Digitalisaatio muuttaa meille

Sijainti, sijainti ja sijainti. Ne klassiset kolme tärkeintä asiaa kivijalkayrityksen menestyksessä. Mutta mikä merkitys sijainnilla on tulevaisuuden asumisessa?

Kuva: Asuminen 2025. Pasi Kuoppamäki, Chief Economist, Danske Bank ja Rami Tättilä, Head of Business Development, Danske Bank

Haastaako digitalisaatio sijainnin merkityksen, kun etätyön ansiosta työmatkaa ei välttämättä enää ole, verkostot luodaan virtuaalisesti, lähialueen palvelut siirtyvät verkkoon ja tulevaisuuden kodit ovat asukaslähtöisiä, muuntautumiskykyisiä ja tekoälyllä varustettuja palvelualustoja?

Suomen Asuntomessujen ja Digitalistin järjestämä Future of living –tapahtuma mahdollisti aikahypyn tulevaisuuden asumiseen. Kovin kauaksi tulevaisuuteen ei tarvinnut hypätä, sillä monet asiat ovat jo täällä – ne eivät vain ole vielä kaikkien käytössä. Lavan ottivat haltuun alan visionäärit Suomesta ja ulkomailta.

Kuva: Tulevaisuuden muuttuva tila, Vertti Kivi, Head of Design, Dsign Vertti Kivi & Co

Tapahtumassa kuultiin näkemyksiä jakamistalouden noususta, omavaraisesta ruokatuotannosta, älykotien mahdollisuuksista ja liikkumisen murroksesta. Kaupungistuminen kasvattaa tilasuunnittelun merkitystä. Yksilöllisten tarpeiden huomiointi nousi voimakkaasti esiin, kuten myös tilojen muunneltavuus ja monikäyttöisyys. Digitaalisuus tuo parhaimmillaan ajan ja rahan säästöä, turvallisuutta sekä yhteisöllisyyttä asumisen elinympäristöön. Jakamistalouden ansiosta kaikkea ei ole enää tarve omistaa itse. Yleinen väestönkasvu vaatii muutoksia luonnonvarojen käyttöön painostaen ekologisiin ja kestäviin ratkaisuihin myös asumisen toimialalla.

Kuva: Liikkuminen ja ilmanlaatu tiivistyvässä kaupunkiympäristössä. Matti Pentti, Director, Direct Sales, St1

Digitalisaatio haastaa ehkä sijainnin merkityksen, mutta asuinalue on edelleen tärkeä kriteeri kotia valittaessa. Suomen Asuntomessujen tutkija Kari Tervosen mukaan suomalaiset eivät halua tinkiä asuinalueen viihtyvyydestä uutta kotia valittaessa. On helpompaa tinkiä asunnon keskeisestä sijainnista, varustetasosta ja asunnon koosta. Kotiseudun tärkeys on tunnistettu myös Oikotiellä. Aiheesta oli kertomassa Oikotie Asuntojen johtaja Mikko Ristimäki. Erilaisia hintavertailupalveluita on pilvin pimein, mutta tietoa eri alueista ei löydy yhtä helposti. Asuinaluetieto on tärkeää erityisesti kaupungista toiseen tai ulkomailta Suomeen muuttaville ihmisille.

Kuva: Kodinetsijöille alue on yhtä tärkeä valintakriteeri kuin itse asunto – datan hyödyntäminen sopivien kotikulmien löytämisessä, Mikko Ristimäki, Director, Oikotie Living

Oikotie käyttää monipuolisesti dataa auttaakseen ihmisiä löytämään oikeita ratkaisuja sekä asumiseen että asuinalueeseen liittyen. Uusimpana tuotetulokkaana on Kotikulmat –palvelu, joka tarjoaa käyttäjille tietoa eri asuinalueista suositellen yksilön tarpeita vastaavia vaihtoehtoja. Aluetietouden lisäksi palvelun tarkoituksena on haastaa ennakkokäsityksiä. Palvelu on tuotettu yhdessä Exoven ja Adventure Clubin kanssa. Alkuvaiheessa se kattaa Helsingin seudun ja on kohdistettu lapsiperheille. Oletko sinä harkinnut muuttoa Maunulaan? Mikko Ristimäki povaa sen olevan yksi tulevaisuuden kasvukeskuksista. Kuinka hyvin se sopii sinulle, voit selvittää täältä: https://kotikulmat.oikotie.fi

Teksti: Anna Leinonen
Kuvat: Johanna Hätönen