Laiskan siivoajan asunnossa on kestävät ja helposti puhdistettavat pinnat, vähän tavaroita ja hyvät säilytystilat.

Olohuone

SIIVOUS sujuu helposti, kun kotia ei ole kalustettu liian täyteen. Jätä huonekalujen väliin niin paljon tilaa, että mahdut liikkumaan vaivattomasti myös imurin kanssa. Suosi kalusteissa sileitä pintoja, jotta pölyjen pyyhkiminen kävisi vaivattomasti.

Hanki sohva, jonka alta mahtuu imuroimaan. Pintamateriaaliksi sopii nahka. Se ei kerää pölyä ja kestää pyyhkimistä.

Jos valitset mieluummin kangasverhoilun, käsittele kangas myrkyttömällä ja ympäristöystävällisellä tekstiilisuoja-aineella. Se suojaa kankaan pintaa likaantumiselta ja vähentää puhdistustarvetta.

Jos et halua lisätä kemikaalikuormaa, puhdista kangassohva kostealla rätillä heti, kun siihen ilmestyy tahra. Tee ylläpito­siivous tekstiilihöyrypesurilla.

Valitse kankaiden väri huolellisesti. Valkoinen kangas näyttää kauniilta mutta likaantuu nopeasti. Tummemmissa kankaissa pieni lika ei näy.

 

 

Älä anna rasvan pinttyä liesituulettimeen, vaan pyyhi pinnat säännöllisesti. Kuva Sami Kero HS. 

 

Keittiö

SUOSI sileäpintaisia kaapinovia. Mitä enemmän sorvauksia pinnoissa on, sitä vaikeampi ne on puhdistaa. Sormenjäljet eivät erotu mattapintaisista ovista yhtä hyvin kuin kiiltäviltä pinnoilta.

Työtasojen materiaaliksi sopii kestävä ja helposti puhdistettava laminaatti. Myös graniitti ja teräs ovat hyviä valintoja. Puutaso näyttää kauniilta, mutta vaatii säännöllistä öljyämistä. Öljyämätön puutaso imee herkästi kosteutta.

Kodinkoneiden puhdistus käy helposti, kun ne on sijoitettu sopivalle korkeudelle. Markkinoilta löytyy myös itsepuhdistuvia pyrolyysiuuneja, joiden pesusta ei tarvitse huolehtia.

 

Puuvillaiset tai satiiniset vuodevaatteet eivät kerää niin paljon pölyä kuin pellava ja villa. Kuva Sami Kero HS. 

 

Makuuhuone

MAKUUHUONE kuuluu kodin pölyisimpiin paikkoihin, joten se kannattaa sisustaa mahdollisimman yksinkertaisesti. Jos haluat säilyttää huoneessa esimerkiksi kirjoja tai muuta irtaimistoa, säilytä niitä kaapeissa, älä avohyllyillä. Valitse jalallinen sänky, jonka alta mahtuu imuroimaan.

Suosi liinavaatteissa tiiviskankaisia tekstiilejä, kuten puuvillaa tai satiinia. Pellava ja villa keräävät enemmän pölyä.

Vuodevaatteet kannattaa tuulettaa säännöllisesti, ihannetilanteessa kerran viikossa. Pölypunkit kuolevat, kun vaatteet vie vuorokaudeksi 18-asteiseen pakkaseen. Ihanteellisin sijainti makuuhuoneelle on parvekkeen tai uloskäynnin lähettyvillä.

 

Kylpyhuone

JOS SUIHKUTILAN ei tarvitse olla täysin vesitiivis, valitse veden roiskumisen estäjäksi konepestävä suihkuverho. Verhon puhdistaminen on vaivattomampaa kuin suihkuseinän. Tosin jos omistaa vaikkapa höyrypesurin, suihkuseinänkin saa helposti puhtaaksi ilman kemikaaleja.

Suosi seinään kiinnitettäviä kalusteita: valitse vaikkapa seinä-wc, niin lattian pesu käy helposti. Suunnittele kaappien määrä sen mukaan, mitä aiot kylpyhuoneessa säilyttää. Mieti oma säilytyspaikka hammasharjoille, pesuaineille, wc-paperille ja muille kylpyhuoneen tarvikkeille sekä kosmetiikalle.

 

Sisäänkäynti

JOS ASUT omakotitalossa, päällystä pihapolut mieluummin kivetyksellä kuin hiekalla. Näin vähennät sisään kulkeutuvan hiekan määrää.

Sijoita portaille tai kuistille harjoilla varustettu rappuralli, jossa kengistä saa irtoliat näppärästi pois sisälle tuloa.

 

Eteinen

HANKI ulko-ovelle karhea kuramatto, joka kerää pahimmat liat kengistä. Hyvä vaihtoehto on rautakaupoista saatava, lateksipohjainen matto. Se ei päästä kosteutta läpi, ja tumma väri häivyttää tahrat. Matto on riittävän pitkä, kun mahdut ottamaan sillä kaksi askelta.

Jos haluat eteiseen myös tavallisen maton, valitse sisal-, juutti- tai kookosmatto. Luonnonkuidut hylkivät likaa. Matolle kulkeutunut hiekka valuu maton läpi lattialle, josta se on helppo imuroida.

Kengille on hyvä rakentaa tai hankkia kaappi, jotta niitä ei tarvitse nostella pois siivouksen tieltä. Erillisen pesupiste eteisen lähellä on kätevä, jos perheessä on lapsia tai kotieläimiä. Silloin kurat saa huuhdottua suoraan viemäriin.

 

Säilytystilat

REMONTTIA suunniteltaessa on hyvä pohtia, missä eri tavarat, kuten harrastusvälineet, vaatteet ja lelut säilötään. Koti pysyy paremmin järjestyksessä, kun jokaiselle esineelle on oma paikkansa.

Tavarat ovat pölyltä suojassa kaapissa tai laatikoissa. Hyödynnä komeroiden sisään sijoitettavia korijärjestelmiä, koukkuja ja vetolaatikoita, niin saat kaiken säilytystilan hyötykäyttöön. Säilytä vaatteita mieluiten pyykinpesutilan lähellä.

 

Kodinhoitohuone

SUOSI sileitä, puhdistuksen kestäviä pintoja samaan tapaan kuin keittiössä. Hanki jalalliset kaapit, joiden alta mahtuu imuroimaan. Piilota tavarat kaappeihin tai laatikoihin. Hanki kannellinen pyykkikori tai kätke pyykkikori kaappiin.

Varaa tilaa pyykin kuivaukseen ja silittämiseen. Rakenna kiinteä pyykkiteline, jotta et joudu etsimään sopivaa kuivauspaikkaa jokaisen pyykinpesun jälkeen. Hanki ulosvedettävä silityslauta – sen saa piiloon kaappiin tai laatikkoon, kun sitä ei käytetä. Varmista, että laudan ympärille jää riittävästi tilaa, kun se vedetään ulos.

Suunnittele kodinhoitohuoneeseen siivouskaappi, josta löytyy paikka kaikille välineille. Jos kodissasi on monta kerrosta, hanki jokaiseen kerrokseen omat siivousvälineet. Siivous käy näppärämmin, kun et joudu kantamaan tarvikkeita kerroksesta toiseen.

 

Lattian puhdistaminen on helppoa, kun tavaroita ei ole tiellä. Kuva Marja Airio. 

 

Lattiat

LATTIAN puhdistaminen on helppoa, kun sen pinta kestää vettä ja kemikaaleja. Siksi paras valinta keittiöön, pesutiloihin ja eteiseen on kivi- tai kaakelilattia. Mitä isokokoisempia kaakelit ovat, sitä helpommin niiden puhdistus sujuu. Hyvä vaihtoehto on myös kosteudenkestävä muovimatto tai mikrosementtipinnoite.

Valitse lattian ja kaakelisaumauksen värit järkevästi: tahrat erottuvat helpoiten valkoisilta tai hyvin vaaleilta pinnoilta.

Kylpyhuoneeseen ei kuitenkaan kannata valita liian tummaa lattiaa, jos alueen vedessä on kalkkia. Vaaleat kalkkeumat näkyvät tummalla pinnalla ikävästi.

 

Valaistus

SIIVOAMINEN sujuu hyvin riittävän kirkkaassa valossa. Kotiin kannattaa hankkia himmennettävät valaisimet, joilla voit säätää valaistuksen joka tilanteeseen sopivaksi.

Älä sijoita valaisimia liian lähelle kulkuväyliä, niin et joudu väistelemään niitä liikkuessa tai siivotessa. Valaise myös komerot, niin näet helposti, missä mikäkin esine on.

 

Sähkö

SÄHKÖLAITTEIDEN sijoittelua kannattaa pohtia jo remonttivaiheessa. Television ja tietokoneiden johdot voi koteloida tai kätkeä jalkalistoihin, jolloin ne eivät ole siivotessa tiellä. Mieti, mihin pistorasiat kannattaa sijoittaa, jotta imurointi sujuisi joka huoneessa helposti.

 

Asiantuntijat: sisustusarkkitehti Pirkko Kaartinen, tutkija Tarja Marjomaa, Työtehoseura.

 

Pese pyykinpesukoneen sisäosat ruokasoodalla ja vedellä. Kuva Ville Honkonen. 

 

NÄIN PUHDISTAT KODIN ISOT JA PIENET KONEET
 

Pyykinpesukone 

Vinkki 1. Pese tyhjällä koneella 90 asteen pesuohjelma pari kertaa vuodessa. Lisätehoa saat apteekin sitruunahapolla. Laita sitä 100 grammaa pesuainelokeroon ja pese tyhjällä koneella 90 asteen ohjelma ilman esipesua.

Vinkki 2. Pese koneen sisäosat ruokasoodalla ja vedellä. Laita pesuainelokeroon ruokasoodaa ja anna koneen käydä tyhjänä lyhyimmän ohjelman ajan.
 

Astianpesukone 

Vinkki 1. Poista kalkkisaostumat sitruunahapon avulla. Laita 20–30 grammaa sitruunahappoa pesuainelokeroon ja pese 60–65 asteen pesuohjelmalla.

Kytke kone pois päältä ennen kuivausvaihetta. Pyöritä ohjelman jälkeen toinen pesu tyhjällä koneella pesuaineen kanssa.

Vinkki 2. Raikasta astianpesukone ripottelemalla koneenpohjalle pieni määrä ruokasoodaa. Käynnistä kone tyhjänä.

 

Laita avoin ruokasoodapurkki jääkaapin takaosaan, niin pahat hajut poistuvat. Kuva Liisa Takala. 

 

Jääkaappi ja pakastin 

Vinkki 1. Ripottele kuivaa ruokasoodaa kostealle kankaalle ja puhdista sillä jääkaappi ja pakastin. Huuhtele vedellä.

Vinkki 2. Pidä avointa ruoka­soodapakkausta jääkaapin taka­osassa, niin ikävät hajut poistuvat. Toimii myös pakastimessa.

Vinkki 3. Ripottele vihanneslaatikon pohjalle ruokasoodaa ja peitä se talouspaperilla. Uusi käsittely joka toinen kuukausi.

 

Kahvinkeitin on hyvä pestä tiskiaineella ja kuumalla vedellä säännöllisesti. Kuva Liisa Takala. 

 

Kahvinkeitin 

Vinkki 1. Pese kannu ja suppilosuodatin käytön jälkeen tiski­aineella ja kuumalla vedellä. Pese välillä myös vesisäiliö: irrota keitin sähköverkosta ja pese säiliö astianpesuaineella.

Vinkki 2. Puhdista kalkkisaostumat keittimestä laimennetun väkiviinaetikan avulla. Annostele liuokseen saman verran etikkaa ja vettä. Kaada liuos keittimen vesisäiliöön ja kytke virta päälle.

Kun puolet säiliön vedestä on valunut kannuun, kytke virta pois ja anna liuoksen vaikuttaa noin 5–10 minuuttia. Kytke virta uudelleen päälle. Keitä lopuksi 2–4 kannullista puhdasta vettä ja huuhtele kannu hyvin.
 

Silitysrauta 

Vinkki 1. Tarkista käyttöohjeesta, voiko höyryraudasta puhdistaa kalkkisaostumia vedellä ja etikalla (molempia yksi osa). Höyryraudassa voi olla myös automaattinen kalkinpoisto- tai esto-ominaisuus.

Vinkki 2. Varovaisin tapa puhdistaa kylmän silitysraudan pohja on hangata sitä tiskiaineliuokseen kostutetulla liinalla.


Lähde: Martat, Paul Andrea: Ruokasoodan ihmeet -kirja

Neljä asiantuntijaa antaa neljätoista vinkkiä taloyhtiöille, jotta tulevasta putkiremontista selviydytään sujuvasti.


Maxim Antonov asentaa kupariputkia kattoon putkiremontoitavassa talossa Helsingin Kalliossa. 


PUTKIREMONTTI voi mennä pieleen jo ennen urakkasopimuksen allekirjoittamista. Esimerkiksi jos remontti suunnitellaan huonosti, voi käydä niin, etteivät putket mahdukaan niille varatuille paikoille. Tai jos urakoitsija on huolimaton, joudutaan tekemään paljon takuutöitä. Niiden tekemisistä kiistellään pahimmassa tapauksessa vuosia.

Neljä alan asiantuntijaa neuvoo, missä asioissa taloyhtiön kannattaa olla tarkkana.

 

1. Tutkikaa talon kunto

TALOYHTIÖN kannattaa teettää märkätilakartoitus ja tehdä lämpö-, vesi- ja viemäriputkistojen kuntotutkimus hyvissä ajoin. Näin putkiremontista ei tarvitse tehdä hätäisiä päätöksiä. Märkätilojen tekninen käyttöikä on noin 25 vuotta ja putkien 30–50 vuotta.

Jos taloyhtiötä hoidetaan hyvin, kiinteistön kunnosta teetetään tutkimuksia ennakoiden muutenkin. Yksi taloyhtiön hallituksen tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia, että yhtiökokousta varten laaditaan vuosittain selvitys kiinteistön korjaustarpeista.

2. Ryhtykää remonttiin ajoissa

JOS PUTKIREMONTTIA lykkää liian pitkälle, vaarana ovat putkivuodot ja -tukokset. Ne aiheuttavat isoja vahinkoja, joiden korjaaminen on kallista. Vakuutuksista ei ole apua, jos korjaukset on jätetty tarkoituksella tekemättä.

3. Tehkää osakaskysely

HALLITUKSEN kannattaa kysellä myös osakkaiden ajatuksia putkiremontista märkätila­kartoituksen yhteydessä. Näin jokainen pääsee kertomaan oman mielipiteensä asiasta ja hallitus voi ottaa huomioon mahdolliset toiveet esimerkiksi märkätilan tai keittiön tilamuutoksista.

 
Tämä vanha keittiö saa aivan uuden ilmeen putkiremontissa Helsingin Kalliossa. 

 

4. Palkatkaa asiantunteva projektipäällikkö

SUUNNITTELUUN kannattaa panostaa: kunnolla suunniteltu on puoliksi tehty. Asiantuntevan projektipäällikön palkkaaminen jo putkiremontin alussa takaa, että hanke etenee suunnitellusti ja yhtiön kannalta järkevästi. Projektipäällikkö muun muassa tekee sopimukset ja ohjaa suunnittelua.

5. Valitkaa riippumattomat valvojat

TÄRKEÄÄ ON myös hankkia asiantuntevat valvojat. Riippumattomat valvojat ovat taloyhtiön luottohenkilöitä. Valvojia on oltava vähintään kolme: rakennus­teknisiä töitä sekä lvi- ja sähkötöitä varten. Maallikkovalvojia ei kannata valita, sillä he ovat rakennusalan ammattilaisten vietävissä.

6. Selvittäkää, mitä kaikkea kannattaa korjata samalla

SEURAAVA VAIHE on hankesuunnitelma. Se tarkoittaa puolueettoman lvi-alan asiantuntijan tai rakennuttaja­konsultin tekemää alustavaa putkiremonttisuunnitelmaa ja eri vaihtoehtojen vertailua.

Hanke­suunnittelijalta on hyvä pyytää konkreettista ehdotusta putkiremontin toteutustavaksi perusteluineen ja selvitystä siitä, mitä vaihtoehdot merkitsevät esimerkiksi tulevien vuosikymmenten korjauksille.

Samalla on järkevää selvittää, pitääkö uusia muutakin talotekniikkaa, kuten sähkö- ja tietoliikenne­järjestelmät. Myös mahdolliset putkirikot ja -vuodot kannattaa muistaa hankesuunnittelussa: kosteusvahinkoja voi ehkäistä vuodonilmaisimilla ja suojaputkilla.

Suunnittelu­vaiheessa kannattaa olla tarkkana, jottei lisätöitä tule myöhemmin yllätyksenä. Ne nimittäin aiheutuvat usein huonosta suunnittelusta. Silloin esimerkiksi putket eivät mahdu seinän sisään. Ikävät yllätykset johtuvat esimerkiksi, että suunnittelija on ollut huolimaton eikä ole ottanut asioista selvää remonttikohteessa.

Taloyhtiön tilaamat sovitut lisätyöt sen sijaan ovat normaali osa putkiremonttia.

 
Nämä putket on purettu putkiremontoitavan talon keittiöstä Helsingin Kalliossa. 


7. Pieni korjaus ei useinkaan riitä

HANKESUUNNITELMAN perusteella yhtiökokous päättää, miten putkiremontti tehdään: uusitaanko putket ja märkätilat vai riittääkö pelkkä putkien korjaus. Menetelmän lisäksi pitää päättää urakkamuoto.

Jos märkätilat täytyy uusia, putkien sisäpuolinen korjaus ei välttämättä ole järkevää, koska märkätilat joudutaan joka tapauksessa purkamaan ja samalla putket on helppo uusia kokonaan. Kohtalaisessa kunnossa olevien putkien ikää voi jatkaa joillakin vuosilla esimerkiksi sukittamalla tai pinnoittamalla.

8. Pyytäkää riittävästi ja vertailukelpoisia tarjouksia

TARJOUKSIA pitää pyytää tekijöiltä riittävä määrä, jotta hintatasosta saa kattavan kuvan. Sopiva määrä voi olla esimerkiksi 5–10 kappaletta. Tarjouspyyntöihin tulee eritellä tarkasti, mitä tilattavan työn ja palvelun täytyy sisältää. Muuten tarjoukset eivät ole vertailukelpoisia.

9. Valitkaa urakoitsija oikein

PÄTEVIÄ URAKOITSIJOITA voi etsiä esimerkiksi rakentamisen laatua edistävän Ralan yritysrekisteristä, jossa on yli 20 000 referenssitietoa. Suosituksia kannattaa lisäksi kysellä isännöitsijältä ja projektipäälliköltä.

10. Määritelkää tiukat sanktiot

URAKKASOPIMUKSEEN kannattaa määritellä tiukat sanktiot myöhästymisille. Yleisten sopimusehtojen (yse) aika löysään tasoon ei tarvitse tyytyä. Esimerkiksi linjakohtaisia aikatauluja voidaan tiukentaa. Jos sanktioista ei sovita erikseen, urakassa toimitaan ysen mukaan.

11. Viestikää riittävästi

VIESTINTÄ on erityisen tärkeää hankkeen alussa, jolloin osakkaille on järjestettävä tiedotustilaisuuksia. Niissä tulee kertoa talossa tehdyistä tutkimuksista, putkiremontin suunnitelmista ja hankkeen etenemisestä.

Hyviä viestintäkanavia ovat esimerkiksi ilmoitustaulu, kirjeet, sähköposti ja taloyhtiön nettisivut. Hallitus voi myös valita keskuudestaan jonkun, joka vastaa viestinnästä.

Kun urakka alkaa, tiedotusvastuu siirtyy yleensä urakoitsijalle. Taloyhtiön kannattaa sopia kirjallisesti urakoitsijan kanssa tarjouskilpailuvaiheessa, miten tiedottaminen käytännössä hoidetaan.Sähköasentaja vetää kaapeleita kylpyhuoneen kattoon putkiremontoitavassa talossa Helsingin Kalliossa. Kaapelit peittää kotelo.

 

12. Sopikaa jälkitarkastuksista

MYÖS JÄLKITARKASTUKSISTA kannattaa sopia tarkasti. Urakoitsijalta on oikeus odottaa virheetöntä luovutusta, joten taloyhtiö voi periä jo toisesta tai viimeistään kolmannesta jälkitarkastuskerrasta korvauksen.

13. Olkaa tarkkana takuuaikana

KUN PUTKIREMONTTI valmistuu, talossa tehdään vastaanottotarkastus. Sen jälkeen alkaa urakoitsijan takuuaika, joka kestää tavallisesti kaksi vuotta ja jonka aikana urakoitsijan tulee korjata mahdolliset virheet.

Hieman ennen takuuajan päättymistä on takuutarkastus. Urakoitsija vastaa vielä kymmenen vuotta takuuajan jälkeen virheistä, jotka ovat aiheutuneet muun muassa urakoitsijan törkeästä huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Näyttötaakka on tilaajalla eli taloyhtiöllä.

14. Tutustukaa alan oppaisiin

TALOYHTIÖIDEN HALLITUKSET koostuvat monesti maallikoista. Putkiremontin kulkua, johtamista ja vastuita valottavat monet alan oppaat. 

 

Kiinteistöalan Kustannus on julkaissut Jokaisen putkiremontti - ja Sata ja yksi kysymystä putkiremontista -oppaat ja Isännöintiliitto Taloyhtiömme putkiremontti -oppaan (loppuunmyyty). Kaikkia oppaita saa kirjastosta.

Ralan nettisivuilta voi ladata maksutta opasta korjausrakentamisen palveluiden hankintaan. Apua on myös RT-korteista. Netissä tietoa saa esimerkiksi Korjaustieto.fi-sivustolta.

 

Asiantuntijat: Rakennustiedon toimitusjohtaja Pasi Hulkkonen, Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen, Helsingin rakennusvalvonnan talotekniikkayksikön päällikkö Tomi Marjamäki ja LVI-Teknisten Urakoitsijoiden erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen

Jyväskyläläinen Virpi Illman suunnitteli ja rakennutti kaksioonsa minikokoisen löylyhuoneen. Samalla kylpytilat ja keittiö vaihtoivat paikkoja.

 

VANHA, kaunis kiviportaikko johtaa ovelle, josta astutaan suoraan keittiöön. Jyväskyläläinen sisustussuunnittelija Virpi Illman ottaa vieraat vastaan pullapelti kädessään. Hän on juuri leiponut taloyhtiön talkoo­kahveille syötävää.

Nyt tutustutaan kuitenkin asunnon ylellisyyteen, keskelle olohuonetta rakennettuun 1,4 neliön saunatilaan.

Kaksio on ollut aiemmin lakitoimistona ja ompelimona.

Ostohetkellä, alkukesällä 2014, huoneisto oli jo muutettu asunnoksi.

Sinne oli tehty saunakin, mutta Illman halusi pohjaratkaisusta toimivamman. Niinpä sauna ja keittiö vaihtoivat paikkaa.

Kun molemmissa tiloissa oli jo viemäröinnit ja vesiliitännät, ei suuria putkimuutoksia tarvittu. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

 

KAKSION 46 neliötä suunniteltiin huolellisesti. Virpi Illman harrastaa liikuntaa, joten toimiva pesutila ja kaunis sauna olivat ehdottomia vaatimuksia. Niitä varten rakennettiin uudet väliseinät ja löylyhuoneeseen tehtiin ikkuna.

 

Pesutilat ovat kompaktit, ja suihkusta on vain askel löylyihin. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

Kosteissa tiloissa ilmanvaihto on erityisen tärkeää.

Kaksion saunan korvausilmaputki johdettiin olohuoneen lattian alla ulkoseinään, minkä vuoksi tarvittiin lupa myös rakennusvalvontavirastosta. Poistohormina käytettiin vanhan keittiön hormia.

Vuonna 1951 rakennetun talon painovoimaiseen ilmanvaihtoon on helppo liittää uusia kanavia.

Pyykinpesukone ja kuivausrumpu sijoitettiin lauteiden alle ja niitä käytetään olohuoneen puolelta. Olohuoneeseen rakennettiin koneita varten komero, jonne vedettiin putket. Sinne tehtiin normaali vedeneristys ja lattiakaivo ja pinnat laatoitettiin.

Pyykkihuolto jää täysin piiloon ovien taakse, vaikka koneet sijaitsevat käytännössä keskellä olohuonetta. Niiden yläpuolella oleva ikkuna tuo valoa minisaunaan. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

ILLMAN teki eri alojen suunnittelijoiden kanssa tarkat suunnitelmat ennen kuin ne esiteltiin taloyhtiölle.

”Suunnittelutyötä ei yleensä kannata tehdä täysin valmiiksi ennen kuin taloyhtiöltä on saatu lupa hankkeelle. Jos taloyhtiö ei hyväksy remonttia, menee suunnittelutyö hukkaan.”

Virpi Illmanin edellinen koti sijaitse samassa talossa. Hän kuului taloyhtiönsä hallitukseen.

Remonttiasia oli otettu hallituksessa esiin hyvissä ajoin, joten taloyhtiön hyväksyntä oli varma.

Taloyhtiön käsittelyn jälkeen asia eteni rakennusvalvonta­virastoon.

”Purkutyöt veivät vain muutaman päivän. Sen sijaan ulkoseinään tehdyn ilmanvaihtokanavan vuoksi haettua rakennus­lupaa joutui odottelemaan useita kuukausia. Tähän tuleekin aina varautua, kun suunnittelee isoa remonttia,” Illman neuvoo.

Moderni ja käytännöllinen avokeittiö sijaitsee vanhan saunan paikalla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

ILLMAN asui vanhassa kodissaan, kun uutta remontoitiin puoli vuotta. Sisustussuunnittelun hän teki itse.

Lisäksi tarvittiin lvi-suunnittelija, sähkösuunnittelija ja rakennesuunnittelija, koska saunan ja olohuoneen väliin rakennettiin uusi seinä.

Pienen kaksion remonttiin tarvittiin lopulta kahdeksan eri alan tekijää työnjohtaja ja valvoja mukaan lukien.

Aikataulujen täsmääminen ja usean työmiehen liikkuminen remontin keskellä pienessä tilassa oli välillä hankalaa.

 

PIENI SAUNA on kiuaskiviä myöten täysin valkoinen ja siksi ilmavan ja raikkaan oloinen. Valoa tulvii olohuoneesta ison ikkunan kautta suoraan lauteille.

Tulikiven integroitu Kuura-kiuas on halkaisijaltaan vain 40 senttiä. Sen kivitila on suuri, ­joten lämpöä riittää.

Lauteet teki Huonekalutehdas Seppänen Illmanin piirustusten mukaan. Seinäpaneelit ovat Siparilan valmispaneelia. Lattia ja pesutilan seinät tehtiin Carraran marmorista.

”Rakastan luonnonkiveä ja suosikkini on ehdottomasti valkoinen marmori. Suomessa sitä käytetään aivan liian vähän,” Illman harmittelee.

Tulikiven Kuura-kiuas on halkaisijaltaan vain 40 senttiä, mutta kivitila on suuri. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

 

Saunan rakentamiseen tarvitaan lupa taloyhtiöltä

JOS HALUAT SAUNAN kerrostaloon, se kannattaa rakentaa samaan aikaan muun ison remontin, kuten putkiremontin yhteydessä.

Kun löylyhuoneen suunnittelee kylpyhuoneen viereen, ilmanvaihto hoituu olemassa olevan poistoilmakanavan kautta.

Tuloilmareitiksi riittää kylpyhuoneen oven alle jäävä kynnysrako. Kosteiden tilojen lämmitys on suunniteltava huolella: ne pysyvät kuivina esimerkiksi lattialämmityksen avulla.

Taloyhtiötä varten on ensi tehtävä alustava suunnitelma. Taloyhtiöillä on yleensä valmiit ohjeet erilaisille muutostöille.

Hallitukselta tai isännöitsijältä saa tiedot myös uusimmista säännöistä ja määräyksistä sekä alustavat ohjeet tarvittavista suunnitelmista, henkilöiden pätevyysvaatimuksista ja tarkastusasiakirjoista.

Vastuun jakautuminen hankkeessa käydään läpi taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän kanssa, ja remontille osoitetaan taloyhtiön hyväksymä valvoja. Valvontakustannukset maksaa osakas.

 

RAKENNUSMÄÄRÄYKSET vaihtelevat eri kunnissa, joten oman kunnan kanta kannattaa tarkistaa etukäteen.

Esimerkiksi Helsingissä saunan rakentamiselle kerrostalohuoneistoon ei tarvita rakennusvalvontaviraston lupaa kuin poikkeustapauksissa.

Kun taloyhtiö antaa hankkeelle luvan, tehdään tarkemmat suunnitelmat. Osakas palkkaa suunnittelijat, urakoitsijat ja valvojan.

Taloyhtiöllä on kuitenkin oikeus tarkistaa kunkin henkilön pätevyys ennen sopimusten tekoa.

Taloyhtiön hallitukselle toimitetaan hyväksyttäväksi kaikkien suunnittelijoiden suunnitelmat, samoin työn edetessä tarvittavat erityissuunnitelmat ja tarkastusasiakirjat.

Pienenkin rakennushankkeen suunnittelussa, työn suorittamisessa ja valvonnassa kannattaa käyttää riittävän ammattitaitoista henkilöstöä, jolloin riski epäonnistua pienenee.

Vaikka vastuu on taloyhtiöllä, vastaa osakas viime kädessä mahdollisista virheistä tai vahingoista.

Asiantuntijat: Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja lupa-arkkitehti Mervi Abelli Helsingin rakennusvalvontavirastosta. Lisätietoa saa Helsingin rakennusvalvontaviraston sivuilta.

 

Makuuhuoneen tyyli on ylellinen. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen. 

Virpi Illman on ammatiltaan sisustussuunnittelija. Kaksion olohuoneeseen tunnelmaa tuo pieni takka. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen.