Verkossa tapahtuvat huijausyritykset ja tietojenkalastelu ovat yleistyneet ja muuttavat koko ajan muotoaan, joten sähköpostiviesteihin, netissä vastaan tuleviin ponnahdusikkunoihin ja oudoista numeroista tuleviin puheluihin ja tekstiviesteihin tulee aina suhtautua vähintään varauksella.

Suuret ja tunnetut verkkosivustot ovat huijareiden silmissä kiinnostavia alustoja, sillä kävijämäärät ovat merkittävät ja palvelut herättävät käyttäjissään luottamusta. Huijausyrityksiä tulee tietoon säännöllisin väliajoin eri toimialojen verkkopalveluissa – kuten pankkialalla. Niitä on mahdotonta estää etukäteen, sillä huijarit ovat suoraan yhteydessä käyttäjiin.

Myös Oikotie Asunnot oli viime viikonloppuna huijausyrityksen alustana. Yksittäiseltä välittäjältä kalastetuilla tunnuksilla tehtiin palveluun väärennettyjä ilmoituksia, joiden tarkoituksena oli ilmeisesti pyytää kuluttajilta takuuvuokramaksuja ennakkoon. Väärennetyt kohteet poistettiin, kaikkiin kiinnostuneisiin otettiin yhteyttä ja varoitettiin lähettämästä rahaa tuntemattomille. Tietoomme ei tullut yhtään tapausta, joissa huijaus olisi onnistunut loppuun asti ja rahaa olisi liikkunut.

Näin huijarit toimivat vuokra-asuntosesongin ollessa kuumimmillaan

Huijarit etsivät palvelussa ilmoittavien vuokranantajien tiedot julkisista ilmoituksista tai heidän verkkosivuiltaan. Tämän jälkeen he lähettävät palvelun nimissä aidonnäköisen teksti- tai sähköpostiviestin, jossa käyttäjää pyydetään esimerkiksi tarkistamaan ilmoituksensa tiedot linkin kautta. Kyseinen linkki ohjaa kuitenkin huijaussivustolle, jonka url-osoite mukailee alkuperäistä verkko-osoitetta. Myös kirjautumisnäkymä on joko identtinen tai erehdyttävästi samannäköinen kuin palvelun todellinen kirjautumisnäkymä. Huijaussivustolla pyydetään välittömästi kirjautumaan, ja näin he saavat tunnukset ja salasanat haltuunsa. Käyttäjätunnukset saatuaan huijarit kirjautuvat sisään palveluun ja tehtailevat väärennetyillä tiedoilla useita houkuttelevia vuokra-asuntoilmoituksia, joiden ainoana tarkoituksena on kalastella vuokralaiselta takuuvuokria tai muita ennakkomaksuja.

Tietojenkalasteluviestejä ja valeilmoituksia on vaikea tunnistaa, sillä huijauksen eteen on yleensä nähty paljon vaivaa. Nämä asiat on kuitenkin hyvä tietää, jotta hälytyskellot ehtivät soida ajoissa.
 

Valeilmoituksen 4 tunnusmerkkiä:
1. Vuokra-asuntoilmoitus kuvineen ja tietoineen vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.
2. Vuokrahinta on alueen hintatasoon tai asunnon kuntoon nähden hämmästyttävän alhainen.
3. Vuokraehdot ovat poikkeuksellisen hyvät yleiseen käytäntöön verrattuina.
4. Vuokranantaja kiirehtii takuuvuokran maksamista ennakkoon ja luo yleistä kiireentuntua.

Älä koskaan suorita vakuusmaksua ennen kuin olet varmistanut asunnon olemassaolon ja mieluiten myös käynyt sitä katsomassa. Vuokravakuus maksetaan joko vuokranantajan määrittelemälle tilille tai sitä varten tehdään erikseen oma vuokravakuustili. Yleinen käytäntö on, että avaimet asuntoon saa vuokravakuuden maksun jälkeen. Vakuustilin voi tehdä pankissa, josta saa tarvittavaa apua. Lue lisää asunnon vuokrauksesta Vuokralaiset ry -sivustolta

 

Kalasteluviesti vai palveluviesti?

Oikotien lähettämien palveluviestien linkit ohjaavat aina https://asunnot.oikotie.fi/ -alkuisille sivuille. Tarkista osoite aina selaimen osoiteriviltä. Emme koskaan pyydä salasanojasi sähköpostilla tai tekstiviestillä, emmekä kiirehdi muuttamaan salasanojasi tai uhkaile niiden sulkemisella. Viestimme ovat aina suomeksi. Jos epäilet, että käyttäjätunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, vaihda heti salasana ja ota yhteyttä Oikotien asiakaspalveluun. Voit aina palauttaa salasanasi täältä. Hyvät salasana- ja tietoturvakäytännöt ovat tärkeässä roolissa huijausten estämisessä, joten luo vahva salasana ja käytä eri palveluissa aina eri salasanaa. Tällainen on hyvä salasana.

Huijausviesti voi näyttää esimerkiksi tältä:

Sähköposteissa osoite voi näyttää oikealta, mutta voit tarkistaa linkin ohjauksen viemällä kursorin linkin päälle. 
 
Huijausviestit eivät aina välttämättä tule sähköpostitse.
Tämä esimerkki on WhatsAppista. 
 

Hyvät salasana- ja tietoturvakäytännöt sekä tietoisuus verkkohuijareiden toimintatavoista ovat tärkeässä roolissa huijausten estämisessä. Otamme Oikotiellä kaikki huijausyritykset vakavasti ja teemme jatkuvasti töitä niiden ennaltaehkäisemiseksi.

Sijoitusasunnon tuotto koostuu kuukausittaisesta vuokratuotosta ja asunnon arvonnoususta. Keskitytpä sijoitusstrategiassasi kumpaan tahansa, sijainti on keskeisessä roolissa tuoton tavoittelussa. Sijaintia valitessa kannattaa huomioida esimerkiksi alueen vuokrataso ja asuntojen markkinointiaika. Vanha lausahdus, ”Sijainti, sijainti, sijainti”, pitää siis edelleen paikkaansa.

Asuntosijoittajia neuvotaan usein etsimään asuntoa kasvukeskuksista, yliopistokaupungeista sekä näiden keskustojen läheisyydestä, mieluiten junaradan varrelta. Suurimmissa kaupungeissa vuokralaisen löytäminen on yleensä helpompaa ja asunnon arvonnousu todennäköisempää. Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen, sillä Oikotien vuosien 2016–2017 tilastoista selviää, että kaupunkikohtaiset erot voivat olla hyvinkin suuria. Kun vertailimme Suomen suurimpia kaupunkeja, esiin nousi eroja esimerkiksi alueiden vuokratasossa ja asuntojen vuokrattavuudessa. Asuntosijoittajan kannattaa siis tutkia kaupunkeja hyvinkin tarkkaan ennen asunnon ostamista. 

 


Pääkaupunkiseudulla on korkein vuokrataso 

 

Paikkakunnan yleinen vuokrataso vaikuttaa asunnosta saatavaan vuokratuottoon. Mikäli asunnon kulut, kuten vastike ja remonttikulut ovat kohtuullisia, tuo korkeampi vuokra luonnollisesti suuremmat kuukausittaiset tuotot. Vuonna 2017 keskimääräiset neliövuokrahinnat vaihtelivat Suomessa 12,30 eurosta 23,60 euroon. Koko maan keskimääräinen neliövuokrahinta oli 17,30 euroa. 

 

Keskimääräiset neliövuokrahinnat kaupungeittain:

 


Pääkaupunkiseudulla neliövuokrahinnat ovat maan korkeimpia. Helsingissä asuntoja vuokrataan keskimäärin 23,60 eurolla per asuinneliö, Espoossa 19,60 eurolla ja Vantaalla 19,50 eurolla. Vuodesta 2016 neliöhinnat ovat nousseet eniten Jyväskylässä, missä nousua oli 13 prosenttia. Lahdessa hinnat nousivat 9,1 prosentilla ja Oulussa 9 prosentilla. Koko maassa hinnat ovat nousseet 8,8 prosentilla.


Nopeasti vuokrattu asunto tuo suurimmat tuotot

 

Korkea vuokrataso ei kuitenkaan takaa suuria tuottoja, mikäli asuntoon ei löydy hyvää vuokralaista. Mikäli asunto on pitkään tyhjillään, pienenee luonnollisesti myös asunnosta saatava tuotto. Oikotien tilastoista selviää, että sijainnilla voi olla suurikin vaikutus asunnon vuokrattavuuteen. Vuonna 2017 vuokra-asuntojen keskimääräinen markkinointiaika oli 34 päivää ja ajat vaihtelivat kaupungeittain 24 päivästä jopa 51 päivään.

 

Keskimääräiset markkinointiajat kaupungeittain:

 

 

Suomen suurimpia kaupunkeja vertaillessa nopeimmin asunnot liikkuivat Turussa, jossa vuokralainen löytyi keskimäärin 24 päivässä. Seuraavaksi listalle kipusivat Tampere 26 päivällä sekä Kuopio ja Helsinki 29 päivällä. Vuodesta 2016 markkinointiajat ovat lyhentyneet jokaisessa kaupungissa. Suurin muutos näkyi Lappeenrannassa, missä asunnot vuokrattiin vuonna 2017 keskimäärin 15 päivää nopeammin kuin edellisenä vuonna.

 

Täsmävinkit sijoitusasunnon ostajalle:

 

 • Osta asunto kotipaikkakunnaltasi 
  Vaikka eri paikkakuntien vuokrausajat vaihtelevat, paikallistuntemus auttaa arvioimaan kaupungin sisäisiä alueita ja niiden suosiota vuokralaisten keskuudessa. Hyvän sijainnin tunnistaa kattavista palveluista, mainioista liikenneyhteyksistä ja uudiskohteista.
   
 • Ennakoi arvonnousua
  Selvitä kaupungin kaavoituskatsauksesta, onko alueelle tulossa lähivuosina uusia palveluita, kuten uusi kauppakeskus tai uudet liikenneyhteydet, jotka saattaisivat nostaa asuntojen hintoja tulevaisuudessa.
   
 • Älä ylitä vuokratasoa
  Mikäli vuokralaista ei tunnu löytyvän asuntoon, laske vuokraa. On järkevämpää vuokrata asunto halvemmalla hyvälle hakijalle, kuin odottaa kuukausia henkilöä, joka maksaisi markkinatilanteeseen nähden ylihintaa asunnosta.


Aloita sijoitusasunnon etsintä tarkastelemalla Oikotiellä myynnissä olevia kohteita.

Vuokranantajan oppaasta löydät lisää vinkkejä oikean vuokralaisen löytämiseen ja lisätietoa asunnon vuokraajan velvollisuuksista ja oikeuksista.

 

Espoon Nöykkiöön rakentuu uusi, moderni kerrostalokohde. Tyylikkäät kodit rakennetaan metsäisen puistoalueen ääreen, jylhän kalliorinteen kainaloon, josta uusi taloyhtiö on saanut nimensäkin. Jos haaveilet huolettomasta asumisesta lähellä luontoa, voi uusi kotisi löytyä täältä.

Sijainti Nöykkiön Eestinlaaksossa hurmaa ulkoilmaihmiset – keskuspuisto ja upeat ulkoilumaastot alkavat kotipihalta. Kävely-, juoksu- ja hiihtolenkkien lisäksi upea luonto tarjoaa paljon iloa ja yhdessä tekemistä arkeen.  Sieniapajat, kuntoradat, luontopolut, suunnistajien kiintorastit ja geokätköt varmistavat, että ulkoilmaihmiset löytävät Nöykkiöstä aina hauskaa tekemistä. Niin ikään maastopyöräilijät ja koiranomistajat löytävät omat suosikkipaikkansa. Perheen pienimmille uuden kodin ovelta avautuva puisto tarjoaa loputtomat seikkailumahdollisuudet ja aito liikunnanilo löytyy itsestään.

Alueella on useita päiväkoteja sekä suomen- ja ruotsinkieliset koulut. Suomenojan inspiroiviin sisustusalan kauppakeskuksiin on vain parin kilometrin matka. Kauppakeskus Isoon Omenaankin on matkaa vain 5 kilometriä. Bussi Matinkylän metroasemalle kulkee 10 minuutin välein.

Jylhäkallio on nyt ennakkomarkkinoinnissa ja ei ihme, että kysyntää on riittänyt. Luonnonläheinen ja rauhallinen sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella, valmiit palvelut, avarat asunnot tarjoavat juuri sellaista elämänlaatua, mitä monet tällä hetkellä tavoittelevat. Työ vie kaupunkien keskustoihin. Arjen sujuvuuden kannalta on tärkeää, että sinne pääsee helposti ja vaivattomasti. Vapaa-ajalla halutaan kuitenkin tarjoa mahdollisuus liikkua puhtaassa luonnossa. Urbaaneille luontoihmisille Jylhäkallio on täydellinen paikka. Hiljentyminen, luonnon ihailu, yhdessä ulkoilu ja vuodenajoista nauttiminen tuovat oikeanlaista vastapainoa hetkiselle työelämälle kaupungin sykkeessä.

Toimivat ja hyvin suunnitellut yhteistilat kuuluvat moderniin kerrostaloasumiseen. Jylhäkallion kerho- ja harrastetila, pesula ja kuivaushuone, yhteiset saunaosastot, jokaiseen huoneistoon kuuluvat lämpimät irtaimistovarastokomerot sekä lastenvaunu- ja ulkoiluvälinevarasto lisäävät arjen helppoutta. Omina osakkeina myytävät lämmityspisteellä varustetut autopaikat sijaitsevat pihakannen alapuolelle sijoittuvassa autohallissa. Taloyhtiön takapihalle tulee viihtyisä oleskelualue turvallisine leikkipaikkoineen. Pihan liikenne-, jalankulku-, oleskelualueet lisäävät viihtyisyyttä.

Jokaisesta kodista tulee uuden asukkaan näköinen, kun pintamateriaali- ja kalustevalinnat tehdään ennen varsinaista rakentamista. Kaikki materiaalit tulevat olemaan hyvin korkealaatuisia. Esim. Arensin keittiöt hurmaavat vaativammankin uudesta kodista haaveilevan. MaxBuildin ammattilaiset auttavat räätälöimään kunkin tarpeisiin sopivan ja näköisen unelmien kodin. Jylhäkallion tulevat asukkaat saavat käyttöönsä maksuttoman 3D-suunnitteluohjelman, johon jokainen asunto on mallinnettu. Valittavina on useita, upeita vaihtoehtoja eri huoneisiin ja yksityiskohtiin. Ohjelmalla pääsee kurkistamaan 3D-maailmaan ja miltä uusi koti tulee näyttämään valmiina! On ihanaa kokeilla, miten sauna, parketit ja listat, kylpyhuoneen kalusteet allaskaapeista hanoihin, laatat, keittiön kalusteet kodinkoneista vetimiin ym. yksityiskohdat vaikuttavat kodin ilmeeseen. Uutta kotia suunnitteleva saa varmasti heti mieleisensä ratkaisut omaan kotiinsa.

Tutustu uuteen Jylhäkallion asuinalueeseen täällä.

Materiaalit ovat esillä MaxBuildin Idea Loungessa Tapiolassa, jonne uutta kotia suunnittelevat ovat aina enemmän kuin tervetulleita katsomaan tulevan kotinsa ratkaisuja!

MaxBuild. Vaikuttavaa rakentamista.