Käytätkö aikaa epämääräisiä kasojen tyhjentämiseen tasoilta? Vähennä tasoja, neuvovat järjestämisen ekspertit.


ETEISEN naulakosta pursuilevat takit, pipot ja hanskat, kirjahyllystä kirjat. Heijastimet ovat kateissa, niin myös maksettavat laskut. Ja miksi ihmeessä mehulinko on ollut jo kuukauden keskellä keittiönpöytää?

Moni on menettänyt hermonsa kotien tavarakaaokseen, ja suomalaisetkin raivaavat kotejaan japanilaisen Marie Kondon Konmari-oppien mukaan. Kaappeja tyhjennetään ja turhaksi ­koetusta tavarasta luovutaan. Jopa niin paljon, että into­himoisimpia tavaraan kiintyjiä hirvittää.

Onko todellakin pakko tyhjentää kotia, jotta se pysyy siistinä?
Mira Ahjoniemi. Kuva Otava. 

ON, sanoo Facebookin Konmari Suomi -ryhmän ylläpitäjä Mira Ahjoniemi, jonka Loistava järjestys -niminen järjestelyopas julkaistaan joulukuussa.

”Arki on monessa perheessä kiireistä, ja tavaroiden jatkuva järjestely vie aikaa. Pysyviä tuloksia saavuttaa vain vähentämällä tavaroita.”

Ahjoniemen suosimaan minimalismiin kuuluu, että vähällä pärjää. Sukset voi vuokrata, jos hiihtää vain kolme kertaa vuodessa. Eikä ole tarpeen säilyttää 30 ihmisen juhla-astiastoa, jos ei jatkuvasti kestitse niin suurta ihmisjoukkoa.

Uusia ostoksia tehdessä on syytä miettiä joka kerta, ovatko ne tarpeellisia. Ahjoniemen mielestä toistaiseksi on puhuttu liikaa vain tavaroiden säilytyksestä ja kierrätyksestä. Sen sijaan olisi aika puuttua hillittömään osteluun.

”Haluamisen ja todellisen tarpeen välinen ero on hämärtynyt. Ihminen saattaa omistaa kymmenen samanlaista mutta eriväristä kaulahuivia. Pahinta luonnonvarojen tuhlausta on ostaa vaatteita, jotka ovat 90 prosenttia ajasta vaatekaapin täytteenä.”
Ilana Aalto. Kuva Vesa-Matti Väärä. 

AHJONIEMEN kanssa samaa mieltä on kulttuuri­historioitsija, ammatti­järjestäjä Ilana Aalto. Koti ja elämä pysyvät järjestyksessä, kun tavaraa on vähän.

”Emme tarvitsisi ajanhallintaniksejä, jos meillä ei olisi koko ajan kiire. Emme myöskään tarvitsisi järjestelyniksejä, jos meillä ei olisi näin paljon tavaraa”, hän vertaa.

Aallon motto on, että roinaa ei kannata järjestää. On ajanhukkaa säilyttää ja järjestellä tavaroita, jotka eivät ole tarpeellisia tai miellytä.

Hän kuitenkin muistuttaa, että on ihmisestä kiinni, kärsiikö omasta tavaravuorestaan.

”On turha miettiä, paheksuvatko naapurit, aikuiset lapset tai kaverit tavaramäärää. Jos se ei itseä haittaa, ei siitä tarvitse hankkiutua eroon.”

 

JOS tavaraa on, miten sen saisi pysymään järjestyksessä?

Mira Ahjoniemi, Ilana Aalto, Heidi Finni ja Minna Koivisto kertovat. Finni on ammattijärjestäjä, Koivisto on kirjoittanut e-kirjan nimeltä Koti kuntoon – ilman rahaa tai rakentamista.

Vinkin alkuun on merkitty etunimellä, kuka haastateltava vinkin antoi.

 

Vaatehuoneessa kaikella on oma paikkansa. Kuva Tuomas Marttila. 


Yleisiä ohjeita

 

OPETTELE RUTIINIT

Minna: Tavaran käyttöön pitäisi aina kuulua kolme osaa: ota tavara esille, käytä tavaraa ja vie se paikoilleen. Tästä pitäisi tulla jokaiselle rutiini.

Ilana: Uusia rutiineja opetellessa kannattaa muistaa, että tavaran paikalleen vieminen käy nopeasti. Jos jokin työ vie alle kaksi minuuttia, se kannattaa aina tehdä heti.

Ilana: Siivouskalenteri voi toimia joillekin ihmisille. Siihen kirjataan, millaista järjestelyä tehdään minäkin päivänä.

Työt ovat pieniä, noin 15 minuuttia kestäviä. Esimerkiksi maanantaisin raivataan tasot, tiistaisin heitetään jääkaapista vanhentuneet tuotteet pois, keskiviikkoisin järjestetään olohuone ja niin edelleen.

Mira: Kuluuko sinulla jatkuvasti aikaa siihen, että tyhjennät tasoilta epämääräisiä säläkasoja? Vähennä tasoja. Jos huoneen ainoa laskutaso on kaapissa oleva hylly, ei pieniä tavaroita voi jäädä ajelehtimaan.
Jos tilaa on, vöille voi askarrella lokeroidun laatikon. Kuva Sirpa Räihä/HS. 

 

TAVAROILLE OMAT PAIKAT

Ilana: Jokaisella esineellä pitää olla oma paikkansa. Mieti kuitenkin, mikä on sen arvoinen tavara, että sille kannattaa luoda paikka. Jos sinulla on paljon yritysten antamia avainkaula­nauhoja, ovatko ne paikan arvoisia vai voisitko luopua niistä?

Ilana: Säilytyspaikkoja tulee olla mukava käyttää. Arvioi, kuinka usein käytät tavaraa.

Useimmin käytössä olevat esineet kannattaa sijoittaa korkeudelle, joka on navan ja silmien välillä. Harvoin käytettävät voivat olla yläkaapeissa tai vintillä.

Ilana: Tee esineiden paikalleen viemisestä kaikin tavoin helppoa. Sijoita säilytyspaikat sinne, missä tavaroita käytetään.

Ilana: Valitse helppo säilytysastia, esimerkiksi kanneton kori.

Heidi: Säilytä avaimet kaapissa tai kulhossa, ei tasoilla.

Heidi: Lataa puhelin aina samassa paikassa.
Laukuille voi olla vaatehuoneessa oma hyllynsä, josta ne näkee yhdellä silmäyksellä. Kuva Tuomas Marttila. 

 

KYLLÄHÄN MINÄ, MUTTA EI NUO MUUT!

Heidi: Koko perheen pitää sitoutua siihen, että koti pysyy järjestyksessä. Se ei toimi, että yksi käskyttää ja kiukuttelee, kun muut eivät tottele.

Minna: Perheen kannattaisi yhdessä keskustella, mitä siisti koti kullekin merkitsee, miten siihen päästään, miten sitä ylläpidetään ja miten työt jaetaan.

Heidi: Opeta lapsille pienestä pitäen, että lelut kerätään leikin tai päivän päätteeksi ja viedään omille paikoilleen.

Ilana: Harva tottelee, jos vain kehottaa siivoamaan. Jos vanhempi ja lapsi tekevät yhdessä, homma hoituu yleensä paremmin. Järjestämisestä voi tehdä leikin: kisaillaan vaikkapa siitä, kuinka monta tavaraa ehditään poimia yhden biisin aikana.

 


Jääkaappi on hyvä siivota kerran viikossa. Kuva Emilia Kangasluoma. 

 

Keittiö

RUOKAKAAPIT

Mira: Osta vain ruokaa, jonka tiedät käyttäväsi. Älä varastoi kaappeihin tuotteita, joita ehkä käytät jonain päivänä. Jättipakkauksista ei ole taloudellista hyötyä, jos ruoka pilaantuu.

Mira: Kuluta kaikki ruoka-aineet ennen kuin teet täydennyksiä. Hätävararuuaksi riittää paketti kaurahiutaleita.

Ilana: Mieti ostokäyttäytymistäsi: onko esimerkiksi tarpeen kokeilla jokaista markkinoille tulevaa uutuutta? On turha kerätä eksoottisia superfood-purkkeja pölyä keräämään, jos niitä vain kokeilee.

Mira: Nyrkkisääntö kuuluu: jos ruokapakkaus ei kulu loppuun puolessa vuodessa, sitä kannata ostaa lainkaan.

Minna: Järjestä kuivakaapit ja jääkaappi teemoittain. Tee jääkaapissa jokaiselle hyllylle voi oma teemansa: mihin tulevat vihannekset, aamiaistarvikkeet, tähteet sekä ruoat, joita ei ole vielä valmistettu. Esimerkiksi ­aamiaistarvikkeet on näin helppo löytää aina samalta hyllyltä.

Ilana: Jos haluat olla vieläkin tarkempi, voit tehdä vaikkapa voileipätarvikkeille oman, pienen korinsa.

Mira: Säilytä säännöllisesti käytettävät ruokatarvikkeet läpinäkyvissä nimetyissä säilytyspurkeissa. Siististä purkkirivistöstä voi ottaa kauppaan mennessä valokuvan.

Ilana: Sekä jääkaappiin että kuivakaappeihin voi laittaa pyörivät tarjottimet, jos niille on tilaa. Tarjotinta pyörittämällä näkee, mitä kaapin perällä on.

 

KIERRÄTYS

Mira: Yritä ostaa tuotteita, joista ei kerry kierrätettävää.

Mira: Opetelle viemään kierrätettävät asiat kierrätyspisteisiin päivittäin. Juoksulenkin ensimmäinen etappi voi olla aina lähin kierrätyspiste. Koululaiset voivat kouluun lähtiessä viedä bio­jätteet pihalla olevaan astiaan.

Heidi: Jos tämä tuntuu hankalalta ja säilytystilaa riittää, varaa jokaiselle kierrätysmateriaalille oma kestokassi tai kannellinen laatikko. Näin ne on helppo napata mukaan ja viedä kierrätyspisteeseen.
Lapset kannattaa opettaa viemään tavarat paikoilleen. Kimmo Räisänen. 

 

Eteinen, vessa ja vaatteet

ETEINEN

Heidi: Nimeä jokaiselle perheenjäsenelle naulakkoon oma koukku ja kori.

Mira: Säilytä eteisessä vain päivittäisessä käytössä olevia takkeja, kenkiä ja asusteita.

Kullekin perheenjäsenelle saa kaaoksen välttämiseksi olla korkeintaan kaksi settiä.

Loput voivat olla vaatekaapissa, vaatehuoneessa tai jopa varastossa. Kerran pari viikossa tarvittavat ulkovaatteet jaksaa hakea kauempaakin, tärkeintä on tehdä aamuista helppoja.

Mira: Jos haluat käyttää 20:tä erilaista huivia, valitse niistä viikoksi eteiseen kaksi ja vie loput vaatehuoneeseen tai varastoon. Sunnuntaina voit vaihtaa esille uuden parin.
Asettele vaatteet neljän tai viiden vaatteen pinoihin. Kuva Tuomas Marttila. 

 

VAATEKAAPPI

Mira: Pidä aina käytössä vain 30–40 vaatekappaletta, alusvaatteet mukaan lukien. 6 ylä­osaa ja 6 alaosaa muodostavat yli 30 erilaista yhdistelmää.

Minna: Sijoittele vaatteet kaappiin sen mukaan, mitä käytät eniten: laita eniten käyttämäsi parhaalle paikalle ja harvemmin pitämäsi ylä- ja alahyllyille. Näin arkivaatteiden käyttäminen on helppoa.

Minna: Älä laita vaatepinoihin kymmentä vaatetta päällekkäin, koska todennäköisesti käytät vain kahta tai kolmea päällimmäistä.

Asettele vaatteet neljän tai viiden vaatteen pinoihin, niin näet helpommin, mitä pinossa on, ja käytät vaatteita tasaisemmin.

Ilana: Opettele pystyviikkaamaan.

 

PUOLILIKAISET VAATTEET

Mira: Mitä tehdä vaatteille, joita on käyttänyt, mutta jotka eivät vielä kaipaa pesua? Mieti, onko vaatteita mahdollista käyttää niin, että tällaisia puolilikaisia vaatteita ei tule. Siistiin sisätyöhön ei tarvitse laittaa joka päivä eri asua. Sen sijaan samoja vaatteita voi käyttää peräkkäisinä päivinä niin pitkään, että ne on aika laittaa pesuun.

Ilana: Jos kuitenkin puolilikaisia vaatteita on, tee niille oma paikka. Se voi olla rekki, naulakko, hylly vaatekaapissa tai kori lattialla.

 

KOSMETIIKKAKAAPPI

Heidi: Laita pieniä koreja kosmetiikkakaappiin ja lajittele tavarat eri kategorioihin.

Minna: Luovu kosmetiikasta, jota et käytä. Jos sinulla on useita saman tuoteryhmän tuotteita, säästä vain paras.

Mira: Älä hamstraa shampoopulloja ja saippuoita peläten, että jokin loppuu kesken.

Vessan tarvikkeista korkeintaan vessapaperin loppumiseen on syytä varautua. Kaikkea muuta ilman pärjää päivän tai pari, jos tilanne sitä vaatii.

Heidi: Käytä tuotteet loppuun ja hävitä. Älä säästele matkahammastahnoiksi putkiloita, joissa on vielä hiukan.
Kirjat eivät verhojen takana kerää pölyä. Kuva Julia Weckman.


Kirjahylly ja paperit

KIRJAHYLLY

Minna: Jos kirjat eivät pysy järjestyksessä, vähennä niitä ja ala suosia e-kirjoja. Kirjat voi lajitella seuraavalla tavalla:

1. Kirjat, jotka haluat säilyttää pidemmän aikaa.

2. Kirjat, jotka aiot lukea.

3. Jo luetut kirjat.

Ykkösryhmään kuuluvat kirjat, joilla on tunnearvoa, joita luet useita kertoja, joiden tietoa tarvitset säännöllisesti tai jotka haluat antaa aikanaan esimerkiksi lapsillesi.

Kolmosryhmän kirjoista voit luopua. Vaikka joukossa on kirjoja, jotka saattaisit lukea uudelleen, voit lainata ne tarvittaessa kirjastosta.

Kun olet lajitellut kirjat näin, sinun on helppo antaa vaikkapa kylään tulevalle vieraalle kirja, jonka olet lukenut ja josta pidit.

Ilana: Jos et pysty luopumaan rakkaista kirjoistasi, järjestä ne kirjastokäytäntöjen mukaan: aakkosjärjestykseen, ehkä jopa teemoitellen aihepiirien mukaan.

Kirjat tulee aina palauttaa hyllyyn, jotta ne eivät kasaudu eri paikkoihin.

 

PAPERIT

Mira: Pyydä mahdollisimman paljon tärkeitä papereita sähköisessä muodossa. Näin niiden tallentaminen ei vie tilaa.

Ilana: Jos papereita kuitenkin tulee, lajittele ne lokerikkoon näin: tee, lue ja säilytä.

Tee-papereissa on toimia vaativat paperit, kuten laskut ja konserttiliput.

Lue-osastoon kuuluvat vaikkapa järjestötoimintaan tai pankkiasioihin liittyvät paperit, joihin pitää perehtyä.

Säilytä-paperit ovat niitä, jotka on tarkoitus arkistoida.


Kodin tärkeät paperit säilyvät mapissa. Kuva Ea Vasko /HS. 

Heidi: Arkistoi paperit mappeihin tai mappiin, jossa on omat muovitaskut takuukuiteille, veropapereille ja vakuutuspapereille ja muille.

Mieti, olisiko arkistosta helpointa tehdä digitaalinen. Kuvaa tai skannaa siis paperit ja talleta.

 


Varastotilat

AUTOTALLI JA VINTTIKOMERO

Minna: Autotalliin sekä vintti- ja kellarikomeroon kertyy usein tarpeetonta tavaraa. Käy ne läpi kolmen laatikon kanssa: roskikseen, kierrätykseen ja käyttöön.

Tyhjennä autotalli tai komero kokonaan. Muuten tavaroita vain siirtelee hyllyltä toiselle.

Mira: Jos tavara on autotallissa tai vinttikomerossa, se ei yleensä ole kovin tärkeä. Onko siis sen säilyttäminen tärkeää?

Yhtä hyvin tavarat voi myydä tai lahjoittaa pois heti, eikä lykätä päätöksentekoa.

Jos saat tyhjennettyä autotallin kokonaan, sen voi laittaa vuokralle ja siitä voi tulla jopa tulonlähde.

Heidi: Jos et saa autotallia kokonaan tyhjäksi, säilytä siellä tavarat laatikoissa, joissa on läpinäkyvät kannet. Näin ei tarvitse tyhjennellä pusseja ja laatikoita, kun etsii tiettyä esinettä.

 

KAUSITAVARAT

Minna: Järjestä vaatteet talven, kesän ja välikauden vaatteisiin. Pidä aina esillä vain yhden kauden vaatteet.

Kausitavaroita, kuten urheiluvälineitä on hyvä säilyttää aina samassa paikkaa, kun niitä ei tarvita. Kuva Maria Lähteenmäki / HS.

Ilana: Säilytä kausi­tavaroita aina samassa paikassa. Kirjoita selkeästi, että tämä laatikko sisältää esimerkiksi luistimia tai talvitakkeja.

Mira: Kausitavaroissa ei kannata liioitella, koska Suomessa vuodenajat ovat lyhyitä. Urheiluun liittyviä kausitavaroita voi vuokrata tai ostaa kavereiden kanssa yhteiskäyttöön.

Kesähelteet kestävät korkeintaan kuukauden. Muutama hellevaate riittää, ja ne voi laittaa talveksi pieneen koriin vaate­kaapin takaosaan.

Minna: Jos säilytystilasta on pulaa, säilytä kausitavaroita matkalaukussa sängyn alla.

Minna: Urheiluvälineitä voi tarvittaessa säilyttää siivous­kaapissa: sinne mahtuvat myös mailat. Näin ne eivät vie tilaa eteisessä tai makuuhuoneen nurkassa.


MUISTOESINEET


Matkamuisto Käsivarresta. Kuva Päivi Huotari / HS. 

Heidi: Älä säilytä kaikkia lasten leluja, piirustuksia ja askarteluja.

Kokoa sen sijaan jokaiselle lapselle lapsuusmuistoja sisältävä laatikko, joka on enintään äitiyspakkauslaatikon kokoinen.

Minna: Lasten taideteokset voi myös kuvata ja tehdä niistä albumit tai kuvakirjat. Voit tehdä näin myös omille muistotavaroillesi.

Jos vanhat kortit, hääkutsut ja festariliput tuntuvat tärkeiltä mutta vievät paljon tilaa, ne voi kuvata ja tehdä niistä albumin.

Ilana: Muistolaatikot otetaan yleensä esiin vain muuttaessa, ja silloin niiden sisältöä ihmetellään, jos ehditään.

Järkevämpää olisi tuoda muistoesineet paremmin mukaan arkeen. Voisiko vanhoista kalentereista tehdä taidetta ja laittaa seinälle?

Ilana: Perkaa muistoesineet tiheällä kammalla. Niillä ei ole enää käyttöarvoa, mutta tuleeko koskaan sitä aikaa, jolloin muistelisi menneitä esineiden äärellä?

Jälkipolvikaan ei ole välttämättä niistä kiinnostunut. Etenkin tarpeettomista lahjatavaroista on syytä luopua.

 

Neljä asiantuntijaa antaa neljätoista vinkkiä taloyhtiöille, jotta tulevasta putkiremontista selviydytään sujuvasti.


Maxim Antonov asentaa kupariputkia kattoon putkiremontoitavassa talossa Helsingin Kalliossa. 


PUTKIREMONTTI voi mennä pieleen jo ennen urakkasopimuksen allekirjoittamista. Esimerkiksi jos remontti suunnitellaan huonosti, voi käydä niin, etteivät putket mahdukaan niille varatuille paikoille. Tai jos urakoitsija on huolimaton, joudutaan tekemään paljon takuutöitä. Niiden tekemisistä kiistellään pahimmassa tapauksessa vuosia.

Neljä alan asiantuntijaa neuvoo, missä asioissa taloyhtiön kannattaa olla tarkkana.

 

1. Tutkikaa talon kunto

TALOYHTIÖN kannattaa teettää märkätilakartoitus ja tehdä lämpö-, vesi- ja viemäriputkistojen kuntotutkimus hyvissä ajoin. Näin putkiremontista ei tarvitse tehdä hätäisiä päätöksiä. Märkätilojen tekninen käyttöikä on noin 25 vuotta ja putkien 30–50 vuotta.

Jos taloyhtiötä hoidetaan hyvin, kiinteistön kunnosta teetetään tutkimuksia ennakoiden muutenkin. Yksi taloyhtiön hallituksen tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia, että yhtiökokousta varten laaditaan vuosittain selvitys kiinteistön korjaustarpeista.

2. Ryhtykää remonttiin ajoissa

JOS PUTKIREMONTTIA lykkää liian pitkälle, vaarana ovat putkivuodot ja -tukokset. Ne aiheuttavat isoja vahinkoja, joiden korjaaminen on kallista. Vakuutuksista ei ole apua, jos korjaukset on jätetty tarkoituksella tekemättä.

3. Tehkää osakaskysely

HALLITUKSEN kannattaa kysellä myös osakkaiden ajatuksia putkiremontista märkätila­kartoituksen yhteydessä. Näin jokainen pääsee kertomaan oman mielipiteensä asiasta ja hallitus voi ottaa huomioon mahdolliset toiveet esimerkiksi märkätilan tai keittiön tilamuutoksista.

 
Tämä vanha keittiö saa aivan uuden ilmeen putkiremontissa Helsingin Kalliossa. 

 

4. Palkatkaa asiantunteva projektipäällikkö

SUUNNITTELUUN kannattaa panostaa: kunnolla suunniteltu on puoliksi tehty. Asiantuntevan projektipäällikön palkkaaminen jo putkiremontin alussa takaa, että hanke etenee suunnitellusti ja yhtiön kannalta järkevästi. Projektipäällikkö muun muassa tekee sopimukset ja ohjaa suunnittelua.

5. Valitkaa riippumattomat valvojat

TÄRKEÄÄ ON myös hankkia asiantuntevat valvojat. Riippumattomat valvojat ovat taloyhtiön luottohenkilöitä. Valvojia on oltava vähintään kolme: rakennus­teknisiä töitä sekä lvi- ja sähkötöitä varten. Maallikkovalvojia ei kannata valita, sillä he ovat rakennusalan ammattilaisten vietävissä.

6. Selvittäkää, mitä kaikkea kannattaa korjata samalla

SEURAAVA VAIHE on hankesuunnitelma. Se tarkoittaa puolueettoman lvi-alan asiantuntijan tai rakennuttaja­konsultin tekemää alustavaa putkiremonttisuunnitelmaa ja eri vaihtoehtojen vertailua.

Hanke­suunnittelijalta on hyvä pyytää konkreettista ehdotusta putkiremontin toteutustavaksi perusteluineen ja selvitystä siitä, mitä vaihtoehdot merkitsevät esimerkiksi tulevien vuosikymmenten korjauksille.

Samalla on järkevää selvittää, pitääkö uusia muutakin talotekniikkaa, kuten sähkö- ja tietoliikenne­järjestelmät. Myös mahdolliset putkirikot ja -vuodot kannattaa muistaa hankesuunnittelussa: kosteusvahinkoja voi ehkäistä vuodonilmaisimilla ja suojaputkilla.

Suunnittelu­vaiheessa kannattaa olla tarkkana, jottei lisätöitä tule myöhemmin yllätyksenä. Ne nimittäin aiheutuvat usein huonosta suunnittelusta. Silloin esimerkiksi putket eivät mahdu seinän sisään. Ikävät yllätykset johtuvat esimerkiksi, että suunnittelija on ollut huolimaton eikä ole ottanut asioista selvää remonttikohteessa.

Taloyhtiön tilaamat sovitut lisätyöt sen sijaan ovat normaali osa putkiremonttia.

 
Nämä putket on purettu putkiremontoitavan talon keittiöstä Helsingin Kalliossa. 


7. Pieni korjaus ei useinkaan riitä

HANKESUUNNITELMAN perusteella yhtiökokous päättää, miten putkiremontti tehdään: uusitaanko putket ja märkätilat vai riittääkö pelkkä putkien korjaus. Menetelmän lisäksi pitää päättää urakkamuoto.

Jos märkätilat täytyy uusia, putkien sisäpuolinen korjaus ei välttämättä ole järkevää, koska märkätilat joudutaan joka tapauksessa purkamaan ja samalla putket on helppo uusia kokonaan. Kohtalaisessa kunnossa olevien putkien ikää voi jatkaa joillakin vuosilla esimerkiksi sukittamalla tai pinnoittamalla.

8. Pyytäkää riittävästi ja vertailukelpoisia tarjouksia

TARJOUKSIA pitää pyytää tekijöiltä riittävä määrä, jotta hintatasosta saa kattavan kuvan. Sopiva määrä voi olla esimerkiksi 5–10 kappaletta. Tarjouspyyntöihin tulee eritellä tarkasti, mitä tilattavan työn ja palvelun täytyy sisältää. Muuten tarjoukset eivät ole vertailukelpoisia.

9. Valitkaa urakoitsija oikein

PÄTEVIÄ URAKOITSIJOITA voi etsiä esimerkiksi rakentamisen laatua edistävän Ralan yritysrekisteristä, jossa on yli 20 000 referenssitietoa. Suosituksia kannattaa lisäksi kysellä isännöitsijältä ja projektipäälliköltä.

10. Määritelkää tiukat sanktiot

URAKKASOPIMUKSEEN kannattaa määritellä tiukat sanktiot myöhästymisille. Yleisten sopimusehtojen (yse) aika löysään tasoon ei tarvitse tyytyä. Esimerkiksi linjakohtaisia aikatauluja voidaan tiukentaa. Jos sanktioista ei sovita erikseen, urakassa toimitaan ysen mukaan.

11. Viestikää riittävästi

VIESTINTÄ on erityisen tärkeää hankkeen alussa, jolloin osakkaille on järjestettävä tiedotustilaisuuksia. Niissä tulee kertoa talossa tehdyistä tutkimuksista, putkiremontin suunnitelmista ja hankkeen etenemisestä.

Hyviä viestintäkanavia ovat esimerkiksi ilmoitustaulu, kirjeet, sähköposti ja taloyhtiön nettisivut. Hallitus voi myös valita keskuudestaan jonkun, joka vastaa viestinnästä.

Kun urakka alkaa, tiedotusvastuu siirtyy yleensä urakoitsijalle. Taloyhtiön kannattaa sopia kirjallisesti urakoitsijan kanssa tarjouskilpailuvaiheessa, miten tiedottaminen käytännössä hoidetaan.Sähköasentaja vetää kaapeleita kylpyhuoneen kattoon putkiremontoitavassa talossa Helsingin Kalliossa. Kaapelit peittää kotelo.

 

12. Sopikaa jälkitarkastuksista

MYÖS JÄLKITARKASTUKSISTA kannattaa sopia tarkasti. Urakoitsijalta on oikeus odottaa virheetöntä luovutusta, joten taloyhtiö voi periä jo toisesta tai viimeistään kolmannesta jälkitarkastuskerrasta korvauksen.

13. Olkaa tarkkana takuuaikana

KUN PUTKIREMONTTI valmistuu, talossa tehdään vastaanottotarkastus. Sen jälkeen alkaa urakoitsijan takuuaika, joka kestää tavallisesti kaksi vuotta ja jonka aikana urakoitsijan tulee korjata mahdolliset virheet.

Hieman ennen takuuajan päättymistä on takuutarkastus. Urakoitsija vastaa vielä kymmenen vuotta takuuajan jälkeen virheistä, jotka ovat aiheutuneet muun muassa urakoitsijan törkeästä huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Näyttötaakka on tilaajalla eli taloyhtiöllä.

14. Tutustukaa alan oppaisiin

TALOYHTIÖIDEN HALLITUKSET koostuvat monesti maallikoista. Putkiremontin kulkua, johtamista ja vastuita valottavat monet alan oppaat. 

 

Kiinteistöalan Kustannus on julkaissut Jokaisen putkiremontti - ja Sata ja yksi kysymystä putkiremontista -oppaat ja Isännöintiliitto Taloyhtiömme putkiremontti -oppaan (loppuunmyyty). Kaikkia oppaita saa kirjastosta.

Ralan nettisivuilta voi ladata maksutta opasta korjausrakentamisen palveluiden hankintaan. Apua on myös RT-korteista. Netissä tietoa saa esimerkiksi Korjaustieto.fi-sivustolta.

 

Asiantuntijat: Rakennustiedon toimitusjohtaja Pasi Hulkkonen, Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen, Helsingin rakennusvalvonnan talotekniikkayksikön päällikkö Tomi Marjamäki ja LVI-Teknisten Urakoitsijoiden erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen

Jyväskyläläinen Virpi Illman suunnitteli ja rakennutti kaksioonsa minikokoisen löylyhuoneen. Samalla kylpytilat ja keittiö vaihtoivat paikkoja.

 

VANHA, kaunis kiviportaikko johtaa ovelle, josta astutaan suoraan keittiöön. Jyväskyläläinen sisustussuunnittelija Virpi Illman ottaa vieraat vastaan pullapelti kädessään. Hän on juuri leiponut taloyhtiön talkoo­kahveille syötävää.

Nyt tutustutaan kuitenkin asunnon ylellisyyteen, keskelle olohuonetta rakennettuun 1,4 neliön saunatilaan.

Kaksio on ollut aiemmin lakitoimistona ja ompelimona.

Ostohetkellä, alkukesällä 2014, huoneisto oli jo muutettu asunnoksi.

Sinne oli tehty saunakin, mutta Illman halusi pohjaratkaisusta toimivamman. Niinpä sauna ja keittiö vaihtoivat paikkaa.

Kun molemmissa tiloissa oli jo viemäröinnit ja vesiliitännät, ei suuria putkimuutoksia tarvittu. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

 

KAKSION 46 neliötä suunniteltiin huolellisesti. Virpi Illman harrastaa liikuntaa, joten toimiva pesutila ja kaunis sauna olivat ehdottomia vaatimuksia. Niitä varten rakennettiin uudet väliseinät ja löylyhuoneeseen tehtiin ikkuna.

 

Pesutilat ovat kompaktit, ja suihkusta on vain askel löylyihin. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

Kosteissa tiloissa ilmanvaihto on erityisen tärkeää.

Kaksion saunan korvausilmaputki johdettiin olohuoneen lattian alla ulkoseinään, minkä vuoksi tarvittiin lupa myös rakennusvalvontavirastosta. Poistohormina käytettiin vanhan keittiön hormia.

Vuonna 1951 rakennetun talon painovoimaiseen ilmanvaihtoon on helppo liittää uusia kanavia.

Pyykinpesukone ja kuivausrumpu sijoitettiin lauteiden alle ja niitä käytetään olohuoneen puolelta. Olohuoneeseen rakennettiin koneita varten komero, jonne vedettiin putket. Sinne tehtiin normaali vedeneristys ja lattiakaivo ja pinnat laatoitettiin.

Pyykkihuolto jää täysin piiloon ovien taakse, vaikka koneet sijaitsevat käytännössä keskellä olohuonetta. Niiden yläpuolella oleva ikkuna tuo valoa minisaunaan. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

ILLMAN teki eri alojen suunnittelijoiden kanssa tarkat suunnitelmat ennen kuin ne esiteltiin taloyhtiölle.

”Suunnittelutyötä ei yleensä kannata tehdä täysin valmiiksi ennen kuin taloyhtiöltä on saatu lupa hankkeelle. Jos taloyhtiö ei hyväksy remonttia, menee suunnittelutyö hukkaan.”

Virpi Illmanin edellinen koti sijaitse samassa talossa. Hän kuului taloyhtiönsä hallitukseen.

Remonttiasia oli otettu hallituksessa esiin hyvissä ajoin, joten taloyhtiön hyväksyntä oli varma.

Taloyhtiön käsittelyn jälkeen asia eteni rakennusvalvonta­virastoon.

”Purkutyöt veivät vain muutaman päivän. Sen sijaan ulkoseinään tehdyn ilmanvaihtokanavan vuoksi haettua rakennus­lupaa joutui odottelemaan useita kuukausia. Tähän tuleekin aina varautua, kun suunnittelee isoa remonttia,” Illman neuvoo.

Moderni ja käytännöllinen avokeittiö sijaitsee vanhan saunan paikalla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

ILLMAN asui vanhassa kodissaan, kun uutta remontoitiin puoli vuotta. Sisustussuunnittelun hän teki itse.

Lisäksi tarvittiin lvi-suunnittelija, sähkösuunnittelija ja rakennesuunnittelija, koska saunan ja olohuoneen väliin rakennettiin uusi seinä.

Pienen kaksion remonttiin tarvittiin lopulta kahdeksan eri alan tekijää työnjohtaja ja valvoja mukaan lukien.

Aikataulujen täsmääminen ja usean työmiehen liikkuminen remontin keskellä pienessä tilassa oli välillä hankalaa.

 

PIENI SAUNA on kiuaskiviä myöten täysin valkoinen ja siksi ilmavan ja raikkaan oloinen. Valoa tulvii olohuoneesta ison ikkunan kautta suoraan lauteille.

Tulikiven integroitu Kuura-kiuas on halkaisijaltaan vain 40 senttiä. Sen kivitila on suuri, ­joten lämpöä riittää.

Lauteet teki Huonekalutehdas Seppänen Illmanin piirustusten mukaan. Seinäpaneelit ovat Siparilan valmispaneelia. Lattia ja pesutilan seinät tehtiin Carraran marmorista.

”Rakastan luonnonkiveä ja suosikkini on ehdottomasti valkoinen marmori. Suomessa sitä käytetään aivan liian vähän,” Illman harmittelee.

Tulikiven Kuura-kiuas on halkaisijaltaan vain 40 senttiä, mutta kivitila on suuri. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

 

Saunan rakentamiseen tarvitaan lupa taloyhtiöltä

JOS HALUAT SAUNAN kerrostaloon, se kannattaa rakentaa samaan aikaan muun ison remontin, kuten putkiremontin yhteydessä.

Kun löylyhuoneen suunnittelee kylpyhuoneen viereen, ilmanvaihto hoituu olemassa olevan poistoilmakanavan kautta.

Tuloilmareitiksi riittää kylpyhuoneen oven alle jäävä kynnysrako. Kosteiden tilojen lämmitys on suunniteltava huolella: ne pysyvät kuivina esimerkiksi lattialämmityksen avulla.

Taloyhtiötä varten on ensi tehtävä alustava suunnitelma. Taloyhtiöillä on yleensä valmiit ohjeet erilaisille muutostöille.

Hallitukselta tai isännöitsijältä saa tiedot myös uusimmista säännöistä ja määräyksistä sekä alustavat ohjeet tarvittavista suunnitelmista, henkilöiden pätevyysvaatimuksista ja tarkastusasiakirjoista.

Vastuun jakautuminen hankkeessa käydään läpi taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän kanssa, ja remontille osoitetaan taloyhtiön hyväksymä valvoja. Valvontakustannukset maksaa osakas.

 

RAKENNUSMÄÄRÄYKSET vaihtelevat eri kunnissa, joten oman kunnan kanta kannattaa tarkistaa etukäteen.

Esimerkiksi Helsingissä saunan rakentamiselle kerrostalohuoneistoon ei tarvita rakennusvalvontaviraston lupaa kuin poikkeustapauksissa.

Kun taloyhtiö antaa hankkeelle luvan, tehdään tarkemmat suunnitelmat. Osakas palkkaa suunnittelijat, urakoitsijat ja valvojan.

Taloyhtiöllä on kuitenkin oikeus tarkistaa kunkin henkilön pätevyys ennen sopimusten tekoa.

Taloyhtiön hallitukselle toimitetaan hyväksyttäväksi kaikkien suunnittelijoiden suunnitelmat, samoin työn edetessä tarvittavat erityissuunnitelmat ja tarkastusasiakirjat.

Pienenkin rakennushankkeen suunnittelussa, työn suorittamisessa ja valvonnassa kannattaa käyttää riittävän ammattitaitoista henkilöstöä, jolloin riski epäonnistua pienenee.

Vaikka vastuu on taloyhtiöllä, vastaa osakas viime kädessä mahdollisista virheistä tai vahingoista.

Asiantuntijat: Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja lupa-arkkitehti Mervi Abelli Helsingin rakennusvalvontavirastosta. Lisätietoa saa Helsingin rakennusvalvontaviraston sivuilta.

 

Makuuhuoneen tyyli on ylellinen. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

Virpi Illman on ammatiltaan sisustussuunnittelija. Kaksion olohuoneeseen tunnelmaa tuo pieni takka. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen.