Asuntomessualueen Suomi-korttelialue sijaitsee kahden puistoalueen välissä. Lapsiperheen kodissa lapset on huomioitu omilla huoneilla, mutta heillä on myös oma olohuone yhteisiä leffa- ja peli-iltoja varten. Kodin sisustuksessa on käytetty värejä ja persoonallisia tehostetapetteja. Väliovet on korvattu liukuovilla, jotka helpottavat liikkumista.

Asuntomessutalojen koko on pienentynyt viime vuosina, tänä vuonna koko vaihtelee siten, että pienin on 56m² ja suurin on 266m². Esittelemme mikkeliläisen Studio m³:n sisustussuunnittelija Minna Häkkisen neljän erilaisen messukohteen sisustusratkaisuja. Neljäntenä esittelyvuorossa on Suomi-korttelissa sijaitseva Saija ja Aki Krivetzin kolmilapsisen perheen koti, Omatalo, 184 m², kohde 3.

 

Kun autotallin seinää hallitsee Rebel Wallsin Manchester United -tapettiseinä, niin voi uskoa, ettei kodin muistakaan tiloista puutu väriä.

 

Valko-musta keittiö on Keittiömaailman A La Carte -mallistosta, jossa viininpunainen välitila antaa viitteitä olohuoneen vaaleanpunaisista sohvista.

 

Olohuoneen päätyseinä on tapetoitu Rebel Wallsin Patina-tapetilla. Ruokapöydän yllä on näyttävä Sekkak Gros -valaisin. Kodin lattiat ovat Parlan Saarni Andante -parkettia ja seinien värisävy on Tikkurilan Symphony-värikartasta Kaoliini H497. Vastakkain sijoitetut Hakolan Lazy-sohvat muodostavat toimivan seurustelutilan. Lennolin sohvatyynyt sointuvat hyvin sohvan sävyihin. Kodin sisustuksen pientavarat ovat Studiom³:sta, Hakolan, Piirongin ja Amanda B:n mallistoista.

 

Harvian kiuas ja Ventura-lauteet tulevat hyvin esiin mustaksi paneloidusta seinästä.

 

Tilespointin mosaiikki säväyttää wc:n seinällä. Myös wc:n kalusteet ja hanat ovat Tilespointin.

 

Kodin kosteiden tilojen laatat ovat Dieselin.

 

Vanhempien makuuhuoneen seinällä on Kaija Juurikkalan maalaama taulu. Seinä on maalattu Tikkurilan Pro Grey -värikartan sävyllä 1969.

 

Pojan huoneen päätyseinä on tapetoitu vanhaa tiliseinää muistuttavalla Rebel Wallsin Industrial Ivory -tapetilla. Kaikkiin lastenhuoneisiin asennettiin reilut hyllyjärjestelmät pitämään lelut ja tavarat paikoillaan.

Myös jokaisen lapsen sängyn päätyyn sisustussuunnittelija Minna Häkkinen laittoi Marianne Huotarin Hakolalle suunnitteleman Lippa-hyllyn. Hyllylle on hyvä laittaa esille parhaat lego-tyypit.

 

Toisen pojan huoneen seinällä on Rebel Wallsin Battered Wall -tapetti. Huoneen tekstiilit ovat samaa sävyä tapettiseinän kanssa. Verhot ja tyynyt on ommeltu Studiom³:n ompelimossa Eigffinger-kankaista. Kodin kaikki väliovet on korvattu Eclissen Pocket door -liukuovilla.

 

Tytön huoneessa on punaisen eri sävyjä, ja ikkunaseinä on tapetoitu Rebel Wallsin Cuddle Clouds -tapetilla.

 

Toisen olohuoneen seinä on maalattu Tikkurilan Pro Grey -värikartan sävyllä numero 1961. Kolmen lastenhuoneen keskelle jää mukavasti lapsille oma yhteinen oleskelutila, jossa tv:tä katsellaan Hakolan Lazy-sohvalla, kuten aikuisetkin olohuoneessa. Kodin huonekalut on hankittu Studiom³:sta.

 

Omatalo Ajatus, kohde 3.

Asuntomessut Mikkelissä 14.7.–13.8.2017

www.studiom3.fi

Tutustu myös Asunnon osto-oppaaseen.

Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti.