Nuttura vain viuhuu ympäriinsä, kun muotoilija, sisustussuunnittelija Jutta Karihtala siirtelee kalusteita ja tekstiilejä stailatessaan asiakkaansa asuntoa myyntikuvia varten. Jutalta homma käy nopeasti ja ammattimaisesti – onhan hän tehnyt asuntostailauksia Kiinteistövälitys Bo LKV:lle jo parisen vuotta. Kysyimme Jutalta, kannattaako asunnon stailaaminen myynnin yhteydessä ja millaisia tuloksia on realistista tavoitella. Katso vastaukset ja täsmävinkit stailaamiseen!

 

Miksi asunto kannattaa stailata myyntiä varten – saako siitä paremman hinnan?


"Asunnon stailaus ei automaattisesti nosta asunnosta saatavaa hintaa, mutta se nopeuttaa asunnon myyntiä tutkitusti noin 60 prosentilla", kertoo Karihtala. Kauniit ja puhuttelevat myyntikuvat saavat usein enemmän näkyvyyttä ja sosiaalisessa mediassa näitä myyntilinkkejä jaetaan paljon. Tätä kautta näyttöihin saadaan paikalle enemmän katsojia ja luonnollisesti ostajakin löytyy silloin nopeammin. Kilpailutilanne näytöillä saattaa vaikuttaa myyjän kannalta myös positiivisesti myyntihintaan, avaa Jutta asiaa. 

Miksi kannattaa käyttää ammattilaista asunnon stailauksessa?


"Ammattilainen tietää, mitkä asiat ratkaisevat asunnon myynnissä – tilan tuntu, sopivat värit, tunnelma sekä kiinnostavat yksityiskohdat ovat avainasemassa. Ammattilainen näkee asuntosi ulkopuolisen silmin ja osaa korostaa sen hyviä puolia", kertoo Jutta. Koska asunnon ostossa on suuressa roolissa usein myös tunnelma ja mielikuvat, osaa ammattilainen stailata kotisi niin, että se tuntuu kodilta myös ostajaehdokkaalle. Jutta paljastaa itsekin kysyneensä toisen ammattilaisen mielipidettä, kun oma koti oli myynnissä. Hän tietää, miten omille tavaroille tulee todella nopeasti sokeaksi ja objektiivinen ote katoaa.
Voiko stailaamisen tehdä itse?


Toki stailaamisen voi tehdä myös itse, mutta usein ammattilainen näkee asunnon potentiaalin paremmin ostajan silmin ja tietää myös, mitä asioita kodissa kannattaa korostaa. Hänellä ei myöskään ole tunnesiteitä asukkaan tavaroihin, joten hän karsii rohkeammin pois myynnin kannalta turhia elementtejä. 
Jos kuitenkin päätän tehdä stailaamisen itse, mihin kiinnitän huomiota?

 

 1. Siivoa kotisi huolellisesti
  Petaa sängyt, pyyhi pinnat, imuroi ja luuttua lattiat. Avaa verhot, vaihda palaneet polttimot ja laita kaikki asunnon valot päälle. Vaihda puhtaat pyyhkeet kylpyhuoneisiin sekä vessoihin ja pese altaista pois hammastahnat ja muut roiskeet. Laita wc-istuinten kannet kiinni.
   
 2. Piilota kaikki ylimääräinen tavara sekä henkilökohtaiset esineet
  Perheenjäsenten valokuvat, hygieniavälineet, tiskirätit ja -harjat sekä ylimääräiset kodinkoneet kannattaa raivata pois näkyvistä. Eteinen on asunnon käyntikortti, joten poista myös eteisen vaatesäilytyksestä ylimääräiset takit ja kengät. Muista pyyhkiä peilit ja tarkista, että matto on puhdas.
   
 3. Luo tilantuntua
  Vie varastoon liian isot tai asunnon ahtaaksi tekevät kalusteet. Tarkista, että kulkuväylät ovat vapaina kalusteista.

Mikäli asunto myydään tyhjänä, kannattaa sinne hankkia tai lainata muutamia kalusteita. Kalusteet tuovat perspektiiviä asuntoon ja helpottavat ostajaa hahmottamaan tilan kokoa.
Kannattaako asuntoa remontoida ennen myntiä?

 

Karihtala tähdentää, ettei isoihin remontteihin kannata lähteä vain myynninedistämismielessä, mutta pienet fiksaukset, kuten listojen paikkamaalaamiset tai erittäin voimakkaan seinän värin vaihtaminen neutraalimmaksi, voi olla kannattavaa. Neutraali sävymaailma ja asunnon siisti yleisilme on myynnin kannalta hyväksi, mutta isojen remonttien kustannuksia voi olla vaikea saada takaisin myyntihinnassa.

 

 

Tutustu asunnon myyntioppaaseen ja katso lisää vinkkejä, joiden avulla nopeutat kotisi myyntiä.

 

Asunnon myynti kannattaa ajoittaa tarkasti ja huolella valmistautuen. Oikotien vuosien 2016–2017 tilastojen valossa alkukevät on paras aika laittaa asunto myyntiin, koska myyntiajat ovat silloin lyhyimmät. Mikäli asunnon myynti on siis ajankohtaista, aloita valmistautuminen jo nyt ja kotisi voi olla myyty ennen kesälomia.

 

Maalis-huhtikuussa myynti-ilmoitus erottuu edukseen

 

Oikotielle tulee myyntiin keskimäärin hieman yli 8500 asuntoa kuukaudessa ja niiden keskimääräinen myyntiaika on noin sata päivää. Asunnon myynnissä saattaa siis kestää helposti yli kolmekin kuukautta, mutta oikealla ajoituksella asunnon voi saada myytyä huomattavasti nopeammin. Vuonna 2016 suurin osa Oikotien myynti-ilmoituksista esimerkiksi julkaistiin toukokuussa. Lyhyin myyntiaika oli kuitenkin asunnoilla, jotka oli laitettu myyntiin maaliskuun puolivälin ja huhtikuun lopun välisenä aikana. Nämä alkukeväästä myyntiin ilmoitetut asunnot löysivät uuden omistajan keskimäärin 90 päivässä. Vastaavasti pisimmät myyntiajat olivat asunnoilla, jotka oli ilmoitettu myyntiin elokuun lopun ja syyskuun puolivälin aikana.

 

 

Tilastoja selittänee muun muassa se, että asunnon ostajan on keväällä mukavampaa vaihtaa asuntoa kuin syksyllä ja talvella – muuttaminen helpottuu säiden lämmettyä ja esimerkiksi koulujen lukukaudet lähestyvät loppuaan. Kun kauppakirjan allekirjoittaa keväällä, voi muuton ajoittaa perheen kesälomalle. Myös myyjälle kevät on mainio asunnon myynnin ajankohta, koska lisääntynyt valon määrä helpottaa myynti-ilmoituksen kuvien ottamista ja asuntojen pihat näyttävät heräilevässä kukkaloistossaan huomattavasti edustavammilta kuin talvella lumen peitossa. Loppuen lopuksi kodin hankinta on usein enemmän tunne- kuin järkiperäinen päätös. Aurinkoisena kevätpäivänä tunnelma asuntonäytössä on usein korkeammalla kuin räntäsateisena talvipäivänä.

 

Sijainti ja asuntotyyppi vaikuttavat myyntinopeuteen


Asunnon myyntiä suunniteltaessa on hyvä huomioida, että ilmoituksen julkaisuajankohdan lisäksi myyntiaikaan vaikuttavat myös asunnon sijainti ja asuntotyyppi. Oikotien vuoden 2017 tilastojen mukaan asunnot vaihtavat pääkaupunkiseudulla omistajaa nopeammin kuin muissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Kaikkien asuntotyyppien keskimääräisesti lyhyin myyntiaika on Helsingissä ja pisin Porissa. Rivitaloasunnot ja omakotitalot menevät nopeimmin kaupaksi Vantaalla ja hitaimmin Porissa. Vastaavasti kerrostaloasunnot liikkuvat nopeimmin Helsingissä ja niiden pisin myyntiaika on Porissa.  

 

Asuntojen myyntiajat talotyypeittäin ja kaupungeittain vuonna 2017:
 

 

Oman kaupungin ja talotyypin keskimääräinen myyntinopeus kannattaa huomioida esimerkiksi omistusasuntoa vaihtaessa. Vanhan kodin voi tällöin myydä kahden asunnon loukun välttääkseen joko etukäteen tai kun uusi asunto on löytynyt. Mikäli sinulla on jo uusi koti kiikarissa, voit jättää siitä ehdollisen tarjouksen. Tällöin asuntokauppa realisoituu vain, jos vanha kotisi myydään sovitussa ajassa. Jotta uusi koti ei mene sivu suun, kirjaa kauppakirjan ehtoihin selkeästi realistinen arvio vanhan kodin myyntinopeudelle.

Mitä aiemmin keväällä aloitat asuntosi myynnin, sitä suuremmalla todennäköisyydellä löydät kodillesi uuden omistajan jo ennen kesälomia!

 

Näin pääset alkuun asunnon myynnissä:

 1. Lue läpi Oikotien asunnon myyntiopas.
 2. Kartoita asuntomarkkinoiden tilannetta selaamalla asuinalueesi myynti-ilmoituksia.
 3. Pyydä kiinteistövälittäjä arviokäynnille.

 

Välityspalkkio on luonnollisesti asunnonostajalle tärkeä tekijä kiinteistönvälittäjää valitessa. Välittäjää ei kuitenkaan kannata valita pelkästään palkkion edullisuuden vuoksi. Sen sijaan kannattaa keskittyä etsimään hyvä välittäjä, joka pyrkii saamaan asunnostasi parhaan mahdollisen myyntihinnan. Mutta mistä hyvän välittäjän tunnistaa? Lue vinkit ja löydä oikea välittäjä asunnollesi!

 

Hyvällä välittäjällä on kattavasti tietoa asuntomarkkinoiden nykytilanteesta sekä laaja tietämys asuinalueestasi. Hän osaa perustella antamansa hinta-arvion sekä esitellä markkinointitoimenpiteet, joita asunnon myynnissä tullaan käyttämään. Yleensä välittäjän oma palkkio on tietty prosenttiosuus asunnon myyntihinnasta ja palkkion suuruus vaihtelee yhdestä neljään prosenttiin. Kalliiltakin kuulostava välittäjä voi osoittautua parhaaksi vaihtoehdoksi hyvien neuvottelutaitojensa, laajan ostajaverkostonsa sekä monipuolisten markkinointisuunnitelmiensa ansiosta.

 

Koulutus antaa kuvaa ammattitaidosta

 

Kiinteistönvälittäjiä vertaillessa myös koulutustaustaan kannattaa kiinnittää huomiota. Alalla toimivien välittäjien koulutustausta on kirjava – kuka tahansa voi myydä asuntoja myyntineuvottelijana, mutta laillistetuksi kiinteistönvälittäjäksi pääsee vain tutkinnon suoritettuaan. Vaikkei koulutus vielä takaakaan myyntitaitoja, on tutkinnon omaavalla välittäjällä hallussaan ainakin asunnon myynnin perusasiat, alan toimintatavat sekä lainsäädäntö. 

 

Yleisimmät alan tutkinnot ovat:

 • LKV – Laillistettu kiinteistönvälittäjä
  Henkilö on suorittanut Keskuskauppakamarin laillistetun kiinteistönvälittäjän tutkinnon. Tutkinto on edellytys välitysliikkeen tai välitysliikkeen toimipaikan johtajalle. Nimikkeen käyttöä valvovat Aluehallintovirastot. 

 • YKV – Ylempi kiinteistönvälittäjän tutkinto
  Syventää kokeneiden välittäjien osaamista ja antaa valmiuksia toimia alalla johtotehtävissä.

 • KED – Kiinteistöedustajan tutkinto
  Antaa suorittajalleen perusvalmiudet toimia kiinteistöedustajana kiinteistönvälitysliikkeessä ja alalla yleensä. 

 • KiAT – Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto
  Niin sanottu näyttötutkinto, jossa tutkinnon suorittajan osaaminen todetaan näyttötilaisuuksissa työpaikalla välitysliikkeessä. Tutkinnon suorittamiseen vaaditut taidot ja osaaminen hankitaan työssä oppimalla ja tutkintoon valmistavassa koulutuksessa. Tutkinto valmistaa myös LKV-tutkintoa varten.


Kilpailuta, kysy ja kutsu kylään

 

Välittäjän etsintä kannattaa aloittaa kilpailuttamisesta. Täytä Oikotien palveluun myytävän asunnon perustiedot ja saat automaattisesti tarjouksia naapurustosi pätevimmiltä välittäjiltä. Ennen lopullista valintaa välittäjiä kannattaa kutsua käymään asunnossasi. Vierailu ei vielä sido sinua mihinkään, vaan saat realistisia arvioita asunnon kunnosta ja mahdollisesta myyntihinnasta sekä ennakkotiedot välityspalkkion suuruudesta. Pystyt näin helpommin vertailemaan eri välittäjiä keskenään ja saat mahdollisesti paremman käsityksen siitä, kuka sopisi myymään asuntoasi. 

Mikäli välittäjän valinta tuntuu hankalalta, anna henkilön luonteen ja persoonan sinetöidä valintasi. On tärkeää, että tulet hyvin toimeen välittäjäsi kanssa ja teillä on yhteisymmärrys myytävästä asunnosta. Hyvä välittäjä on aidosti kiinnostunut tilanteestasi, kuuntelee ja kyselee, eikä vain pidä ulkoa harjoiteltua markkinointipuhetta.

 

Kysy välittäjältä ainakin nämä:

 1. Millainen koulutus välittäjällä on? Kuinka kauan hän on työskennellyt alalla?
 2. Millaisen myyntihinnan välittäjä arvioi asunnollesi? Mihin arvio perustuu?
 3. Tunteeko välittäjä asuinalueesi? Onko hän myynyt sieltä aiemmin asuntoja?
 4. Miten välittäjä aikoo markkinoida asuntoa? Aikooko hän ilmoittaa siitä esimerkiksi sanomalehdissä, välitysliikkeen verkkosivuilla tai muissa kanavissa? 
 5. Millainen ostajaverkosto välittäjällä on valmiina? Onko hänellä jo tiedossaan potentiaalisia ostajaehdokkaita?
 6. Onko välittäjä aktiivinen ja motivoitunut myymään asuntosi? Aikooko hän järjestää useita asuntonäyttöjä?

Päädytpä lopulta myymään asuntosi itse tai välittäjän avustuksella, katso parhaat vinkit asunnon myyntioppaastamme

.