Kuopio vakuuttaa kisailussa Suomen parhaan kaupungin tittelistä. Tämä järvien ympäröimä Pohjois-Savon helmi ja sen lähes 120 000 asukasta kimmeltävät Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukossa. Itä-Suomen suurin kaupunki tarjoaa urbaania kulttuuria ja elämää vesistöistään tunnetuissa luonnonmaisemissa. Tutkimusten mukaan kuopiolaiset ovat myös tyytyväisempiä kotikaupunkiinsa kuin muut Suomen suurten kaupunkien asukkaat. Miksi Kuopio on ykkönen? Savolaisille epätyypillisesti annamme tähän kymmenen suoraa vastausta.

1. Kalakukkoperheiden dynastiat

Ei Kuopio-hehkutusta ilman kalakukkoa. Tässä savolaisessa perinneruoassa ruistaikinan sisään leivotaan kalaa ja possua. Suomen kenties tunnetuin kalakukkoleipoja on Hanna Partanen (1891–1969), jonka nimikkoleipomo on toiminut Kuopion kauppatorilla vuodesta 1930 asti – siis lähes herkulliset sata vuotta! Anoppinsa innoittamana Irene Partanen perusti oman kalakukkoravintolansa noin 50 vuotta sitten. Myös miniän tuotemerkki toimii edelleen, vaikkakin uusien omistajien hallussa. Mutta kuka loi sen aidon alkuperäisen kalakukon? Tähän emme uskalla ottaa kantaa.

2. Järviä, järviä kaikkialla!

Lähtisitkö kanssani järvelle? Siinä tapauksessa voimme vinkata Kuopion suuntaan. Vai luulitko, että Keski-Suomi on järvien place to be? Kuopio on tästä eri mieltä. Kallaveden järven ympäröimässä savolaiskaupungissa kun taivaansinisiltä vesistöiltä ei voi välttyä. Peräti neljäsosa Kuopion pinta-alasta on vettä ja järvet luovat alueella omalaatuiset, kauniit maisemat ja tunnelman. Kokonaisuus on sen verran vaikuttava, että Kuopion järviä on ehdotettu peräti Unescon maailmanperintökohteeksi

3. Torilla tavataan

Paikallisille Kuopion vanha tori on ei vain kotikaupunkinsa, vaan koko “mualiman napa”. Tänä vuonna 200 vuotta täyttävä kaunis vanha markkinapaikka vaikuttaa vierailijat tarjonnallaan kerta toisensa jälkeen. Torilla nautitaan perinteisistä torikahveista, mansikoista ja Kauppahallin herkuista alueen, ihaillen samalla käsityöläisten taideteoksista. Ja kyllä, torilta saa sitä kalakukkoa.

4. No terve vuan terve!

Savon murre on varmasti Suomen omalaatuisin. Joillekin se on asian tiimoilla kiertelyä, kun taas toisille se edustaa alueen asukkaille ominaista lupsakkuutta ja positiivisuutta. Murre kuin murre, Kuopiossa viihtyy ja menestyy jokainen tolokun immeinen.

5. Aurinkoa ja vesileikkejä

Väinöllänniemen uimarannalla Paljon järviä tarkoittaa paljon rantoja. Näistä Kuopion suosituin ja kuuluisin on ehdottomasti Väinölänniemi. Kaverien kesken Vänärinä tunnettu biitsi on Kuopion suosituin uimaranta. Eikä ihme. Hiekkapohjainen biitsi laskeutuu järveen tasaisesti hellien niin lapsiperheitä, uimareita, piknik-seurueita kuin treenaajiiakin. Auringon laskiessa järven horisonttiin alue soveltuu myös viihtyisään kesäillanviettoon.

6. Mukavan lyhyet välimatkat

Kuopio on Suomen suurimpia kaupunkeja vain väkiluvultaan. Pienet välimatkat keskustan tuntumassa tekevät liikkumisesta sulavaa. Kaupunki on panostanut kevyen liikenteen väyliin viime vuosina vahvasti, joten pyöräily Kuopiossa sujuu erinomaisesti. Kuopio on maisemiltaan ja kooltaan idyllinen, muttei mikään tuppukylä. Löytyypä kaupungista elinvoimaisen keskustan lisäksi myös esimerkiksi IKEA.

7. Puijon pepputreeni

Jos huolestuttaa, että vanhan torin herkut ja kalakukot alkavat näkyä ulkoisessa olemuksessa, voit aina suunnata Puijoon. Reipas kipaisu portaita pitkin 75 metriä korkean tornin huipulle tarjoaa tehokkaan treenin takamukselle kuin takamukselle. Varoituksen sana lienee silti paikoillaan: tämä rääkki ei ole aloittelijoille. Yksinomaan maisemista kiinnostuneita varten tornista löytyy myös hissi, jonka yläpäässä vierailijoita odottavat mykistyttävän upeat näkymät Kallaveden maisemiin.

8. Kuopio tanssii ja soi

Saammeko luvan esitellä Pohjois-Euroopan merkittävimmän tanssitaidefestivaalin? Sellainen on Kuopio tanssii ja soi. Kymmeniä tuhansia tanssin ystäviä vuosittain haalivan tapahtuman taiteellisena johtaja on toiminut yli 15 vuotta suomalaisen tanssin elävä legenda, fantastinen Jorma Uotinen. Hänen johdossaan Kuopiossa on nähty maailmantähtien esityksiä erityisesti nykytanssin puolelta. Kiinnostuitko? Siinä tapauksessa kannattaa kiirehtiä. Tänä vuonna tanssitaan 13.–20. kesäkuuta!

9. Savon eläväinen yliopistokaupunki

Jos Jyväskylä on Suomen Ateena, on Kuopio vähintään Savon Aleksandria. Kaupungissa sijaitseva Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus tarjoaa laajat opiskelumahdollisuudet ja toimii kaupungin kolmanneksi suurimpana työnantajana. Kampuksella voit päntätä kaikkea lääketieteistä ja farmasiasta yhteiskunta- ja kauppatieteisiin. Olivat akateemiset tavoitteesi millaiset tahansa, tekee yliopisto Kuopiosta eloisan yliopistokaupungin, jonka tunnelmasta nauttivat kaikki.

10. Saaristokaupungin asuinalue on huippuasumista veden äärellä

Kuopion Saaristokaupunki edustaa Kuopion moderneinta ja nopeimmin kasvavaa asuntorakentamista. Erityisesti pientalorakentamisesta tunnettu alue valmistuu lopullisesti vuonna 2020 tarjoten laadukasta asumista noin 14 000 asukkaalle. Saaristokaupunki koostuu useasta kaupunginosasta, jotka sijaitsevat 3–15 kilometriä Kuopion keskustasta etelään. Alueella palvelut ovat lähellä kaupoista päiväkotiin kouluihin ja neuvolaan. Viheralueiden ympäröimä Saaristokaupunki houkuttelee asukkaansa ulkoilemaan. Alueen venesatama tarjoaa taas veneilyn ystäville vaivattoman pääsyn Kuopion maankuuluille vesistöille.

Miksi Kuopio on paras? Kerro se meille kommenteissa. Vai joko olet lähtemässä aloittamaan uuden elämän Kuopioon? Katso Kuopion myytävät ja vuokrattavat asunnot.

Vuonna 1442 perustettu Rauma on Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki – eivätkä kaupunkikulttuurin varhaiset visionäärit olisi voineet valita parempaa sijaintia kaupungille. 40 000 asukkaan rannikkokaupungista löytyy kaikkea: merta, kallioita, raunioita, pitsihuviloita, pikkukaupungin idylliä ja salaperäisiä sisäpihoja. Kertaa 10 syytä, miksi Rauma on Suomen paras paikka asua.

1. Ol niingon gotonas!

Rauman murre eli Rauman giäl jakaa mielipiteitä. Omaleimainen nuotti elää paljasjalkaisten suussa, etenkin torikahviloissa. Ulkopuoliselta Rauman murre ei heti luonnistu, mutta tässä länsirannikon sympaattisessa pikkukaupungissa tuntee muuten olonsa tervetulleeksi. Ystävälliset ihmiset tekevät uuden tulokkaan olon kotoisaksi.

 

2. Vanha Rauma

Vanhana Raumana tunnettu hurmaava puutaloalue valittiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1991. Vanha Rauma on Pohjoismaiden suurin yhtenäinen ja parhaiten säilynyt puutaloalue, jonka talot ovat 1700- ja 1800-luvun arkkitehtien taidonnäytteitä. Vanhan Rauman kujilla on ihana kuljeksia ja pysähtyä kahville tai taidegalleriaan.

 

3. Raitista meri-ilmaa ja upeita mannermaisemia

Niin vierailijat kuin Rauman asukkaatkin nauttivat sen kiehtovista retkeilyvaihtoehdoista. Visit Rauman sivuille on koottu tietoa Rauman ja lähiseutujen monipuolisista retkeilyreiteistä. Esimerkiksi Rauman edustalla, Selkämeren kansallispuiston alueella on yli 30 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, joiden varsilla voi ihmetellä niin vanhoja saaristotiloja kuin maailmansotien jälkiäkin.

Raumalla on myös tarjolla viiden tähden leirintäalue-elämys: Poroholman leirintäalueella voi majoittua ympäri vuoden joko omatoimisesti tai vuokramökeissä. Poroholma on täydellinen kohde meren äärellä, lähellä keskustaa ja sopuhintaan. Varaa itsellesi tai vinkkaa kaverille Poroholmaa seuraavaksi Rauman-loman tukikohdaksi!

 

4. Ilmainen pysäköinti ja sopiva koko = helppo liikkuvuus

Rauman asukkaat ovat varsinaisia onnenpekkoja. Kaikki Rauman parkkipaikat ovat joko ilmaisia tai parkkikiekon vaativia pysäköintipaikkoja (muistathan tarkistaa parkkipaikan aikarajoitukset). Vanhan Rauman vierailijan kannattaa kuitenkin jättää auto kotiin – eikä pikkukaupungissa auto ole muutenkaan mukavan elämän edellytys. Rauma on helppo ottaa haltuun kävellen ja pyöräillen, ja julkinen liikenne toimii myös.

 

5. Sisäpihojen aarteet

Monet Vanhan Rauman talojen sisäpihat avaavat ovensa yleisölle heinä-elokuun taitteessa. Asukkaat saattavat hyvinkin kutsua kujilla seikkailevan kulkijan tutustumaan sisäpihaansa ympäri vuoden, joten kurkista vain rohkeasti sisälle avoimesta portista. Sisäpihat ovat etenkin kesällä hurmaavia viherkeitaita. Monissa Vanhan Rauman ravintoloissa ja kahviloissa on terassi, vaikka sitä ei ensinäkemältä ja kylttien puutteessa uskoisi – kysy tarjoilijalta suoraan, onko heidän paikassaan terassia.

 

6. Iltalenkki esihistoriallisen kalmiston raunioilla

Tiesitkö, että Raumalla on toinenkin UNESCOn maailmanperintökohde? Sammallahdenmäen pronssikautiset röykkiöhaudat lisättiin UNESCOn listalle vuonna 1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Alueella on 36 kiviröykkiötä, joista monet sijaitsevat komeilla paikoilla meren äärellä näköalaharjanteilla. Näissä maisemissa todella kelpaa rentoutua pitkän työpäivän jälkeen.

 

7. Rauman talous sykkii voimakkaana

Satakunnan ELY-keskus arvioi vuonna 2017, että Rauman talouskehitys on koko maakunnan valopilkku. Rauman työllisyystilanne koheni viime vuonna vauhdikkaammin kuin minkään muun suomalaisen kaupungin. Telakkateollisuuden nousu ja Uudenkaupungin autotehtaan porskutus siivittävät Rauman taloutta. Raumaan on lisäksi rakenteilla uusi kauppakeskus, metsäteollisuus on tehnyt merkittäviä uusia investointeja, ja satama-aluetta kehitetään voimakkaasti. Katso, millaisia työpaikkoja Raumalla on juuri nyt avoinna.

 

8. Villein juhannusjuhla

Kerran vuodessa Rauman idyllisen rauhan rikkoo Raumanmeren juhannus eli RMJ tuo entisten nuorien poskia kuumottava juhannusfestarien klassikko, joka on kokenut uuden tulemisen vanhalle paikalleen. Otanlahden rannalla järjestettävät festarit keskittyvät elektroniseen tanssimusiikkiin ja, no, villiin biletykseen.

 

9. Pitsinnypläyksen onni

Aikuisten värityskirjat ja muut mindfulness-villitykset tulevat ja menevät. Raumalla on tiedetty jo 1700-luvulta lähtien, että sorminäppäryyttä vaativa pitsinnypläys on mindfulnessia (ja bisnestä!) parhaimmillaan. Raumalla kesäisin järjestettävä Pitsiviikko on kaikkien pitsinystävien vuoden päätapahtuma. Pitsiviikon kohokohta on Mustan pitsin yö, jolloin Vanhan Rauman liikkeet ovat auki iltamyöhään ja karnevaalihenki valtaa kaupungin.  

 

10. Rauma elää merestä

Tämä kaupunki sykkii meren tahtiin. Veneilijöitä vetää puoleensa Otanlahden puistossa sijaitseva Suomen suurin pienvenesatama. Vesipedoille on tarjolla runsaasti erilaisia vesiurheilumahdollisuuksia, kuten laitesukellusta Riskonpöllän sukelluspuistossa tai kaapelivesihiihtoa Poroholman Wakeparkissa. Myös Rauman talous kasvaa kohisten meriteollisuuden ansiosta. Rauma onkin ihanteellinen asuinpaikka kaikille, jotka haluavat asua meren äärellä, mutta lähellä keskustan vilinää. Tutustu Rauman merellisiin asuinalueisiin, kuten Tuomoniemen viihtyisään omakotitaloalueseen tai Merirauman käteviin kerrostaloihin.

Miksi Rauma on paras paikka asua? Kerro se kommenteissa! Vai alkoiko koti meren äärellä kutsua jo, tai olisikohan Vanhalla Raumalla unelmiesi pitsihuvila vapaana? Katso Rauman myytävät ja vuokrattavat asunnot sekä avoimet työpaikat!

Vapiskaa muut suomalaiskaupungit, sillä Pori o vaa nii kaunis! Pohjanlahden merellisessä helmessä asuu lähes 85 000 ihmistä, ja kaupungin vetävät kesätapahtumat parhaimmillaan nelinkertaistavat tuon luvun. Listasimme 10 painavaa syytä, joiden takia kannattaa valita Pori uudeksi asuinpaikaksesi.

1. Suomen paras surffikohde? Hä?

Paksu märkäpuku päälle ja aaltoja jahtaamaan! Olosuhteiden suosiessa Suomen surffikausi voi tarjota parikin kuukautta aaltoja ratsastettavaksi. Yyterin ja Mäntyluodon pitkät ja matalat rannat ovat muodostuneet kotimaan tunnetuimmaksi surffikohteeksi. Jos aallot eivät kohoa kyllin korkeiksi lainelautailua varten, voi tuulisella säällä kokeilla leija- ja purjelautailua Pohjanlahden aavalla selällä. Yyterin sannoilla leppoisasta hellepäivästä kelpaa nauttia aurinkoa ottaen, sup-laudalla verkkaisesti meloen tai vaikka laudan päällä joogaten.
 

2. Tul yhtäkkii käymää Asuntomessuil

Asuntokuumetta nostatetaan tänä kesänä Porin Karjanrannassa 6.7.–5.8. Vuoden 2018 messuilla juhlistetaan porilaisuutta, tulevaisuuden asumista ja sujuvaa arkea. Ydinteema on hyvä asuminen läpi ihmiselämän. Messualue on rakennettu Karjanrannan vanhalle teollisuusalueelle, joka nyt herää henkiin uutena kaupunginosana. Uniikilla messualueella on toden teolla otettu elämänkaaren mittainen asuminen huomioon: messutalojen lisäksi alueelta löytyy muun muassa päiväkoti ja kerrostaloasuntoja senioreille. Porilaisen lisän messukokemukseen tuovat pidennetyt illat, jolloin vieraita viihdyttävät kotimaiset huippuartistit.
 

3. Lakkaa ny murehtimasta, lähe rannalle!

Yyterin kultarannalta löytyy peninkulman mitalta pehmeää hiekkaa, johon iskeä aurinkovarjonsa ja upottaa varpaansa. Leppoisan ja vaivattoman rantaelämän turvaavat jätskikioskista haettu parin pallon tuutti, tai Yyterin virkistyshotellin rantabaarista noudettu huurteinen.

Kun löhöily alkaa riittää, löytyy Yyteristä aktiiviteettia jokaiseen makuun. Rantalentiskentät, sup-laudat ja golfkenttien viheriöt takaavat, ettei Yyterissä tule tylsää. Alueeseen voi tutustua myös erilaisesta näkökulmasta, vaikka hevosen selästä, melontareissulta tai seikkailupuiston köysiradoilta.


4. Kirjurinluodolla kelpaa pötköttää ja pasteerailla

Porissa keskuspuiston virkaa toimittaa kokonainen saari Kokemäenjoen suistossa. 1500-luvulla Kirjurinluoto kuului palkkaetuna kaupunginnotaarille, mutta nykyään puistosaari on jokaisen porilaisen suosima ajanviettokohde. Porilaisten lisäksi leppoisasta ilmapiiristä nauttivat saarella asustavat lampaat, kilit, alpakat ja linnut.

Kirjurinluodolta löytyy lenkkipolkua hölköteltäväksi kilometri toisensa jälkeen ja vehreää nurmikkoa, jolla pötkötellä auringonpaisteessa. Kirvatsin hiekkarannalta pääsee pulahtamaan veteen viilentymään. Lapset ja lapsenmieliset viihtyvät varmasti liikennepuisto Vinkkarissa ja kolmen hehtaarin laajuisessa Pelle Hermannin leikkipuistossa.
 

5. Kyl mää vaa sano, et Villa Mairea o uppee

Alvar Aallon arkkitehtoninen mestariteos Villa Mairea on Porin seudun ylpeys, jota tullaan ihastelemaan pitkienkin matkojen takaa. Noormarkussa sijaitsevaan Villa Maireaan pääsee tutustumaan ennakkoon varattavilla opastetuilla kierroksilla. Maire ja Harry Gullichsenin rakennuttama Villa inspiroi pohjoismaisen arkkitehtuurin ystäviä ja sisustajia, ja vierailuilla pääsee ihailemaan myös Gullichsenien mittavaa taidekokoelmaa.
 

6. Tääl o nii nättei paikkoi asua

1852 tulipalon jälkeen porilaiset viisastuivat ja pykäsivät kaupunginarkkitehti C. J. von Heidekenin suunnitteleman, tulenkestävän kivitaloalueen Kokemäenjoen etelärannalle. Nämä uusrenessanssia edustavat kivitalot ovat edelleen yksi Porin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kivialueen kruunaa Keski-Porin uljas kirkko.

Hurmaavat puukaupunginosat Viideosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari – jotta asia olisi vielä monimutkaisempi, oikeilta nimiltään alueet ovat Itätulli ja Päärnäinen – ovat nykyisin suosittuja asuinalueita historiallisen ja idyllisen ympäristönsä takia. Alueen empiretyyliset puukerrostalot sopivat kodiksi niin perheille kuin kaupungin vilinää kaipaavillekin.


7. Paatilla Selkämeren kansallispuistoon

Muista kansallispuistoistamme poiketen Selkämeren puisto koostuu pääosin uloimman saariston jylhistä ja karuista luodoista – kansallispuisto kattaa kaiken kaikkiaan 160 kilometriä upeaa lounaista rannikkoa. Paras tapa tutkia selkämerta onkin vesiteitse. Esimerkiksi Kala-Tommi kuljettaa lintuharrastajia ja retkeilijöitä Säpin majakkasaarelle. Kesäaikaan muillakin Selkämeren saarilla on tarjolla majoitus, sauna- ja kahvituspalveluita. Porin vesibussiristeilyt tarjoavat yleisöristeilyjä Suomen Amazonia eli Kokemäenjoen suistoa pitkin Reposaareen, porilaisittain Räpsööhön.
 

8. No tietty ne Jazzit

Porin tunnetuin tapahtuma Pori Jazz tuo vuosittain maailmanluokan esiintyjiä meidän härmäläisten iloksi Kirjurinluodolle 14.–22.7. Tänä kesällä lavalle astelevat muun muassa Alanis Morrisette, James Blunt ja Nick Cave & The Bad Seeds. Pohjoismaiden vanhimmalla jazz-festivaalilla on nautittu kesäilloista jazzin ja muun rytmimusiikin tahdissa jo 60-luvulta asti. Heinäkuun hellekauteen sijoittuva festivaali on viime vuosina kerännyt yleisöä reilun 300 000 ihmisen verran tilapäisesti nelinkertaistaen Porin asukasluvun.
 

9. Tua noin, mites nää Ässät

Porilaisten keskuudessa kotijoukkueen Porin Ässien kannatus otetaan vakavasti. Hyvin vakavasti. Jos et vielä ole jääkiekkoihminen, Pori tekee sinusta sellaisen. Mikä loisi yhteishenkeä paremmin kuin Ässien kauden tarkka seuraaminen, menestysten tuulettaminen ja tappioiden sureminen yhdessä. Jos, tai kun, lätkähurahdus iskee, voi omat juniorit tuupata mukaan seuran junnutoimintaan. Jotta penkkiurheilu ei jäisi kesäaikana, kannattaa myös pesis ja Porin Pesäkarhut ottaa seurantaan.
 

10. Nahkatakkinen tyttö ja Joutsenlaulu

Näitä Porilaisia jättiläisiä ei voi olla mainitsematta. Dingo sai koko Suomen hysterian valtaan vuonna 1985, ja perintö elää edelleen vahvasti. Lukuisia kulta- ja platinalevyjä myynyt legendaarinen yhtye on taas tehnyt paluun lavoille. Autiotaloa ja Nahkatakkista tyttöä pääsee hoilaamaan tänä kesänä Dingon livemusiikin tahtiin.

80-luvulla Dingon kanssa kansan suosiosta kilpaili Yö. Rockin SM-kisojen antina ensimmäisen levytyssopimuksensa pokannut bändi on Dingon lailla tehnyt mittavaa uraa suomalaisen musiikin saralla. Pori on siunannut meitä mahtavalla musiikilla, joka kuuluu varmasti myös monen karaokerepertuaariin.

Miksi Pori on paras? Kerro se meille kommenteissa. Vai joko olet pakannut tavarat ja suunnannut Poriin? Katso Porin myytävät ja vuokrattavat asunnot. Entä löytyisikö unelmatyöpaikkasi Porista? Katso alueen avoimet työpaikat.