Valtaosa suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa. Koti on suomalaisille yksi elämän peruspilareista. Ennen vanhaan kuului sanonta ”ettei se ole mies eikä mikään, joka ei perheelleen taloa rakenna”. Omasta talosta unelmoidaan ja haaveillaan edelleenkin, mutta toteutetaan talotehtaiden eri valmiusasteisilla talopaketeilla. Yhä harvempi haluaa osallistua itse rakentamisprojektiin.

Omakotitalot mitoitetaan perheen tarpeisiin, vanhoja ylimitoituksia ei nykyisin enää tehdä. Yleistrendi talojen neliökoossa on pienempää päin, keskikoko vaihtelee tällä hetkellä noin 120 m² - 150 m². Nykyisin kiinnitetään huomiota myös talojen ekologisuuteen ja asumisen terveysnäkökohtiin, joka on nostanut varsinkin hirsitalojen kysyntää. Myös talojen uusi värimaailma noudattaa sisustuksesta tuttuja tummia sävyjä.

Kannustalon Lato mustana
Kannustalon Lato mustana

Kannustalon Rauhala mustana
Kannustalon Rauhala mustana

Kannustalon Black Edition – mallisto sai alkunsa eräästä koti-illasta, jonne tuli mustiin pukeutunut pariskunta, joka kertoi haaveilevansa perinteisen näköisestä Rauhalasta – mustana.

Kannustalon Venla mustana
Kannustalon Venla mustana

– Kuultuamme useita samankaltaisia toiveita lyhyen ajan sisällä useilta muiltakin kodin ostajilta, päätimme kokeilla miltä kartanomainen Venla-talomme näyttäisi mustana, kertoo toimitusjohtaja Mika Uusimäki Kannustalolta. Julkaisimme vielä testimielessä talomallin kuvan sivuillamme ja koska palaute oli niin positiivista, päätimme tehdä täysin mustan talokokoelman.

Kannustalon Vihervaara mustana
Kannustalon Vihervaara mustana

Kannustalo valmistaa sekä moderneja että perinteisemmän näköisiä taloja.
– Yhä harvempi haluaa itse osallistua rakentamisprojektiin, mutta sisustusmateriaalien valintaan asiakkaat osallistuvat aktiivisesti sisustussuunnittelijoidemme kanssa, sanoo Uusimäki.

Herralan Fiksu – talot muuntuvat elämäntilanteen mukaan
Herralan Fiksu – talot muuntuvat elämäntilanteen mukaan

 

Herralan Fiksu – talot muuntuvat elämäntilanteen mukaan
Herralan Fiksu – talot muuntuvat elämäntilanteen mukaan

– Tällä hetkellä kiinnostus on melko yksinkertaisissa, moderneissa ja yksitasoisissa taloissa, joissa neliöt vastaavat perheen todellista tarvetta, sanoo markkinointipäällikkö Sanni Pietiäinen.

Fiksu – talon muunneltavuutta lisää talon yhteydessä oleva erillinen tila, joka muuntuu joko työhuoneeksi, nuoren tai isovanhemman yksiöksi.

Asunnon hankintaan vaikuttavat sekä taloudelliset että tunneseikat. Hirsitalot ovat olleet aina suomalaisten mieleen. Kuusamo Hirsitalojen Nuuna vastaa asiakkaiden toiveisiin ekologisuudesta.
– Asiakkaamme arvostavat asumisen toimivuuden lisäksi talonsa yksilöllisyyttä sekä pohjaratkaisun että ulkonäön suhteen, kertoo markkinointipäällikkö Harri Mäkelä.

Kivitalopuolella talotyypit ovat pienentyneet ja arkkitehtuuri selkeytynyt takavuosiin verrattuna. Kivitaloissa tyypillisintä ovat isot maisemaikkunat ja liukuovet.

Pienten tonttien vuoksi myös isoihin terasseihin satsataan tyypillisesti paljon.
– Meiltä saa kodin jopa täysin valmiina, jopa maatöineen ja projektijohtoineen, sanoo Basso-Kivitalojen markkinointipäällikkö Juuso Kallioranta. Suurin osa ostajistamme on kiinnostunut valmiista talosta.

Basso-Kivitaloja suunnitellaan ja valmistetaan myös pienempiä perheasuntoja, 100m²-120m², joiden kysyntä on tällä hetkellä voimakasta.

Basso-kivitalojen asiakkaiden käyttöön kuuluu sekä sisustus- että valaistussuunnittelu.

 

Lähteet:

www.kannustalo.fi www.herrala.fi www.kuusamohirsitalot.fi www.bassotalo.fi

 

 

 

Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti.