Tanskalainen Vipp on designin ystävien keskuudessa tunnettu tyylikkäiden teräsroskisten valmistajana. Vippin vuonna 1939 lanseeraama jalkapolkimella varustettu roskakori löytyy myös New Yorkin modernin taiteen museon MoMan kokoelmasta. Vippin tähän mennessä kookkain ja huomiota herättävin tuote on kuitenkin teräksinen modulitalo Vipp Shelter, joka sopii mainiosti loma-asunnoksi.

Pari vuotta sitten lanseeraatun talon suunnittelija on Morten Bo Jensen. Hänen mukaansa Vipp Shelter -talo edustaa ennemminkin tuotetta kuin arkkitehtuuria.

 

Rakennuksessa on 55 m2 ja tilat kulkevat kahdessa tasossa.

 

Alimmaisessa kerroksessa on avonainen oleskelutila keittiöineen, takka sekä pieni oleskelunurkkaus. Kylpyhuone sekä vessa sijoittuvat erilliseen suljettuun tilaan. Isot ikkunat tilan molemmin puolin tuovat luonnon osaksi interiööriä.

 

Makuuhuoneet ovat talon toisessa kerroksessa. Sängyn päällä olevista lasi-ikkunoista voi illalla ennen nukkumaan menoa katsella tähtitaivasta.

 

Makuutiloihin vievät pohjakerroksesta minimalistiset tikkaat.

 

Rakennus soveltuu mainiosti esimerkiksi nelihenkisen perheen mökiksi.  

 

Vipp Shelteriin sisältyy koko sisustus viimeistä yksityiskohtaa myöten. Keittiö sekä kaikki muut sisustusesineet ovat teräksestä kuten talo itsekin.

 

Talo on sisältäpäin yhtä tumma ja monokromaattinen kuin ulkoakin.

 

Rakennuksen isot sivuikkunat toimivat liukuovina – kesäisin voi olohuoneesta astua suoraan luontoon.   

 

Talon musta julkisivu ja sisätilat eivät vaikuta ollenkaan synkiltä.

 

Tumman sävynsä ansiosta rakennus ei nouse luonnosta häiritsevästi esille vaan uppoaa hienotunteisesti kesän vihreyteen tai talvimaastoon.

 

Tyylipuhtaan Vipp Shelter -talon hinta on 580 000 €. Olkoonkin, että suunnittelija Morten Bo Jensenin mukaan olisi mukavaa, jos asiakkaat voisivat lisätä talotuotteen yksinkertaisesti ostoskoriin Vippin nettikaupassa, on kyseessä kuitenkin monimutkaisempi tuote verrattuna roskikseen. Mortenin mukaan yritys tarvitsee talon tilaajalta muutakin tietoa kuin pelkän toimitusosoitteen, joten talon ostosta kiinnostuneille löytyy yrityksen nettisivuilta lomake, jonka kautta ottaa yhteyttä valmistajaan.

 

Harkitsetko remontoitavan omakotitalon ostoa tai onko oman kotisi kunnostus ajankohtaista? Eri vuosikymmenten omakotitaloista voi löytyä rakennusaikakaudelle tyypillisiä vaurioita ja puutteita, jotka kannattaa tarkastaa ennen vasaraan tarttumista. Lue vinkit ja vieraile myös Vantaan Omakoti-messuilla.


Talojen rakennustavat ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa paljonkin. Moni aikanaan hyvänä pidetty menetelmä on nykypäivänä osoittautunut jopa haitalliseksi. Kuntokartoitus kannattaakin teettää paitsi omakotitaloa ostaessa myös oman kodin huoltotoimia suunnitellessa. Tarkastuksessa voidaan havaita vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa.
 

Tunne eri vuosikymmenten ongelmallisimmat rakennustavat
 

1940- ja 1950-luvuilla pientalojen kellarit olivat yleensä kylmää varastotilaa, jota on myöhemmin peruskorjattu asuinkäyttöön, useimmiten pesutiloiksi. Jos saneerauksen yhteydessä ei ole huolehdittu riittävästä ilmanvaihdosta, on lisääntynyt veden käyttö saattanut aiheuttaa kosteusvaurioita.

1960-luvun taloissa yleisiä ovat valesokkelit, jotka näyttävät ulkoapäin normaaleilta. Sisäpuolella sokkelin puurunko alkaa kuitenkin heti maanpinnasta tai jopa maan alta. Maassa oleva kosteus on voinut vähitellen vaurioittaa puurakenteita ja aiheuttaa siten mikrobivaurioita ja terveyshaittoja.

1970-luvulla pientaloihin rakennettiin tasakattoja eli loivasti sisäänpäin kallistettuja kattoja. Huoltamattomina nämä voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Mikäli katon puurakenteissa on käytetty aikansa kestävimpiä kattohuopamateriaaleja tai se on uusittu riittävän ajoissa, ongelmat on voitu välttää.

1980-luvulla omakotitalojen kylpyhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, ja usein ilman kunnollisia vesieristeitä. Tämä on voinut aiheuttaa kosteusvaurioita erityisesti suihkuseiniin, mikäli vettä on päässyt rakenteisiin.

Vasta uusien vesieristysmääräysten voimaantulo vuonna 1999 alkoi korjata märkätiloihin kohdistuvia rakennusvirheitä, joten 1990-luvulla rakennetuista taloista voi niin ikään löytyä kylpyhuoneiden kosteusvaurioita.
 

Tule Omakoti-messuille kuulemaan lisää remonttivinkkejä
 

Vuosittain järjestettävät Omakoti-messut tarjoavat rakentamista ja remontointia suunnitteleville kattavan tietopaketin alan uusista tuotteista ja palveluista. Tapahtuman teemana on rakentamisen, remontoinnin ja asumisen rinnalla muun muassa energiatalous, sisäilma, kodinkoneet, sisustaminen, pihasuunnittelu, kuntotarkastukset, rahoitus, vakuutukset, tonttien sekä kiinteistöjen myynti.

Tänä vuonna messut järjestetään 27.–29.10.2017 Vantaan Myyrmäki-hallissa. Yli 200 näytteilleasettajan joukosta löydät myös Oikotien – pisteellämme voit osallistua sisustusaiheiseen kilpailuun. Lisäksi tarjoamme messukävijöille mukavan yllätysedun. Tervetuloa!
 

Selkeälinjainen Kotikontti-talo oli yksi henkilökohtainen suosikkini tämän kesän asuntomessuilla Mikkelissä. Kotikontti edustaa Mammuttikodin yksinkertaisista elementeistä koostuvaa taloryhmää, jonka arkkitehti on Susanna Kiiskinen.

Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka lasten muutettua omilleen rakensi omien toiveidensa mukaisen kodin. Rakennuksen selkeä tumma julkiasu sulautuu hyvin luontoon. Kuva Antero Tenhunen/Asuntomessut. 

 

Yksikerroksisessa talossa on neljä huonetta ja puumateriaali toistuu julkisivun lisäksi vaaleammissa sävyissä myös sisätiloissa. Keittiö, ruokailu- ja olohuone muodostavat yhden avoimen tilan, joka avautuu atrium-tyyppiselle sisäpihalle. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sisäänkäynnistä suoraan vasemmalle jää päämakuuhuone, josta on suora yhteys märkätiloihin ja kuistille. Sängynpääty uppoutuu kivasti syvennykseen. Kuva Mammuttikoti. 

 

Sängyn päädyn takaa löytyy kätevä ja avara pesutila. Kuva Mammuttikoti. 

 

Oleskelutilan takka avautuu kolmeen suuntaan ja erottaa olohuoneen ruokailutilasta. Kuva Mammuttikoti. 

 

Nostalgisen lämpimän 70-luvun ilmeen luovat puupanelointi sekä kiinteät kattovalaisimet. Kuva Mammuttikoti. 

 

Keittiösaarekkeen liesituuletin sointuu kivasti yhteen kattovalaisimien kanssa. Keittiövalmistaja on Puustelli. Kuva Mammuttikoti. 

 

Säilytyskaappien keskelle sijoittuu hauska syvennys, joka toimii sekä hyllytilana että istumapaikkana. Kuva Mammuttikoti. 

 

Atriumpiha on metsämaastoa, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa. Porrasmaiset kävelytiet toimivat myös mukavina oleskelupaikkoina. Kuva Agneta Land-Koskinen. 

 

Erillinen saunarakennus toimii myös vierashuoneena. Riipputuolit luovat tilaan rennon ja leppoisan tunnelman. Kuva Mammuttikoti. 

 

Löylyhuoneesta avautuu näkymä metsämaastoon. Kuva Mammuttikoti.