HS: Millainen on hyvä kotivakuutus? Asiantuntijat kertovat

Varmista, että kotivakuutus antaa turvaa designkeittiön, laatukoneiden tai kotikylpylän vahinkojen varalta.

Jos olet remontoinut ja sisustanut kerrostalokotiasi isolla rahalla, tarkista vakuutusyhtiöstä, onko kotivakuutuksen kiinteän sisustuksen turva tarpeeksi kattava.

Asunto-osakeyhtiö vakuuttaa kiinteistön, mutta kodin irtaimiston ja kiinteän sisustuksen vakuuttaminen on asukkaan vastuulla.

Kiinteällä sisustuksella tarkoitetaan esimerkiksi lattia- ja seinäpintoja sekä keittiön ja kylpyhuoneen kiinteitä kalusteita. Nämä rakenteet kuuluvat asunto-osakelain mukaan osakkaan kunnossapitovastuulle.

Kotivakuutuksen enimmäiskorvaus saattaa olla liian pieni, jos remontissa on tehty suuria muutoksia: hankittu vaikkapa designkodinkoneita tai tehty kotispa.

Esimerkiksi Ifin kotivakuutuksessa kiinteän sisustuksen enimmäiskorvausmäärä on laajassa tai peruskotivakuutuksessa 5 000 euroa ja Laaja Plus -tasolla 10 000 euroa. Fennian enimmäiskorvaus on 5  000 euroa.

”Mutta jos asiakkaan kotivakuutus on vanha, on mahdollista, ettei kiinteä sisustus kuulu lainkaan kotivakuutukseen”, muistuttaa kehittämispäällikkö Timo Ekholm Lähi-Tapiolasta.

Sekä Lähi-Tapiolassa että OP:ssa ehdotetaan kotivakuutusasiakkaille enimmäiskorvausta huoneiston pinta-alan perusteella.

”Tosin enimmäiskorvaukselle ei ole kiinteää ylärajaa, eikä summaa ole myöskään sidottu irtaimiston enimmäiskorvaukseen”, kertoo henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Hanna Hartikainen OP Vakuutuksesta.

Enimmäiskorvausmäärää voidaan korottaa myös Lähi-Tapiolassa.

Ekholm kertoo, että esimerkiksi 50 neliön kaksiossa vakioenimmäismäärä on noin 3 700 euroa vahinkoa kohden.

”Se riittää yleensä. Useimmiten vahinko on vuotovahinko, joka keskittyy yhteen huoneeseen. Pahin on tulipalo.”

Lisätietoa saa tuoreesta oppaasta: Fine.fi > Vuokralaisen, osakkaan ja taloyhtiön vakuutukset.