Luonnonläheinen sijainti on tärkeää keski-ikäiselle pariskunnalle heidän uudessa kodissaan. Perheen vapaa-ajan toiminnat liittyvät ulkoiluun ja luontoon. Varvikkoisen kallion kupeessa sijaitseva metsäinen tontti sopiikin rauhasta ja luonnosta nauttivalle perheelle. Kahden makuuhuoneen talo on suunniteltu vierailemaan tulevia aikuisia lapsia ajatellen. Rakennusalalla työskentelevä isäntä teki itse sisustustyöt ja viimeistelyt.

Asuntomessualueen talojen tyyli ja koko vaihtelee, pienin on 56m² ja suurin on 266m². Esittelemme mikkeliläisen Studio m³:n sisustussuunnittelija Minna Häkkisen neljän hyvin erilaisen messukohteen sisustusratkaisuja. Ensimmäisenä esittelyvuorossa puistomaisessa Onni-korttelissa sijaitseva Arto ja Sirpa Kimarin Kastelli-talo, 98 m². Kohde 30.

 

Kastelli-talon keskiössä ovat keittiö, ruokailu- ja sohvaryhmä.  Oleskelutilaa hallitsee Hakolan Cosy-sohva Joshuan vaaleanharmaalla Ash-kankaalla. Sohvan kädensijassa on nahkainen Hakolan lehtikotelo. Sohvan edessä on VM-Carpetin musta Tunturi-matto.

 

Sohvatyynyt on valmistettu Studiom³:n ompelimossa Harlequin-kankaista.

 

Oleskelutilaa jakaa Tulikiven takka. Tilaa täydentää Hakolan Day-lepotuoli on verhoiltu siniharmaalla Cabal-kankaalla. Hakolan Round-sohvapöytä, jonka halkaisija on 70 cm.

 

Asukkaat valitsivat keittiön Puustellin mallistosta. Tummat kaapistolinjat ja vaaleat tasopinnat antavat ryhtiä muuten vaaleaan oleskelutilaan.

 

Seinien värisävy on Tikkurila Symphony-värikartasta numero X486. Ruokailutilan kalusteet ovat Kaluste Marsalkasta Hay:n mallistoa, pöytä on CPH 120 ja tuolit AAC 12. Seinällä Pia Feinikin taideteos Varjelus. 

 

Messualueella on järvinäköalaa lähes jokaiselle tontille, ja talojen yhteydessä on isoja terassialueita. Isojen ikkunoiden ansiosta sisätilat näyttävät jatkuvan ulos. Kastelli-talon oleskelutilan verhot ovat ommeltu Studiom³:n ompelimossa Lauritzon´s Alva-pellavasta.

 

Vierashuoneen tapetti on Sandbergin Skal 217-01 ja maalisävy Tikkurilan Symphony-värikartan sävy numero F497. Vuodesohva on Novapakin Antton, joka on verhoiltu Lauritzon´s Stark-kankaalla. Sohvapöytänä Everydaydesignin sarjapöytäsetti. Matto on VM-Carpetin tummanharmaa-beige Rock ja sohvatyynyt ommeltu Harlequin-kankaista Studio m³:lla. Grafiikka Pia Feinik Kotipesä.

 

Vierashuoneessa on Hay:n työpöytä CPH 90 ja tuoli Fiber, Kaluste Marsalkka.

 

Vaatehuoneeseen laitettiin Elfan säilytysjärjestelmä, mikä mahdollistaa tavaroiden pysymisen paikoillaan.

 

Sisustussuunnittelija Minna Häkkinen suunnitteli wc-tilan yhdelle seinälle laatat kalanruotokuvioon. Kuvio noudattelee samaa tyyliä eteisen tapetin kanssa. 

 

Pesu- ja wc-tilojen laatat ovat Tilespointin.

 

Kastelli City 98, kohde 30. 

Asuntomessut Mikkelissä 14.7.–13.8.2017

www.studiom3.fi 

 

Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti.