia kokonaan. Kohtalaisessa kunnossa olevien putkien ikää voi jatkaa joillakin vuosilla esimerkiksi sukittamalla tai pinnoittamalla.

8. Pyytäkää riittävästi ja vertailukelpoisia tarjouksia

TARJOUKSIA pitää pyytää tekijöiltä riittävä määrä, jotta hintatasosta saa kattavan kuvan. Sopiva määrä voi olla esimerkiksi 5–10 kappaletta. Tarjouspyyntöihin tulee eritellä tarkasti, mitä tilattavan työn ja palvelun täytyy sisältää. Muuten tarjoukset eivät ole vertailukelpoisia.

9. Valitkaa urakoitsija oikein

PÄTEVIÄ URAKOITSIJOITA voi etsiä esimerkiksi rakentamisen laatua edistävän Ralan yritysrekisteristä, jossa on yli 20 000 referenssitietoa. Suosituksia kannattaa lisäksi kysellä isännöitsijältä ja projektipäälliköltä.

10. Määritelkää tiukat sanktiot

URAKKASOPIMUKSEEN kannattaa määritellä tiukat sanktiot myöhästymisille. Yleisten sopimusehtojen (yse) aika löysään tasoon ei tarvitse tyytyä. Esimerkiksi linjakohtaisia aikatauluja voidaan tiukentaa. Jos sanktioista ei sovita erikseen, urakassa toimitaan ysen mukaan.

11. Viestikää riittävästi

VIESTINTÄ on erityisen tärkeää hankkeen alussa, jolloin osakkaille on järjestettävä tiedotustilaisuuksia. Niissä tulee kertoa talossa tehdyistä tutkimuksista, putkiremontin suunnitelmista ja hankkeen etenemisestä.

Hyviä viestintäkanavia ovat esimerkiksi ilmoitustaulu, kirjeet, sähköposti ja taloyhtiön nettisivut. Hallitus voi myös valita keskuudestaan jonkun, joka vastaa viestinnästä.

Kun urakka alkaa, tiedotusvastuu siirtyy yleensä urakoitsijalle. Taloyhtiön kannattaa sopia kirjallisesti urakoitsijan kanssa tarjouskilpailuvaiheessa, miten tiedottaminen käytännössä hoidetaan.Sähköasentaja vetää kaapeleita kylpyhuoneen kattoon putkiremontoitavassa talossa Helsingin Kalliossa. Kaapelit peittää kotelo.

 

12. Sopikaa jälkitarkastuksista

MYÖS JÄLKITARKASTUKSISTA kannattaa sopia tarkasti. Urakoitsijalta on oikeus odottaa virheetöntä luovutusta, joten taloyhtiö voi periä jo toisesta tai viimeistään kolmannesta jälkitarkastuskerrasta korvauksen.

13. Olkaa tarkkana takuuaikana

KUN PUTKIREMONTTI valmistuu, talossa tehdään vastaanottotarkastus. Sen jälkeen alkaa urakoitsijan takuuaika, joka kestää tavallisesti kaksi vuotta ja jonka aikana urakoitsijan tulee korjata mahdolliset virheet.

Hieman ennen takuuajan päättymistä on takuutarkastus. Urakoitsija vastaa vielä kymmenen vuotta takuuajan jälkeen virheistä, jotka ovat aiheutuneet muun muassa urakoitsijan törkeästä huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Näyttötaakka on tilaajalla eli taloyhtiöllä.

14. Tutustukaa alan oppaisiin

TALOYHTIÖIDEN HALLITUKSET koostuvat monesti maallikoista. Putkiremontin kulkua, johtamista ja vastuita valottavat monet alan oppaat. 

 

Kiinteistöalan Kustannus on julkaissut Jokaisen putkiremontti - ja Sata ja yksi kysymystä putkiremontista -oppaat ja Isännöintiliitto Taloyhtiömme putkiremontti -oppaan (loppuunmyyty). Kaikkia oppaita saa kirjastosta.

Ralan nettisivuilta voi ladata maksutta opasta korjausrakentamisen palveluiden hankintaan. Apua on myös RT-korteista. Netissä tietoa saa esimerkiksi Korjaustieto.fi-sivustolta.

 

Asiantuntijat: Rakennustiedon toimitusjohtaja Pasi Hulkkonen, Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen, Helsingin rakennusvalvonnan talotekniikkayksikön päällikkö Tomi Marjamäki ja LVI-Teknisten Urakoitsijoiden erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen

Jyväskyläläinen Virpi Illman suunnitteli ja rakennutti kaksioonsa minikokoisen löylyhuoneen. Samalla kylpytilat ja keittiö vaihtoivat paikkoja.

 

VANHA, kaunis kiviportaikko johtaa ovelle, josta astutaan suoraan keittiöön. Jyväskyläläinen sisustussuunnittelija Virpi Illman ottaa vieraat vastaan pullapelti kädessään. Hän on juuri leiponut taloyhtiön talkoo­kahveille syötävää.

Nyt tutustutaan kuitenkin asunnon ylellisyyteen, keskelle olohuonetta rakennettuun 1,4 neliön saunatilaan.

Kaksio on ollut aiemmin lakitoimistona ja ompelimona.

Ostohetkellä, alkukesällä 2014, huoneisto oli jo muutettu asunnoksi.

Sinne oli tehty saunakin, mutta Illman halusi pohjaratkaisusta toimivamman. Niinpä sauna ja keittiö vaihtoivat paikkaa.

Kun molemmissa tiloissa oli jo viemäröinnit ja vesiliitännät, ei suuria putkimuutoksia tarvittu. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

 

KAKSION 46 neliötä suunniteltiin huolellisesti. Virpi Illman harrastaa liikuntaa, joten toimiva pesutila ja kaunis sauna olivat ehdottomia vaatimuksia. Niitä varten rakennettiin uudet väliseinät ja löylyhuoneeseen tehtiin ikkuna.

 

Pesutilat ovat kompaktit, ja suihkusta on vain askel löylyihin. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

Kosteissa tiloissa ilmanvaihto on erityisen tärkeää.

Kaksion saunan korvausilmaputki johdettiin olohuoneen lattian alla ulkoseinään, minkä vuoksi tarvittiin lupa myös rakennusvalvontavirastosta. Poistohormina käytettiin vanhan keittiön hormia.

Vuonna 1951 rakennetun talon painovoimaiseen ilmanvaihtoon on helppo liittää uusia kanavia.

Pyykinpesukone ja kuivausrumpu sijoitettiin lauteiden alle ja niitä käytetään olohuoneen puolelta. Olohuoneeseen rakennettiin koneita varten komero, jonne vedettiin putket. Sinne tehtiin normaali vedeneristys ja lattiakaivo ja pinnat laatoitettiin.

Pyykkihuolto jää täysin piiloon ovien taakse, vaikka koneet sijaitsevat käytännössä keskellä olohuonetta. Niiden yläpuolella oleva ikkuna tuo valoa minisaunaan. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

ILLMAN teki eri alojen suunnittelijoiden kanssa tarkat suunnitelmat ennen kuin ne esiteltiin taloyhtiölle.

”Suunnittelutyötä ei yleensä kannata tehdä täysin valmiiksi ennen kuin taloyhtiöltä on saatu lupa hankkeelle. Jos taloyhtiö ei hyväksy remonttia, menee suunnittelutyö hukkaan.”

Virpi Illmanin edellinen koti sijaitse samassa talossa. Hän kuului taloyhtiönsä hallitukseen.

Remonttiasia oli otettu hallituksessa esiin hyvissä ajoin, joten taloyhtiön hyväksyntä oli varma.

Taloyhtiön käsittelyn jälkeen asia eteni rakennusvalvonta­virastoon.

”Purkutyöt veivät vain muutaman päivän. Sen sijaan ulkoseinään tehdyn ilmanvaihtokanavan vuoksi haettua rakennus­lupaa joutui odottelemaan useita kuukausia. Tähän tuleekin aina varautua, kun suunnittelee isoa remonttia,” Illman neuvoo.

Moderni ja käytännöllinen avokeittiö sijaitsee vanhan saunan paikalla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

ILLMAN asui vanhassa kodissaan, kun uutta remontoitiin puoli vuotta. Sisustussuunnittelun hän teki itse.

Lisäksi tarvittiin lvi-suunnittelija, sähkösuunnittelija ja rakennesuunnittelija, koska saunan ja olohuoneen väliin rakennettiin uusi seinä.

Pienen kaksion remonttiin tarvittiin lopulta kahdeksan eri alan tekijää työnjohtaja ja valvoja mukaan lukien.

Aikataulujen täsmääminen ja usean työmiehen liikkuminen remontin keskellä pienessä tilassa oli välillä hankalaa.

 

PIENI SAUNA on kiuaskiviä myöten täysin valkoinen ja siksi ilmavan ja raikkaan oloinen. Valoa tulvii olohuoneesta ison ikkunan kautta suoraan lauteille.

Tulikiven integroitu Kuura-kiuas on halkaisijaltaan vain 40 senttiä. Sen kivitila on suuri, ­joten lämpöä riittää.

Lauteet teki Huonekalutehdas Seppänen Illmanin piirustusten mukaan. Seinäpaneelit ovat Siparilan valmispaneelia. Lattia ja pesutilan seinät tehtiin Carraran marmorista.

”Rakastan luonnonkiveä ja suosikkini on ehdottomasti valkoinen marmori. Suomessa sitä käytetään aivan liian vähän,” Illman harmittelee.

Tulikiven Kuura-kiuas on halkaisijaltaan vain 40 senttiä, mutta kivitila on suuri. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

 

Saunan rakentamiseen tarvitaan lupa taloyhtiöltä

JOS HALUAT SAUNAN kerrostaloon, se kannattaa rakentaa samaan aikaan muun ison remontin, kuten putkiremontin yhteydessä.

Kun löylyhuoneen suunnittelee kylpyhuoneen viereen, ilmanvaihto hoituu olemassa olevan poistoilmakanavan kautta.

Tuloilmareitiksi riittää kylpyhuoneen oven alle jäävä kynnysrako. Kosteiden tilojen lämmitys on suunniteltava huolella: ne pysyvät kuivina esimerkiksi lattialämmityksen avulla.

Taloyhtiötä varten on ensi tehtävä alustava suunnitelma. Taloyhtiöillä on yleensä valmiit ohjeet erilaisille muutostöille.

Hallitukselta tai isännöitsijältä saa tiedot myös uusimmista säännöistä ja määräyksistä sekä alustavat ohjeet tarvittavista suunnitelmista, henkilöiden pätevyysvaatimuksista ja tarkastusasiakirjoista.

Vastuun jakautuminen hankkeessa käydään läpi taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän kanssa, ja remontille osoitetaan taloyhtiön hyväksymä valvoja. Valvontakustannukset maksaa osakas.

 

RAKENNUSMÄÄRÄYKSET vaihtelevat eri kunnissa, joten oman kunnan kanta kannattaa tarkistaa etukäteen.

Esimerkiksi Helsingissä saunan rakentamiselle kerrostalohuoneistoon ei tarvita rakennusvalvontaviraston lupaa kuin poikkeustapauksissa.

Kun taloyhtiö antaa hankkeelle luvan, tehdään tarkemmat suunnitelmat. Osakas palkkaa suunnittelijat, urakoitsijat ja valvojan.

Taloyhtiöllä on kuitenkin oikeus tarkistaa kunkin henkilön pätevyys ennen sopimusten tekoa.

Taloyhtiön hallitukselle toimitetaan hyväksyttäväksi kaikkien suunnittelijoiden suunnitelmat, samoin työn edetessä tarvittavat erityissuunnitelmat ja tarkastusasiakirjat.

Pienenkin rakennushankkeen suunnittelussa, työn suorittamisessa ja valvonnassa kannattaa käyttää riittävän ammattitaitoista henkilöstöä, jolloin riski epäonnistua pienenee.

Vaikka vastuu on taloyhtiöllä, vastaa osakas viime kädessä mahdollisista virheistä tai vahingoista.

Asiantuntijat: Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja lupa-arkkitehti Mervi Abelli Helsingin rakennusvalvontavirastosta. Lisätietoa saa Helsingin rakennusvalvontaviraston sivuilta.

 

Makuuhuoneen tyyli on ylellinen. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

Virpi Illman on ammatiltaan sisustussuunnittelija. Kaksion olohuoneeseen tunnelmaa tuo pieni takka. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen.