Minikodit esittelyssä – pienissä neliöissä kaikki tarpeellinen?

Minikodit ovat asumisen uusin ilmiö. Hyvin pienet, jopa 15–30 neliömetrin kokoiset asunnot ovat mahdollinen ratkaisu suurimpien kaupunkien jatkuvaan asuntopulaan. Ne ovat myös edullinen asumismuoto pienille perheille ja yhden hengen talouksille, kuten opiskelijoille.

Minikotibuumiin ovat heränneet sekä rakennusliikkeet että vuokratalo-omistajat. Uusia asuntoja rakennetaan tiheään tahtiin erityisesti pääkaupunkiseudulle. Pienten asuntojen suunnittelussa on keskitytty käytännöllisiin tilaratkaisuihin, kohtuullisiin asumiskustannuksiin ja yhteisten tilojen viihtyvyyteen.

Minikoti ikiomaksi joustavalla rahoituksella

Suurimmat rakennusliikkeet, kuten Skanska ja YIT ovat luoneet minikotien ympärille täysin uusia asumisen konsepteja, joiden mukaisesti rakennettuja asuntoja myydään joustavilla rahoitusmalleilla.

Skanskan ja Ikean yhteinen BoKlok-konsepti yhdistää kompaktit tila- ja säilytysratkaisut sekä kohtuuhintaiset asumiskustannukset. Monipuolisten palveluiden äärellä sijaitsevissa BoKlok-taloyhtiöissä on asukkaiden yhteinen kasvimaa ja pihasauna.

Ostohetkellä BoKlok-asunnosta tarvitsee maksaa vain 10 prosenttia asunnon myyntihinnasta ja kodin valmistuttua maksetaan loput eli 30 prosenttia asunnon velattomasta kokonaishinnasta. Jäljelle jäävä 60 prosentin osuus on huoneistoon kohdistuvaa yhtiölainaa. BoKlok-asuntoja on tällä hetkellä myynnissä Vantaan Ilolassa ja Keravan Ahjossa. Uusia minikoteja on nousemassa myös Tuusulan Lahelaan sekä Vantaan Koivuhakaan.

YIT Smartti taas on huokeahintainen kerrostalokoti, jonka pienet neliöt sisältävät kaiken tarpeellisen. Smartin kylpyhuone on tilaihme, jossa pyykinhuolto on siististi piilotettu oven taakse. Asunnon sisustuksen saa valita oman maun mukaan valmiista vaihtoehdoista. Smartin yhtiölainassa viisi ensimmäistä vuotta ovat lyhennysvapaita.

Smartti-asunnon voi ostaa omakseen muun muassa Jyväskylän Palokasta, Järvenpään Pajalasta, Kuopion Lehtoniemestä, Oulun Myllyojasta, Tampereen Hervannasta, Riihimäen Suokylästä ja Vantaan Hakunilasta. Kaikki myynnissä olevat Smartit löydät kätevästi Oikotieltä.

Vai sittenkin pieniin neliöihin vuokralle?

Sato rakennutti poikkeamisluvalla Vantaan Martinlaaksoon syksyllä 2017 miniasuntoja sisältävän kerrostalon, jonne ensimmäiset asukkaat muuttavat joulukuun alussa. 15,5 neliömetrin kokoisissa StudioKoti-vuokrayksiöissä on neljän metrin huonekorkeus, keittiön ja kylpyhuoneen päälle sijoittuva parvi sekä pikkuruinen parveke.

Asunnot ovat suunniteltu erityisesti autottomille työssäkäyville yksinasujille ja opiskelijoille. Talossa on tavallista enemmän yhteistiloja – pesula, iso oleskelutila, terassi ja sauna ovat kaikkien käytössä. Yhdessä StudioKodin asunnoista asuu myös yhteisömanageri, jonka tehtävänä on lisätä asukkaiden välistä vuorovaikutusta. Tämän vuoksi tavanomaisen sukunimitaulun sijaan kerrostalon ala-aulasta löytyy jokaisen asukkaan valokuva ja etunimi.

StudioKotien hakuaika on jo päättynyt, mutta muita pieniä vuokrayksiöitä löytyy runsaasti Oikotieltä.

Sopisiko minikokoinen asunto kodiksesi? Muuttaisitko mieluummin vuokralle sellaiseen vai olisiko minikodista omistusasunnoksi?

Tutustu myös Asunnon osto-oppaaseemme.

Teksti: toimitus
Kuvat: Oikotie.fi / Skanska / YIT / Sato