Pudasjärvellä, vain 140 kilometriä Oulusta koilliseen, kohoaa Suomen eteläisin tunturi, taianomainen Syöte. Syöte tarkoittaakin saameksi pyhää paikkaa. Ja vaikka sijainnin perusteella ei välttämättä uskoisi, se kuuluu Suomen lumisimpiin alueisiin. Alueella toimiikin kaksi täyden palvelun hiihtokeskusta: Iso-Syöte ja Pikku-Syöte.

Hiihtokeskusten ympäristöstä löytyy myös erittäin upeat ulkoilumahdollisuudet Syötteen kansallispuistosta, Syötteen luontokeskuksesta sekä Iso-Syötteen retkeilyalueelta.

Iso-Syöte, talviliikkuminen pääroolissa jo yli 30 vuotta

Suomen Hiihtokeskusyhdistys valitsi Iso-Syötteen vuoden 2012 parhaaksi hiihtokeskukseksi. Eikä ihme, sillä Iso-Syötteellä luonnonrauha on lähellä, mutta kuitenkin kaikki talviurheilulajit mäkihyppyä lukuunottamatta ovat mahdollisia – jopa isänpäivästä äitienpäivään saakka.

Hiihtäjille on tarjolla runsaasti hyvin hoidettuja latuja, joista löytyy varmasti sopivan tasoisia reittejä ja silmiähiveleviä maisemia. Syötteen tunturialueella järjestetään vuosittain jopa umpihankihiihdon maailmanmestaruuskilpailutkin.

Laskettelua jokaiseen makuun

Aloitteleville laskettelijoille rinteistä parhaiten sopii Iso-Syötteen Lumimaa, jossa pääsee helposti lajin makuun. Ja kun pelkkä laskeminen alkaa olla liian helppoa, kannattaa siirtyä Iso-Syöte MiniStreettiin, jossa voi kokeilla freestylen saloja aloittelijoille sopivissa hyppyreissä ja reileissä.

Kokeneemmille laskijoille ja haastetta hakeville on suunniteltu Iso-Syöte SnowPark – Suomen pisin ja monipuolisin freestylealue. Kilometrin mittainen parkki tarjoaa kolme eritasoista linjaa, joissa monipuolista laskettavaa riittää ylhäältä alas asti.

Hiihtokeskus Iso-Syöte on myös tunnettu vapaalaskusta. Kolmas rinne Iso-Syötteellä onkin pyhitetty pelkästään puuterilaskulle ja tunturia kiertävillä metsäreiteillä jokainen lasku on erilainen. Iso-Syötteellä on myös Suomen ainoa FreeridePark, vapaalaskijan unelma. Luonnonmateriaaleista rakennetut suorituspaikat sulautuvat täydellisesti pehmeän lumen, kevyen puuterin ja adrenaliinin tuoksun sekaan. Valmiita laskulinjoja ei ole, vaan mielikuvituksen käyttö on pakollista!

Ei sovi kuitenkaan unohtaa, että suksi- ja lautalajien lisäksi Syötteellä on joka talvi myös satojen kilometrien pituiset, uskomattoman kauniit moottorikelkkareitit, joiden varrella passaa pysähtyä kievareihin kahville tai teelle.

Pikku-Syöte, kylä jossa kaikki tuntee toisensa

Pikku-Syöte sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Iso-Syötteestä. Hiihtokeskusten välillä voi liikkua bussilla, autolla tai jopa reippaillen. Talvella Pikku-Syötteellä lasketellaan yhdeksällä eri tasoisella rinteellä ja hiihtää upeiden tunturimaisemien syleilyssä. Pikku-Syöte onkin kuin turvallinen pieni kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Hiihtokeskus sopii koko perheelle, ja palvelut ovat täällä aidosti lähellä. Lisäksi keskuksessa on mahdollista harrastaa myös seinäkiipeilyä, sisäpalloilulajeja tai tähtien tutkimista observatoriossa.

Kesällä vehreyttä ja syksyllä ruskaa

Vaikka talviliikkuminen onkin Syötteellä pääosassa, ei mökkeilijä jää peukaloitaan pyörittelemään myöskään kesällä. Syötteen kansallispuistossa on 122 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, jotka sopivat sekä päiväretkeilyyn että pidemmille vaelluksille. Kansallispuistossa seikkailuun voi lähteä myös kanootilla tai polkupyörällä.

Kenelle Syöte sopii?

“Syötteellä ei ole kaupunkityylistä asumista, joten mökeiltä pääsee helposti kunnostetuille laduille. Omaa rauhaa ja luonnonläheisyytä löytää läheltä. Ravintolaelämää kaipaavan ei yleensä tarvitse jonottaa. Sää ei normaalisti ole myöskään ongelma, eikä siis aiheuta rinteiden sulkemisia,” kertoo Jouko Lehtoranta, mökkiläinen Iso-Syötteeltä.

Syöte siis sopii kaikille aktiivisille luonnossa viihtyville lomailijoille. Lapset on huomioitu kaikissa aktiviteeteissa ja palveluissa hyvin, joten Syöte sopii myös lapsiperheille. Eläkeläisetkin löytävät Syötteeltä varmasti luonnonrauhaa, ja omalle tasolleen sopivia rinteitä, latuja ja tekemistä.

Loma-asunto Syötteeltä?

Syötteelle on Oulusta vain 140 kilometriä ja paikanpäälle on helppo tulla ilman omaakin autoa. Lentämällä tai junalla pääsee vaivattomasti Ouluun, josta edelleen bussilla Syötteelle.

Loma-asuntoja on tarjolla aivan rinteiden vieressä, jossa palvelut ovat lähellä. Muutaman kilometrin päästä saattaa löytää myös oman rantapaikan! Useimmat mökkipaikat ovatkin rauhallisia idyllejä ja aivan luonnon helmassa.

Täältä löydät kaikki Oikotien Asuntojen myytävät kohteet Syötteellä.

Espoon Nöykkiöön rakentuu uusi, moderni kerrostalokohde. Tyylikkäät kodit rakennetaan metsäisen puistoalueen ääreen, jylhän kalliorinteen kainaloon, josta uusi taloyhtiö on saanut nimensäkin. Jos haaveilet huolettomasta asumisesta lähellä luontoa, voi uusi kotisi löytyä täältä.

Sijainti Nöykkiön Eestinlaaksossa hurmaa ulkoilmaihmiset – keskuspuisto ja upeat ulkoilumaastot alkavat kotipihalta. Kävely-, juoksu- ja hiihtolenkkien lisäksi upea luonto tarjoaa paljon iloa ja yhdessä tekemistä arkeen.  Sieniapajat, kuntoradat, luontopolut, suunnistajien kiintorastit ja geokätköt varmistavat, että ulkoilmaihmiset löytävät Nöykkiöstä aina hauskaa tekemistä. Niin ikään maastopyöräilijät ja koiranomistajat löytävät omat suosikkipaikkansa. Perheen pienimmille uuden kodin ovelta avautuva puisto tarjoaa loputtomat seikkailumahdollisuudet ja aito liikunnanilo löytyy itsestään.

Alueella on useita päiväkoteja sekä suomen- ja ruotsinkieliset koulut. Suomenojan inspiroiviin sisustusalan kauppakeskuksiin on vain parin kilometrin matka. Kauppakeskus Isoon Omenaankin on matkaa vain 5 kilometriä. Bussi Matinkylän metroasemalle kulkee 10 minuutin välein.

Jylhäkallio on nyt ennakkomarkkinoinnissa ja ei ihme, että kysyntää on riittänyt. Luonnonläheinen ja rauhallinen sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella, valmiit palvelut, avarat asunnot tarjoavat juuri sellaista elämänlaatua, mitä monet tällä hetkellä tavoittelevat. Työ vie kaupunkien keskustoihin. Arjen sujuvuuden kannalta on tärkeää, että sinne pääsee helposti ja vaivattomasti. Vapaa-ajalla halutaan kuitenkin tarjoa mahdollisuus liikkua puhtaassa luonnossa. Urbaaneille luontoihmisille Jylhäkallio on täydellinen paikka. Hiljentyminen, luonnon ihailu, yhdessä ulkoilu ja vuodenajoista nauttiminen tuovat oikeanlaista vastapainoa hetkiselle työelämälle kaupungin sykkeessä.

Toimivat ja hyvin suunnitellut yhteistilat kuuluvat moderniin kerrostaloasumiseen. Jylhäkallion kerho- ja harrastetila, pesula ja kuivaushuone, yhteiset saunaosastot, jokaiseen huoneistoon kuuluvat lämpimät irtaimistovarastokomerot sekä lastenvaunu- ja ulkoiluvälinevarasto lisäävät arjen helppoutta. Omina osakkeina myytävät lämmityspisteellä varustetut autopaikat sijaitsevat pihakannen alapuolelle sijoittuvassa autohallissa. Taloyhtiön takapihalle tulee viihtyisä oleskelualue turvallisine leikkipaikkoineen. Pihan liikenne-, jalankulku-, oleskelualueet lisäävät viihtyisyyttä.

Jokaisesta kodista tulee uuden asukkaan näköinen, kun pintamateriaali- ja kalustevalinnat tehdään ennen varsinaista rakentamista. Kaikki materiaalit tulevat olemaan hyvin korkealaatuisia. Esim. Arensin keittiöt hurmaavat vaativammankin uudesta kodista haaveilevan. MaxBuildin ammattilaiset auttavat räätälöimään kunkin tarpeisiin sopivan ja näköisen unelmien kodin. Jylhäkallion tulevat asukkaat saavat käyttöönsä maksuttoman 3D-suunnitteluohjelman, johon jokainen asunto on mallinnettu. Valittavina on useita, upeita vaihtoehtoja eri huoneisiin ja yksityiskohtiin. Ohjelmalla pääsee kurkistamaan 3D-maailmaan ja miltä uusi koti tulee näyttämään valmiina! On ihanaa kokeilla, miten sauna, parketit ja listat, kylpyhuoneen kalusteet allaskaapeista hanoihin, laatat, keittiön kalusteet kodinkoneista vetimiin ym. yksityiskohdat vaikuttavat kodin ilmeeseen. Uutta kotia suunnitteleva saa varmasti heti mieleisensä ratkaisut omaan kotiinsa.

Tutustu uuteen Jylhäkallion asuinalueeseen täällä.

Materiaalit ovat esillä MaxBuildin Idea Loungessa Tapiolassa, jonne uutta kotia suunnittelevat ovat aina enemmän kuin tervetulleita katsomaan tulevan kotinsa ratkaisuja!

MaxBuild. Vaikuttavaa rakentamista.

Suomessa koulutuksen taso on maailman huippuluokkaa. Useissa Suomen kaupungeissa on erinomainen koulutustarjonta, joten opiskelupaikkaa hakevan onkin mukava etsiä itselleen sopivaa koulutusta monipuolisesta valikoimasta. Mutta mikä kaupunki on nuorten mielestä paras opiskelijakaupunki? Entä kuinka kallista eläminen on eri kaupungeissa?

 

Tampere

 

Tampereella on pitkät opiskelijaperinteet ja se onkin nuorten silmissä Suomen halutuin opiskelijakaupunki. Mielikuvaan vaikuttavat kaupungin positiivisen maineen lisäksi hyvät kulkuyhteydet ja kaupungin sopiva koko. Tampere on viime vuosina satsannut rutkasti opiskelijoiden hyvinvointiin esimerkiksi rakennuttamalla uusia opiskelija-asuntoja. Suosittuja asuinalueita ovat keskustan lisäksi Kaleva, Hervanta, Pyynikki ja Tammela. Tampere on asumiskustannuksissa neljänneksi kallein kaupunki Suomessa. Tampere on myös Manserockin ja mustanmakkaran kotipaikka.

 

Helsinki

 

Maailman parhaita korkeakoulukaupunkeja kartoittava listaus (QS Best Student Cities) sijoitti Helsingin paikalle 34 vuonna 2015. Helsingin yliopisto on maailman parhaiden yliopistojen listauksessa sijalla 56, ja sieltä löytyy myös Suomen paras ammattikorkeakoulu. Helsinki on opiskelijoiden parissa Suomen toiseksi suosituin opiskelijakaupunki. Helsinki pyrkii rakentamaan satoja uusia opiskelija-asuntoja sekä kehittämään pyöräilymahdollisuuksia opiskelijoiden toiveiden mukaisesti. Kaupungin suosituimmat asuinalueet ovat Lauttasaari, Töölö, Munkkiniemi ja Kallio. Asumiskustannukset ovat Helsingissä Suomen korkeimmat. Helsingissä pääsee opettelemaan stadin slangia.


Turku

 

Turku on Suomen vanhin yliopistokaupunki ja se on tänäkin päivänä opiskelijoiden mieleen, sillä se on Suomen kolmanneksi suosituin opiskelijakaupunki; joka neljäs turkulainen on opiskelija. Turulla on maine kaupunkina, jossa palvelut ja kulkuyhteydet pelaavat ja tapahtumia on tarjolla. Suosituimpia asuinalueita Turussa ovat kaupungin keskusta, Itäinen-Keskusta ja kaunismaisemainen Hirvensalo. Turussa on viidenneksi suurimmat asumisen kokonaiskustannukset Suomessa. Voit löytää uuden lempiravintolasi Aurajoen varren kattavasta ravintolavalikoimasta.

 

Jyväskylä

 

Väkilukuun suhteutettuna Jyväskylä on Suomen suurin opiskelijakaupunki; joka kolmas asukas on opiskelija tai koululainen. Jyväskylä onkin neljänneksi suosituin opiskelijakaupunki. Jyväskylällä on merkittävä asema maamme koulutushistoriassa, sillä ensimmäinen suomenkieliset koulut perustettiin sinne. Kaupungista löytyy myös maamme koulutetuimmat kolmekymppiset. Jyväskylästä löytyy monipuolisia opiskelijapalveluita sekä laaja harrastus- ja tapahtumatarjonta. Suosittuja asuinalueita ovat Palokka, Ainolanranta ja Lutakko. Asumisen kustannukset Jyväskylässä ovat maan keskiluokkaa. Jyväskylä tunnetaan Suomen virallisena rallikaupunkina, mutta sieltä löytyy myös Lutakko, joka on valittu yhdeksi Suomen parhaista tapahtumapaikoista.

 

 


Oulu

 

Oulu on Suomen viidenneksi suurin kaupunki sekä Pohjois-Suomen suurin opiskelijakaupunki. Siellä sijaitsee sekä yliopisto että ammattikorkeakoulu. Oulun korkeakoulujen erityispiirteenä on niiden arktisiin alueisiin ja aiheisiin perustuvat koulutukset. Oulu tarjoaa monipuolisia liikunta- ja kulttuurimahdollisuuksia sekä omaa toimivat liikenneyhteydet. Suosituimpia asuinalueita Oulussa ovat Tuira, Heinäpää ja Karjasilta. Asumisen kustannuksiltaan Oulu kuuluu keskiluokkaan verrattuna muihin Suomen kaupunkeihin. Tiesitkö, että Oulussa ei istuta kesäisin terasseilla vaan patiolla?


Kuopio

 

Kuopiossa on yksi Suomen suurimmista yliopistoista, joka tarjoaa eniten koulutusaloja Suomessa sekä erikoisuutena Suomen Olympiakomitean hyväksymä huippu-urheiluakatemia. Joukkoliikenne tavoittaa hyvin kaikki kaupunginosat ja siksi kaupungin autoistumisaste on alhainen. Suosittuihin asuinalueisiin kuuluvat Itkonniemi, Pihlajalaakso, Julkula ja Jynkkä. Kuopio kuuluu Suomen keskikastiin asumisen kustannuksissa. Kuopiossa pääsee maistelemaan erilaisia kalakukkoja.


Lappeenranta

 

Joka kymmenes Lappeenrannan asukas on opiskelija. Lappeenrannassa opiskelijat viettävät Suomen pisintä vappua, joka kestää kolme viikkoa. Lappeenrannan Skinnarilassa sijaitsee Suomen kansainvälisin kampus – joka neljäs kampuksella asuva opiskelija tulee Suomen ulkopuolelta. Lappeenrannalla on hallussaan Suomen ilmastopääkaupungin titteli, koska kaupunki pyrkii jatkuvasti kehittämään ja käyttämään uusiutuvan energian ja vihreän teknologian ratkaisuja. Alakylä, keskusta ja Kesämäki kuuluvat Lappeenrannan suosituimpiin asuinalueisiin. Lappeenrannasta löytyy perinneruokia, joita on alunperin kutsuttu atomi- ja vetypommeiksi.