Miksi asunto ei mene kaupaksi? Asiantuntija antaa vinkit onnistuneeseen asuntokauppaan

Useimmiten vikaa on joko hintapyynnössä tai myynti-ilmoituksessa – tai molemmissa

HELSINKILÄINEN Urda Ranta ajatteli, että hänen Lauttasaaressa sijaitseva kaksionsa menee kaupaksi helposti. Olihan hän aina aikaisemminkin myynyt omat asuntonsa ilman sen suurempia ongelmia, viimeksi Tapiolasta.

Ranta pani nettiin myynti-ilmoituksen, jossa kerrottiin, että 55 neliön kaksio vaatii remonttia. Ilmoitukseen hän lisäsi kuvia, joista näki asunnon kunnon. Kuvista näki myös, että Rannan päätyhuoneisto sijaitsee tyypillisessä 1950-lukulaisessa lauttasaarelaisessa kerrostalossa ja että siinä on kiva pikku parveke.

Ranta oli itse ostanut asunnon vuonna 2002. Hän oli ihastunut näkymään, joka tuli asunnossa eteisessä vastaan.

Asunnon remontointi siirtyi. Ranta halusi miettiä, miten säilyttää olemassa olevaa mutta kuitenkin saada asunto enemmän omaan makuun sopivaksi. Lopulta hän toteutti vain pienen remontin eteiseen ja vessaan.

”Kaikkeen tottuu”, Ranta huokaa.

Remonttia kaipaava kaksio on ollut myynnissä jo yli vuoden. ”En ole halunnut tehdä remonttia vain myyntitarkoitukseen”, sanoo Urda Ranta asunnon parvekkeella.

ENSIMMÄISELLE näytölle keväällä 2015 tuli katsojia, mutta kukaan ei jättänyt tarjousta. Seuraaville näytöille ei tullut ketään. Ranta odotti hetken ja laski hintapyyntöä 10 000 eurolla.

Nyt hän on myynyt kaksiotaan yli vuoden.

”Yhteydenottoja on tullut mutta ei yhtään tarjousta. Asunto ei ole houkuttelevassa kunnossa. Olen miettinyt, että jotain pitäisi tehdä mutta en tiedä, mitä se voisi olla”, Ranta sanoo istuessaan olohuoneen sohvalle.

”En ole halunnut tehdä remonttia vain myyntitarkoitukseen.”

Hän on miettinyt sitäkin, pitäisikö myynti-ilmoitus ottaa hetkeksi pois.

”Ihmiset näkevät, että ilmoitus on vanha.”

ASUNTO on ollut vuokralla koko myyntiajan. Nyt kaksiossa asuu pojanpoika.

Jos Ranta olisi remontoinut asuntoa, hän olisi halunnut sinne uuden keittiön. Entisen omistajan valitsemat tammipinnat eivät eikä kaakeleiden värikään miellytä Rantaa.

Myös saarekkeen hän olisi poistanut. Saareke on suunnilleen siinä kohdassa, missä alunperin on ollut keittiön seinä. Joku on joskus purkanut sen.

Avokeittiö on nykyaikaa ja tekee myös olohuoneesta avaran. Ikkunoista näkyy tien toiselle puolelle, jonne rakennetaan Lauttasaaren metron toista sisäänkäyntiä.

NÄYTÖILLÄ KÄYNEET antoivat Rannalle arvion, että asunnon remonttiin menisi ainakin 20 000–30 000 euroa.

”En kuvitellutkaan, että tämä menisi heti ensimmäisellä näytöllä mutta kevään aikana kuitenkin. Tiedän myös, että aikaisemmat asuntoni ovat olleet selvästi paremmassa kunnossa. Tämä vaan roikkuu”, Ranta sanoo.

OTETAANPA YHTEYTTÄ kiinteistönvälittäjä Jarmo Orelliin. Myyntiturvalla työskentelevä Orell on myynyt monta asuntoa Lauttasaaressa ja tuntee talot.

Hän kertoo, että yksiöt ja kaksiot menevät Lauttasaaressa kaupaksi keskimäärin muutamassa viikossa. Lauttasaaren ominaispiirre on se, että sieltä ostavat asuntoja nimenomaan lauttasaarelaiset. Pieniä asuntoja ostavat myös sijoittajat.

Mitä Urda Rannan pitäisi tehdä saadakseen asuntonsa myydyksi?

YLEISIN SYY sille, miksi asunto ei mene kaupaksi on liian korkea hintapyyntö.

Orell on kuitenkin sitä mieltä, että Rannan kaksion ensisijainen ongelma ei ole hinta. Orell tutustui asuntoon myynti-ilmoituksen perusteella.
Rannan hintapyyntö on nyt 230 000 euroa, mikä tekee noin 4 200 euroa neliöltä.

Olisiko siis ongelma jossain muualla?

ORELLIN mukaan toiseksi tärkein asunnon myyntiä edistävä tekijä on myynti-ilmoitus.

Rannan myynti-ilmoituksessa hän kiinnitti huomiota niukkaan esittelytekstiin sekä siihen, ettei ilmoituksessa kerrota mitään taloyhtiön tehdyistä tai tulevista remonteista. Ne olisi syytä kertoa heti esittelytekstissä – varsinkin silloin, kun myy itse.

”Muuten kertoisin, että myynnissä on hyväpohjainen asunto, josta saa remontoimalla unelmakodin. Ja sijaintihan on myös kiva”, Orell neuvoo.

Orell arvioi, että ilmoituksen kuvat ovat ”aika synkät”. Hänestä ne antavat kuvan, että asunto on pimeä.

Todellisuudessa asuntoon tulee valoa kolmesta suunnasta ja varsinkin etelään päin oleva makuuhuone on valoisa. Makuuhuoneen takana on taloyhtiön iso piha eikä naapureita ole suoraan vastapäätä.

ENTÄ pitäisikö Rannan tehdä pintaremonttia, jotta asunto menisi kaupaksi? Orellin mielestä ei.

”Jos asunnossa on jotain aivan selvästi häiritsevää kuten reikä seinässä, sellaiset pitää korjata pois, mutta muuten remontointi olisi rahan heittämistä kaivoon.”

Annetaan siis uuden omistajan valita keittiön kaapit.

Sitä vastoin Orell muistuttaa pitämään aina huolen siitä, että myytävä asunto on siivottu hyvin.

”Siivoamattomuus on usein kaupan este. Vaikka valtaosa myytävistä asunnoista onkin ihan siistejä.”

Lisäksi hän ehdottaa Rantaa miettimään sitä, pitäisikö asunto ottaa hetkeksi pois myynnistä. Orell epäilee, että runsaassa vuodessa kohde on saattanut väsyä.

”Myynti-ilmoitusta ei pitäisi jättää vaan seisomaan. Asunnon myynnin kannalta on tärkeää päästä aktiivisesti järjestämään näyttöjä”, Orell sanoo.

Orellin kokemuksen mukaan suomalaiset ovat arkaa väkeä eivätkä aina kehtaa pyytää yksityisnäyttöä.

URDA RANTA kuuntelee saamiaan neuvoja ja kertoo olevansa samaa mieltä siitä, että myynti-ilmoituksen kuvat ja esittelyteksti voisivat olla paremmat.

Hän aikoo ottaa ilmoituksen hetkeksi pois ja panna asunnon myöhemmin myyntiin uuden ilmoituksen kera. Ranta epäilee, ettei kesä kuitenkaan olisi parasta myyntiaikaa.

Välittäjää hän ei edelleenkään aio palkata, koska hänellä on heistä huonoja kokemuksia.

 

Lisää Kotiosan artikkeleita täältä.