Kesäkuussa aloittava Helsingin uusi kaupunginvaltuusto päättää pian siitä, millaista ilmastopolitiikkaa pääkaupungissa tehdään seuraavien vuosien aikana. Suurien linjojen lisäksi jokainen voi yrittää vaikuttaa ilmastonmuutokseen omalla toiminnallaan.

Suihkussa ei kannata lotrata turhaan. Kuva Kimmo Räisänen. 

HELSINKILÄISTEN hiilijalanjälki on joutumassa tarkkaan syyniin. Kesäkuussa aloittava Helsingin uusi kaupunginvaltuusto päättää pian siitä, millaista ilmastopolitiikkaa pääkaupungissa tehdään seuraavien vuosien aikana.

Asumisella on tässä yhteydessä suuri merkitys.

”Asumisen osuus ihmisen hiilijalanjäljestä on arviolta noin 30 prosenttia”, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen energia-asiantuntija Teemu Kettunen.

Kettunen jakaa tässä jutussa vinkkejä, joiden avulla omaan ilmastojalanjälkeen voi vaikuttaa asumisessa.

Vastavalmistuneen selvityksen mukaan Helsingillä olisi mahdollisuus asettaa 60 prosentin kasvihuonekaasujen päästövähennystavoite vuodelle 2030. Tällöin päästöt asukasta kohden olisivat 73 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990.

Helsingin kaupunki on nyt ensimmäistä kertaa tehnyt strategisen suunnitelman sille, miten Helsinki sopeutuu ilmastonmuutokseen. Suunnitelma ulottuu vuodesta 2017 vuoteen 2025.

Iso Roobertinkadulla sijaitseva taloyhtiö sai viime kesänä katolleen aurinkopaneelit. Kuvassa asennusfirman edustaja Lauri Hietala (vas.) ja taloyhtiön edustaja Ari Sarmanto. Kuva Rio Gandara / HS. 

Suurien linjojen lisäksi jokainen voi yrittää vaikuttaa ilmastonmuutokseen omalla toiminnallaan. Lue alta Teemu Kettusen 11 vinkkiä, joilla asumiseen liittyviä ilmastovaikutuksia voi vähentää:

1. Hanki tarpeen mukainen asunto

”Tämä on kaikista tärkein asia asumisen hiilijalanjäljessä. Eli ei turhia neliöitä. Neliöt vaikuttavat niin rakennusmateriaalien valmistamisen aiheuttamiin päästöihin kuin energiankulutukseen.”

”Asunnon lämmitys on Suomessa suurin yksittäinen asumisen päästöihin vaikuttava tekijä, ja myös valaistusta sekä kalusteita tarvitaan enemmän suuremmassa asunnossa. Uutta asuntoa rakennettaessa on tärkeää muistaa, että suuri osa asumisen kustannuksista syntyy energiasta ja suuri osa energiankulutuksesta päätetään asuntoa rakennettaessa.”

2. Sijainti, sijainti ja sijainti

”Myös asunnon sijainnilla on merkitystä, sillä liikkumisen osuus hiilijalanjäljestä on noin 20 prosenttia.”

3. Ensisijaisesti määrä ja sitten laatu

”Sähkönkulutuksessa on tärkeintä vähentää kulutusta ja vasta sen jälkeen miettiä, valitseeko tavallista vai vihreää sähköä. Kaukolämmitetyissä taloissa sähkönkulutusta voi vähentää esimerkiksi siirtymällä led-valaistukseen, säätämällä kylpyhuoneen lattialämmitys suositusten mukaiseksi ja lämmittämällä sähkökiuasta vain sen verran kuin tarvitaan.”

4. Vanhojen asuntojen peruskorjauksista ilmastohyöty irti

”Vanhojen asuntojen energiatehokkuus on uusia asuntoja huonompi, mutta ei vanhassakaan asuminen silti ole ekosynti. Joku siellä asuisi kuitenkin. Peruskorjausten yhteydessä vanhojen asuntojen energiatehokkuutta voidaan parantaa paljon ja usein myös taloudellisesti kannattavasti.”

”Esimerkiksi putkiremontin yhteydessä ilmanvaihto voidaan uudistaa lämpöä talteen ottavaksi ja julkisivuremontin yhteydessä voidaan lisätä eristystä. Energiatehokkuutta saadaan parannettua myös pienemmillä parannuksilla. Esimerkiksi vanhojen termostaattien vaihdossa taloyhtiössä tulisi aina tehdä myös lämmitysverkoston perussäätö. Sillä voidaan säästää jopa kymmenen prosenttia koko kiinteistön lämmityskulutuksesta. Yleensä kaikki termostaatit kannattaa vaihtaa kerralla.”

5. Alenna sisälämpötilaa

”Jos alentaa sisälämpötilaa yhdellä asteella, energiaa kuluu viisi prosenttia vähemmän. Jos lämpöä alentaa useita asteita, merkitys on suurempi. Lämmön kulutus on hiilijalanjäljessä aina suurempi asia kuin sähkön kulutus.”

6. Hanki pientaloon maalämpö tai ilmalämpöpumppu

”Maalämmön yleistyminen vähentäisi Helsingin päästöjä. Pientaloissa maalämpö on todella hyvä ratkaisu: sen avulla voidaan vähentää lämmityssähkön kulutusta kaksi kolmasosaa suoraan sähkölämmitykseen verrattuna.

Maalämmöllä lämmittää helposti suurehkon omakotitalon. Talon tontille porataan reikä esimerkiksi 200 metrin syvyyteen. Niin syvällä on talvellakin aika lämmin. Reikään asetetaan lämmönkeruupiiri, ja lämpö otetaan maaperästä asuntoon lämpöpumpun kautta. Ilmalämpöpumppu toimii samankaltaisella periaatteella, mutta lämpö otetaan ulkoilmasta.”

7. Valitse ekosähkö

”Ekosähkö ei useinkaan ole muuta sähköä kalliimpaa, ja sen valitsemalla tukee uusiutuvan energian tuotantoa. Ympäristömerkitty ekosähkö on astetta parempi vaihtoehto. Silloin sähkön tuotannossa on uusiutuvan energian lisäksi kiinnitetty huomiota myös luonnon monimuotoisuuteen: esimerkiksi tuulivoimaloiden sijoittamisessa otetaan huomioon tärkeät lintualueet. Osoitteessa Ekoenergy.org voi kilpailuttaa eri ekosähköntarjoajat.”

8. Hanki aurinkopaneelit

”Aurinkopaneelien asettaminen katolle on todella merkittävä teko. Jokainen paneelien tuottama kilowattitunti on uutta, uusiutuvaa energiaa. Jos paneelien avulla voi tuottaa 20 prosenttia omakotitalon sähkönkulutuksesta, se on isompi asia kuin jos vaihtaisi ekosähköön.”

9. Älä lotraa suihkussa

”Suihkuveden kulutus on tärkeä energia-asia. Hanki vettä säästävä suihku, äläkä muutenkaan lotraa turhaa.”

10. Varaava tulisija on ekoteko

”Varaava tulisija on erinomainen lämmityslähde pakkasilla. On tärkeää polttaa kuivaa puuta ja pitää riittävä veto päällä, jotta vältetään suuret hiukkaspäästöt.”

11. Induktioliesi on ykkönen

”Energiatehokkuudeltaan induktioliesi on paras ja perinteinen valurautaliesi huonoin. Kaasuliedessä oleellista on, onko kaasu bio- vai maakaasua. Maakaasu on fossiilinen polttoaine, mutta jätteistä tuotettu biokaasu on uusiutuvaa energiaa ja erittäin hyvä vaihtoehto. Myös taloyhtiöt voivat valita kotimaisen biokaasun.”

12. Uudet kodinkoneet kuluttavat vähemmän sähköä

”Kylmälaitteissa, kuten jääkaapeissa on saatavilla perus-A-energialuokkaa pihimpiä laitteita. Niiden luokka on A+ tai A++ ja sähkönkulutus on 25–40 prosenttia pienempi kuin A-luokan laitteilla.”

13. Hanki led-valot

”Led-valot kuluttavat tavallista hehku- tai energiansäästölamppuja vähemmän sähköä.”

Tutustu myös Asunnon osto-oppaaseen.

Elämme parhaillaan sähkön kilpailuttamisen kulta-aikaa. Ilmat ovat kylmimmillään näin alkuvuodesta ja sähkön kulutus nousee äärimmilleen. Ensi kuussa postilaatikosta saattaa hyvinkin kolahtaa normaalia suurempi sähkölasku. Tekemällä sähkön hintavertailua nyt, voit löytää nykyistä edullisemman sopimuksen ja säästää sähkölaskuissasi.

 

Näistä sähkön hinta koostuu

 

Sähkön hinta koostuu kolmesta eri osasta; sähköenergian hinnasta, sähkönsiirtomaksusta ja veroista. Sähköenergian hinta eli myyntihinta on ainut osa sähkön hinnasta, jonka voi kilpailuttaa. Myyntihinnan määrittelee sähkön myyjä ja siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten tuotantokustannukset ja pörssihinnat. 

Sähkönsiirtomaksua tai veroja ei voi kilpailuttaa.  Sähkönsiirtomaksusta vastaa paikallinen sähkön jakeluverkon omistaja ja sen kohtuullisuutta valvoo Energiamarkkinavirasto, joka on teollisuus- ja kauppaministeriön hallinnonalan riippumaton asiantuntijavirasto. Lisäksi sähköstä maksetaan kahta eri veroa: sähköveroa ja arvonlisäveroa, jotka paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa. Arvonlisäveroa maksetaan sähköverkosta, sähkön siirrosta, sähköenergiasta ja huoltovarmuusmaksusta.

 

Kilpailuta ja säästä sähkön hinnassa

 

Sähkön tuottajat ovat olleet vapaita kilpailemaan sähkön hinnalla jo yli viisitoista vuotta. Silti vain harva hyödyntää tätä mahdollisuutta säästää sähkölaskun hinnassa – vain noin kymmenen prosenttia talouksista kilpailuttaa sähkönsä vuosittain Suomessa. Kilpailuttamisen ideana on löytää mahdollisimman edullinen ja omia tarpeita parhaiten palveleva sopimus. 

Kilpailuttamalla voit vaikuttaa sekä maksamasi sähköenergian hintaan että käyttämäsi sähkön alkuperään. Kilpailutus pitää myös sähkön myyjät varpaillaan, sillä mitä enemmän sähköä kilpailutetaan, sitä enemmän hintoihin kiinnitetään huomiota. Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa tasaisin väliajoin, varsinkin silloin, kun sähkön hinnan noususta puhutaan yleisesti markkinoilla tai silloin, kun oma sähköyhtiösi on nostamassa hintoja.

 

Vertaile erilaisia sopimustyyppejä

 

Markkinoilla on tarjolla kahta eri sähkösopimustyyppiä: toistaiseksi voimassaolevaa ja määräaikaista. Toistaiseksi voimassaolevassa sopimuksessa sähkön pörssihintaa tarkkaillaan tietyin väliajoin ja sähkön hinta päivitetään aina tarkkailujakson lopussa. Yksi tarkkailujakso voi olla jopa vain tunnin mittainen, mutta yleensä jakso kestää kuukauden verran. Määräaikainen sähkösopimus taas tehdään tietyn sopimuskauden mittaiseksi ja sähkön hinta pysyy kiinteänä koko sopimuskauden ajan. Määräaikaisen sopimuksen pituus vaihtelee yleensä yhdestä kahteen vuoteen.  Sopimuksen voimassaoloaikana ei voi kilpailuttaa sähkön myyntihintaa.

 

Näin löydät edullisimman sopimuksen

 

Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa internetissä. Sopimuksen kilpailuttamiseen tarvitut tiedot löytyvät vanhasta sähkölaskusta. Jotkut vertailupalvelut tarvitsevat tiedon vain osoitteesta ja sähkönkulutuksen määrästä laskeakseen tarjoukset, toiset taas kysyvät yksityiskohtaisempaa tietoa. Sähkösopimuksia kilpailuttaessa on hyvä muistaa, ettei voimassaolevaa määräaikaista sopimusta voi kilpailuttaa. Meneillään olevan sopimuskauden aikana sähkön myyjän vaihto ei onnistu ilman painavaa syytä. Määräaikainen sähkösopimus sitoo molempia osapuolia koko sopimuskauden ajan. 

Sähkön myyntihinnan voit kilpailuttaa esimerkiksi Sähkövertailu.fi-sivustolla, joka on riippumaton verkkopalvelu. Sieltä löydät lähes kaikki suomalaiset sähkön myyjät, joten eri eri toimittajien hintojen vertailu onnistuu kätevästi yhdellä silmäyksellä. 

”Haluamme Sähkövertailussa tehdä sähkön hinnan läpinäkyväksi ja lisätä kuluttajien hintatietoisuutta. Sähkövertailu.fi auttaa kuluttajaa myös hahmottamaan nykyisen tai potentiaalisen asumismuotonsa vuosittaisen sähkönkulutuksen. Tieto hinnoista ja vuosikulutuksesta auttaa ihmisiä tekemään parempia päätöksiä asumisen arjessa. Olemme osaltamme tekemässä sähkön myynnistä ja ostamisesta toimivampaa”, Sanoma Digitalin eCom-palveluista vastaava johtaja Joonas Pihlajamaa kertoo. 

Sähkövertailu.fi:ssä on nyt kiireisin aika vuodesta meneillään. Palvelussa solmitaan esimerkiksi joulukuussa 124% enemmän sopimuksia kuin huhtikuussa. Eniten palvelua hyödynnetään pääkaupunkiseudulla, missä myös sähkön myyjiä on enemmän kuin muualla. Toiseksi suurin käyttäjäryhmä löytyy Tampereelta. 

 

Oikotiellä on tänäkin vuonna jaettu vinkkejä ja inspiraatiota niin asumiseen, sisustamiseen kuin kodin ostamiseen ja myymiseen liittyen. Listasimme vuoden suosituimmat artikkelit – lue uudelleen tai kurkista ensimmäistä kertaa! 

Tammikuu: Jugendtalon upea koti
 


Tammikuussa ihasteltiin Punavuoressa sijaitsevaa kotia, jonka remontti oli tehty pieteetillä ja vuonna 1908 rakennetun talon jugendtyyliä kunnioittaen. Kauniit kakluunit, pintamateriaalit, peiliovet sekä lattia- ja kattolistat loivat hienot puitteet sisustukselle. Katso koko artikkeli täältä

 

Helmikuu: Kammerspiel - iso huonekalu pieneen kotiin
 


Helmikuussa tutustuttiin saksalaisen huonekaluvalmistaja Nils Holger Moormannin uuteen tuotteeseen, Kammerspieliin. Kookasta huonekalua kutsutaan asumisyksiköksi asunnon sisällä. Lue koko artikkeli täältä.

 

Maaliskuu: La Fábrica - upea koti entisessä sementtitehtaassa
 


Maaliskuussa katseet kiinnittyivät espanjalaisen arkkitehdin Ricardo Bofillin vuonna 1973 löytämään vanhaan sementtitehtaaseen. Jylhää tehdasta ja sen kaunista ympäristöä on muokattu ennakkoluulottomasti ja luovasti. Lue koko artikkeli täältä.

 

Huhtikuu: HS: Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa
 


Huhtikuussa kevätsiivous oli monen tehtävälistalla, kun Oikotiellä jaettiin vinkkejä laiskoille siivoojille. Katso vinkit täältä ja varmista, että kotisi kiiltää puhtaana myös ensi vuonna.  

 

Toukokuu: Moderni lapsiperheen hirsitalo
 


Toukokuussa Tampereen Lamminpäässä sijaitseva lapsiperheen hirsitalo hurmasi vaalean raikkaalla ilmeellään. Maalatut hirsiseinät, kodikas puulattia sekä suuret ikkunat tekivät kodista sekä hyvin nykyaikaisen että kodikkaan. Katso koko artikkeli täältä.

 

Kesäkuu: HS: Tältä näyttävät sisustussuunnittelijoiden omien lasten huoneet – katso 25 vinkkiä
 


Kesäkuussa kurkistettiin sisustussuunnittelijoiden omien lasten huoneisiin. Uusimpiin lastenhuonetrendeihin lukeutuivat muun muassa tussitaulumaali sekä talomalliset sänky- ja katosratkaisut. Lue koko artikkeli täältä.

 

Heinäkuu: Ylellinen kaupunkikoti


Heinäkuussa sisustusinpiraatiota löytyi Eiranrannasta, kun esittelimme yleellisen kaupunkikodin. Rohkean värinen keittiö erottui edukseen vaaleassa kodissa. Katso artikkeli täältä

 

Elokuu: Kaunis koti Töölössä
 


Elokuussa huomiota herätti vaalein värein ja laadukkain materiaalein remontoitu töölöläiskoti, jonka sisustuksessa oli sekoitettu varmalla maulla kansainvälistä hillittyä glamouria ja designklassikoita. Lue koko artikkeli täältä.

 

Syyskuu: Vuoren sisään rakennettu villa Sveitsissä
 


Syyskuussa käväistiin Sveitsin Alpeilla, kun esittelimme vuoren sisään rakennetun Vals-villan. Katso upean rakennuksen kuvat täältä

 

Lokakuu: Kaivopuiston kaunotar
 


Lokakuussa kurkistettiin sisään klassisen tyylikkäästi sisustettuun kolmioon Kaivopuistossa. Valoa tulvivassa kodissa näkyi laadukkaiden ja ajattomien materiaalien käyttö. Lue koko artikkeli täältä.

 

Marraskuu: Eleganssia kahdessa kerroksessa Ullanlinnassa
 


Marraskuussa sukellettiin menneen ajan tunnelmaan vuonna 1914 rakennetussa jugendtalossa Ullanlinnassa. Korkeat huoneet, vinokatot ja merinäköalat tekivät asunnosta elegantin kokonaisuuden. Katso koko artikkeli täältä.

 

Joulukuu: Jännittääkö asunnon ostaminen? Vältä nämä neljä yleisintä virhettä
 


Joulukuussa ohjeistimme välttämään yleisimpiä asunnon ostoon liittyviä virheitä. Elämän suurinta sijoitusta ei kannata tehdä pelkällä tunteella tai liian heppoisin perustein. Lue koko artikkeli täältä.

Ensi vuonna on tulossa paljon lisää mielenkiintoisia artikkeleita – mikä aihe sinua kiinnostaisi?