Saksalainen valmistalovalmistaja Baufritz on ekotalon pioneeri jo vuodesta 1896. Yrityksen valmistamat talot täyttävät kaikki korkeimmat terveellisyyskriteerit Euroopassa. 

Baufritz kehitti yhdessä muotoilija Alfredo Häberlin kanssa tulevaisuuden talon nimeltä Haussicht. Muotoilija Häberli on suomalaisillekin tuttu Iittalalle suunnitteleman upean Essence-viinilasisarjan kautta. Taloprojektiin osallistui myös arkkitehti Stephan Rehm, jonka mukaan he halusivat Häberlin kanssa ylittää rajoja, tutkia uusia menetelmiä ja materiaaleja. Voisi luulla että ekologinen talo on pieni, matala ja vaatimaton. Haussicht talo on upea huvila, jota katsellessa ekogisuus ei tule ensimmäisenä mieleen. Sitä talo kaikkien sertifikaattien mukaan kuitenkin on.

 

Talon kehitysprojekti lähti liikkeelle siitä, että Baufritzin omistaja Dagmar Fritz-Kramer ja muotoilija Alfredo Häberli esittivät kysymyksen: miten ihmiset haluavat asua tulevaisuudessa?

 

Haussicht-talo on vastaus siihen kysymykseen.

 

Haussicht-talo luo puusta rakennetulle ekologiselle ja terveelliselle omakotitalolle aivan uuden ulottuvuuden.

 

Talo on rakennettu tehtaalla ekologisesti valmistetuista puuelementeistä.

 

Rakennus koostuu kahdesta osasta.

 

Pienempi osa on yhdistetty päärakennukseen toisen kerroksen terassilta kulkevan sillan kautta. Pienempään talon osaan sisältyy keittiö ja märkätilat joten se soveltuu hyvin perheen nuorison, isovanhempien tai vieraiden asuinpaikaksi.

 

Haussicht-talon muoto muistuttaa venettä, josta tulee useimmille mielleyhtymä puurakentamiseen.

 

Taloon kuuluu runsaasti terassitilaa, johon puumateriaali tuo lämpöisen tunnelman.

 

Puumateriaali esiintyy talon viimeistelyssä mielenkiintoisella uudenlaisella tavalla.

 

Talon ulko-ovi tuo myös mieleen laivan.

 

Talon pilkullinen julkisivu

 

näyttää sisältä katsottuna tällaiselta. Pienistä rei'istä pääsee sisätilaan kivasti luonnonvaloa. Tulevaisuuden talossa on paikka myös suomalaisille huonekaluklassikoille kuten Alvar Aallon suunnittelemalle tarjoiluvaunulle.

 

Haussicht-talossa on käytetty vaan uusiutuvaa energiaa. Aurinko on rakennuksen suurin energiatuottaja kuten näkyy talon katolle sijoitetuista aurinkokennoista.

 

Sisätilojen viimeistelyssä näkyy myös upea puumateriaalia.

 

Kaikkia talossa käytettävien viimeistelymateriaalien terveysvaikutus- ominaisuuksia testattiin tarkkaan. Joidenkin materiaalien sijaan tuli suunnitelijan löytää muu vaihtoehto, koska ensimmäinen valinta ei osoittautunut asumisen kannalta terveelliseksi.

 

Kun makuuhuoneet yleensä sijoittuvat talossa toiseen ja olohuone keittiöineen alimpaan kerrokseen niin Haussicht-talossa on toisinpäin.

 

Päämakuuhuonetta vastapäätä sijoittuu mukava viihtyisä oleskelualue, jonka lattiasta nouseva „saareke“ sisältää kylpyaltaan.

 

Allasta vastapäätä sijaitsevat kylpytilat.

 

Käytävätila talon ensimmäisessä kerroksessa.

 

Keittiö ja olohuone löytyvät talon toisesta kerroksesta.

 

Eritasopintainen olohuone muistuttaa orgaanisuudessaan maastoa, mutta samalla siinä on myös jotain avaruusmaista.

 

Kirjavalla porrasmaisella sohvalla voi vaihtaa mukavasti asentoja ja kääntyä valitsemaasi suuntaan – joko mediaseinän, lähistöllä olevan kaverin tai ikkunasta avautuvaan maisemaan päin.

 

Baufritzin omistaja Dagmar Fritz-Kramerin mukaan ihmiset ihmettelevät talon nähdessään, että kyseessä on ekotalo luulleen sen olevan pidemminkin hightech -talon. Ihmiset kysyvät myös, että miksi talo on niin iso? Alfredo Häberlin mukaan ekologisuus ei ole kiinni neliömetreistä vaan ajattelutavasta. Haussicht-talon konseptia voi toteuttaa myös pienemmässä skaalassa.
 

Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti.