HS: Näin meillä tehdään kotityöt – pariskunnat kertovat

Pauliina Väliheikin ja Teemu Nevalaisen perheessä kotitöiden tekijä määräytyy sopimuksen, ei sukupuolen mukaan.

Yhdeksänvuotias Ronja Väliheikki sipaisee rätillä tahrat pois eteisen peilistä. Puhdasta tulee. Ronjan töitä ovat myös pyykättyjen sukkien ripustaminen telineelle kuivumaan ja sukkien lajittelu. Hän pitää huoneensa järjestyksessä ja vetää mielellään lakanoita äitinsä Pauliina Väliheikin kanssa.

Pauliina Väliheikin ja Teemu Nevalaisen viisihenkisessä perheessä Vantaalla lapset on opetettu tekemään kotitöitä. Kun perheessä on kolme pientä lasta ja kaksi koiraa, kodin kunnossapidossa riittää puuhaa.

Helsingin Sanomat pyysi lukijoita kertomaan, miten perheissä jaetaan kotityöt. Yksi pyyntöön vastanneista pariskunnista oli Pauliina Väliheikki ja Teemu Nevalainen.

He kirjasivat, kuinka kauan kotitöihin kuluu aikaa yhden vuorokauden aikana. Yhtenä perjantaina Teemu teki kotitöitä lähes neljä tuntia ja Pauliina hieman alle kaksi tuntia.

”Yllätyin siitä, miten paljon kotitöihin menee aikaa”, kertoo Teemu Nevalainen.

Kotitöiden tekoon vaikuttaa se, että kumpikin vanhemmista käy vuorotyössä. Teemu Nevalainen työskentelee dj:nä ravintolassa ja on töiden jälkeen kotona puoli neljän jälkeen aamuyöllä. Jos Pauliina Väliheikki lähtee aamuvuoroon, he tapaavat ovella. Väliheikki työskentelee ravintolan esimiehenä lentokentällä.

Lapsista kuusivuotias Matias ja kaksivuotias Peetu menevät päiväkotiin, kun vanhemmat ovat töissä. Vanhemmilla on myös arkivapaita, ja silloin koko perhe on kotona.

Kotityöt sujuvat perheessä hyvin, koska vanhemmat ovat sopineet työnjaosta.

”Kun muutimme yhteen, mieheni osasi lämmittää valmisaterian ja tehdä jotain helppoa. Nyt kolmetoista vuotta myöhemmin hän kantaa päävastuun ruuanlaitosta, leipomisesta ja kaupassa käynnistä”, kiittää Pauliina Väliheikki.

Keittiössä Teemu Nevalainen lataa astioita tiskikoneeseen ja pyyhkii pöytää. Isossa perheessä tiskit pestään kaksi kertaa päivässä. Keittiön pöytää kaunistaa suklaakakku. Teemu on leiponut sen Matiaksen avustamana.

”Pidän ruuanlaitosta ja keittiössä puuhaamisesta. Näin kannan oman vastuuni perheen kotitöistä”, Nevalainen sanoo.

Kun lapset ovat kotona, laitetaan kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Lisäksi pöytään katetaan aamupala ja iltapala.

Pauliina Väliheikki oivalsi laulaja Samae Koskisen haastattelusta, että nykymiehellä täytyy olla oma tila, jossa hän voi tehdä omia töitään.

”Samae Koskisen ajatus pelasti minut syyllisyydeltä siitä, että minun pitäisi tehdä jotain keittiössä. Jos kokkaisin, meillä syötäisiin jauheliharuokia kolme kertaa viikossa. Teemun ruokalista on monipuolisempi.”

Kaikki perheenjäsenet voivat esittää toiveita.

Ruokalista laaditaan tarkasti, joten hävikkiä ei juuri synny. Pari kertaa viikossa perhe käy ruokakaupassa.

Lapsetkin ottavat reput mukaan kauppaan. Matias kantaa kotiin usein leipää, salaattia ja talouspaperia.

Mrrrrrr. Perheen koirat, 11-vuotias Rulla ja vuoden vanha Ruuti, kinastelevat luusta. Ne vilistävät pitkin olohuonetta ja hyppäävät sohvalle kinailemaan. Teemu Nevalainen erottaa koirat toisistaan ja rauhoittaa niitä.

”Koirat ovat parsonrusselinterrierejä. Rotua on perinteisesti käytetty metsästyksessä. Nämä leikkivät ja kinastelevat välillä, mutta se ei ole vaarallista.”

Koirista irtoaa karvoja irtoaa ja lattialle kertyy muruja ja pölyä. Olohuone ja eteinen pitää imuroida lähes joka päivä. Imurin varteen tarttuvat molemmat.

Lattia pestään pari kertaa kuukaudessa, ja sen jynssää tavallisesti Pauliina.

”Osaan sen parhaiten”, Pauliina sanoo.

Perheen äiti huolehtii myös pyykeistä. Viisihenkisessä perheessä kertyy paljon pyykkiä, ja pesukone napsautetaan päälle monta kertaa viikossa.

”Teemu ja vaatteet eivät sovi yhteen. Minä koen pyykkäyksen terapeuttisena ja rauhoittavana. On kiva nähdä, kun pyykkikorit tyhjenevät ja puhdasta syntyy.”

Aikaa kuluu myös silittämiseen. Pauliina silittää Teemun työvaatteet ja Ronjan kouluvaatteet. Hän silittää myös tyynyliinat, koska sileän tyynyliinan päälle on mukava painaa päänsä.

Matot tamppaa Teemu. Pauliinan mielestä se sopii miehelle, vaikka hän ei välitä listata erityisiä miesten ja naisten töitä.

”Vastustan roolijakoa kotitöissä. Kaikki tekevät sitä, mitä luontevasti osaavat”, Pauliina sanoo.

Teemu on samaa mieltä. ”Kotityöt jaetaan sopimalla. Kukin hoitaa tonttinsa.”

Hänen vastuullaan ovat monet teknisiä taitoja vaativat työt. Teemu tankkaa auton, tarkastaa ilmanpaineet, huoltaa polkupyörät ja päivittää tietokoneen.

”Teemu tekee myös epämiellyttävät ja haisevat kotityöt. Hän puhdistaa viemärin ja vie roskat. Minä inhoan roskien vientiä”, Pauliina sanoo.

Lapsia molemmat hoitavat yhdessä. Lelut ja tavarat pitää nostella joka ilta lattialta. Pauliina haluaa pitää kulkureitit vapaina.

Leluja ei saa olla tiellä, jos yöllä täytyy juosta lastenhuoneeseen katsomaan, että kaikki on kunnossa.

Lelujen keräämiseen osallistuvat kaikki. Kaksivuotias Peetukin nostelee legoja säkkiin, kun vanhemmat lapset näyttävät mallia.

Lapsille on opetettu, että kotitöistä ei tarvitse pitää, mutta silti ne on tehtävä.

Fakta

Vantaalaispariskunnan kotityöt päivän aikana

Teemu Nevalaisen kotityöt: 3 t 55 min

Koirien ulkoilutus, 40 minuuttia

Siivoaminen, 45 minuuttia

Ruoanlaitto ja iltapalan valmistus, 40 minuuttia

Kaupassa käynti, 45 minuuttia

Roskien vienti, 5 minuuttia

Ulkoilu koirien ja lasten kanssa, 60 minuuttia

Pauliina Väliheikin kotityöt: 1 t 50 min

Lasten aamupala valmistus ja ruoanlaitto, 30 minuuttia

Koirien ulkoilutus, 10 minuuttia

Pyykinpesu, silitys ja viikkaus, 50 minuuttia

Siivous, 20 minuuttia

Kotitöitä tehdään pari kolme tuntia päivässä

Naiset käyttävät kotitöihin vuorokaudessa kolme ja puoli tuntia, miehet tunnin vähemmän eli kaksi ja puoli tuntia, ilmenee Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksesta.

Ostoksiin ja asiointiin kuluu molemmilla aikaa lähes yhtä paljon, noin neljäkymmentä minuuttia vuorokaudessa.

Ruuanvalmistukseen naiset käyttävät lähes viisikymmentä minuuttia, kun miehet käyttävät siihen parikymmentä minuuttia. Pihaa ja eläimiä molemmat hoitavat lähes yhtä paljon.

Naiset käyttävät miehiä enemmän aikaa tiskaukseen, vaatehuoltoon, lastenhoitoon ja siivoamiseen. Selkeästi miesten töitä ovat korjaus- ja rakennustyöt sekä lämmitys ja vesihuolto.

Ajankäyttötutkimuksia on tehty Suomessa vuodesta 1979 lähtien noin kymmenen vuoden välein. Tutkimusten mukaan ajankäytön peruspiirteet muuttuvat hitaasti. Miesten osallistuminen kotitöihin on kuitenkin lisääntynyt neljässä vuosikymmenessä.

Taloustutkimus mittasi keväällä suomalaisten asenteita kotitöihin. Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimukseen vastanneiden mielestä suurin osa kodin askareista kuuluu miehille ja naisille.

Noin 90 prosenttia oli sitä mieltä, että kaupassa käynti, ruuanlaitto, tiskaaminen, roskien vieminen ja imurointi kuuluvat sekä miehille että naisille.

Miesten työnä pidetään viemäreiden putsaamista ja nurmikon leikkaamista. Pyykin ja lattioiden pesu ja pölyjen pyyhkiminen mielletään naisten töiksi.

Lukijat kertovat kotitöiden tekemisestä: Mies käy kaupassa ja kokkaa

”Perheessämme on viisi lasta, 2-, 4-, 6-, 7- ja 9-vuotiaat. Olemme olleet vuorotellen kotona lasten kanssa. Jaamme kotityöt niin, että kotona oleva vanhempi hoitaa pyykit ja päivittäisen siivouksen.

Hommaa riittää silti molemmille. Onneksi pidämme molemmat siisteydestä. Perheessämme tuskin olisi näin monta lasta tai vanhemmat eivät olisi selvinneet näin vähillä riidoilla, jos toinen olisi siisti ja toinen boheemi.

Koko parisuhteemme ajan mieheni on käynyt ruokakaupassa ja tehnyt ruuan. Hän siivoaa myös keittiön. Menen valmiiseen pöytään. Kun olin kotona lasten kanssa, tein välillä perusruokia. Silloinkin lounaasta ja päivällisestä huolehti enimmäkseen puolisoni.

En ole koskaan ollut keittiöihminen, mutta mieheni on koulutukseltaan suurtalouskokki. Tykkäämme kutsua päivällisvieraita. Seurustelu sopii minulle mainiosta, kun joku muu kattaa ruuan pöytään.

Mieheni hoitaa autoihin ja talon huoltoon liittyvät työt. Minä huolehdin kasveista, ulkokukista ja sisustuksesta. Remontissa maalaus on minun heiniäni. Vessan ja kylpyhuoneen siivous on tasan minun hommani.”

Hannaleena Vuorinen

Kumpikin tekee sitä mitä osaa

”Olemme kuusikymppinen pariskunta, kolme lasta maailmalla. Perheessämme työt jakaantuvat miesten ja naisten töihin. Kumpikin tekee sitä, mitä osaa.

Mies on varsinainen händimän. Hän korjaa ja huoltaa kaiken talossa, myös auton ja itse tekemänsä lentokoneen. Keittiössä hän osaa keittää vain vettä ja kahvia, mutta pärjää tiskikoneen kanssa.

Teen hyvää ruokaa ja ommellakin osaan. Siivous ja pyykki ovat myös heiniäni, paitsi että miehellä on uusi aluevaltaus: suunnistamasta tultuaan hän lataa haisevat vaatteensa pyykkikoneeseen lyhytohjelmalle.

En ole koskaan vienyt autoani korjaamolle. Voin antaa miehelleni minkä tahansa esineen korjattavaksi ja saan sen ehjänä takaisin. Kun huomautan haisevasta lattiakaivosta, kohta se on puhdas.

Kun pimeänä pakkasiltana makaan sohvalla viltin alla kirjan kanssa, autotallista kömpii rasvanäppi ja sanoo, että ’selekishän sekin vika’. Kiva hänelle on tarjoilla itse tehtyä sipulipiirakkaa.”

Marjut Kataja

Siivooja auttoi kuuden lapsen uusperhettä

”Meillä kotityöt jakaantuvat mielestäni mukavasti. Olemme olleet kuuden lapsen uusioperhe. Nyt enää nuorin tytär asuu kotona. Meillä on myös kaksi isoa karvaista kissaa.

Kun jäin kolmen lapsen yksinhuoltajaksi, palkkasin siivoojan, joka kävi parin viikon välein. Jatkoin samaa, vaikka menin uudelleen naimisiin.

Kun lapset kasvoivat, isoimmalle lankesi väliviikon siivousvuorot pientä korvausta vastaan. Paitsi vanhimmalle tyttärelle. Nyt hänellä on mies ja kaksi poikaa, ja perheessä miespuoliset hoitavat kotityöt.

Meillä pojat ovat hoitaneet parhaiten siivouksen, kaupassa käynnin ja ruuan laiton. Se kiinnostaa heitä enemmän kuin minua. Nuorin tytär osaa kyllä laskuttaa työstä paljon paremmin kuin pojat. Vessan pesuista piti neuvotella eri hinta. Vanhin poika käy meillä pesemässä ikkunat.

Mies opiskeli avioliittomme alussa kuusi vuotta työn ohessa. Kun hän valmistui, minulta meni vuosi tajuta, että hänkin voi tehdä kotitöitä. Hän opetteli laittamaan ruokaa lukemalla Helsingin Sanomien Ruokatorstaita ja on nyt parempi kokki kuin minä.

Minä hoidan pyykit – tosin mies silittää vaatteensa. Välillä hän sanoo, että pyykkejä voisi viedä pesulaankin. Kun vanhimmat lapset täyttivät viisitoista, heiltä alettiin vaatia omien vaatteiden pesua. Nuoremmat ovat päässeet tästä luistamaan.

Kuopus oli pienenä allerginen. Silitin kaikki hänen vaatteensa, sukkahousut, sukat ja alushousutkin. Allergia helpotti, mutta silitän edelleen vaatteet.

Olen käytännöllisempi kuin insinöörimieheni ja toimin työnjohtajana. Asumme 50-luvun rintamamiestalossa ja siinä on paljon huoltamista. Laadin työlistan ja kiinnitän sen jääkaapin oveen.

Mies hoitaa likaiset työt, kuten viemärin puhdistukset. Minä korjailen tavaroita kaappeihin muiden jäljiltä ja pidän keittiön altaan ja työpöydät siistinä.”