Putkien uusiminen omakotitaloon kannattaa tehdä ajoissa – lue vinkit omakotitalon putkiremonttiin

Tuusulalainen Päivö Kuusisto uusi kylpyhuoneensa pinnat jo viisi vuotta sitten, jolloin putkiremontti ei tuntunut vielä ajankohtaiselta. Hän päätti uusia putket viime vuonna, kun vakuutusyhtiö ilmoitti, ettei se enää korvaisi vuotovahinkoja.
Tuusulalainen Päivö Kuusisto uusi kylpyhuoneensa pinnat jo viisi vuotta sitten, jolloin putkiremontti ei tuntunut vielä ajankohtaiselta. Hän päätti uusia putket viime vuonna, kun vakuutusyhtiö ilmoitti, ettei se enää korvaisi vuotovahinkoja.

Tee putkiremontista aina kirjallinen sopimus. Sopimukseen kannattaa kirjata myös tiedot takuista. Työn takuu on tavallisesti vähintään kaksi vuotta, mutta siitä voi neuvotella. Materiaaleille takuun antaa valmistaja.

Omakotiasukkaan on hyvä palkata remonttiin oma valvojansa. Valvoja on suositeltavaa olla jo silloin, kun tekee sopimuksen urakoitsijan kanssa. Valvojia voi etsiä esimerkiksi verkosta osoitteista Fise.fi ja Rkl.fi.

Oman paikkakunnan rakennusvalvonnasta voi tiedustella, vaatiiko remontti lupia. Rakennus- tai toimenpidelupa saattaa olla tarpeen, jos uusii koko putkiston. Rakennusvalvonta auttaa lupien hakemisessa.

Omakotitalon putkiremontti ei ole samanlainen painajainen kuin kerrostalossa, jos sen tekee ajoissa. Moni jättää urakan liian myöhään, jolloin putket jo pettävät. Tällainen hidastelu voi moninkertaistaa remontin hinnan.

Putkiremontti tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun putket saavuttavat teoreettisen kestoikänsä eli alkavat olla 40–50 vuotta vanhoja. Nyt työn alla on paljon 1960- ja 1970-luvuilla rakennettuja omakotitaloja.

Kuusistot maksoivat käyttövesiputkiston uusimisesta 5 600 euroa, ja remontti oli ohi muutamassa päivässä.
Kuusistot maksoivat käyttövesiputkiston uusimisesta 5 600 euroa, ja remontti oli ohi muutamassa päivässä.

Tuusulalaiset Merja ja Päivö Kuusisto huomasivat kunnostaa 35 vuotta vanhan omakotitalonsa röörit ennen kuin tuli ongelmia. Viime vuoden lopulla valmistunut remontti oli lopulta kivuton.

Pyydä useita tarjouksia

Omakotitalojen putkiremontteja tekevät yleensä niihin erikoistuneet pienemmät yritykset. Osaavan urakoitsijan valinta on olennaista remontin onnistumisen kannalta.

Lvi-alan työnantajajärjestön LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen suosittelee pyytämään vertailevan tarjouksen muutamalta eri urakoitsijalta.

”Urakoitsijoilta kannattaa pyytää referenssejä aiemmista töistä, ja tarvittaessa voi soittaa aiemmille asiakkaille”, kertoo Mäkinen.

Kuusistot pyysivät tarjouksen neljästä eri firmasta nettihakujen ja tutuilta saatujen vinkkien jälkeen.

LVI-TU:n lisäksi tekijöitä löytää esimerkiksi rakennus-, lvi- ja kiinteistöalan henkilöpätevyyksiä myöntävän Fisen tai rakennusasiantuntijoiden järjestön Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n kautta.

Harkitse tarkkaan kaupustelijoita

Ovelta toiselle kiertävistä remonttireiskoista Kuusisto varoittaa.

”Alueellamme kiertää lähes viikoittain joku. Hiljattain ovellamme kävi tarjoamassa ikkunoiden remonttia sama firma, joka uusi ikkunamme kolme vuotta sitten”, Kuusisto kertoo.

Hän vinkkaa selvittämään yritysten taustat ja varmistamaan, että firma on vakiintunut. Plussaa on, jos joku tuttu suosittelee.

Samankaltaisia kokemuksia on Omakotiliiton rakennusneuvojalla Torsti Siltasella.

”Kiertävien kaupustelijoiden kanssa ei kannata ryhtyä mihinkään. Heitä käy minunkin ovellani. Usein he sanovat, että kaupat täytyy tehdä heti, jotta saa edullisesti. Suosittelen paikkakunnan suosittua putkiliikettä. Silloin on vastuuhenkilö lähellä”, Siltanen sanoo.

Halvempi kuin kerrostalossa

Kerrostalohuoneistossa putkiremontti maksaa usein kymmeniätuhansia euroja. Omakotiasukkaat selviävät huomattavasti halvemmalla. Esimerkiksi Kuusistojen saamissa tarjouksissa hintahaitari oli 5 400 eurosta 6 500 euroon.

Hinnat ovat linjassa Helsingin Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden arvioiden kanssa. Heidän mukaansa noin sadan neliön omakotitalon vesijohtoverkoston uusinta maksaa keskimäärin muutaman tonnin. Jos samalla uusii myös lämpö- ja viemäriputket, hinta on helposti yli kaksi kertaa enemmän.

”Käyttövesi- ja viemäriverkoston uusiminen voi maksaa jopa 10 000 euroa”, Mäkinen sanoo.

Uudet putket on asennettu pintavetona ja vanhat putket rakenteissa tulpattu kiinni.
Uudet putket on asennettu pintavetona ja vanhat putket rakenteissa tulpattu kiinni.

Remonttikulut kannattaa hyödyntää verotuksessa. Esimerkiksi yrittäjältä ostetun arvonlisäverollisen työn osuudesta saa kotitalousvähennykseen 45 prosenttia. Jos työntekijän palkkaa itse, vähennys on 15 prosenttia. Esimerkiksi Kuusistojen remontti maksoi 5 600 euroa, josta työn osuus oli 3 960 euroa. Vähennyksiä sai siis lähes 1 700 euroa.

Siltasen mukaan mitään ei kannata maksaa ennakkoon: jos tulee ongelmia, riskinä on, että tekijä lyö hanskat tiskiin ja häipyy.

”Jos tällaiselle on maksanut puoletkin rahoista, niitä voi olla vaikea saada enää takaisin”, Siltanen sanoo.

Ohi muutamassa päivässä

Paitsi halvempi omakotitalon putkiremontti on kerrostaloon verrattuna myös nopeampi. Kun kerrostalossa putkiremontti voi kestää jopa kuukausia, omakotitalossa se on ohi noin viikossa.

Uudet käyttövesiputket ovat näkyvillä tuulikaapissa, kylpyhuoneessa ja vessassa. Muualla ne on piilotettu silmiltä. Esimerkiksi makuuhuoneessa putket kulkevat verhokotelossa.
Uudet käyttövesiputket ovat näkyvillä tuulikaapissa, kylpyhuoneessa ja vessassa. Muualla ne on piilotettu silmiltä. Esimerkiksi makuuhuoneessa putket kulkevat verhokotelossa.

Jos remontissa uusitaan pelkkä käyttövesijärjestelmä, mikä on yleisintä, omakotitalossa pystyy asumaan koko ajan. Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksen neuvontainsinöörin Jouko Lommin mukaan varsinainen vesikatko voi kestää vain muutaman tunnin, kun uusi putkisto kytketään käyttövesiverkkoon.

”Yksinkertainen operaatio”, Päivö Kuusisto kiteyttää kokemuksensa.

Isot remontit yhdellä kertaa

Putkiremontin yhteydessä voi olla järkevää tehdä myös muita, isoja remontteja, kuten uusia kylpyhuoneen pinnat, päivittää keittiön kalusteet ja tehdä salaojat, ellei niitä vielä ole. Lommi suosittelee myös tarkistamaan olemassa olevien salaojien kunnon.

Putket mutkittelevat lämpökeskuksesta autotallin kautta asuntoon.
Putket mutkittelevat lämpökeskuksesta autotallin kautta asuntoon.

Kuusistojen talossa kylpyhuoneen pinnat ja salaojat on uusittu jo aiemmin. Talon kuntoa parantavat remontit ovat laskeneet pariskunnan vakuutusmaksuja. Remontteja täytyy tehdä silti harkiten. Esimerkiksi vesikiertoisen lämmitysverkoston putket saattavat kestää hyvin vuosikymmeniä.

”Jotkin firmat pyrkivät myymään vesijohto- ja viemäriputkien lisäksi myös patteriverkoston, kattojen ja ikkunoiden uusimista. Itse uusin 1950-luvulla tehdyn lämmitysverkoston, joka oli pistämättömässä kunnossa, eli kunnostus meni jossain mielessä hukkaan”, Siltanen sanoo.

Lommin mukaan patteriverkoston puhdistus ja termostaattien vaihto voivat olla paikallaan, jos esimerkiksi patterit eivät lämpene tasaisesti.

Valitse sopiva menetelmä

Yleisin tapa tehdä putkiremontti on uusia käyttövesiputket kokonaan. Vanhat putket tulpataan kiinni ja uudet vedetään pinta-asennuksena. Tarvittaessa ne koteloidaan piiloon.

Viemäriputket on mahdollista myös korjata sukitus- tai ruiskuvalumentelmällä. Tällaiset menetelmät ovat vielä melko harvinaisia. Mäkisen mukaan ne eivät ole pientaloissa aina kovin kustannustehokkaita.

Sadevedet kulkevat talon kulmissa olevista kaivoista maanalaista putkea pitkin avo-ojiin. Ennen remonttia sadevesi jäi kaivoihin.
Sadevedet kulkevat talon kulmissa olevista kaivoista maanalaista putkea pitkin avo-ojiin. Ennen remonttia sadevesi jäi kaivoihin.

Esimerkiksi yksitasoisissa omakotitaloissa viemäriputkien sukittaminen maksaa 7 000–10 000 euroa ja kaksitasoisissa kohteissa 10 000–15 000 euroa, kerrotaan sukituksia tekevästä Picote-yrityksestä.

Sukittaminen voi kuitenkin tulla edullisemmaksi kuin putkien uusiminen, jos rakenteita jouduttaisiin muuten purkamaan.

”Viemäreiden uusiminen edellyttää yleensä lattian purkamista suurelta osin, jollei lattian alla ole ilmatilaa eli niin sanottua rossipohjaa tai nykyajan ryömintätilaa. Silloin sukitus on yleensä edullisempaa”, Lommi sanoo.

Sukitus voi siis toisinaan olla taloudellisesti paras valinta, mutta teknisesti se ei ole koskaan ainut vaihtoehto.

Uudet putket on asennettu pintavetona ja vanhat putket rakenteissa tulpattu kiinni.
Uudet putket on asennettu pintavetona ja vanhat putket rakenteissa tulpattu kiinni.

 

 

Neljä asiantuntijaa antaa neljätoista vinkkiä taloyhtiöille, jotta tulevasta putkiremontista selviydytään sujuvasti.


Maxim Antonov asentaa kupariputkia kattoon putkiremontoitavassa talossa Helsingin Kalliossa. 


PUTKIREMONTTI voi mennä pieleen jo ennen urakkasopimuksen allekirjoittamista. Esimerkiksi jos remontti suunnitellaan huonosti, voi käydä niin, etteivät putket mahdukaan niille varatuille paikoille. Tai jos urakoitsija on huolimaton, joudutaan tekemään paljon takuutöitä. Niiden tekemisistä kiistellään pahimmassa tapauksessa vuosia.

Neljä alan asiantuntijaa neuvoo, missä asioissa taloyhtiön kannattaa olla tarkkana.

 

1. Tutkikaa talon kunto

TALOYHTIÖN kannattaa teettää märkätilakartoitus ja tehdä lämpö-, vesi- ja viemäriputkistojen kuntotutkimus hyvissä ajoin. Näin putkiremontista ei tarvitse tehdä hätäisiä päätöksiä. Märkätilojen tekninen käyttöikä on noin 25 vuotta ja putkien 30–50 vuotta.

Jos taloyhtiötä hoidetaan hyvin, kiinteistön kunnosta teetetään tutkimuksia ennakoiden muutenkin. Yksi taloyhtiön hallituksen tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia, että yhtiökokousta varten laaditaan vuosittain selvitys kiinteistön korjaustarpeista.

2. Ryhtykää remonttiin ajoissa

JOS PUTKIREMONTTIA lykkää liian pitkälle, vaarana ovat putkivuodot ja -tukokset. Ne aiheuttavat isoja vahinkoja, joiden korjaaminen on kallista. Vakuutuksista ei ole apua, jos korjaukset on jätetty tarkoituksella tekemättä.

3. Tehkää osakaskysely

HALLITUKSEN kannattaa kysellä myös osakkaiden ajatuksia putkiremontista märkätila­kartoituksen yhteydessä. Näin jokainen pääsee kertomaan oman mielipiteensä asiasta ja hallitus voi ottaa huomioon mahdolliset toiveet esimerkiksi märkätilan tai keittiön tilamuutoksista.

 
Tämä vanha keittiö saa aivan uuden ilmeen putkiremontissa Helsingin Kalliossa. 

 

4. Palkatkaa asiantunteva projektipäällikkö

SUUNNITTELUUN kannattaa panostaa: kunnolla suunniteltu on puoliksi tehty. Asiantuntevan projektipäällikön palkkaaminen jo putkiremontin alussa takaa, että hanke etenee suunnitellusti ja yhtiön kannalta järkevästi. Projektipäällikkö muun muassa tekee sopimukset ja ohjaa suunnittelua.

5. Valitkaa riippumattomat valvojat

TÄRKEÄÄ ON myös hankkia asiantuntevat valvojat. Riippumattomat valvojat ovat taloyhtiön luottohenkilöitä. Valvojia on oltava vähintään kolme: rakennus­teknisiä töitä sekä lvi- ja sähkötöitä varten. Maallikkovalvojia ei kannata valita, sillä he ovat rakennusalan ammattilaisten vietävissä.

6. Selvittäkää, mitä kaikkea kannattaa korjata samalla

SEURAAVA VAIHE on hankesuunnitelma. Se tarkoittaa puolueettoman lvi-alan asiantuntijan tai rakennuttaja­konsultin tekemää alustavaa putkiremonttisuunnitelmaa ja eri vaihtoehtojen vertailua.

Hanke­suunnittelijalta on hyvä pyytää konkreettista ehdotusta putkiremontin toteutustavaksi perusteluineen ja selvitystä siitä, mitä vaihtoehdot merkitsevät esimerkiksi tulevien vuosikymmenten korjauksille.

Samalla on järkevää selvittää, pitääkö uusia muutakin talotekniikkaa, kuten sähkö- ja tietoliikenne­järjestelmät. Myös mahdolliset putkirikot ja -vuodot kannattaa muistaa hankesuunnittelussa: kosteusvahinkoja voi ehkäistä vuodonilmaisimilla ja suojaputkilla.

Suunnittelu­vaiheessa kannattaa olla tarkkana, jottei lisätöitä tule myöhemmin yllätyksenä. Ne nimittäin aiheutuvat usein huonosta suunnittelusta. Silloin esimerkiksi putket eivät mahdu seinän sisään. Ikävät yllätykset johtuvat esimerkiksi, että suunnittelija on ollut huolimaton eikä ole ottanut asioista selvää remonttikohteessa.

Taloyhtiön tilaamat sovitut lisätyöt sen sijaan ovat normaali osa putkiremonttia.

 
Nämä putket on purettu putkiremontoitavan talon keittiöstä Helsingin Kalliossa. 


7. Pieni korjaus ei useinkaan riitä

HANKESUUNNITELMAN perusteella yhtiökokous päättää, miten putkiremontti tehdään: uusitaanko putket ja märkätilat vai riittääkö pelkkä putkien korjaus. Menetelmän lisäksi pitää päättää urakkamuoto.

Jos märkätilat täytyy uusia, putkien sisäpuolinen korjaus ei välttämättä ole järkevää, koska märkätilat joudutaan joka tapauksessa purkamaan ja samalla putket on helppo uusia kokonaan. Kohtalaisessa kunnossa olevien putkien ikää voi jatkaa joillakin vuosilla esimerkiksi sukittamalla tai pinnoittamalla.

8. Pyytäkää riittävästi ja vertailukelpoisia tarjouksia

TARJOUKSIA pitää pyytää tekijöiltä riittävä määrä, jotta hintatasosta saa kattavan kuvan. Sopiva määrä voi olla esimerkiksi 5–10 kappaletta. Tarjouspyyntöihin tulee eritellä tarkasti, mitä tilattavan työn ja palvelun täytyy sisältää. Muuten tarjoukset eivät ole vertailukelpoisia.

9. Valitkaa urakoitsija oikein

PÄTEVIÄ URAKOITSIJOITA voi etsiä esimerkiksi rakentamisen laatua edistävän Ralan yritysrekisteristä, jossa on yli 20 000 referenssitietoa. Suosituksia kannattaa lisäksi kysellä isännöitsijältä ja projektipäälliköltä.

10. Määritelkää tiukat sanktiot

URAKKASOPIMUKSEEN kannattaa määritellä tiukat sanktiot myöhästymisille. Yleisten sopimusehtojen (yse) aika löysään tasoon ei tarvitse tyytyä. Esimerkiksi linjakohtaisia aikatauluja voidaan tiukentaa. Jos sanktioista ei sovita erikseen, urakassa toimitaan ysen mukaan.

11. Viestikää riittävästi

VIESTINTÄ on erityisen tärkeää hankkeen alussa, jolloin osakkaille on järjestettävä tiedotustilaisuuksia. Niissä tulee kertoa talossa tehdyistä tutkimuksista, putkiremontin suunnitelmista ja hankkeen etenemisestä.

Hyviä viestintäkanavia ovat esimerkiksi ilmoitustaulu, kirjeet, sähköposti ja taloyhtiön nettisivut. Hallitus voi myös valita keskuudestaan jonkun, joka vastaa viestinnästä.

Kun urakka alkaa, tiedotusvastuu siirtyy yleensä urakoitsijalle. Taloyhtiön kannattaa sopia kirjallisesti urakoitsijan kanssa tarjouskilpailuvaiheessa, miten tiedottaminen käytännössä hoidetaan.Sähköasentaja vetää kaapeleita kylpyhuoneen kattoon putkiremontoitavassa talossa Helsingin Kalliossa. Kaapelit peittää kotelo.

 

12. Sopikaa jälkitarkastuksista

MYÖS JÄLKITARKASTUKSISTA kannattaa sopia tarkasti. Urakoitsijalta on oikeus odottaa virheetöntä luovutusta, joten taloyhtiö voi periä jo toisesta tai viimeistään kolmannesta jälkitarkastuskerrasta korvauksen.

13. Olkaa tarkkana takuuaikana

KUN PUTKIREMONTTI valmistuu, talossa tehdään vastaanottotarkastus. Sen jälkeen alkaa urakoitsijan takuuaika, joka kestää tavallisesti kaksi vuotta ja jonka aikana urakoitsijan tulee korjata mahdolliset virheet.

Hieman ennen takuuajan päättymistä on takuutarkastus. Urakoitsija vastaa vielä kymmenen vuotta takuuajan jälkeen virheistä, jotka ovat aiheutuneet muun muassa urakoitsijan törkeästä huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Näyttötaakka on tilaajalla eli taloyhtiöllä.

14. Tutustukaa alan oppaisiin

TALOYHTIÖIDEN HALLITUKSET koostuvat monesti maallikoista. Putkiremontin kulkua, johtamista ja vastuita valottavat monet alan oppaat. 

 

Kiinteistöalan Kustannus on julkaissut Jokaisen putkiremontti - ja Sata ja yksi kysymystä putkiremontista -oppaat ja Isännöintiliitto Taloyhtiömme putkiremontti -oppaan (loppuunmyyty). Kaikkia oppaita saa kirjastosta.

Ralan nettisivuilta voi ladata maksutta opasta korjausrakentamisen palveluiden hankintaan. Apua on myös RT-korteista. Netissä tietoa saa esimerkiksi Korjaustieto.fi-sivustolta.

 

Asiantuntijat: Rakennustiedon toimitusjohtaja Pasi Hulkkonen, Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen, Helsingin rakennusvalvonnan talotekniikkayksikön päällikkö Tomi Marjamäki ja LVI-Teknisten Urakoitsijoiden erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen

Jyväskyläläinen Virpi Illman suunnitteli ja rakennutti kaksioonsa minikokoisen löylyhuoneen. Samalla kylpytilat ja keittiö vaihtoivat paikkoja.

 

VANHA, kaunis kiviportaikko johtaa ovelle, josta astutaan suoraan keittiöön. Jyväskyläläinen sisustussuunnittelija Virpi Illman ottaa vieraat vastaan pullapelti kädessään. Hän on juuri leiponut taloyhtiön talkoo­kahveille syötävää.

Nyt tutustutaan kuitenkin asunnon ylellisyyteen, keskelle olohuonetta rakennettuun 1,4 neliön saunatilaan.

Kaksio on ollut aiemmin lakitoimistona ja ompelimona.

Ostohetkellä, alkukesällä 2014, huoneisto oli jo muutettu asunnoksi.

Sinne oli tehty saunakin, mutta Illman halusi pohjaratkaisusta toimivamman. Niinpä sauna ja keittiö vaihtoivat paikkaa.

Kun molemmissa tiloissa oli jo viemäröinnit ja vesiliitännät, ei suuria putkimuutoksia tarvittu. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

 

KAKSION 46 neliötä suunniteltiin huolellisesti. Virpi Illman harrastaa liikuntaa, joten toimiva pesutila ja kaunis sauna olivat ehdottomia vaatimuksia. Niitä varten rakennettiin uudet väliseinät ja löylyhuoneeseen tehtiin ikkuna.

 

Pesutilat ovat kompaktit, ja suihkusta on vain askel löylyihin. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

Kosteissa tiloissa ilmanvaihto on erityisen tärkeää.

Kaksion saunan korvausilmaputki johdettiin olohuoneen lattian alla ulkoseinään, minkä vuoksi tarvittiin lupa myös rakennusvalvontavirastosta. Poistohormina käytettiin vanhan keittiön hormia.

Vuonna 1951 rakennetun talon painovoimaiseen ilmanvaihtoon on helppo liittää uusia kanavia.

Pyykinpesukone ja kuivausrumpu sijoitettiin lauteiden alle ja niitä käytetään olohuoneen puolelta. Olohuoneeseen rakennettiin koneita varten komero, jonne vedettiin putket. Sinne tehtiin normaali vedeneristys ja lattiakaivo ja pinnat laatoitettiin.

Pyykkihuolto jää täysin piiloon ovien taakse, vaikka koneet sijaitsevat käytännössä keskellä olohuonetta. Niiden yläpuolella oleva ikkuna tuo valoa minisaunaan. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

ILLMAN teki eri alojen suunnittelijoiden kanssa tarkat suunnitelmat ennen kuin ne esiteltiin taloyhtiölle.

”Suunnittelutyötä ei yleensä kannata tehdä täysin valmiiksi ennen kuin taloyhtiöltä on saatu lupa hankkeelle. Jos taloyhtiö ei hyväksy remonttia, menee suunnittelutyö hukkaan.”

Virpi Illmanin edellinen koti sijaitse samassa talossa. Hän kuului taloyhtiönsä hallitukseen.

Remonttiasia oli otettu hallituksessa esiin hyvissä ajoin, joten taloyhtiön hyväksyntä oli varma.

Taloyhtiön käsittelyn jälkeen asia eteni rakennusvalvonta­virastoon.

”Purkutyöt veivät vain muutaman päivän. Sen sijaan ulkoseinään tehdyn ilmanvaihtokanavan vuoksi haettua rakennus­lupaa joutui odottelemaan useita kuukausia. Tähän tuleekin aina varautua, kun suunnittelee isoa remonttia,” Illman neuvoo.

Moderni ja käytännöllinen avokeittiö sijaitsee vanhan saunan paikalla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

ILLMAN asui vanhassa kodissaan, kun uutta remontoitiin puoli vuotta. Sisustussuunnittelun hän teki itse.

Lisäksi tarvittiin lvi-suunnittelija, sähkösuunnittelija ja rakennesuunnittelija, koska saunan ja olohuoneen väliin rakennettiin uusi seinä.

Pienen kaksion remonttiin tarvittiin lopulta kahdeksan eri alan tekijää työnjohtaja ja valvoja mukaan lukien.

Aikataulujen täsmääminen ja usean työmiehen liikkuminen remontin keskellä pienessä tilassa oli välillä hankalaa.

 

PIENI SAUNA on kiuaskiviä myöten täysin valkoinen ja siksi ilmavan ja raikkaan oloinen. Valoa tulvii olohuoneesta ison ikkunan kautta suoraan lauteille.

Tulikiven integroitu Kuura-kiuas on halkaisijaltaan vain 40 senttiä. Sen kivitila on suuri, ­joten lämpöä riittää.

Lauteet teki Huonekalutehdas Seppänen Illmanin piirustusten mukaan. Seinäpaneelit ovat Siparilan valmispaneelia. Lattia ja pesutilan seinät tehtiin Carraran marmorista.

”Rakastan luonnonkiveä ja suosikkini on ehdottomasti valkoinen marmori. Suomessa sitä käytetään aivan liian vähän,” Illman harmittelee.

Tulikiven Kuura-kiuas on halkaisijaltaan vain 40 senttiä, mutta kivitila on suuri. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

 

Saunan rakentamiseen tarvitaan lupa taloyhtiöltä

JOS HALUAT SAUNAN kerrostaloon, se kannattaa rakentaa samaan aikaan muun ison remontin, kuten putkiremontin yhteydessä.

Kun löylyhuoneen suunnittelee kylpyhuoneen viereen, ilmanvaihto hoituu olemassa olevan poistoilmakanavan kautta.

Tuloilmareitiksi riittää kylpyhuoneen oven alle jäävä kynnysrako. Kosteiden tilojen lämmitys on suunniteltava huolella: ne pysyvät kuivina esimerkiksi lattialämmityksen avulla.

Taloyhtiötä varten on ensi tehtävä alustava suunnitelma. Taloyhtiöillä on yleensä valmiit ohjeet erilaisille muutostöille.

Hallitukselta tai isännöitsijältä saa tiedot myös uusimmista säännöistä ja määräyksistä sekä alustavat ohjeet tarvittavista suunnitelmista, henkilöiden pätevyysvaatimuksista ja tarkastusasiakirjoista.

Vastuun jakautuminen hankkeessa käydään läpi taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän kanssa, ja remontille osoitetaan taloyhtiön hyväksymä valvoja. Valvontakustannukset maksaa osakas.

 

RAKENNUSMÄÄRÄYKSET vaihtelevat eri kunnissa, joten oman kunnan kanta kannattaa tarkistaa etukäteen.

Esimerkiksi Helsingissä saunan rakentamiselle kerrostalohuoneistoon ei tarvita rakennusvalvontaviraston lupaa kuin poikkeustapauksissa.

Kun taloyhtiö antaa hankkeelle luvan, tehdään tarkemmat suunnitelmat. Osakas palkkaa suunnittelijat, urakoitsijat ja valvojan.

Taloyhtiöllä on kuitenkin oikeus tarkistaa kunkin henkilön pätevyys ennen sopimusten tekoa.

Taloyhtiön hallitukselle toimitetaan hyväksyttäväksi kaikkien suunnittelijoiden suunnitelmat, samoin työn edetessä tarvittavat erityissuunnitelmat ja tarkastusasiakirjat.

Pienenkin rakennushankkeen suunnittelussa, työn suorittamisessa ja valvonnassa kannattaa käyttää riittävän ammattitaitoista henkilöstöä, jolloin riski epäonnistua pienenee.

Vaikka vastuu on taloyhtiöllä, vastaa osakas viime kädessä mahdollisista virheistä tai vahingoista.

Asiantuntijat: Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja lupa-arkkitehti Mervi Abelli Helsingin rakennusvalvontavirastosta. Lisätietoa saa Helsingin rakennusvalvontaviraston sivuilta.

 

Makuuhuoneen tyyli on ylellinen. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

Virpi Illman on ammatiltaan sisustussuunnittelija. Kaksion olohuoneeseen tunnelmaa tuo pieni takka. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen.