Moni meistä haaveilee asuvansa meren, järven tai joen rannalla. Mutta mistä löytyvät Suomen kauneimmat veden äärellä sijaitsevat asuinalueet? Missä järvituulet puhaltavat kerrostalojen pihoille ja meren tuoksu kantautuu parvekkeelle asti? Listasimme 20 kaupunginosaa, joissa asutaan aivan veden partaalla. Löydätkö oman suosikkialueesi?

Jyväskylän järvien rannalla sijaitsevat kaupunginosat

 • Nenäinniemi, Jyväskyläxwseycyracysafewe. Jyväskylän vesistöalueet ovat valtavat. Jopa niin valtavat, että keskustan, Lutakon ja Kuokkalan yhdistävä Kuokkalan silta on kokonaisuudessaan Suomen neljänneksi pisin silta. Kuokkalan silta vie myös Nenäinniemen poukaman asukkaat keskustan palvelujen äärelle.
   
 • Ristonmaa, Jyväskylä. Vaikka tämä rauhallinen asuinkohde ei sijaitse aivan rannassa, sen asukkaat arvostavat kuitenkin lyhyttä matkaa kaupungin keskustaan sekä veden äärelle ulkoilemaan. Jyväskylä on unelmien asuinpaikka veneilijälle – Jyväskylän kaupunki nimittäin vuokraa tuhansia venepaikkoja.
   
 • Keljonkangas, Jyväskylä. Jyväskylän kaupunkipinta-alasta 20 % on vettä – ei siis ihme, että sieltä löytyy niin paljon upeita asuinalueita vesistöjen läheltä. Jyväinjärven ja Poronselän ympäriltä löytyy erityisen viihtyisiä asuinalueita, kuten Keljonkangas.
   

Kuopion järvikaupunginosat

 • Haapaniemi, Kuopio. Monelle tulee Kuopiosta ensimmäisenä mieleen niin torit ja kalakukot kuin satamatkin. Kuopiota kuitenkin ympäröi sisämaan suurin saaristo, joka muistetaan historiallisen komeista höyrylaivoista. Haapaniemen asuinalue sijaitsee Kallaveden rannassa, aivan keskustan kupeessa. Alue on vilkas, sillä sen kerrostaloissa asustelee paljon opiskelijoita ja lapsiperheitä.
   
 • Saaristokaupunki, Kuopio. Saaristokaupunki on jatkuvasti muuttuva asuinkohde, jonka kaikki asunnot sijaitsevat korkeintaan 500 metrin päässä vedestä. Alueelta löytyy runsaasti vasta rakennettuja kerrostaloja sekä omakotitaloja. Alueelle perustettiin myös 2011 alakoulu, joka kantaa presidentti Martti Ahtisaaren nimeä. Kehittyvän Saaristokaupungin asukkaat suhtautuvat lempeällä huumorilla muuttuvaan ympäristöönsä, vaikka kehitettävääkin löytyy – paikalliset nimittäin kaipaavat McDonald'sia saaristokaupunkilaisia ruokkimaan.
   
 • Rönö, Kuopio. Kallaveden saarikaupunginosan Rönön talot ovat hienoja ja haluttuja. Tähän 500 asukkaan saareen on rakennettu vain omakoti-, pari- ja rivitaloja. Rönö tunnetaan satamastaan sekä busseistaan, jotka kulkevat vain päiväsaikaan. Asuntotarjontaa tutkiskelevan kannattaa suunnata Rönöön tutustumaan; kävely Väinölänniemestä siltaa pitkin on mainio kokemus.
   

Helsingin merelliset kaupunginosat

 • Kulosaari, Helsinki. Helsingin vilkas julkinen liikenne takaa sen, että kaikki pääsevät nauttimaan sen merimaisemista. Monet odottavat Kalasataman alueen valmistumista innolla, yhdistäähän se modernin asumisen merenrantaan. Helsingistä löytyy kuitenkin myös historiallisia asuinalueita veden ääreltä, yhtenä esimerkkinä Kulosaari. Kulosaaren asukkaat käyvät töissä metrolla ja nauttivat Helsingin keskustan sekä Itäkeskuksen palveluista.
   
 • Kruununhaka, Helsinki. ”Krunikka” mielletään usein vanhempien, varakkaiden ihmisten asuinalueeksi, mutta 2010-luku on tuonut takaisin lapsiperheet ja nuoret aikuiset. Alueelta löytyy useita tarhoja, ala- ja yläaste sekä musiikkilukio. Kruununhakalaiset rakastavat sen Katajanokalle ylettyvää rantakaistaletta sekä Tervasaaren virkistysaluetta.
   
 • Jollas, Helsinki. Laajasalon perukka, ”Laajis” on muuttunut nopeasti lapsiperheiden sekä nuorten aikuisten muuton takia. Pientaloalueiden asukkaat nauttivat sekä Jollaksen saaristoluonnosta että Tonttuvuoren hiidenkirnuista. Laajasalon alue kehittyy jatkuvasti, sillä uusia asuntoja rakennetaan kiihtyvällä tahdilla.
   

Turussa voi asua niin joen kuin merenkin äärellä

 • Keskusta, Turku. Turun historiallisen keskustan kupeesta löytyy eri-ikäisiä vuokrakohteita kaikenlaisille perheille. Turku tarjoaa pääkaupunkiseutumaiset palvelut, mutta Aurajoki tekee alueesta kuvankauniin ja rauhallisen. Merielämään hurahtaneille Turku on myös täydellinen kohde veneilylle – Turun kaupunki tarjoaa venepaikkoja Lauttarannassa, Uittamolla ja Aurajoella.
   
 • Hirvensalo, Turku. Tässäpä sympaattinen saari, jota halkoo kaunis, mutkitteleva tie. Hirvensalosta löytää niin myytäviä kuin vuokrattavia asuntoja. Hirvensalon asukkaat pitävät saarensa tarjoamista ulkoilumahdollisuuksista, mutta arvostavat myös keskustan palveluiden läheisyyttä. Alueelta löytyy keltavalkoinen Wäinö Aaltosen koulu, jossa alaluokille on media- tai liikuntapainotusmahdollisuus.
    
 • Turku, Majakkaranta. Tuuli puhaltaa raikkaana Majakkarantaan. Jos etsit hohtavan valkoista asuntoa melko uudesta kerrostalosta veden äärellä, Majakkaranta on oikea paikka. Lähes jokaisesta asunnosta näkyy Pitkänsalmelle tai Turun satama-alueelle. Majakkarannan asukkaat ovat innokkaita veneilijöitä, alueella on jopa oma veneluiska.
   

Tampereellakin on runsaasti asuntoja järvien rannoilla

 • Ranta-Tampella, Tampere. Syksyllä 2016 aloitettiin kokonaisen uuden asuinalueen, Ranta-Tampellan rakentaminen ja sen ensimmäiset asukkaat muuttavat uusiin koteihinsa vuonna 2018. Seuraavat 15 vuotta alue kehittyy ja kasvaa aivan rannan tuntumaan, havainnekuvat näyttävät jo nyt kerrostalot, joita ympäröi valkoinen hiekka. Suuntaa katse tulevaan ja osta kerrostaloasuntosi Ranta-Tampellasta!
   
 • Lapinniemi, Tampere. Lapinniemessä silmä lepää järven ulapassa. Omaperäiset omakotialueet, Käpylä ja Petsamo kutsuvat asumaan kapeiden katujen ja puutarhojen keskelle. Lapinniemessä harrastaminen on tehty helpoksi – Kaupin urheilu- ja luontopuistossa on yli 30 kilometrin verran valaistuja ulkoilureittejä, tenniskenttiä, keilahalli ja jousiammuntarata. Lapinniemeläiset uivat mielellään – talvella Kaupinojan sauna lämpiää päivittäin ja kesäisin Rauhanniemen kansankylpylä kutsuu uimaan Näsijärveen. 
   
 • Pyynikki, Tampere. Pyynikki, ”Pynsi” on Tampereen suosituin kesänviettopaikka ja sen ranta äänestetään jatkuvasti Tampereen parhaaksi uimarannaksi. Aivan keskustan vieressä sijaitsevalla alueella asutaan kuitenkin mukavasti vuoden ympäri. Rentouttavalle iltalenkille rantapoluille pääsee töiden jälkeen nopeasti kaikkialta Pyynikin alueella.
   

Muita veden äärellä sijaitsevia kaupunginosia

 • Oulujoen alue, Oulu. Oulun nimen arvellaan periytyvän joko saamen kielen sanasta, joka tarkoittaa tulvivaa vettä tai Pohjois-Savon murteen uula-sanasta, joka tarkoittaa väylää tai uomaa. Niin tai näin, veden äärellä olevat asunnot ovat hyvin haluttuja. Paikallinen erikoisuus on Kiikelin saari, jossa lähes kaikista taloista on merinäköala. Kauniin Oulujoen varrelta löydät kuitenkin useita asuinalueita, kuten Parkkisenkankaan, Kirkkokankaan, Lämsänjärven ja Kontinkankaan. Oulujoki tunnetaan tätä nykyä arvokalojen istutuksista – vapaa-ajankalastajat virvelöivät taimenta ja kuhaa Oulujoen laskevasta vedestä.
   
 • Sapokanlahden alue, Kotka. Kotkansaarelta löydät kymmenet upeat puistot veistoksineen ja suihkulähteineen sekä Kotkan Ruusun säestämän merellisen tunnelman. Kotkansaaren keskimmäisestäkin pisteestä kävelet nopeasti rantaan vetämään merituulta keuhkoihisi. Maretarium ja Merikeskus Vellamo esittelevät Suomen saariston kalalajit sekä veneiden historiaa myös asukkaille.
   
 • Lahti, Sataman alue. Lahden Vesijärven satama, eli Lahden satama on tätä nykyään varsinkin kesäisin aktiivinen kulttuuritapahtumien kehto, jossa niin asukkaat kuin turistitkin nauttivat Satamamakasiinin ja Sibeliustalon esityksistä sekä useista ravintolalaivoista. Ruoriniemen ja Kartanon väliin jää useita meriteemaisia katuja, joiden varrelta löydät niin kätevät vuokra-asunnot pienkerrostaloista kuin kauniit omakotitalotkin. Katujen asukkaat arvostavat Lahden vehreyttä ja palveluja sekä sataman tuomaa tunnelmaa.
   
 • Taalintehdas, Kemiönsaari. Tiesitkö, että Suomen toiseksi suurimmalla saarella voi myös asua? Taalintehdas on useiden taajamien tapaan talvisin historiallinen ja hiljainen, kesäisin taas vilkas ja aktiivinen. Taalintehdas tunnetaan parhaiten Baltic Jazz -festivaaleista, keskiaikaisista markkinoista ja Lövö broloppet -puolimaratonista. Taalintehtaan asunnot ovat haluttuja kohteita – alueelta löytyy pienkerrostaloja sekä upeita vanhoja omakotitaloja. Taalintehdas on unelmakohde saaristosta innostuvalle asukkaalle. Suurimmat lähikaupungit ovat Salo ja Turku.
   
 • Hangon keskusta, Hanko. Hangon keskustasta löydät yllättäen myös hyväkuntoisia vuokra-asuntoja tunnelmallisista vanhoista taloista. Hanko on merellistä ilmastoa kaipaavan paratiisi. Hankoa kehutaan uskomattomaksi kesäkaupungiksi, eikä ihme: Hangosta löytyy hiekkarantaa peräti 30 kilometrin verran ja rantakahvilat heräävät eloon kesäkaudeksi muun muassa Regatan takia. Useat paikalliset kuitenkin nauttivat täysin rinnoin myös kesäkauden lopusta ja Hangon rikkaasta luonnosta myös syksyisin ja talvisin. 

Espoon Nöykkiöön rakentuu uusi, moderni kerrostalokohde. Tyylikkäät kodit rakennetaan metsäisen puistoalueen ääreen, jylhän kalliorinteen kainaloon, josta uusi taloyhtiö on saanut nimensäkin. Jos haaveilet huolettomasta asumisesta lähellä luontoa, voi uusi kotisi löytyä täältä.

Sijainti Nöykkiön Eestinlaaksossa hurmaa ulkoilmaihmiset – keskuspuisto ja upeat ulkoilumaastot alkavat kotipihalta. Kävely-, juoksu- ja hiihtolenkkien lisäksi upea luonto tarjoaa paljon iloa ja yhdessä tekemistä arkeen.  Sieniapajat, kuntoradat, luontopolut, suunnistajien kiintorastit ja geokätköt varmistavat, että ulkoilmaihmiset löytävät Nöykkiöstä aina hauskaa tekemistä. Niin ikään maastopyöräilijät ja koiranomistajat löytävät omat suosikkipaikkansa. Perheen pienimmille uuden kodin ovelta avautuva puisto tarjoaa loputtomat seikkailumahdollisuudet ja aito liikunnanilo löytyy itsestään.

Alueella on useita päiväkoteja sekä suomen- ja ruotsinkieliset koulut. Suomenojan inspiroiviin sisustusalan kauppakeskuksiin on vain parin kilometrin matka. Kauppakeskus Isoon Omenaankin on matkaa vain 5 kilometriä. Bussi Matinkylän metroasemalle kulkee 10 minuutin välein.

Jylhäkallio on nyt ennakkomarkkinoinnissa ja ei ihme, että kysyntää on riittänyt. Luonnonläheinen ja rauhallinen sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella, valmiit palvelut, avarat asunnot tarjoavat juuri sellaista elämänlaatua, mitä monet tällä hetkellä tavoittelevat. Työ vie kaupunkien keskustoihin. Arjen sujuvuuden kannalta on tärkeää, että sinne pääsee helposti ja vaivattomasti. Vapaa-ajalla halutaan kuitenkin tarjoa mahdollisuus liikkua puhtaassa luonnossa. Urbaaneille luontoihmisille Jylhäkallio on täydellinen paikka. Hiljentyminen, luonnon ihailu, yhdessä ulkoilu ja vuodenajoista nauttiminen tuovat oikeanlaista vastapainoa hetkiselle työelämälle kaupungin sykkeessä.

Toimivat ja hyvin suunnitellut yhteistilat kuuluvat moderniin kerrostaloasumiseen. Jylhäkallion kerho- ja harrastetila, pesula ja kuivaushuone, yhteiset saunaosastot, jokaiseen huoneistoon kuuluvat lämpimät irtaimistovarastokomerot sekä lastenvaunu- ja ulkoiluvälinevarasto lisäävät arjen helppoutta. Omina osakkeina myytävät lämmityspisteellä varustetut autopaikat sijaitsevat pihakannen alapuolelle sijoittuvassa autohallissa. Taloyhtiön takapihalle tulee viihtyisä oleskelualue turvallisine leikkipaikkoineen. Pihan liikenne-, jalankulku-, oleskelualueet lisäävät viihtyisyyttä.

Jokaisesta kodista tulee uuden asukkaan näköinen, kun pintamateriaali- ja kalustevalinnat tehdään ennen varsinaista rakentamista. Kaikki materiaalit tulevat olemaan hyvin korkealaatuisia. Esim. Arensin keittiöt hurmaavat vaativammankin uudesta kodista haaveilevan. MaxBuildin ammattilaiset auttavat räätälöimään kunkin tarpeisiin sopivan ja näköisen unelmien kodin. Jylhäkallion tulevat asukkaat saavat käyttöönsä maksuttoman 3D-suunnitteluohjelman, johon jokainen asunto on mallinnettu. Valittavina on useita, upeita vaihtoehtoja eri huoneisiin ja yksityiskohtiin. Ohjelmalla pääsee kurkistamaan 3D-maailmaan ja miltä uusi koti tulee näyttämään valmiina! On ihanaa kokeilla, miten sauna, parketit ja listat, kylpyhuoneen kalusteet allaskaapeista hanoihin, laatat, keittiön kalusteet kodinkoneista vetimiin ym. yksityiskohdat vaikuttavat kodin ilmeeseen. Uutta kotia suunnitteleva saa varmasti heti mieleisensä ratkaisut omaan kotiinsa.

Tutustu uuteen Jylhäkallion asuinalueeseen täällä.

Materiaalit ovat esillä MaxBuildin Idea Loungessa Tapiolassa, jonne uutta kotia suunnittelevat ovat aina enemmän kuin tervetulleita katsomaan tulevan kotinsa ratkaisuja!

MaxBuild. Vaikuttavaa rakentamista.

Suomessa koulutuksen taso on maailman huippuluokkaa. Useissa Suomen kaupungeissa on erinomainen koulutustarjonta, joten opiskelupaikkaa hakevan onkin mukava etsiä itselleen sopivaa koulutusta monipuolisesta valikoimasta. Mutta mikä kaupunki on nuorten mielestä paras opiskelijakaupunki? Entä kuinka kallista eläminen on eri kaupungeissa?

 

Tampere

 

Tampereella on pitkät opiskelijaperinteet ja se onkin nuorten silmissä Suomen halutuin opiskelijakaupunki. Mielikuvaan vaikuttavat kaupungin positiivisen maineen lisäksi hyvät kulkuyhteydet ja kaupungin sopiva koko. Tampere on viime vuosina satsannut rutkasti opiskelijoiden hyvinvointiin esimerkiksi rakennuttamalla uusia opiskelija-asuntoja. Suosittuja asuinalueita ovat keskustan lisäksi Kaleva, Hervanta, Pyynikki ja Tammela. Tampere on asumiskustannuksissa neljänneksi kallein kaupunki Suomessa. Tampere on myös Manserockin ja mustanmakkaran kotipaikka.

 

Helsinki

 

Maailman parhaita korkeakoulukaupunkeja kartoittava listaus (QS Best Student Cities) sijoitti Helsingin paikalle 34 vuonna 2015. Helsingin yliopisto on maailman parhaiden yliopistojen listauksessa sijalla 56, ja sieltä löytyy myös Suomen paras ammattikorkeakoulu. Helsinki on opiskelijoiden parissa Suomen toiseksi suosituin opiskelijakaupunki. Helsinki pyrkii rakentamaan satoja uusia opiskelija-asuntoja sekä kehittämään pyöräilymahdollisuuksia opiskelijoiden toiveiden mukaisesti. Kaupungin suosituimmat asuinalueet ovat Lauttasaari, Töölö, Munkkiniemi ja Kallio. Asumiskustannukset ovat Helsingissä Suomen korkeimmat. Helsingissä pääsee opettelemaan stadin slangia.


Turku

 

Turku on Suomen vanhin yliopistokaupunki ja se on tänäkin päivänä opiskelijoiden mieleen, sillä se on Suomen kolmanneksi suosituin opiskelijakaupunki; joka neljäs turkulainen on opiskelija. Turulla on maine kaupunkina, jossa palvelut ja kulkuyhteydet pelaavat ja tapahtumia on tarjolla. Suosituimpia asuinalueita Turussa ovat kaupungin keskusta, Itäinen-Keskusta ja kaunismaisemainen Hirvensalo. Turussa on viidenneksi suurimmat asumisen kokonaiskustannukset Suomessa. Voit löytää uuden lempiravintolasi Aurajoen varren kattavasta ravintolavalikoimasta.

 

Jyväskylä

 

Väkilukuun suhteutettuna Jyväskylä on Suomen suurin opiskelijakaupunki; joka kolmas asukas on opiskelija tai koululainen. Jyväskylä onkin neljänneksi suosituin opiskelijakaupunki. Jyväskylällä on merkittävä asema maamme koulutushistoriassa, sillä ensimmäinen suomenkieliset koulut perustettiin sinne. Kaupungista löytyy myös maamme koulutetuimmat kolmekymppiset. Jyväskylästä löytyy monipuolisia opiskelijapalveluita sekä laaja harrastus- ja tapahtumatarjonta. Suosittuja asuinalueita ovat Palokka, Ainolanranta ja Lutakko. Asumisen kustannukset Jyväskylässä ovat maan keskiluokkaa. Jyväskylä tunnetaan Suomen virallisena rallikaupunkina, mutta sieltä löytyy myös Lutakko, joka on valittu yhdeksi Suomen parhaista tapahtumapaikoista.

 

 


Oulu

 

Oulu on Suomen viidenneksi suurin kaupunki sekä Pohjois-Suomen suurin opiskelijakaupunki. Siellä sijaitsee sekä yliopisto että ammattikorkeakoulu. Oulun korkeakoulujen erityispiirteenä on niiden arktisiin alueisiin ja aiheisiin perustuvat koulutukset. Oulu tarjoaa monipuolisia liikunta- ja kulttuurimahdollisuuksia sekä omaa toimivat liikenneyhteydet. Suosituimpia asuinalueita Oulussa ovat Tuira, Heinäpää ja Karjasilta. Asumisen kustannuksiltaan Oulu kuuluu keskiluokkaan verrattuna muihin Suomen kaupunkeihin. Tiesitkö, että Oulussa ei istuta kesäisin terasseilla vaan patiolla?


Kuopio

 

Kuopiossa on yksi Suomen suurimmista yliopistoista, joka tarjoaa eniten koulutusaloja Suomessa sekä erikoisuutena Suomen Olympiakomitean hyväksymä huippu-urheiluakatemia. Joukkoliikenne tavoittaa hyvin kaikki kaupunginosat ja siksi kaupungin autoistumisaste on alhainen. Suosittuihin asuinalueisiin kuuluvat Itkonniemi, Pihlajalaakso, Julkula ja Jynkkä. Kuopio kuuluu Suomen keskikastiin asumisen kustannuksissa. Kuopiossa pääsee maistelemaan erilaisia kalakukkoja.


Lappeenranta

 

Joka kymmenes Lappeenrannan asukas on opiskelija. Lappeenrannassa opiskelijat viettävät Suomen pisintä vappua, joka kestää kolme viikkoa. Lappeenrannan Skinnarilassa sijaitsee Suomen kansainvälisin kampus – joka neljäs kampuksella asuva opiskelija tulee Suomen ulkopuolelta. Lappeenrannalla on hallussaan Suomen ilmastopääkaupungin titteli, koska kaupunki pyrkii jatkuvasti kehittämään ja käyttämään uusiutuvan energian ja vihreän teknologian ratkaisuja. Alakylä, keskusta ja Kesämäki kuuluvat Lappeenrannan suosituimpiin asuinalueisiin. Lappeenrannasta löytyy perinneruokia, joita on alunperin kutsuttu atomi- ja vetypommeiksi.