Kuopio vakuuttaa kisailussa Suomen parhaan kaupungin tittelistä. Tämä järvien ympäröimä Pohjois-Savon helmi ja sen lähes 120 000 asukasta kimmeltävät Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukossa. Itä-Suomen suurin kaupunki tarjoaa urbaania kulttuuria ja elämää vesistöistään tunnetuissa luonnonmaisemissa. Tutkimusten mukaan kuopiolaiset ovat myös tyytyväisempiä kotikaupunkiinsa kuin muut Suomen suurten kaupunkien asukkaat. Miksi Kuopio on ykkönen? Savolaisille epätyypillisesti annamme tähän kymmenen suoraa vastausta.

1. Kalakukkoperheiden dynastiat

Ei Kuopio-hehkutusta ilman kalakukkoa. Tässä savolaisessa perinneruoassa ruistaikinan sisään leivotaan kalaa ja possua. Suomen kenties tunnetuin kalakukkoleipoja on Hanna Partanen (1891–1969), jonka nimikkoleipomo on toiminut Kuopion kauppatorilla vuodesta 1930 asti – siis lähes herkulliset sata vuotta! Anoppinsa innoittamana Irene Partanen perusti oman kalakukkoravintolansa noin 50 vuotta sitten. Myös miniän tuotemerkki toimii edelleen, vaikkakin uusien omistajien hallussa. Mutta kuka loi sen aidon alkuperäisen kalakukon? Tähän emme uskalla ottaa kantaa.

2. Järviä, järviä kaikkialla!

Lähtisitkö kanssani järvelle? Siinä tapauksessa voimme vinkata Kuopion suuntaan. Vai luulitko, että Keski-Suomi on järvien place to be? Kuopio on tästä eri mieltä. Kallaveden järven ympäröimässä savolaiskaupungissa kun taivaansinisiltä vesistöiltä ei voi välttyä. Peräti neljäsosa Kuopion pinta-alasta on vettä ja järvet luovat alueella omalaatuiset, kauniit maisemat ja tunnelman. Kokonaisuus on sen verran vaikuttava, että Kuopion järviä on ehdotettu peräti Unescon maailmanperintökohteeksi

3. Torilla tavataan

Paikallisille Kuopion vanha tori on ei vain kotikaupunkinsa, vaan koko “mualiman napa”. Tänä vuonna 200 vuotta täyttävä kaunis vanha markkinapaikka vaikuttaa vierailijat tarjonnallaan kerta toisensa jälkeen. Torilla nautitaan perinteisistä torikahveista, mansikoista ja Kauppahallin herkuista alueen, ihaillen samalla käsityöläisten taideteoksista. Ja kyllä, torilta saa sitä kalakukkoa.

4. No terve vuan terve!

Savon murre on varmasti Suomen omalaatuisin. Joillekin se on asian tiimoilla kiertelyä, kun taas toisille se edustaa alueen asukkaille ominaista lupsakkuutta ja positiivisuutta. Murre kuin murre, Kuopiossa viihtyy ja menestyy jokainen tolokun immeinen.

5. Aurinkoa ja vesileikkejä

Väinöllänniemen uimarannalla Paljon järviä tarkoittaa paljon rantoja. Näistä Kuopion suosituin ja kuuluisin on ehdottomasti Väinölänniemi. Kaverien kesken Vänärinä tunnettu biitsi on Kuopion suosituin uimaranta. Eikä ihme. Hiekkapohjainen biitsi laskeutuu järveen tasaisesti hellien niin lapsiperheitä, uimareita, piknik-seurueita kuin treenaajiiakin. Auringon laskiessa järven horisonttiin alue soveltuu myös viihtyisään kesäillanviettoon.

6. Mukavan lyhyet välimatkat

Kuopio on Suomen suurimpia kaupunkeja vain väkiluvultaan. Pienet välimatkat keskustan tuntumassa tekevät liikkumisesta sulavaa. Kaupunki on panostanut kevyen liikenteen väyliin viime vuosina vahvasti, joten pyöräily Kuopiossa sujuu erinomaisesti. Kuopio on maisemiltaan ja kooltaan idyllinen, muttei mikään tuppukylä. Löytyypä kaupungista elinvoimaisen keskustan lisäksi myös esimerkiksi IKEA.

7. Puijon pepputreeni

Jos huolestuttaa, että vanhan torin herkut ja kalakukot alkavat näkyä ulkoisessa olemuksessa, voit aina suunnata Puijoon. Reipas kipaisu portaita pitkin 75 metriä korkean tornin huipulle tarjoaa tehokkaan treenin takamukselle kuin takamukselle. Varoituksen sana lienee silti paikoillaan: tämä rääkki ei ole aloittelijoille. Yksinomaan maisemista kiinnostuneita varten tornista löytyy myös hissi, jonka yläpäässä vierailijoita odottavat mykistyttävän upeat näkymät Kallaveden maisemiin.

8. Kuopio tanssii ja soi

Saammeko luvan esitellä Pohjois-Euroopan merkittävimmän tanssitaidefestivaalin? Sellainen on Kuopio tanssii ja soi. Kymmeniä tuhansia tanssin ystäviä vuosittain haalivan tapahtuman taiteellisena johtaja on toiminut yli 15 vuotta suomalaisen tanssin elävä legenda, fantastinen Jorma Uotinen. Hänen johdossaan Kuopiossa on nähty maailmantähtien esityksiä erityisesti nykytanssin puolelta. Kiinnostuitko? Siinä tapauksessa kannattaa kiirehtiä. Tänä vuonna tanssitaan 13.–20. kesäkuuta!

9. Savon eläväinen yliopistokaupunki

Jos Jyväskylä on Suomen Ateena, on Kuopio vähintään Savon Aleksandria. Kaupungissa sijaitseva Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus tarjoaa laajat opiskelumahdollisuudet ja toimii kaupungin kolmanneksi suurimpana työnantajana. Kampuksella voit päntätä kaikkea lääketieteistä ja farmasiasta yhteiskunta- ja kauppatieteisiin. Olivat akateemiset tavoitteesi millaiset tahansa, tekee yliopisto Kuopiosta eloisan yliopistokaupungin, jonka tunnelmasta nauttivat kaikki.

10. Saaristokaupungin asuinalue on huippuasumista veden äärellä

Kuopion Saaristokaupunki edustaa Kuopion moderneinta ja nopeimmin kasvavaa asuntorakentamista. Erityisesti pientalorakentamisesta tunnettu alue valmistuu lopullisesti vuonna 2020 tarjoten laadukasta asumista noin 14 000 asukkaalle. Saaristokaupunki koostuu useasta kaupunginosasta, jotka sijaitsevat 3–15 kilometriä Kuopion keskustasta etelään. Alueella palvelut ovat lähellä kaupoista päiväkotiin kouluihin ja neuvolaan. Viheralueiden ympäröimä Saaristokaupunki houkuttelee asukkaansa ulkoilemaan. Alueen venesatama tarjoaa taas veneilyn ystäville vaivattoman pääsyn Kuopion maankuuluille vesistöille.

Miksi Kuopio on paras? Kerro se meille kommenteissa. Vai joko olet lähtemässä aloittamaan uuden elämän Kuopioon? Katso Kuopion myytävät ja vuokrattavat asunnot.

Vapiskaa muut suomalaiskaupungit! Lappeenranta astuu areenalle kisaamaan Suomen parhaan kaupungin statuksesta. Saimaan rannalla sijaitsevassa Lappeenrannassa asuu noin 72 000 ihmistä. Etelä-Karjalan kuningaskaupunki ei ole siis koolla pilattu, mutta yleinen meiningin taso Lappeenrannassa on mitä suurin. Tässä kymmenen syytä valita Lappeenranta uudeksi asuinpaikaksi.

1. Elämä Saimaalla

Saimaa on kaikkien järvien boss. Lappeenranta sijaitsee Suomen suurimman järven etelärannalla. Asukkaat voivat nauttia Saimaasta vesistöä satamatorilta ihaillen tai vaikkapa keskustan tuntumassa sijaitsevan Myllyrinteen uimarannalta Saimaan puhtaaseen veteen pulahtaen.

 

2. Historiallinen kaupunki linnoituksen ympärillä

Lappeenranta on pala Suomen historiaa parhaimmillaan. Kaupungin vanha kaupunki on todellisuudessa historiallinen linnoitus. Tänne Lappeenranta vuonna 1649 perustettiin. Ruotsin ja Venäjän suurvaltojen risteyksessä seisseen vanhan kaupungin historialliset kohteet ja mainio, kansainvälinen tunnelma ihastuttavat kerta toisensa jälkeen.

 

3. Suomen paras paahtimo ja kahvila

Herää ja haista kahvi! Lappeenrantalainen Lehmus Roastery valittiin vuoden parhaaksi kahvipaahtimoksi myös vuonna 2018. Eikä siinä kaikki. Helsinki Coffee Festivaleilla saman paahtimon omistama kahvila Satamatie 6 Lappeenrannassa nappasi Suomen parhaan kahvilan tittelin. Satamatiellä nautit paikan päällä tai ostat kotiin maailman “lesointa” kahvia. Tyylikkäässä tilassa järjestetään erilaisia tapahtumia, joita sopii seurata laadukkaan cocktail-listan antimista nauttien.

 

4. Näppärä yhteys itänaapuriin

Lappeenranta on kansainvälinen kaupunki Venäjän rajan tuntumassa. Allegro-juna vie itänaapurin Pietariin vain 1,5 tunnissa. Saimaan kanavaa pitkin risteillen voi Lappeenrannasta vierailla myös Viipurissa. Suomen suurimmasta sisävesisatamasta lähtevät kanavaristeilyt mahdollistavat korkeintaan kolmen päivän risteilyt itänaapuriin vieläpä ilman viisumia.

 

5. Vety ja atomi – lihapiirakkakemiaa kauneimmillaan

Pakkohan ne on mainita. Vety ja atomi ovat Lappeenrannan rasvaiset sankarit. Lihapiirakoita ei tule yhdenkään syntisten herkkujen ystävän jättää välistä kaupungissa käydessään. Tieteellisestä nimestään huolimatta tämä kulinaristinen klassikkopari ei yksityiskohdilla kruisaile. Vety sisältää keitettyä kananmunaa ja kinkkua. Atomi vain toista mainituista. Joskus asiat vain ovat niin yksinkertaisia.

 

6. Alakylä on yli muiden

Lappeenrannassa on paljon loistavia asuinalueita jokaiseen makuun ja elämäntilanteeseen, sinkuista perheisiin ja vanhempaan herras- sekä rouvasväkeen. Vuonna 2014 Lappeenrannan Uutisten lukijat äänestivät Alakylän kaupunginosien ykköseksi. Pientaloasutuksestaan tunnettu Alakylä sijaitsee lähellä vanhaa keskustaa, mutta on silti hyvin rauhallinen tehden siitä oivan asuinpaikan isommillekin lapsiperheille. Kerrostaloasumista aivan kaupungin keskustassa edustaa vaikkapa tämä keskustan vuokrakaksio. Alakylä tarjoaa asukkailleen lisäksi paljon liikuntamahdollisuuksia.

 

7. Tavoitteena maailman suurin hiekkalinna

Lappeenrannan vanha linnoitus on maailmankuulu. Siksi onkin sopivaa, että sen kärkeen kesällä 2019 nouseva hiekkalinna on maailman korkein. Neljä miljoonaa kiloa hiekkaa vaativa MM-ennätysyritys pyrkii peittoamaan Saksan Duisburgin kollegansa, joka seisoo 16,88 metrin korkeudessa. Jo tänä kesänä haetaan puolestaan Suomen ennätystä. Ja mikä parasta, linnan ehostamiseen voi osallistua vaikkapa koko perhe, kiitos avoimien ja maksuttomien yleisöveistovuorojen.

 

8. Hurmaavia illallishetkiä ja hito hyvää olutta

Mikäli vety ja atomi tuntuvat hetkeen turhan raskailta tai liha ei ole juttusi, tarjoaa Lappeenranta ruokaa jokaiseen makuun. Esimerkkinä vaikkapa kaupungin kenties kuumin ruokaravintola Avot Sie, jolla on esitellä myös loistava vegaaninen ruokalista. Tunnelmallisessa ja boheemissa ravintolassa tarjoillaan ruoan lisäksi taidetta vaihtuvien näyttelyiden sekä bingoiltojen muodossa. Tänä kesänä toista kertaa järjestettävät Hito hyvä pienpanimojuhlat tarjoavat olutta, musiikkia ja iloista olemista kaikille mallasjuoman ystäville.

 

9. Willin wauhdikas pyöräilykaupunki

Lappeenranta on oivallinen kaupunki pyöräilyn ystäville. Joka kesä järjestettävissä Willimiesajoissa kilpalajin Suomen parhaat ottavat toisistaan mittaa Lappeenrannan Rakuunamäen ympäristössä. Korttelireitin ja maantieajon ympärille rakentuvan pääkilpailun oheen järjestetään koko perheelle sopivia iloisia pyöräilytapahtumia sekä tekemistä pyöräilyn harrastajille. Kesällä 2018 Willimiesajot järjestetään 21.–22. heinäkuuta.

 

10. Uutta elämää upealle Rakuunamäelle

Rakuunamäen historiallinen kasarmi on tunnettu upeista, punatiilisistä rakennuksistaan. Esimerkkinä vaikkapa vanha puolustusvoimien rakennus, joka tarjoaa ainutlaatuista loft-asumista. Rakuunamäen kehitystä kannattaa seurata silmä kovana, sillä alueelle suunnitellaan aivan uudenlaisia asumismuotoja. Kasarmielämästä hiljentyneet Rakuunamäen vanhat talot etsivät uutta omistajaa parasta aikaa. Rakennuksia kauppaavan Senaatti-kiinteistöjen mukaan kauniilla ja historiallisella varuskunta-alueella voidaan lähivuosina nähdä asuntoja, toimistoja sekä majoitus- ja liiketiloja.

Miksi Lappeenranta on paras? Kerro se meille kommenteissa. Vai joko olet pakannut tavarat ja suunnannut Lappeenrantaan? Katso Lappeenrannan myytävät ja vuokrattavat asunnot. Entä löytyisikö unelmatyöpaikkasi Lappeenrannasta? Katso alueen avoimet työpaikat.

Kun Jyväskylä haastaa kilpakumppaninsa taistoon Suomen parhaan kaupungin tittelistä, kannattaa kuunnella tarkasti. Päijänteen pohjoisrannalla sijaitseva eläväinen ja tyylikäs “Suomen Ateena” on maamme seitsemänneksi suurin kaupunki 140 000 asukkaallaan. Mutta miksi Keski-Suomen Jyväskylä on kaupunkien kingi? Lue nämä kymmenen syytä ja tiedät.

 

1. Alvar Aallon huikea vaikutus kaupunkiympäristöön

Jyväskylän upea arkkitehtuuri on kerännyt huomiota ympäri maailman. Tästä saamme kiittää Jyväskylään lapsena muuttanutta arkkitehti-ikoni Alvar Aaltoa. Jyväskylän Lyseon kasvatti perusti arkkitehtitoimistonsa kaupunkiin vuonna 1923. Jyväskylä pursuaa Aallon omalaatuisia luomuksia. Aallon tyyliä erinomaisesti edustavista rakennuksista esimerkkejä ovat muun muassa Säynätsalon kunnantalo, Muuratsalon uniikki  koetalo sekä Jyväskylän yliopiston päärakennus.

 

2. Urbaania asumista keskellä Järvi-Suomen vesistöjä

Suomi on tuhansien järvien maa – ja Jyväskylä on Järvi-Suomen kuningatar. Jyväskylän kaupungin eteläpuolelle avautuva legendaarinen Päijänne on Suomen toiseksi suurin järvi. Eläväisen kaupunkikeskuksen välitön ympäristö on täynnä järviä, jotka tarjoavat hulppeat puitteet ulkoilulle, uimiselle, veneilylle ja kalastukselle.

 

3. Suomen parasta mökkitunnelmaa

Keski-Suomen kumpuilevat metsät ja lukuisat vesistöt tekevät Jyväskylän alueesta mökkitunnelmaa rakastavien paratiisin. Valitse oma asumuksesi kattavasta tarjonnasta ja luo tukikohta itsellesi, ystävillesi tai perheellesi keskelle Suomen koskematonta luontoa.

 

4. Suomen Ateena, mutta miksi?

Jyväskylää alettiin kutsua Suomen Ateenaksi jo hyvin varhain. 1837 perustettu Jyväskylän yliopisto on ollut alusta asti maamme kulttuurisia keskuksia, mistä kutsumanimi juontaa juurensa. Lukuisat opiskelumahdollisuudet sekä niiden mukanaan tuoma eläväinen opiskelijaelämä antavat iloisen lisänsä kaupungin tunnelmalle. Suomen Ateena on opiskelun ja tutkimuksen lisäksi kulttuurin ja liikuntamahdollisuuksien urbaani kehto.

5. Korkeuserojen kaupunki

Kumpia on maailmassa enemmän, ylä- vai alamäkiä? Oli vastauksesi tähän filosofiseen pohdintaan mikä tahansa, löydät Jyväskylästä varmasti molempia. Kaupungin kuuluisat korkeuserot tarjoavat loistavat näkymät ympäristöön sekä varmasti tehokkaat juoksu- sekä pyöräilytreenit liikunnan ystäville.

 

6. Suomen suurin kuusi

Listan kohta 6 ja aiheena kuusi. Eikä mikä tahansa pökkelö. Kymmenisen kilometriä keskustasta, Taka-Keljon metsissä seisova Rainer on Suomen suurin kuusi. 38,6 metrin korkeudessa komeileva kuusivanhus ylpeilee myös muilla mitoillaan. Säännöllisesti mitattavan Rainerin tilavuus on hurjat 10 kuutiometriä.

 

7. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Kesä-Suomen tapahtumien karttansa ja reittinsä tunteva tietää varmasti Suomen rallin. Neste Rally Finlandina tunnettu kansainvälinen hulabaloo on maailmalla tunnetuin Jyväskylän tapahtumista. Joukoittain moottoriurheilun ystäviä kaupunkiin houkutteleva rallin MM-osakilpailu tarjoaa vauhtia, jännitystä ja oheistapahtumia koko perheelle. Vuoden 2018 rallikisoissa ajetaan täysin uudet, rakkaudesta lajiin ja alueeseen suunnitellut reitit.

 

8. Älykästä asumista Kankaalla

Jyväskylän keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva, entisen paperitehtaan piipun komeasti merkkaama Kangas on alueen merkittävin asumisen kehityshanke. Kymmenen vuoden sisään innovatiivinen tulevaisuuden asuinalue tulee tarjoamaan kodin 3000 asukkaalle ja töitä 2100 ihmiselle. Vuonna 2040 Kankaalla odotetaan asuvan yli 5000 ihmistä. Aluetta koskevien tulevaisuuden asumisen hankkeiden parissa alueella toimii joukko rakentajia, tutkijoita ja opiskelijoita. Uusien ratkaisujen arvostus näkyy Kankaan asukkaiden jokapäiväisessä elämässä, kun esimerkiksi kerrostaloasumisen perusominaisuuksia voi operoida älypuhelimen kautta.

9. Sisämaan satamakaupunki

Luulitko, että satama vaatii meren? Ehei! Kauniiden vesistöjen ympäröimä Jyväskylä ylpeilee lukuisilla satamillaan. Satamien ohi sinisinä virtaavat vesikanavat tarjoavat veneilijöille pääsyn vaikkapa Lahteen asti!

 

10. Valon häikäisevä kaupunki

Jyväskylä ei sijaitse napapiirillä, mutta on silti Suomen parhaiten valaistu kaupunki. Ainakin mitä tulee valaistuksen kauneuteen ja luovuuteen. Jyväskylä panostaa kaupungin valaistuksessa tehokkuuteen ja  estetiikkaan. Kaupungin luovat valaistusratkaisut ovat keränneet myös kansainvälistä huomiota. Loistavat saavutukset kulminoituvat 2018 syyskuun lopulla, kun valotaiteilijat esittelevät huikeimmat teoksensa kaikille avoimessa Valon kaupunki -tapahtumassa.
 

Miksi Jyväskylä on paras? Kerro se meille kommenteissa. Vai joko olet pakannut tavarat ja suunnannut Jyväskylään? Katso Jyväskylän myytävät ja vuokrattavat asunnot.