Ennen vuokralaiset kilpailivat asunnoista, nyt erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella vuokranantajat kilpailevat vakavaraisista ja luotettavista vuokralaisista. Miten asuntosijoittaja voi menestyä tässä muuttuneessa markkinatilanteessa?


Muuttuneet vuokra-asuntomarkkinat
 

Suurin yksittäinen syy muutokseen, jossa hyvistä vuokralaisista kilpaillaan, on vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu. Vanhan asuntokannan viereen nousee jatkuvasti uusia vuokra-asuntoja. Väestöennusteet merkittävillä vuokrapaikkakunnilla, kuten Helsingissä, Turussa ja Tampereella, edistävät vuokra-asuntojen rakentamista. Vanhempi vuokra-asunto voi olla vaikeaa saada vuokralle uusien vuokrakohteiden täyttäessä markkinat.

Vuokranantajia on myös tullut lisää. Institutionaaliset vuokraajat, kuten eläkeyhtiöt, etsivät vakaata ja jatkuvaa tuottoa vuokra-asunnoista. Toisaalta myös yksityisten henkilöiden asuntosijoittaminen on lisääntynyt – vakaa vuokratuotto ja jatkuvasti kohoavat asuntojen hinnat houkuttelevat uusia sijoittajia.

Myös asumismieltymykset muuttuvat nopeasti. Tätä nykyä on sosiaalisesti hyväksytympää asua vuokralla, eikä omistusasunto ole enää statussymboli. Vuokralla asuminen on käytännöllinen ratkaisu niille, joiden työ saattaa edellyttää muuttoa nopealla aikataululla. Korkeakoulutetut ja hyvätuloiset vuokralaiset vaativat myös asunnoilta, niiden kunnolta ja sijainnilta aiempaa enemmän.

Asuntosijoittajan vinkit kehittyvään markkinatilanteeseen
 

Vuokramarkkinat ovat hektiset: vuokrattavia asuntoja on tarjolla enemmän kuin koskaan, uusia vuokranantajia on kilpailemassa hyvistä vuokralaisista ja vuokralaisten vaatimustaso on korkealla. Muuttuvilla vuokramarkkinoilla kuitenkin pärjää, kun osaa asettaa oikean hintatason, pitää huolta omien tietojensa ajantasaisuudesta ja hallitsee digitaaliset kanavat.
 

1. Määrittele oikea vuokrataso
 

Vaikka uudet vuokrakohteet tarjoavat usein uutuuttaan kiiltäviä huoneita, vanhempi asunto voi kilpailla esimerkiksi hyvällä sijainnilla. Mikäli asuntosi sijainti ei ole esimerkillinen, pintaremontti ja esimerkiksi kylpyhuoneen tai keittiön uusiminen saattavat olla paikallaan.

Asunnon heikompaa kuntoa voi myös kompensoida vuokrassa, mutta yhdistelmänä alhainen vuokrataso ja huonokuntoinen asunto saattavat houkutella väärän profiilin vuokralaisia.
 

2. Päivitä markkinatietosi
 

Verkossa ilmoittaminen ja digitaaliset tietolähteet auttavat markkinatilanteen ymmärtämisessä. Muiden vuokraajien ilmoituksia seuraamalla saat kätevästi tietoa alueen asuntojen liikkumisesta ja vertailevaa markkinatietoa asuntojen kunnosta sekä hintatasosta.

Väärä hintataso karkottaa potentiaaliset asiakkaat valitettavan helposti, siksi kohtuullisen vuokran määrittely ilmoituksessa on tärkeää. Myös muista lähteistä, kuten Tilastokeskuksen vuokraindeksistä saat tietoa alueen vuokratasosta.
 

3. Hyödynnä digitaalisia kanavia
 

Aika on rahaa. Ilmoittamalla digitaalisesti esimerkiksi Oikotiellä pidät ajankäyttösi hallinnassa ja todennäköisesti löydät vuokralaisen nopeammin kuin perinteisiä menetelmiä käyttämällä.

Avoimien näyttöjen sijaan voit saada suoran yhteyden potentiaalisiin vuokralaisiin ja sopia sopiville ehdokkaille yksityiset näytöt. Voit myös karsia vuokralaisehdokkaita jo ennen näyttöä pyytämällä tarvittavia dokumentteja sähköisesti.

Seuraamalla alueen kohteita saat kuvan siitä, kuinka nopeasti asunnot alueellasi tyypillisesti vuokrataan ja milloin ilmoitus kannattaa ottaa pois sivuilta “jäähtymään”. Ja kun löydät asunnollesi vuokralaisen, saat ilmoituksen nopeasti pois verkosta eikä aikasi kulu turhiin puheluihin vastailemiseen.

Seuraamalla digitaalisia kanavia ja hallitsemalla vuokrauksen niksit voit selviytyä voittajana, vaikka vuokramarkkinat ovatkin myllerryksessä. Lue lisää vinkkejä vuokranantajan oppaasta

 

Sijoitusasunnon tuotto koostuu kuukausittaisesta vuokratuotosta ja asunnon arvonnoususta. Keskitytpä sijoitusstrategiassasi kumpaan tahansa, sijainti on keskeisessä roolissa tuoton tavoittelussa. Sijaintia valitessa kannattaa huomioida esimerkiksi alueen vuokrataso ja asuntojen markkinointiaika. Vanha lausahdus, ”Sijainti, sijainti, sijainti”, pitää siis edelleen paikkaansa.

Asuntosijoittajia neuvotaan usein etsimään asuntoa kasvukeskuksista, yliopistokaupungeista sekä näiden keskustojen läheisyydestä, mieluiten junaradan varrelta. Suurimmissa kaupungeissa vuokralaisen löytäminen on yleensä helpompaa ja asunnon arvonnousu todennäköisempää. Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen, sillä Oikotien vuosien 2016–2017 tilastoista selviää, että kaupunkikohtaiset erot voivat olla hyvinkin suuria. Kun vertailimme Suomen suurimpia kaupunkeja, esiin nousi eroja esimerkiksi alueiden vuokratasossa ja asuntojen vuokrattavuudessa. Asuntosijoittajan kannattaa siis tutkia kaupunkeja hyvinkin tarkkaan ennen asunnon ostamista. 

 


Pääkaupunkiseudulla on korkein vuokrataso 

 

Paikkakunnan yleinen vuokrataso vaikuttaa asunnosta saatavaan vuokratuottoon. Mikäli asunnon kulut, kuten vastike ja remonttikulut ovat kohtuullisia, tuo korkeampi vuokra luonnollisesti suuremmat kuukausittaiset tuotot. Vuonna 2017 keskimääräiset neliövuokrahinnat vaihtelivat Suomessa 12,30 eurosta 23,60 euroon. Koko maan keskimääräinen neliövuokrahinta oli 17,30 euroa. 

 

Keskimääräiset neliövuokrahinnat kaupungeittain:

 


Pääkaupunkiseudulla neliövuokrahinnat ovat maan korkeimpia. Helsingissä asuntoja vuokrataan keskimäärin 23,60 eurolla per asuinneliö, Espoossa 19,60 eurolla ja Vantaalla 19,50 eurolla. Vuodesta 2016 neliöhinnat ovat nousseet eniten Jyväskylässä, missä nousua oli 13 prosenttia. Lahdessa hinnat nousivat 9,1 prosentilla ja Oulussa 9 prosentilla. Koko maassa hinnat ovat nousseet 8,8 prosentilla.


Nopeasti vuokrattu asunto tuo suurimmat tuotot

 

Korkea vuokrataso ei kuitenkaan takaa suuria tuottoja, mikäli asuntoon ei löydy hyvää vuokralaista. Mikäli asunto on pitkään tyhjillään, pienenee luonnollisesti myös asunnosta saatava tuotto. Oikotien tilastoista selviää, että sijainnilla voi olla suurikin vaikutus asunnon vuokrattavuuteen. Vuonna 2017 vuokra-asuntojen keskimääräinen markkinointiaika oli 34 päivää ja ajat vaihtelivat kaupungeittain 24 päivästä jopa 51 päivään.

 

Keskimääräiset markkinointiajat kaupungeittain:

 

 

Suomen suurimpia kaupunkeja vertaillessa nopeimmin asunnot liikkuivat Turussa, jossa vuokralainen löytyi keskimäärin 24 päivässä. Seuraavaksi listalle kipusivat Tampere 26 päivällä sekä Kuopio ja Helsinki 29 päivällä. Vuodesta 2016 markkinointiajat ovat lyhentyneet jokaisessa kaupungissa. Suurin muutos näkyi Lappeenrannassa, missä asunnot vuokrattiin vuonna 2017 keskimäärin 15 päivää nopeammin kuin edellisenä vuonna.

 

Täsmävinkit sijoitusasunnon ostajalle:

 

 • Osta asunto kotipaikkakunnaltasi 
  Vaikka eri paikkakuntien vuokrausajat vaihtelevat, paikallistuntemus auttaa arvioimaan kaupungin sisäisiä alueita ja niiden suosiota vuokralaisten keskuudessa. Hyvän sijainnin tunnistaa kattavista palveluista, mainioista liikenneyhteyksistä ja uudiskohteista.
   
 • Ennakoi arvonnousua
  Selvitä kaupungin kaavoituskatsauksesta, onko alueelle tulossa lähivuosina uusia palveluita, kuten uusi kauppakeskus tai uudet liikenneyhteydet, jotka saattaisivat nostaa asuntojen hintoja tulevaisuudessa.
   
 • Älä ylitä vuokratasoa
  Mikäli vuokralaista ei tunnu löytyvän asuntoon, laske vuokraa. On järkevämpää vuokrata asunto halvemmalla hyvälle hakijalle, kuin odottaa kuukausia henkilöä, joka maksaisi markkinatilanteeseen nähden ylihintaa asunnosta.


Aloita sijoitusasunnon etsintä tarkastelemalla Oikotiellä myynnissä olevia kohteita.

Vuokranantajan oppaasta löydät lisää vinkkejä oikean vuokralaisen löytämiseen ja lisätietoa asunnon vuokraajan velvollisuuksista ja oikeuksista.

 

Espoon Nöykkiöön rakentuu uusi, moderni kerrostalokohde. Tyylikkäät kodit rakennetaan metsäisen puistoalueen ääreen, jylhän kalliorinteen kainaloon, josta uusi taloyhtiö on saanut nimensäkin. Jos haaveilet huolettomasta asumisesta lähellä luontoa, voi uusi kotisi löytyä täältä.

Sijainti Nöykkiön Eestinlaaksossa hurmaa ulkoilmaihmiset – keskuspuisto ja upeat ulkoilumaastot alkavat kotipihalta. Kävely-, juoksu- ja hiihtolenkkien lisäksi upea luonto tarjoaa paljon iloa ja yhdessä tekemistä arkeen.  Sieniapajat, kuntoradat, luontopolut, suunnistajien kiintorastit ja geokätköt varmistavat, että ulkoilmaihmiset löytävät Nöykkiöstä aina hauskaa tekemistä. Niin ikään maastopyöräilijät ja koiranomistajat löytävät omat suosikkipaikkansa. Perheen pienimmille uuden kodin ovelta avautuva puisto tarjoaa loputtomat seikkailumahdollisuudet ja aito liikunnanilo löytyy itsestään.

Alueella on useita päiväkoteja sekä suomen- ja ruotsinkieliset koulut. Suomenojan inspiroiviin sisustusalan kauppakeskuksiin on vain parin kilometrin matka. Kauppakeskus Isoon Omenaankin on matkaa vain 5 kilometriä. Bussi Matinkylän metroasemalle kulkee 10 minuutin välein.

Jylhäkallio on nyt ennakkomarkkinoinnissa ja ei ihme, että kysyntää on riittänyt. Luonnonläheinen ja rauhallinen sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella, valmiit palvelut, avarat asunnot tarjoavat juuri sellaista elämänlaatua, mitä monet tällä hetkellä tavoittelevat. Työ vie kaupunkien keskustoihin. Arjen sujuvuuden kannalta on tärkeää, että sinne pääsee helposti ja vaivattomasti. Vapaa-ajalla halutaan kuitenkin tarjoa mahdollisuus liikkua puhtaassa luonnossa. Urbaaneille luontoihmisille Jylhäkallio on täydellinen paikka. Hiljentyminen, luonnon ihailu, yhdessä ulkoilu ja vuodenajoista nauttiminen tuovat oikeanlaista vastapainoa hetkiselle työelämälle kaupungin sykkeessä.

Toimivat ja hyvin suunnitellut yhteistilat kuuluvat moderniin kerrostaloasumiseen. Jylhäkallion kerho- ja harrastetila, pesula ja kuivaushuone, yhteiset saunaosastot, jokaiseen huoneistoon kuuluvat lämpimät irtaimistovarastokomerot sekä lastenvaunu- ja ulkoiluvälinevarasto lisäävät arjen helppoutta. Omina osakkeina myytävät lämmityspisteellä varustetut autopaikat sijaitsevat pihakannen alapuolelle sijoittuvassa autohallissa. Taloyhtiön takapihalle tulee viihtyisä oleskelualue turvallisine leikkipaikkoineen. Pihan liikenne-, jalankulku-, oleskelualueet lisäävät viihtyisyyttä.

Jokaisesta kodista tulee uuden asukkaan näköinen, kun pintamateriaali- ja kalustevalinnat tehdään ennen varsinaista rakentamista. Kaikki materiaalit tulevat olemaan hyvin korkealaatuisia. Esim. Arensin keittiöt hurmaavat vaativammankin uudesta kodista haaveilevan. MaxBuildin ammattilaiset auttavat räätälöimään kunkin tarpeisiin sopivan ja näköisen unelmien kodin. Jylhäkallion tulevat asukkaat saavat käyttöönsä maksuttoman 3D-suunnitteluohjelman, johon jokainen asunto on mallinnettu. Valittavina on useita, upeita vaihtoehtoja eri huoneisiin ja yksityiskohtiin. Ohjelmalla pääsee kurkistamaan 3D-maailmaan ja miltä uusi koti tulee näyttämään valmiina! On ihanaa kokeilla, miten sauna, parketit ja listat, kylpyhuoneen kalusteet allaskaapeista hanoihin, laatat, keittiön kalusteet kodinkoneista vetimiin ym. yksityiskohdat vaikuttavat kodin ilmeeseen. Uutta kotia suunnitteleva saa varmasti heti mieleisensä ratkaisut omaan kotiinsa.

Tutustu uuteen Jylhäkallion asuinalueeseen täällä.

Materiaalit ovat esillä MaxBuildin Idea Loungessa Tapiolassa, jonne uutta kotia suunnittelevat ovat aina enemmän kuin tervetulleita katsomaan tulevan kotinsa ratkaisuja!

MaxBuild. Vaikuttavaa rakentamista.