HS: Kerää kuitit ja tee kotitalousvähennys remonttityöstä

Mikä kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennystä saa, jos teettää yrittäjällä remontti- tai kunnossapitotyötä vakituisessa tai vapaa-ajan asunnossa. Myös puutarhassa ja pihalla tehtävä työ on yleensä vähennyskelpoista, ja pation, laiturin tai aidan rakentamisestakin saa vähennystä.

Vähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa vuotta 2015 koskevassa verotuksessa. Omavastuu on 100 euroa.

Kuka voi vähentää?

Verottajan kannalta ei ole väliä, omistaako asunnon, onko vuokralla vai remontoiko omaa tai suvun kesämökkiä. Yhteismökin töistä saa vähennyksiä siinä suhteessa, kun on osallistunut kuluihin.

Mitkä kulut saa vähentää?

Vähennys tehdään vain arvonlisäverollisista työkuluista. Esimerkiksi yrittäjän tai firman tekemästä työstä voi vähentää 45 prosenttia.

Vähennystä saa esimerkiksi aurinko- ja maalämpöjärjestelmän rakentamisesta, ilmalämpöpumpun asentamisesta tai koneella tehdystä työstä, kuten jätevesijärjestelmän uusimisesta.

Mitkä kulut eivät ole vähennyskelpoisia?

Asunto-osakeyhtiön vastuulla olevista remonteista ei saa vähennystä. Poikkeuksena on parvekelasitus, jonka työn osuudesta voi saada vähennystä ellei yhtiö osallistu kuluihin tai veloita niitä vastikkeessa. Sijoitusasunnon remontointityöstä ei saa kotitalousvähennystä.

Miten ilmoitan?

Netissä: Vero.fi/veroilmoitus. Paperilla: Kirjaa vähennystiedot esitäytetylle veroilmoituslomakkeelle ja täytä myös liitelomake 14 A, B tai C. Kuitteja ei lähetetä, mutta niitä pitää säilyttää viisi vuotta.
Esitäytetyn veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on joko 4. tai 13. toukokuuta. Lisätietoa saa verottajan sivuilta eli täältä.

 

Lisää HS Kotiosan artikkeleita täältä.