Kun Jyväskylä haastaa kilpakumppaninsa taistoon Suomen parhaan kaupungin tittelistä, kannattaa kuunnella tarkasti. Päijänteen pohjoisrannalla sijaitseva eläväinen ja tyylikäs “Suomen Ateena” on maamme seitsemänneksi suurin kaupunki 140 000 asukkaallaan. Mutta miksi Keski-Suomen Jyväskylä on kaupunkien kingi? Lue nämä kymmenen syytä ja tiedät.

 

1. Alvar Aallon huikea vaikutus kaupunkiympäristöön

Jyväskylän upea arkkitehtuuri on kerännyt huomiota ympäri maailman. Tästä saamme kiittää Jyväskylään lapsena muuttanutta arkkitehti-ikoni Alvar Aaltoa. Jyväskylän Lyseon kasvatti perusti arkkitehtitoimistonsa kaupunkiin vuonna 1923. Jyväskylä pursuaa Aallon omalaatuisia luomuksia. Aallon tyyliä erinomaisesti edustavista rakennuksista esimerkkejä ovat muun muassa Säynätsalon kunnantalo, Muuratsalon uniikki  koetalo sekä Jyväskylän yliopiston päärakennus.

 

2. Urbaania asumista keskellä Järvi-Suomen vesistöjä

Suomi on tuhansien järvien maa – ja Jyväskylä on Järvi-Suomen kuningatar. Jyväskylän kaupungin eteläpuolelle avautuva legendaarinen Päijänne on Suomen toiseksi suurin järvi. Eläväisen kaupunkikeskuksen välitön ympäristö on täynnä järviä, jotka tarjoavat hulppeat puitteet ulkoilulle, uimiselle, veneilylle ja kalastukselle.

 

3. Suomen parasta mökkitunnelmaa

Keski-Suomen kumpuilevat metsät ja lukuisat vesistöt tekevät Jyväskylän alueesta mökkitunnelmaa rakastavien paratiisin. Valitse oma asumuksesi kattavasta tarjonnasta ja luo tukikohta itsellesi, ystävillesi tai perheellesi keskelle Suomen koskematonta luontoa.

 

4. Suomen Ateena, mutta miksi?

Jyväskylää alettiin kutsua Suomen Ateenaksi jo hyvin varhain. 1837 perustettu Jyväskylän yliopisto on ollut alusta asti maamme kulttuurisia keskuksia, mistä kutsumanimi juontaa juurensa. Lukuisat opiskelumahdollisuudet sekä niiden mukanaan tuoma eläväinen opiskelijaelämä antavat iloisen lisänsä kaupungin tunnelmalle. Suomen Ateena on opiskelun ja tutkimuksen lisäksi kulttuurin ja liikuntamahdollisuuksien urbaani kehto.

5. Korkeuserojen kaupunki

Kumpia on maailmassa enemmän, ylä- vai alamäkiä? Oli vastauksesi tähän filosofiseen pohdintaan mikä tahansa, löydät Jyväskylästä varmasti molempia. Kaupungin kuuluisat korkeuserot tarjoavat loistavat näkymät ympäristöön sekä varmasti tehokkaat juoksu- sekä pyöräilytreenit liikunnan ystäville.

 

6. Suomen suurin kuusi

Listan kohta 6 ja aiheena kuusi. Eikä mikä tahansa pökkelö. Kymmenisen kilometriä keskustasta, Taka-Keljon metsissä seisova Rainer on Suomen suurin kuusi. 38,6 metrin korkeudessa komeileva kuusivanhus ylpeilee myös muilla mitoillaan. Säännöllisesti mitattavan Rainerin tilavuus on hurjat 10 kuutiometriä.

 

7. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Kesä-Suomen tapahtumien karttansa ja reittinsä tunteva tietää varmasti Suomen rallin. Neste Rally Finlandina tunnettu kansainvälinen hulabaloo on maailmalla tunnetuin Jyväskylän tapahtumista. Joukoittain moottoriurheilun ystäviä kaupunkiin houkutteleva rallin MM-osakilpailu tarjoaa vauhtia, jännitystä ja oheistapahtumia koko perheelle. Vuoden 2018 rallikisoissa ajetaan täysin uudet, rakkaudesta lajiin ja alueeseen suunnitellut reitit.

 

8. Älykästä asumista Kankaalla

Jyväskylän keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva, entisen paperitehtaan piipun komeasti merkkaama Kangas on alueen merkittävin asumisen kehityshanke. Kymmenen vuoden sisään innovatiivinen tulevaisuuden asuinalue tulee tarjoamaan kodin 3000 asukkaalle ja töitä 2100 ihmiselle. Vuonna 2040 Kankaalla odotetaan asuvan yli 5000 ihmistä. Aluetta koskevien tulevaisuuden asumisen hankkeiden parissa alueella toimii joukko rakentajia, tutkijoita ja opiskelijoita. Uusien ratkaisujen arvostus näkyy Kankaan asukkaiden jokapäiväisessä elämässä, kun esimerkiksi kerrostaloasumisen perusominaisuuksia voi operoida älypuhelimen kautta.

9. Sisämaan satamakaupunki

Luulitko, että satama vaatii meren? Ehei! Kauniiden vesistöjen ympäröimä Jyväskylä ylpeilee lukuisilla satamillaan. Satamien ohi sinisinä virtaavat vesikanavat tarjoavat veneilijöille pääsyn vaikkapa Lahteen asti!

 

10. Valon häikäisevä kaupunki

Jyväskylä ei sijaitse napapiirillä, mutta on silti Suomen parhaiten valaistu kaupunki. Ainakin mitä tulee valaistuksen kauneuteen ja luovuuteen. Jyväskylä panostaa kaupungin valaistuksessa tehokkuuteen ja  estetiikkaan. Kaupungin luovat valaistusratkaisut ovat keränneet myös kansainvälistä huomiota. Loistavat saavutukset kulminoituvat 2018 syyskuun lopulla, kun valotaiteilijat esittelevät huikeimmat teoksensa kaikille avoimessa Valon kaupunki -tapahtumassa.
 

Miksi Jyväskylä on paras? Kerro se meille kommenteissa. Vai joko olet pakannut tavarat ja suunnannut Jyväskylään? Katso Jyväskylän myytävät ja vuokrattavat asunnot.

Kuopio vakuuttaa kisailussa Suomen parhaan kaupungin tittelistä. Tämä järvien ympäröimä Pohjois-Savon helmi ja sen lähes 120 000 asukasta kimmeltävät Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukossa. Itä-Suomen suurin kaupunki tarjoaa urbaania kulttuuria ja elämää vesistöistään tunnetuissa luonnonmaisemissa. Tutkimusten mukaan kuopiolaiset ovat myös tyytyväisempiä kotikaupunkiinsa kuin muut Suomen suurten kaupunkien asukkaat. Miksi Kuopio on ykkönen? Savolaisille epätyypillisesti annamme tähän kymmenen suoraa vastausta.

1. Kalakukkoperheiden dynastiat

Ei Kuopio-hehkutusta ilman kalakukkoa. Tässä savolaisessa perinneruoassa ruistaikinan sisään leivotaan kalaa ja possua. Suomen kenties tunnetuin kalakukkoleipoja on Hanna Partanen (1891–1969), jonka nimikkoleipomo on toiminut Kuopion kauppatorilla vuodesta 1930 asti – siis lähes herkulliset sata vuotta! Anoppinsa innoittamana Irene Partanen perusti oman kalakukkoravintolansa noin 50 vuotta sitten. Myös miniän tuotemerkki toimii edelleen, vaikkakin uusien omistajien hallussa. Mutta kuka loi sen aidon alkuperäisen kalakukon? Tähän emme uskalla ottaa kantaa.

2. Järviä, järviä kaikkialla!

Lähtisitkö kanssani järvelle? Siinä tapauksessa voimme vinkata Kuopion suuntaan. Vai luulitko, että Keski-Suomi on järvien place to be? Kuopio on tästä eri mieltä. Kallaveden järven ympäröimässä savolaiskaupungissa kun taivaansinisiltä vesistöiltä ei voi välttyä. Peräti neljäsosa Kuopion pinta-alasta on vettä ja järvet luovat alueella omalaatuiset, kauniit maisemat ja tunnelman. Kokonaisuus on sen verran vaikuttava, että Kuopion järviä on ehdotettu peräti Unescon maailmanperintökohteeksi

3. Torilla tavataan

Paikallisille Kuopion vanha tori on ei vain kotikaupunkinsa, vaan koko “mualiman napa”. Tänä vuonna 200 vuotta täyttävä kaunis vanha markkinapaikka vaikuttaa vierailijat tarjonnallaan kerta toisensa jälkeen. Torilla nautitaan perinteisistä torikahveista, mansikoista ja Kauppahallin herkuista alueen, ihaillen samalla käsityöläisten taideteoksista. Ja kyllä, torilta saa sitä kalakukkoa.

4. No terve vuan terve!

Savon murre on varmasti Suomen omalaatuisin. Joillekin se on asian tiimoilla kiertelyä, kun taas toisille se edustaa alueen asukkaille ominaista lupsakkuutta ja positiivisuutta. Murre kuin murre, Kuopiossa viihtyy ja menestyy jokainen tolokun immeinen.

5. Aurinkoa ja vesileikkejä

Väinöllänniemen uimarannalla Paljon järviä tarkoittaa paljon rantoja. Näistä Kuopion suosituin ja kuuluisin on ehdottomasti Väinölänniemi. Kaverien kesken Vänärinä tunnettu biitsi on Kuopion suosituin uimaranta. Eikä ihme. Hiekkapohjainen biitsi laskeutuu järveen tasaisesti hellien niin lapsiperheitä, uimareita, piknik-seurueita kuin treenaajiiakin. Auringon laskiessa järven horisonttiin alue soveltuu myös viihtyisään kesäillanviettoon.

6. Mukavan lyhyet välimatkat

Kuopio on Suomen suurimpia kaupunkeja vain väkiluvultaan. Pienet välimatkat keskustan tuntumassa tekevät liikkumisesta sulavaa. Kaupunki on panostanut kevyen liikenteen väyliin viime vuosina vahvasti, joten pyöräily Kuopiossa sujuu erinomaisesti. Kuopio on maisemiltaan ja kooltaan idyllinen, muttei mikään tuppukylä. Löytyypä kaupungista elinvoimaisen keskustan lisäksi myös esimerkiksi IKEA.

7. Puijon pepputreeni

Jos huolestuttaa, että vanhan torin herkut ja kalakukot alkavat näkyä ulkoisessa olemuksessa, voit aina suunnata Puijoon. Reipas kipaisu portaita pitkin 75 metriä korkean tornin huipulle tarjoaa tehokkaan treenin takamukselle kuin takamukselle. Varoituksen sana lienee silti paikoillaan: tämä rääkki ei ole aloittelijoille. Yksinomaan maisemista kiinnostuneita varten tornista löytyy myös hissi, jonka yläpäässä vierailijoita odottavat mykistyttävän upeat näkymät Kallaveden maisemiin.

8. Kuopio tanssii ja soi

Saammeko luvan esitellä Pohjois-Euroopan merkittävimmän tanssitaidefestivaalin? Sellainen on Kuopio tanssii ja soi. Kymmeniä tuhansia tanssin ystäviä vuosittain haalivan tapahtuman taiteellisena johtaja on toiminut yli 15 vuotta suomalaisen tanssin elävä legenda, fantastinen Jorma Uotinen. Hänen johdossaan Kuopiossa on nähty maailmantähtien esityksiä erityisesti nykytanssin puolelta. Kiinnostuitko? Siinä tapauksessa kannattaa kiirehtiä. Tänä vuonna tanssitaan 13.–20. kesäkuuta!

9. Savon eläväinen yliopistokaupunki

Jos Jyväskylä on Suomen Ateena, on Kuopio vähintään Savon Aleksandria. Kaupungissa sijaitseva Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus tarjoaa laajat opiskelumahdollisuudet ja toimii kaupungin kolmanneksi suurimpana työnantajana. Kampuksella voit päntätä kaikkea lääketieteistä ja farmasiasta yhteiskunta- ja kauppatieteisiin. Olivat akateemiset tavoitteesi millaiset tahansa, tekee yliopisto Kuopiosta eloisan yliopistokaupungin, jonka tunnelmasta nauttivat kaikki.

10. Saaristokaupungin asuinalue on huippuasumista veden äärellä

Kuopion Saaristokaupunki edustaa Kuopion moderneinta ja nopeimmin kasvavaa asuntorakentamista. Erityisesti pientalorakentamisesta tunnettu alue valmistuu lopullisesti vuonna 2020 tarjoten laadukasta asumista noin 14 000 asukkaalle. Saaristokaupunki koostuu useasta kaupunginosasta, jotka sijaitsevat 3–15 kilometriä Kuopion keskustasta etelään. Alueella palvelut ovat lähellä kaupoista päiväkotiin kouluihin ja neuvolaan. Viheralueiden ympäröimä Saaristokaupunki houkuttelee asukkaansa ulkoilemaan. Alueen venesatama tarjoaa taas veneilyn ystäville vaivattoman pääsyn Kuopion maankuuluille vesistöille.

Miksi Kuopio on paras? Kerro se meille kommenteissa. Vai joko olet lähtemässä aloittamaan uuden elämän Kuopioon? Katso Kuopion myytävät ja vuokrattavat asunnot.

Turku kirittää paikkaansa Suomen parhaana kaupunkina. Tämä väkiluvultaan Suomen kuudenneksi suurin kaupunki kohahduttaa värikkäällä historiallaan, ihastuttaa henkeäsalpaavilla merimaisemillaan ja saa asukkaansa liikkeelle kulttuurillaan ja harrastusmahdollisuuksillaan. Tässä kymmenen syytä, miksi Turku on asuinpaikkana täysi kymppi.

 

1. Ruissalo ja raikas meri-ilma

 

Turussa kaupungin tomut on helppo karistaa jaloista mykistävän kauniissa saaristossa. Ruissalo tarjoaa merelliset puitteet kesäpäivän piknikille vain viiden kilometrin päässä keskustasta. Ruissalossa luontopolut risteilevät laidunmaiden, vanhojen peltojen, villiniittyjen, tammimetsien ja hiekkarantojen lomitse. Rantoja koristavat kauniit puutarhat ja 1800-luvun pitsihuvilat.

 

2. Vauhdikasta menoa Suomen parhaassa opiskelijakaupungissa

 

Tiesitkö, että Turussa joka neljäs kaupunkilainen on opiskelija? Turun kahdessa yliopistossa ja neljässä ammattikorkeakoulussa on yli 170 koulutusvaihtoehtoa ja opiskelijoita melkein 40 000. Turkua kehutaankin usein Suomen parhaaksi opiskelijakaupungiksi, eikä syyttä – asuntojen vuokrataso on huokea ja opiskelijabileitä riittää vuoden jokaiselle viikolle.

 

3. Turun historia elää

 

Suomen vanhimpana kaupunkina ja entisenä pääkaupunkinamme Turku ansaitsee erityismaininnan historiastaan. Kaupungin nähdään syntyneen jo 1200-luvulla, kun paavi Gregorius IX antoi luvan siirtää piispanistuimen nykyisen Turun alueelle. Sittemmin Turku koki kovia muun muassa tulipalon seurauksena, mutta historia on edelleen läsnä vanhoissa rakennuksissa ja useissa tapahtumissa. 

Maistiaisia historiasta saa vaikkapa Turun linnan kierroksella tai keskiaikaisilla markkinoilla. Suomen suurin keskiaika- ja muinaistapahtuma tuo Turun Vanhalle Suurtorille ”vilinää ja vilskettä, arvokkaita rouvia ja kauniita neitoja, ylväitä herroja ja hulttioita, suukopua ja särvintä, torimyyjien kaupankäyntiä sekä torin täydeltä rakkautta”.

 

 

4. Herkkusuiden Turku Food Walk

 

Kukapa meistä ei olisi kuolannut huippuravintoloiden Instagram-kuvia pääsemättä upottamaan haarukkaa herkkuihin. Turussa kynnys on matalampi, sillä kaupungin parhaiden ravintoloiden antimia pääsee maistelemaan kohtuuhintaan Turku Food Walk -kortilla. Kortti kustantaa 44 euroa ja siihen sisältyy kymmenen ravintolaa, joista saa poiketa syömään viidessä mieleisimmässä.

 

5. Föli kyyditsee maalla ja vedessä

 

Turussa aikaa ei kulu paikasta toiseen matkustamiseen, vaan perille pääsee nopeasti kävellen, pyörällä tai Fölillä. Föli eli Turun seudun joukkoliikenne kuljettaa kuuden kunnan alueella yhden lipun hinnalla. Käytössä ovat perinteiset bussit, kaupunkipyörät ja hiljattain avattu vesibussiyhteys Turun keskustasta Ruissaloon.

 

6. Hurmaavat puutaloalueet

 

Unelmoitko narisevista lautalattioista, puisista ruutuikkunoista ja ikiomasta kakluunista? Turussa voi asua aivan keskustassa tai sen tuntumassa ja saada silti osansa puutaloidyllistä. Martti, Port Arthur eli Portsa, Pohjola, Kähäri ja Nummi ovat esimerkkejä Turun lukuisista puutaloalueita. Punaisen tuvan hintakaan ei välttämättä kaada taloutta, sillä pääkaupunkiseutuun ja moneen muuhun kaupunkiin verrattuna neliöhinnat ovat huomattavasti edullisempia.

 

7. Tunnelmallinen jokiranta

 

Aurajoen ranta on monelle turkulaiselle kuin toinen olohuone. Jokirannan penkoille, jokilaivoille ja ravintoloiden terasseille kokoonnutaan kesäisin istumaan iltaa ja tapaamaan tuttuja. Kaupunkilautta Föri kuljettaa maksutta ”tois puol jokke” ja sen kyydissä voi ihailla kaupunkia joelta käsin.

 

 

8. Kirkas tulevaisuus

 

Turku täyttää komeat 800 vuotta vuonna 2029. Kaupunki on valmistautunut suureen juhlavuoteen perustamalla Turku 2029 -säätiön, jonka tavoitteena on tehdä Turusta vieläkin parempi paikka elää. Lähivuosina keskitytään esimerkiksi Turun keskustan, kampuksen ja tiedepuiston kehittämiseen sekä datan ja digitalisaation hyödyntämiseen.

 

9. Taidetta joka kadunkulmassa

 

Taide näkyy voimakkaasti Turun katukuvassa. Keskustan alueella on lähes sata Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvaa ulkoveistosta ja ympäristötaideteosta. Jokirantaan on esimerkiksi piilotettu 30 pientä patsasta, jotka ovat lasten tekemiä omakuvia. Lapset ovat saaneet piilottaa patsaat haluamaansa paikkaan. Patsaita voi käydä etsimässä kahden kilometrin pituiselta reitiltä Piiloleikki-kartan avulla.

 

10. Lasten liikunnan ihmemaa

 

Paavo Nurmen kotipaikkanakin tunnettu Turku panostaa asukkaidensa liikuttamiseen. Yksi osoitus tästä on joka sunnuntainen Turun kaupungin järjestämä Lasten liikunnan ihmemaa. Tällöin yhdeksässä paikassa, kuten koulujen liikuntasaleissa ja urheiluhalleissa pääsee maksutta juoksemaan, pomppimaan ja palloilemaan. Mikä olisikaan parempi tapa viettää sunnuntaita koko perheen voimin?

 

Miksi Turku on paras? Kerro se meille kommenteissa. Vai pakkasitko jo muuttoauton kohti Turkua? Katso Turun myytävät ja vuokrattavat asunnot.