Asunnon ostaminen on elämän suurin sijoitus, jota ei kannata tehdä pelkällä tunteella tai liian heppoisin perustein. Saatat nimittäin joutua tinkimään jostain muusta, mikäli jätät asuntolainan kilpailuttamatta tai maksat asunnosta ylihinnan. Asunnon ja taloyhtiön tutkimatta jättäminen taas voi tuottaa ongelmia tulevaisuudessa. Lue neljä yleisintä virhettä, jotka asunnonostaja tekee, ja vältä ne vinkeillämme.

1. Asuntolaina jää kilpailuttamatta
 

Asuntolaina kannattaa aina kilpailuttaa sen sijaan, että lainan hakisi pankista, jossa on tottunut asioimaan. Eri pankkien välillä on merkittäviä eroja lainaehdoissa ja esimerkiksi asuntolainan korosta voi olla mahdollista tinkiä kymmenyksiä pois, mikä tuo lainan koosta ja pituudesta riippuen jopa tuhansien eurojen säästön laina-aikana. 

Pelkkään koron marginaaliin ei kuitenkaan kannata keskittyä, sillä halvimman marginaalin tarjoavassa pankissa saatetaan edellyttää myös muiden pankkituotteiden, kuten lainaturvan tai korkosuojan ostoa. Tarkastele siis lainan kokonaiskustannuksia ja huomioi kaikki reunaehdot lainatarjousta valitessasi. 


2. Asunto ostetaan ylihintaan
 

Asuntokaupoilla tunteen ei kannata antaa liikaa vaikuttaa ostopäätökseen, ettei asunnosta tule maksaneeksi ylihintaa esimerkiksi asunnon kuntoon, kokoon tai sijaintiin nähden. Ostotarjousta miettiessä asunnon pyyntihintaa kannata verrata alueen tai kaupunginosan vastaavankokoisten asuntojen toteutuneisiin kauppahintoihin

Suosituista asunnoista pääkaupunkiseudulla voi joutua tarjoamaan yli pyyntihinnan, mutta useimmiten hinnassa on tinkimisvaraa 5-10 prosenttia. Olennaisinta on tutustua alueen ja vastaavien asuntojen hintatasoon riittävän syvällisesti.


3. Asunnon kunto jää tutkimatta
 

Ostettava asunto pitää aina tutkia huolellisesti, sillä jälkikäteen et voi vaatia korvausta vioista, jotka olisit voinut omin silmin huomata esittelyssä. Mattojen alle ja kaappien sisään kurkkimisen lisäksi kannattaa perehtyä rakennuksen kuntotarkastusraportteihin. 

Selvitä, onko kuntoarvio pintapuolinen vai onko asunnon rakenteetkin tutkittu. Mikäli kuntoarviota ei ole, kannattaa sen teettämisestä sopia yhdessä myyjän kanssa. Huomaa varsinkin vanhempien talojen kohdalla, että osan kosteusvaurioista voi löytää vain rakenteita avaamalla. 


4. Taloyhtiön tulevia remontteja ei arvioida
 

Jos olet ostamassa asunto-osaketta esimerkiksi kerros- tai rivitalosta, tutustu huolellisesti taloyhtiön kunnossapitosuunnitelmaan, joka kertoo seuraavien viiden vuoden korjaustarpeet. Arvioi, onko taloyhtiöön tulossa lähiaikoina esimerkiksi kallis putki- tai julkisivuremontti ja kysele tarvittaessa lisätietoja isännöitsijältä. Pahimmassa tapauksessa huomioimatta jäänyt korjausvelka voi tuoda niin suuria lisäkustannuksia, että asunnon joutuu myymään pois.

Nämä neljä asiaa huomioimalla pääset jo melko pitkälle asuntokaupoilla. Tarkemmat ohjeet ja paljon lisää vinkkejä löydät Asunnonostajan oppaastamme.
 

Ostotarjouksen tekeminen on asuntokaupan jännittävin vaihe – uuden kodin osto on vain muutaman askeleen päässä. Jotta kaupat syntyvät, pitää omat näkemykset asunnon hinnasta ja kaupan ehdoista saada kohtaamaan myyjän ajatusten kanssa. Lue kätevät vinkit ja onnistu viemään tarjousprosessi sujuvasti maaliin saakka!


1. Tee taustatutkimusta ennen tarjousta
 

Ennen ostotarjouksen tekemistä kannattaa tutustua huolellisesti niin asunnon asiakirjoihin kuin asuinalueen hintatasoonkin. Selvitä ainakin asunnon kunto, hoitovastikkeen suuruus sekä taloyhtiön tulevat remontit. Jos tiedossa on esimerkiksi putki- tai julkisivuremontti, voi edullinen asunto muuttua lisäkustannusten myötä paljon kalliimmaksi. Lisäksi on hyvä tutkia, millaisilla hinnoilla vastaavankokoisia asuntoja on aiemmin myyty samalta alueelta, jotta vältät maksamasta ylihintaa. 


2. Käytä aikaa tarjoamasi hinnan määrittelyyn
 

Asunnosta tarjottavan hinnan määrittelyyn ei ole yhtä oikeaa tapaa. Jos pyydettävä hinta on kohtuullinen ja asunnolla on paljon kysyntää, myyjä ei välttämättä suostu tinkimään pyyntihinnastaan. Välillä esimerkiksi pienet asunnot pääkaupunkiseudulla voivat olla niin suosittuja, että ostotarjousta joutuu korottamaan yli pyyntihinnan. 

Mikäli asuntokaupassa on välittäjä mukana, kannattaa kysellä, kuinka moni muu asunnosta on ollut kiinnostunut. Jos asunnolla ei ole vaikkapa sijaintinsa vuoksi paljoa kysyntää, voi ostotarjouksen tehdä aluksi 5–10 prosenttia alle pyyntihinnan.

Huomioi, että myyntihinta on kauppahinta, jonka maksat myyjälle. Velaton hinta taas on kauppahinta, johon on lisätty myytävien osakkeiden osuus taloyhtiön yhteisestä velasta. Mikäli taloyhtiöllä on velkaa, voit yleensä valita, lyhennätkö yhtiölainaa kuukausittain rahoitusvastikkeena vai maksatko oman osuutesi yhtiön lainasta kerralla pois.


3. Kirjaa ehdot selkeästi näkyviin
 

Ostotarjous on aina sitova ja sen perumisesta voi joutua maksamaan joko tarjouksessa etukäteen määritellyn sopimussakon tai käsirahan. Mikäli kaupan toteutuminen on syystä tai toisesta kuitenkin epävarmaa, voit kirjata tarjoukseen purkavan ehdon. Tämä voi tulla kysymykseen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Sinulla ei ole vielä lainalupausta, etkä ole varma, saatko pankista riittävästi asuntolainaa tyydyttävin ehdoin.
  • Haluat teettää asuntoon esimerkiksi kosteuskartoituksen, jonka tulokset voivat vaikuttaa kauppaan.
  • Et ole vielä myynyt entistä asuntoasi ja kaupan toteutuminen riippuu siitä, saatko asunnon myytyä sovittuun päivään mennessä.


4. Toimita tarjous kirjallisena
 

Ostotarjous kannattaa laatia kirjallisena, sillä suullinen sopimus on aina epävarma. Tarjouksen voi toimittaa vapaamuotoisena esimerkiksi sähköpostitse ja siitä tulee käydä ilmi seuraavat seikat: kaupan kohde, kauppahinta, omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen, kaupantekopäivä, myyjän ja ostajan henkilötiedot sekä muut mahdolliset ehdot. 

Oleellinen tieto on myös tarjouksen voimassaoloaika, jonka puitteissa myyjän tulee joko hyväksyä tai hylätä tarjous. Tyypillisesti ostotarjous on voimassa vain muutaman päivän ajan. 


5. Ole nopea!
 

Asuntokaupoilla nopeus on usein valttia. Jos asuntonäytössä kolahtaa, älä jää miettimään ostotarjouksen tekemistä liian pitkäksi aikaa, ettei suosikkikohteesi lipeä käsistäsi. Nopeimmillaan kaupat lyödään lukkoon jopa vuorokauden sisällä.

Asunnon osto-oppaasta saat tarkempaa tietoa muun muassa asuntoesittelyyn valmistautumisesta, asunnon asiakirjoihin tutustumisesta ja kaupan solmimisesta pankissa.
 

Millaista on astua upouuden kodin ovesta sisään? Todennäköisesti hieman juhlallista ja jännittävääkin. Pitkä rakennusvaiheen odotus on ohi, ja asunnon pinnat hohkaavat puhtaina. Ehkä jopa niin puhtaina, että seinille ei rohkenisi laittaa mitään. Uudesta asunnosta on kuitenkin helppo tehdä juuri omia toiveita vastaava.

Tärkeintä on, että uusi asunto tuntuu omalta kodilta. ”Olemme kehittäneet matkan uuteen kotiin sellaiseksi, että sisustaminen olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa”, Skanska Kotien design manager Sari Anttonen kertoo.

Vaikka muuttopäivään olisi vielä kuukausia, Skanskan Kotimyymälä on paikka, jossa uutta kotia pääsee tunnelmoimaan jo käytännössä.

Kotimyymälässä esitellään Skanskan sisustusarkkitehtien kokoamat Design-mallistot. ”Ammattilaisten esivalitsemista, yhteensopivista materiaalivaihtoehdoista asiakkaan on helppo etsiä omaan tyyliin sopivimmat yhdistelmät. Valinnoissa on estetiikan ja laadun lisäksi suosittu aikaa kestäviä materiaaleja.”

Kuva: Milka Alanen

”Tunnelmallisessa Kotimyymälässä sisustusmateriaalit ovat esillä luonnollisessa ympäristössä, ja materiaalivalinnat tehdään kotoisasti ruokapöydän ympärillä. Materiaalit ja varusteet on koottu lisäksi sisustusesitteeseen ja nettipohjainen KodinOnni-palvelu auttaa yhdistelmien hahmottamisessa, mutta materiaaleja on päästävä myös koskemaan ennen tärkeää päätöstä.”

Mutta miten uutuuttaan kiiltelevästä asunnosta saa persoonallisen kodin? ”Isojen pintojen, kuten lattian ja seinien, sävyt luovat pohjan kodin tunnelmalle. Sama asunto tuntuu ihan erilaiselta lattian puulajista ja pintakäsittelyn sävystä riippuen. Valkolakatut tammi- ja saarniparketit ovat suosituimpia, mutta tummiakin valitaan tasaisesti. Täysin valkoiset parketit ovat meillä näkyvä uusin trendi.”

Lattiamateriaalin valinta on pitkäikäinen päätös, mutta seinien värisävyissä on turha arkailla. Design-mallistoihin on valittu valmiiksi muihin sisustusmateriaaleihin yhteensopivia maalisävyjä ja tapetteja. Väri- ja materiaalivalinnoissa on vaikea astua harhaan, sillä Kotimyymälän asiakasvastaava auttaa tarvittaessa. Kun pintamateriaalit ja värit on valittu, lopullisen silauksen ja kodin persoonallisen hengen luo asukas omilla huonekaluillaan, valaisimillaan ja matoillaan.

BoKlok -kodin makuuhuoneen tunnelma luotiin valitsemalla suurikuvioinen tapetti. Kuva: Marjo Naukkarinen


YHTEISET TILAT JATKAVAT KOTIA

Skanskalla on Kotipaneeli-niminen kehitysryhmä, johon kuka tahansa asumisesta kiinnostunut voi liittyä. Kotipaneelikyselyjen avulla saadaan tietoa siitä, mitä kodinetsijät toivovat rakentamiselta ja asumiselta. Paneelissa on tutkittu muun muassa kodin säilytysratkaisujen toimivuutta. Keskustelu
on ollut vilkasta, ja vastaajien toiveita on myös kuultu. Viimeisin kysely koski yhteistiloja ja pihaa. Suurin osa vastaajista toivoi talosaunaa kotitalonsa yläkertaan, kun taas kerhotilaa toivottiin katutasoon. Myös porrashuoneiden ja ala-aulan viihtyisyys koettiin tärkeäksi.

Lisäksi Kotipaneelin jäsenet ovat toivoneet joustavia saunavuoroja ja kerhotiloja, joita voisi välillä vuokrata vierashuoneeksi. ”Vaikka omaa saunaa ei olisikaan, saunoa halutaan silloin kun se parhaiten sopii. Myös kerhotilan monipuolinen hyödyntäminen taloyhtiössä koetaan järkevänä”, Anttonen sanoo.

”Ihmisten kiinnostus asunnon ulkopuolella oleviin tiloihin on lisääntynyt. Kaiken ei tarvitse sijaita oman kodin seinien sisäpuolella, vaan kotitalo nähdään mahdollisuuksia tarjoavana kokonaisuutena, jonka tulee palvella asukkaitaan. Kaunis ala-aula ilahduttaa asukkaita, mutta luo myös ensivaikutelman kylään tuleville vieraille.”

Hyvä esimerkki yhteistilasta, jossa on ripaus arjen luksusta, on Skanskan Helsingin Rakuunanpuiston kohteessa. Talon ylimmässä kerroksessa on saunaosasto ja asukkaiden yhteinen kerhotila. Puuterassilla voi rentoutua ja nauttia kaupungin näkymistä.

www.skanska.fi/kodit
www.skanska.fi/uuteenkotiin
www.skanska.fi/sisustusvalinnat
www.skanska.fi/kotipaneeli

Asunnon osto-opas

Fennia Prize 17, Honourable mention. Kuva: Milka Alanen 

Kotimyymälä on Skanska Kotien kehittämä konsepti, jossa uuden kodin sisustusvalintoja tehdään kodinomaisessa ympäristössä. Tärkeä osa Kotimyymälää ovat valmiiksi kootut Design-mallistot, joiden avulla uuden kodin materiaalivalintojen tekeminen on helppoa ja hauskaa. Erikokoisia Kotimyymälöitä on kahdeksassa kaupungissa ympäri Suomen. Skanska Kodit sai Kotimyymälä-konseptistaan kunniamaininnan Fennia Prize 17 -muotoilukilpailussa.