Taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevien osien ei tarvitse olla alkuperäisiä eikä yhtiön asennuttamia, jotta yhtiö olisi niistä vastuussa.

Sähköasentaja Kimmo Pulliainen viimeistelee lämpöpatterin asennusta Vantaalla. Taustalla Teemu Uponen. 

 

Taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan yhtiön vastuulle kuuluvat valokatkaisijat, tietoliikenne-, antenni- ja sähköpistorasiat, käsienpesuhana ja sekoittaja, suihkun vesihana ja sekoittaja sekä wc-istuin.

Onko vastuunjaosta poikkeuksia? Pitääkö edellä mainittujen olla taloyhtiön asennuttamia tai alkuperäisiä? Maksaako yhtiö korjauksen, jos sähköasentajan asentama pistorasia rikkoutuu? Kuka tilaa sähköasentajan?

Kunnossapitovastuu taloyhtiön ja osakkaan välillä määräytyy asunto-osakeyhtiölain mukaan. Vastuunjaosta voi kuitenkin olla poikkeuksia yhtiöjärjestyksessä, jolloin yhtiöjärjestys menee laintulkinnan edelle.

Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Jaana Sallménin mukaan yhtiön kunnossapitovastuulla olevien osien ei tarvitse olla alkuperäisiä eikä yhtiön asennuttamia, jotta yhtiö olisi niistä vastuussa.

Hän sanoo, että osien täytyy kuitenkin olla yhtiön perustason mukaisia eli hinnaltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan vastaavia.

Yhtiön kunnossapitovastuun ulkopuolelle jäävät siis vaikkapa osakkaan asennuttama designvalokatkaisija tai sähköisiä osia sisältävä hana, elleivät ne kuulu yhtiön perustasoon.

Jos tällainen rikkoutuu, osakas joutuu maksamaan korjauksen tai uusimisen itse.

”Juristina näen käsitteen ’perustasoinen hana’ kuitenkin aika laveasti. Joskus sen selvittäminen, onko hana perustasoinen vai ei, vie aikaa ja maksaa rahaa sen verran paljon, että on kustannustehokkaampaa vaihtaa yhtiön piikkiin se vähän erilaisemmankin hanan rikkoutunut osa”, Sallmén sanoo.

Korjaajasta päättää se, jolla on kunnossapitovastuu.

 

MITEN TALOYHTIÖIDEN YHTEISTÄ TOIMINTAA TULISI HALLINNOIDA?

Seitsemän samassa korttelissa olevaa taloyhtiötä on solminut yhteisjärjestelysopimuksen. Syynä on se, että yhtiöillä on yhteisessä käytössä tiloja, kuten autotalli ja kerhohuoneita.

Yhteistyölle on perustettu seitsenhenkinen hoitokunta, mutta laki ei tunne hoitokuntaa päättävänä toimielimenä. Olisiko parempi perustaa osakaskunta ja laatia sen toiminnalle säännöt? Lisäksi hallitus on päättänyt, että se valitsee hoitokunnan jäseneksi hallituksen ulkopuolisen osakkaan. Onko se oikein?

Kun kaupunkia rakennetaan tiiviisti, voi olla järkevää tehdä useamman taloyhtiön käyttöön yhteiset tilat, kuten pihat, kerhohuoneet ja autopaikat, sanoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut lakimies Marina Furuhjelm.

Hänen mukaansa yhtiöiden välille solmittavien yhteisjärjestelysopimusten ideana on helpottaa yhteisten tilojen käyttöä ja kunnossapitoa. Yhteisjärjestelysopimuksia ei ohjaa laki.

Tilojen hallinnointia varten yhtiöt yleensä muodostavat toimielimen. Furuhjelmin mukaan on suositeltavaa, että kukin yhtiö valitsee edustajansa ja päättää tämän toimintavallan rajat yhtiökokouksessa, jolloin kaikki osakkaat pääsevät vaikuttamaan asiaan.

Hallitus voi valita edustajan keskuudestaan, jos yhtiöjärjestyksessä on niin määrätty. Jäsen voi olla myös hallituksen ulkopuolinen henkilö.

”Sillä ei ole mitään merkitystä, onko toimielimen nimi hoitokunta vai osakaskunta. Toimielimen tehtäviä tai sääntöjä ei myöskään rekisteröidä. Sen tehtävät on määritelty yhteisjärjestelysopimuksessa.”

 

PITÄÄKÖ AUTOTALLIN HINTA OLLA SAMA KAIKILLE?
Taloyhtiömme katutasossa on autotalleja, joita osakkaat voivat käyttää 80 eurolla kuukaudessa. Putkiremontissa osasta autotalleja otettiin useita neliöitä talotekniikan tarpeisiin. Nyt osalla osakkaista on käytössään jopa viisi neliötä suurempi autotalli kuin toisilla, mutta kaikki maksavat talleista yhtä paljon. Onko tämä laillista? Pitäisikö hallituksen puuttua asiaan?

Jos autotallit ovat taloyhtiön hallinnassa ja osakkaat voivat vuokrata niitä, käyttömaksun suuruudesta päättää hallitus, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Käyttömaksulla yhtiö tavallisesti kattaa autotalleista ja niiden käytöstä syntyneet kustannukset.

Pynnösen mukaan hallitus voi kuitenkin vahvistaa käyttömaksut suhteellisen vapaasti, eikä maksujen tarvitse olla täysin sidottu esimerkiksi autotallien kokoon.

Jos taas autotallit ovat osakashallinnassa, maksuvelvollisuus määräytyy vastikeperusteen eli yleensä neliöiden mukaan, Pynnönen sanoo.

Hänen mukaansa yhtiö voi tehdä autotalleissa tarkistusmittauksen ja muuttaa yhtiöjärjestystä, jos osa autotalleista on pienentynyt remontissa huomattavasti ja vastikeperuste on siten muuttunut kohtuuttomaksi.

 

Elämme parhaillaan sähkön kilpailuttamisen kulta-aikaa. Ilmat ovat kylmimmillään näin alkuvuodesta ja sähkön kulutus nousee äärimmilleen. Ensi kuussa postilaatikosta saattaa hyvinkin kolahtaa normaalia suurempi sähkölasku. Tekemällä sähkön hintavertailua nyt, voit löytää nykyistä edullisemman sopimuksen ja säästää sähkölaskuissasi.

 

Näistä sähkön hinta koostuu

 

Sähkön hinta koostuu kolmesta eri osasta; sähköenergian hinnasta, sähkönsiirtomaksusta ja veroista. Sähköenergian hinta eli myyntihinta on ainut osa sähkön hinnasta, jonka voi kilpailuttaa. Myyntihinnan määrittelee sähkön myyjä ja siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten tuotantokustannukset ja pörssihinnat. 

Sähkönsiirtomaksua tai veroja ei voi kilpailuttaa.  Sähkönsiirtomaksusta vastaa paikallinen sähkön jakeluverkon omistaja ja sen kohtuullisuutta valvoo Energiamarkkinavirasto, joka on teollisuus- ja kauppaministeriön hallinnonalan riippumaton asiantuntijavirasto. Lisäksi sähköstä maksetaan kahta eri veroa: sähköveroa ja arvonlisäveroa, jotka paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa. Arvonlisäveroa maksetaan sähköverkosta, sähkön siirrosta, sähköenergiasta ja huoltovarmuusmaksusta.

 

Kilpailuta ja säästä sähkön hinnassa

 

Sähkön tuottajat ovat olleet vapaita kilpailemaan sähkön hinnalla jo yli viisitoista vuotta. Silti vain harva hyödyntää tätä mahdollisuutta säästää sähkölaskun hinnassa – vain noin kymmenen prosenttia talouksista kilpailuttaa sähkönsä vuosittain Suomessa. Kilpailuttamisen ideana on löytää mahdollisimman edullinen ja omia tarpeita parhaiten palveleva sopimus. 

Kilpailuttamalla voit vaikuttaa sekä maksamasi sähköenergian hintaan että käyttämäsi sähkön alkuperään. Kilpailutus pitää myös sähkön myyjät varpaillaan, sillä mitä enemmän sähköä kilpailutetaan, sitä enemmän hintoihin kiinnitetään huomiota. Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa tasaisin väliajoin, varsinkin silloin, kun sähkön hinnan noususta puhutaan yleisesti markkinoilla tai silloin, kun oma sähköyhtiösi on nostamassa hintoja.

 

Vertaile erilaisia sopimustyyppejä

 

Markkinoilla on tarjolla kahta eri sähkösopimustyyppiä: toistaiseksi voimassaolevaa ja määräaikaista. Toistaiseksi voimassaolevassa sopimuksessa sähkön pörssihintaa tarkkaillaan tietyin väliajoin ja sähkön hinta päivitetään aina tarkkailujakson lopussa. Yksi tarkkailujakso voi olla jopa vain tunnin mittainen, mutta yleensä jakso kestää kuukauden verran. Määräaikainen sähkösopimus taas tehdään tietyn sopimuskauden mittaiseksi ja sähkön hinta pysyy kiinteänä koko sopimuskauden ajan. Määräaikaisen sopimuksen pituus vaihtelee yleensä yhdestä kahteen vuoteen.  Sopimuksen voimassaoloaikana ei voi kilpailuttaa sähkön myyntihintaa.

 

Näin löydät edullisimman sopimuksen

 

Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa internetissä. Sopimuksen kilpailuttamiseen tarvitut tiedot löytyvät vanhasta sähkölaskusta. Jotkut vertailupalvelut tarvitsevat tiedon vain osoitteesta ja sähkönkulutuksen määrästä laskeakseen tarjoukset, toiset taas kysyvät yksityiskohtaisempaa tietoa. Sähkösopimuksia kilpailuttaessa on hyvä muistaa, ettei voimassaolevaa määräaikaista sopimusta voi kilpailuttaa. Meneillään olevan sopimuskauden aikana sähkön myyjän vaihto ei onnistu ilman painavaa syytä. Määräaikainen sähkösopimus sitoo molempia osapuolia koko sopimuskauden ajan. 

Sähkön myyntihinnan voit kilpailuttaa esimerkiksi Sähkövertailu.fi-sivustolla, joka on riippumaton verkkopalvelu. Sieltä löydät lähes kaikki suomalaiset sähkön myyjät, joten eri eri toimittajien hintojen vertailu onnistuu kätevästi yhdellä silmäyksellä. 

”Haluamme Sähkövertailussa tehdä sähkön hinnan läpinäkyväksi ja lisätä kuluttajien hintatietoisuutta. Sähkövertailu.fi auttaa kuluttajaa myös hahmottamaan nykyisen tai potentiaalisen asumismuotonsa vuosittaisen sähkönkulutuksen. Tieto hinnoista ja vuosikulutuksesta auttaa ihmisiä tekemään parempia päätöksiä asumisen arjessa. Olemme osaltamme tekemässä sähkön myynnistä ja ostamisesta toimivampaa”, Sanoma Digitalin eCom-palveluista vastaava johtaja Joonas Pihlajamaa kertoo. 

Sähkövertailu.fi:ssä on nyt kiireisin aika vuodesta meneillään. Palvelussa solmitaan esimerkiksi joulukuussa 124% enemmän sopimuksia kuin huhtikuussa. Eniten palvelua hyödynnetään pääkaupunkiseudulla, missä myös sähkön myyjiä on enemmän kuin muualla. Toiseksi suurin käyttäjäryhmä löytyy Tampereelta. 

 

Oikotiellä on tänäkin vuonna jaettu vinkkejä ja inspiraatiota niin asumiseen, sisustamiseen kuin kodin ostamiseen ja myymiseen liittyen. Listasimme vuoden suosituimmat artikkelit – lue uudelleen tai kurkista ensimmäistä kertaa! 

Tammikuu: Jugendtalon upea koti
 


Tammikuussa ihasteltiin Punavuoressa sijaitsevaa kotia, jonka remontti oli tehty pieteetillä ja vuonna 1908 rakennetun talon jugendtyyliä kunnioittaen. Kauniit kakluunit, pintamateriaalit, peiliovet sekä lattia- ja kattolistat loivat hienot puitteet sisustukselle. Katso koko artikkeli täältä

 

Helmikuu: Kammerspiel - iso huonekalu pieneen kotiin
 


Helmikuussa tutustuttiin saksalaisen huonekaluvalmistaja Nils Holger Moormannin uuteen tuotteeseen, Kammerspieliin. Kookasta huonekalua kutsutaan asumisyksiköksi asunnon sisällä. Lue koko artikkeli täältä.

 

Maaliskuu: La Fábrica - upea koti entisessä sementtitehtaassa
 


Maaliskuussa katseet kiinnittyivät espanjalaisen arkkitehdin Ricardo Bofillin vuonna 1973 löytämään vanhaan sementtitehtaaseen. Jylhää tehdasta ja sen kaunista ympäristöä on muokattu ennakkoluulottomasti ja luovasti. Lue koko artikkeli täältä.

 

Huhtikuu: HS: Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa
 


Huhtikuussa kevätsiivous oli monen tehtävälistalla, kun Oikotiellä jaettiin vinkkejä laiskoille siivoojille. Katso vinkit täältä ja varmista, että kotisi kiiltää puhtaana myös ensi vuonna.  

 

Toukokuu: Moderni lapsiperheen hirsitalo
 


Toukokuussa Tampereen Lamminpäässä sijaitseva lapsiperheen hirsitalo hurmasi vaalean raikkaalla ilmeellään. Maalatut hirsiseinät, kodikas puulattia sekä suuret ikkunat tekivät kodista sekä hyvin nykyaikaisen että kodikkaan. Katso koko artikkeli täältä.

 

Kesäkuu: HS: Tältä näyttävät sisustussuunnittelijoiden omien lasten huoneet – katso 25 vinkkiä
 


Kesäkuussa kurkistettiin sisustussuunnittelijoiden omien lasten huoneisiin. Uusimpiin lastenhuonetrendeihin lukeutuivat muun muassa tussitaulumaali sekä talomalliset sänky- ja katosratkaisut. Lue koko artikkeli täältä.

 

Heinäkuu: Ylellinen kaupunkikoti


Heinäkuussa sisustusinpiraatiota löytyi Eiranrannasta, kun esittelimme yleellisen kaupunkikodin. Rohkean värinen keittiö erottui edukseen vaaleassa kodissa. Katso artikkeli täältä

 

Elokuu: Kaunis koti Töölössä
 


Elokuussa huomiota herätti vaalein värein ja laadukkain materiaalein remontoitu töölöläiskoti, jonka sisustuksessa oli sekoitettu varmalla maulla kansainvälistä hillittyä glamouria ja designklassikoita. Lue koko artikkeli täältä.

 

Syyskuu: Vuoren sisään rakennettu villa Sveitsissä
 


Syyskuussa käväistiin Sveitsin Alpeilla, kun esittelimme vuoren sisään rakennetun Vals-villan. Katso upean rakennuksen kuvat täältä

 

Lokakuu: Kaivopuiston kaunotar
 


Lokakuussa kurkistettiin sisään klassisen tyylikkäästi sisustettuun kolmioon Kaivopuistossa. Valoa tulvivassa kodissa näkyi laadukkaiden ja ajattomien materiaalien käyttö. Lue koko artikkeli täältä.

 

Marraskuu: Eleganssia kahdessa kerroksessa Ullanlinnassa
 


Marraskuussa sukellettiin menneen ajan tunnelmaan vuonna 1914 rakennetussa jugendtalossa Ullanlinnassa. Korkeat huoneet, vinokatot ja merinäköalat tekivät asunnosta elegantin kokonaisuuden. Katso koko artikkeli täältä.

 

Joulukuu: Jännittääkö asunnon ostaminen? Vältä nämä neljä yleisintä virhettä
 


Joulukuussa ohjeistimme välttämään yleisimpiä asunnon ostoon liittyviä virheitä. Elämän suurinta sijoitusta ei kannata tehdä pelkällä tunteella tai liian heppoisin perustein. Lue koko artikkeli täältä.

Ensi vuonna on tulossa paljon lisää mielenkiintoisia artikkeleita – mikä aihe sinua kiinnostaisi?