Asuntojen myyntiajat vaihtelevat parista viikosta useaan kuukauteen ja jopa vuosiin. Mikäli asunto ei tunnu millään menevän kaupaksi, syy voi löytyä esimerkiksi liian korkeasta hintapyynnöstä tai epäselvästä myynti-ilmoituksesta. Tutustu yleisimpiin asuntokaupoilla tehtäviin harha-askeliin ja nopeuta kotisi myyntiä näillä vinkeillä. 

 

1. Pitäisikö hintapyyntö tarkistaa?

 

Liian korkea hintapyyntö on yksi yleisimmistä syistä asunnon myyntiajan pidentymiseen. Se saattaa rajata kiinnostuneita ostajaehdokkaita ulkopuolelle heti myynti-ilmoituksen ilmestyttyä, eikä kiinnostuksen herättäminen ajan kuluessa onnistu enää helposti uutuusarvon kadottua. Jos myyt asuntoasi itse, älä anna tunnearvon hämätä, vaan pyri arvioimaan asunnon hinta mahdollisimman todenmukaisesti. 

Hintaan vaikuttavat muun muassa asunnon kunto, alueen yleinen hintataso sekä asuntomarkkinoiden tilanne. Apua asunnon arvon määritykseen saat Asuntojen hintatiedot -palvelusta, jossa voit tarkastella alueesi toteutuneita kauppahintoja viimeisen 12 kuukauden ajalta. Lisäksi hinta-arvioita kannattaa pyytää ammattilaisilta. Vaikkei välitysfirmaa palkkaisikaan hoitamaan asunnon myyntiä, välittäjät tarjoavat usein suullisia hinta-arvioita ilmaiseksi.


2. Huolella laadittu myynti-ilmoitus houkuttelee

 

Myynti-ilmoituksen tarkoituksena on innostaa potentiaalisia ostajia tutustumaan myytävään asuntoon tarkemmin. Huonolaatuiset kuvat, kirjoitusvirheet sekä niukkasanainen teksti saavat ostajan innostuksen laantumaan jo alkumetreillä, eikä asuntonäyttöön vaivauduta lisätietojen toivossa. Myös ilmoituksen iällä on merkitystä, sillä kuukaudesta toiseen myynnissä ollut asunto herättää helposti epäilyksiä ongelmista. 

Laadi houkutteleva myynti-ilmoitus huolella, asunnon hyviä ominaisuuksia korostaen. Ilmoituksesta tulee löytyä kaikki oleelliset perustiedot niin asunnosta, remonteista kuin taloyhtiöstäkin. Asuntoilmoituksen laittaminen ”lepäämään” tietyn ajan kuluttua saattaa olla paikallaan, mikäli asunto ei tunnu menevän kaupaksi. Asuntoilmoitus kannattaa tauon jälkeen palauttaa uusien, laadukkaampien kuvien ja paremman tekstin kera. 


3. Auta asuntosi erottumaan asuntoviidakossa

 

Hyväkin myynti-ilmoitus voi hukkua helposti massaan, mikäli tarjontaa on paljon. Jotta useampi ostajaehdokas löytäisi asuntosi, kannattaa ilmoitukselle ostaa lisänäkyvyyttä. Oikotiellä saat kertamaksulla ilmoituksesi näkymään korostettuna hakutuloksissa ja vahtiviesteissä kolmen vuorokauden ajaksi. Ostaessasi jo julkaistulle ilmoitukselle korostuksen, nousee kohteesi toistaiseksi hakutuloslistan kärkeen ja siitä lähetetään uudet ilmoitusvahtiviestit asunnon etsijöille. 

Lisäksi voit tehostaa asuntosi markkinointia Helsingin Sanomien ja Oikotien yhdistelmäilmoituksella – muutamalla napin painalluksella voit luoda myynti-ilmoituksestasi lehti-ilmoituksen. Yhdistelmäilmoitus on tutkitusti tehokas: sillä tavoitat jopa 71% asuntoilmoittelua seuraavista.

 

4. Ensivaikutelma ratkaisee

 

Ensivaikutelma on ratkaiseva myös asuntoa myytäessä. Mikäli ostaja kiinnittää asuntonäytössä huomiota vain ahtaaseen eteiseen, sotkuiseen keittiöön tai epämiellyttävään hajuun, jäävät asunnon parhaat puolet huomaamatta. Ostotarjousta ei haluta tehdä asunnosta, joka on hankala kuvitella omaksi kodiksi. Kannattaa muistaa, että ostaja ostaa myös unelman siitä, miltä omassa kodissa voisi näyttää. Mielikuvat ovat siis tärkeitä. 

Asuntonäyttöön kannattaa valmistautua tekemällä kotiin arkisiivousta huomattavasti perusteellisempi suursiivous. Karsi näkyvistä ylimääräiset tavarat, pese ikkunat, piilota repsottavat johdot ja tuuleta asunto huolella. Ostajat arvostavat avaraa, valoisaa ja yleisilmeeltään viihtyisää asuntoa.


5. Unohda kiire, mikäli myyt asuntosi itse 

 

Asunto kannattaa myydä itse vain, jos siihen on kunnolla aikaa ja energiaa. Jos et ehdi selvitellä sopivaa myyntihintaa, laatia erottuvaa myynti-ilmoitusta sekä järjestää aktiivisesti asuntonäyttöjä, voi kiinteistönvälittäjän hankkiminen olla järkevää. Välittäjän myymänä kohde voi myös mennä nopeammin kaupaksi, sillä ostajat kokevat asioimisen turvallisemmaksi. Lisäksi alueen tuntevalla välittäjällä voi olla jo valmiiksi tiedossa potentiaalisia ostajaehdokkaita. 

Välittäjien kilpailuttaminen onnistuu nopeasti Oikotien kautta. Täytä palveluun myytävän asunnon perustiedot ja saat automaattisesti tarjouksia naapurustosi pätevimmiltä välittäjiltä. Mikäli taas haluat kokeilla aluksi asunnon myymistä itse, saat Oikotieltä ilmoituksellesi takuun – jos asunto ei mene kaupaksi ja haluat kääntyä ilmoitustakuuvälittäjän puoleen, ilmoituksen hinta palautetaan sinulle. 

Myytpä asunnon itse tai välittäjän avustuksella, katso lisää vinkkejä asunnon myyntioppaastamme.

 

Asunnon myynti kannattaa ajoittaa tarkasti ja huolella valmistautuen. Oikotien vuosien 2016–2017 tilastojen valossa alkukevät on paras aika laittaa asunto myyntiin, koska myyntiajat ovat silloin lyhyimmät. Mikäli asunnon myynti on siis ajankohtaista, aloita valmistautuminen jo nyt ja kotisi voi olla myyty ennen kesälomia.

 

Maalis-huhtikuussa myynti-ilmoitus erottuu edukseen

 

Oikotielle tulee myyntiin keskimäärin hieman yli 8500 asuntoa kuukaudessa ja niiden keskimääräinen myyntiaika on noin sata päivää. Asunnon myynnissä saattaa siis kestää helposti yli kolmekin kuukautta, mutta oikealla ajoituksella asunnon voi saada myytyä huomattavasti nopeammin. Vuonna 2016 suurin osa Oikotien myynti-ilmoituksista esimerkiksi julkaistiin toukokuussa. Lyhyin myyntiaika oli kuitenkin asunnoilla, jotka oli laitettu myyntiin maaliskuun puolivälin ja huhtikuun lopun välisenä aikana. Nämä alkukeväästä myyntiin ilmoitetut asunnot löysivät uuden omistajan keskimäärin 90 päivässä. Vastaavasti pisimmät myyntiajat olivat asunnoilla, jotka oli ilmoitettu myyntiin elokuun lopun ja syyskuun puolivälin aikana.

 

 

Tilastoja selittänee muun muassa se, että asunnon ostajan on keväällä mukavampaa vaihtaa asuntoa kuin syksyllä ja talvella – muuttaminen helpottuu säiden lämmettyä ja esimerkiksi koulujen lukukaudet lähestyvät loppuaan. Kun kauppakirjan allekirjoittaa keväällä, voi muuton ajoittaa perheen kesälomalle. Myös myyjälle kevät on mainio asunnon myynnin ajankohta, koska lisääntynyt valon määrä helpottaa myynti-ilmoituksen kuvien ottamista ja asuntojen pihat näyttävät heräilevässä kukkaloistossaan huomattavasti edustavammilta kuin talvella lumen peitossa. Loppuen lopuksi kodin hankinta on usein enemmän tunne- kuin järkiperäinen päätös. Aurinkoisena kevätpäivänä tunnelma asuntonäytössä on usein korkeammalla kuin räntäsateisena talvipäivänä.

 

Sijainti ja asuntotyyppi vaikuttavat myyntinopeuteen


Asunnon myyntiä suunniteltaessa on hyvä huomioida, että ilmoituksen julkaisuajankohdan lisäksi myyntiaikaan vaikuttavat myös asunnon sijainti ja asuntotyyppi. Oikotien vuoden 2017 tilastojen mukaan asunnot vaihtavat pääkaupunkiseudulla omistajaa nopeammin kuin muissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Kaikkien asuntotyyppien keskimääräisesti lyhyin myyntiaika on Helsingissä ja pisin Porissa. Rivitaloasunnot ja omakotitalot menevät nopeimmin kaupaksi Vantaalla ja hitaimmin Porissa. Vastaavasti kerrostaloasunnot liikkuvat nopeimmin Helsingissä ja niiden pisin myyntiaika on Porissa.  

 

Asuntojen myyntiajat talotyypeittäin ja kaupungeittain vuonna 2017:
 

 

Oman kaupungin ja talotyypin keskimääräinen myyntinopeus kannattaa huomioida esimerkiksi omistusasuntoa vaihtaessa. Vanhan kodin voi tällöin myydä kahden asunnon loukun välttääkseen joko etukäteen tai kun uusi asunto on löytynyt. Mikäli sinulla on jo uusi koti kiikarissa, voit jättää siitä ehdollisen tarjouksen. Tällöin asuntokauppa realisoituu vain, jos vanha kotisi myydään sovitussa ajassa. Jotta uusi koti ei mene sivu suun, kirjaa kauppakirjan ehtoihin selkeästi realistinen arvio vanhan kodin myyntinopeudelle.

Mitä aiemmin keväällä aloitat asuntosi myynnin, sitä suuremmalla todennäköisyydellä löydät kodillesi uuden omistajan jo ennen kesälomia!

 

Näin pääset alkuun asunnon myynnissä:

 1. Lue läpi Oikotien asunnon myyntiopas.
 2. Kartoita asuntomarkkinoiden tilannetta selaamalla asuinalueesi myynti-ilmoituksia.
 3. Pyydä kiinteistövälittäjä arviokäynnille.

 

Välityspalkkio on luonnollisesti asunnonostajalle tärkeä tekijä kiinteistönvälittäjää valitessa. Välittäjää ei kuitenkaan kannata valita pelkästään palkkion edullisuuden vuoksi. Sen sijaan kannattaa keskittyä etsimään hyvä välittäjä, joka pyrkii saamaan asunnostasi parhaan mahdollisen myyntihinnan. Mutta mistä hyvän välittäjän tunnistaa? Lue vinkit ja löydä oikea välittäjä asunnollesi!

 

Hyvällä välittäjällä on kattavasti tietoa asuntomarkkinoiden nykytilanteesta sekä laaja tietämys asuinalueestasi. Hän osaa perustella antamansa hinta-arvion sekä esitellä markkinointitoimenpiteet, joita asunnon myynnissä tullaan käyttämään. Yleensä välittäjän oma palkkio on tietty prosenttiosuus asunnon myyntihinnasta ja palkkion suuruus vaihtelee yhdestä neljään prosenttiin. Kalliiltakin kuulostava välittäjä voi osoittautua parhaaksi vaihtoehdoksi hyvien neuvottelutaitojensa, laajan ostajaverkostonsa sekä monipuolisten markkinointisuunnitelmiensa ansiosta.

 

Koulutus antaa kuvaa ammattitaidosta

 

Kiinteistönvälittäjiä vertaillessa myös koulutustaustaan kannattaa kiinnittää huomiota. Alalla toimivien välittäjien koulutustausta on kirjava – kuka tahansa voi myydä asuntoja myyntineuvottelijana, mutta laillistetuksi kiinteistönvälittäjäksi pääsee vain tutkinnon suoritettuaan. Vaikkei koulutus vielä takaakaan myyntitaitoja, on tutkinnon omaavalla välittäjällä hallussaan ainakin asunnon myynnin perusasiat, alan toimintatavat sekä lainsäädäntö. 

 

Yleisimmät alan tutkinnot ovat:

 • LKV – Laillistettu kiinteistönvälittäjä
  Henkilö on suorittanut Keskuskauppakamarin laillistetun kiinteistönvälittäjän tutkinnon. Tutkinto on edellytys välitysliikkeen tai välitysliikkeen toimipaikan johtajalle. Nimikkeen käyttöä valvovat Aluehallintovirastot. 

 • YKV – Ylempi kiinteistönvälittäjän tutkinto
  Syventää kokeneiden välittäjien osaamista ja antaa valmiuksia toimia alalla johtotehtävissä.

 • KED – Kiinteistöedustajan tutkinto
  Antaa suorittajalleen perusvalmiudet toimia kiinteistöedustajana kiinteistönvälitysliikkeessä ja alalla yleensä. 

 • KiAT – Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto
  Niin sanottu näyttötutkinto, jossa tutkinnon suorittajan osaaminen todetaan näyttötilaisuuksissa työpaikalla välitysliikkeessä. Tutkinnon suorittamiseen vaaditut taidot ja osaaminen hankitaan työssä oppimalla ja tutkintoon valmistavassa koulutuksessa. Tutkinto valmistaa myös LKV-tutkintoa varten.


Kilpailuta, kysy ja kutsu kylään

 

Välittäjän etsintä kannattaa aloittaa kilpailuttamisesta. Täytä Oikotien palveluun myytävän asunnon perustiedot ja saat automaattisesti tarjouksia naapurustosi pätevimmiltä välittäjiltä. Ennen lopullista valintaa välittäjiä kannattaa kutsua käymään asunnossasi. Vierailu ei vielä sido sinua mihinkään, vaan saat realistisia arvioita asunnon kunnosta ja mahdollisesta myyntihinnasta sekä ennakkotiedot välityspalkkion suuruudesta. Pystyt näin helpommin vertailemaan eri välittäjiä keskenään ja saat mahdollisesti paremman käsityksen siitä, kuka sopisi myymään asuntoasi. 

Mikäli välittäjän valinta tuntuu hankalalta, anna henkilön luonteen ja persoonan sinetöidä valintasi. On tärkeää, että tulet hyvin toimeen välittäjäsi kanssa ja teillä on yhteisymmärrys myytävästä asunnosta. Hyvä välittäjä on aidosti kiinnostunut tilanteestasi, kuuntelee ja kyselee, eikä vain pidä ulkoa harjoiteltua markkinointipuhetta.

 

Kysy välittäjältä ainakin nämä:

 1. Millainen koulutus välittäjällä on? Kuinka kauan hän on työskennellyt alalla?
 2. Millaisen myyntihinnan välittäjä arvioi asunnollesi? Mihin arvio perustuu?
 3. Tunteeko välittäjä asuinalueesi? Onko hän myynyt sieltä aiemmin asuntoja?
 4. Miten välittäjä aikoo markkinoida asuntoa? Aikooko hän ilmoittaa siitä esimerkiksi sanomalehdissä, välitysliikkeen verkkosivuilla tai muissa kanavissa? 
 5. Millainen ostajaverkosto välittäjällä on valmiina? Onko hänellä jo tiedossaan potentiaalisia ostajaehdokkaita?
 6. Onko välittäjä aktiivinen ja motivoitunut myymään asuntosi? Aikooko hän järjestää useita asuntonäyttöjä?

Päädytpä lopulta myymään asuntosi itse tai välittäjän avustuksella, katso parhaat vinkit asunnon myyntioppaastamme.