Seinäjoen Asuntomessuilla nähdään runsaasti erilaisia keittiöitä. Pitkään muodissa olleen valkoisten keittiöiden rinnalle on tullut mustia keittiöitä ja jopa muutama värikäskin keittiö mahtuu joukkoon.

Keittiöt ovat edelleenkin oleskelutilan kanssa samaa yhtenäistä tilaa. Puupintojen uutta tulemista on jo osattu odottaa. Puuta on käytetty tasoissa ja saarekkeissa, seinillä nähdään taas puuverhoiluja, puolipaneeleja ja vaneria.

Perinteiset käsityöt ovat löytäneet paikkansa niin keittiöissä kuin ruokailutiloissa. Ikkunoihin on ripustettu romanttisia pitsiverhoja ja raikkaita salusiineja. Lattioita peittävät kunnon räsymatot, suomalaista kierrätystaloutta parhaimmillaan.

 

Passiivikivitalo Skaala, kohde 8

Rohkean turkoosinsinisen ovimallin rinnalle on valittu kontrastia antamaan huipputyylikäs 40 mm paksu graniittitaso. Suureen toimintasaarekkeeseen mahtuu runsaasti säilytystilaa ja siihen on myös upotettu kompakti viinikaappi. A la Carte –keittiöt.

 

Talo Nixi, kohde 17

Puun lämpö ja pelkistetty muotoilu näkyy tässä modernissa keittiössä. Tinansävyiset alakaapit tuovat miellyttävää tunnelmaa. Nixi-Kaluste.

 

Lainahöyhenissä, kohde 21

Seinäjoen kaupunginteatterin Leena Rintalan ja Riikka Aurasmaan kabareetähti Zazalle sisustamassa keittiössä löytyy kaikki tarpeellinen samppanjan viilentämiseen. Tumma laminaattitaso ja välitila tuovat kontrastia kiiltävän valkoiseen kaapistoriviin. A la Carte –keittiöt.

 

Koti Pentik, kohde 22

Keittiöstä löytyy runsaasti lasku- ja säilytystilaa kompaktiin kokoon mahdutettuna. Skandinaavinen tyyli toteutettiin betonia jäljittelevällä mikrolaminaattiovella ja puhtaan valkoisella ovella. Mielenkiintoiset yksityiskohdat ovat saarekkeen päätyyn asennettu valotaulu ja käsin valmistettu pöytälevy. A la Carte –keittiöt.

 

Pohjanmaa, kohde 24

Kannustalon Pohjanmaa –talo sai Helena Karihtalan suunnitteleman keittiön kauniin harmaana. Vaaleaan keittiöön tulee särmää mustista kattopalkeista ja mustasta laatoituksesta seinässä. Tekstiilivalinnat ovat perinnetalon henkeen, räsymatot ja salusiinit. Topi-keittiöt.

 

Passiivikivitalojen Kosteusturvatalo, kohde 26

Tämän keittiön talonpoikaisovi sopii erinomaisesti talon perinteikkääseen ilmeeseen. Nostalgiaa huokuvat lasiovelliset kaapit ja koristeelliset ovet luovat keittiöön kotoista lämpöä yhdistettynä moderneihin kodinkoneisiin ja keittiöratkaisuihin. Petra –keittiöt.

 

Keittiömaailman suola ja pippuri, kohde 32

A la Carte –keittiöt malliston modernisti muotoiltu kolovedinovi sopii talon henkeen. Takaseinän komeronovi kätkee taakseen kekseliään aamiaiskomeron, josta löytyy paikat kodin käytetyimmille pienkoneille. Niemeke on keittiön toimintakeskus, jonka kruunaa kvartsitaso. A la Carte –keittiöt.

 

LKV Vaisto, kohde 35

Tästä kohteesta löytyvät kaikki keittiöalan uusimmat innovaatiot kuten Wall-seinäjärjestelmä ja Sound Unit, joka on seinäkaappilinjaan tyylikkäästi integroitu audiojärjestelmä. A la Carte –keittiöt.

 

Hartman koti Salmiakki, kohde 39

Tässä keittiössä on pyritty hyödyntämään mahdollisimman paljon säilytystilaa ja materiaalit ovat mahdollisimman helppohoitoiset. Vaalean keittiön tasot ovat Tulikiven. House2.

 

Lumimustikka, kohde 41

Lumimustikan persoonallinen keittiö eroaa asuntomessujen valkoisista ja mustista keittiöistä. Kiviseinä, lattian sementtilaatoitus ja kiintokalusteet sekä passiivipuinen ruokapöytä ovat taidokasta käsityötä. Wesse Energeering OÛ.

 

Lakeuden Jämerä Kutsu, kohde 43

Tumman harmaan ja valkoisen oven liitto on toimiva ja harmoninen. Työtasona on massiivinen kvartsikivi. Kodinkoneet on nostettu ergonomiselle korkeudelle ja keittiössä on paljon työtasotilaa kokkailua varten. A la Carte –keittiöt.

 

Asuntomessut Seinäjoella 8.7.–7.8.2016

 

Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti.