Kodin ja työn yhdistäminen on otettu huomioon tässä Muurametalojen kompaktissa puutalossa. Talon suunnittelussa on huomioitu muunneltavuus. Työhuone on suunniteltu siten, että se on jaettavissa kahdeksi pieneksi makuuhuoneeksi. Työtilan sijoittaminen kodin yhteyteen ei ole vienyt yhtään tämän kodin viihtyisyydestä. Kodikas tunnelma tulee laadukkaasta ja selkeästä sisustuksesta.

Aamuauringossa kylpevän Valo-korttelialueen taloista on huikeat järvinäköalat. Asuntomessutalojen koko vaihtelee, pienimmät talot ovat 56m² ja suurimmat ovat 266m². Esittelemme mikkeliläisen Studio m³:n sisustussuunnittelija Minna Häkkisen neljän erilaisen messukohteen sisustusratkaisuja. Kolmantena esittelyvuorossa on Valo-korttelissa sijaitseva aikuisen naisen koti, Muuramen Helmi, 108 m². Kohde 19.

 

Oleskelutilaa hallitsee Fritz Hansenin violetti Munatuoli raheineen, josta voi ihastella ikkunoista ja terassilta avautuvaa järvimaisemaa. Alexander Lervikin Saasille suunnittelema keinu on itse asiassa valaisin, Sense Light Swing. Läpikuultavasta akryylilevystä muotoillun istuinosan valaisee sisällä kulkeva teholednauha.

 

”Tästä kodista haluttiin hillitty ja vähäeleinen, mutta viihtyisä koti”, sanoo sisustuksen suunnitellut Minna Häkkinen. Taide on hankittu juuri tähän kotiin, olohuoneen seinää hallitsee Anne Mäkelän työ, jonka värit täydentävät Sitsin betonikantista sohvapöytää. Muuramen lipaston päällä on Pia Feinikin kolmen teoksen sarja.

 

Puustellin keittiön vaalean puun ja valkoisen yhdistelmä on ilmava ja raikas. Kaikki kodinkoneet on integroitu kaapistoihin.

 

Ruokailutilan seinällä Marja Pirilän valokuvateos Herbarium / Physalis alkekengii, lyhtykoiso. Kodin seinät on maalattu Tikkurilan Symphony-värikartan sävyllä F484.

 

Calligaris Planet -ruokapöytä ja Vitran DSW-tuolit jatkavat samaa klassikkolinjaa kodin muiden huonekalujen kanssa. Ruokailutila sijaitsee talon keskeisellä paikalla, josta avautuu upea näkymä Saimaalle. Asunnon lattiat ovat kauttaaltaan Parlan Tammi Sopraano -tammiparkettia.

 

Asunnon yhteyteen on sijoitettu luontevasti työtila, joka on suunniteltu siten, että se on jaettavissa kahdeksi pieneksi makuuhuoneeksi. Työhuoneen petroolinvärinen seinä antaa syvyyttä ja ryhdistää muuten vaaleaa huonetta. Muuramen lasikantinen Viisto-pöytä on sijoitettu keskelle huonetta ja matto pehmentää kotitoimiston ilmettä.

 

Myös makuuhuoneeseen on sijoitettu taidetta. Grafiikat ovat Anne Mäkelän ja Pia Feinikin, osa on matkamuistoja. Riippuvalaisin on Artekin A 110.

 

Kaikki kodin laatat ovat Laattapisteen valikoimista. Seinänkokoinen peili ja Menun Gridy Fungi self -hyllyt ovat wc:n katseenvangitsijat.

 

Muurametalojen Muuramen Helmi, kohde 19.

Asuntomessut Mikkelissä 14.7.–13.8.2017

www.studiom3.fi

 

 

Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti.