Arki kompastuu usein toimivan säilytystilan puutteeseen

Turhan tavaran karsiminen ja hyvin suunnitellut säilytysratkaisut ovat vahvasti pinnalle eikä vähiten Marie Kondon luoman KonMari -aatteen myötä. Jotta arki kodissa on mahdollisimman sujuvaa, tulee jokaiselle tavaralle olla oma paikkansa. Skanskassa uusien asuntojen suunnitteluvaiheessa kodinsäilytysratkaisuja ja toiminnallisuutta mietitään paljon ja välillä apuun kutsutaan Kotipaneelin jäsenet.

Skanskalla on oma kehitysryhmä, Kotipaneeli, jossa asumisesta kiinnostuneet henkilöt pääsevät vaikuttamaan siihen millaisia koteja rakennetaan. Muutaman kerran vuodessa panelistit arvioivat ja ideoivat verkossa asumisen eri teemoihin liittyviä aihepiirejä.

Hiljattain toteutetussa Kotipaneeli-kyselyssä tiedusteltiin mitä toiveita vastaajilla on kodin säilytysratkaisujen suhteen. Esille nousi muunneltavuus ja tilan tehokas hyödyntäminen. Viimeisen vuoden aikana yli 90 prosenttia vastaajista oli pyrkinyt helpottamaan oman arkensa haasteita karsimalla tavaroita. Tavarapaljous, sisustustyyli, perheen koko, elämänvaihe ja harrastukset vaikuttavat suuresti säilytystilan ja kodin muunneltavuuden tarpeisiin. Minimalistinen sinkku pärjää vähemmällä kuin samankokoisessa asunnossa asuva lapsiperhe. Tällöin muunneltavuus ja tilan tehokas hyödyntäminen säilytysratkaisuja suunniteltaessa on tärkeää. Muunneltavuudella tarkoitetaan muuan muassa omien tarpeiden mukaan räätälöitäviä säilytysjärjestelmiä.

 

Vaatehuone tai liukuovikaapit suosikkeina


Kotipanelisteista 60 prosenttia toivoi makuuhuoneeseen vaatehuonetta, kun taas kolmasosa haaveili liukuovellisesta kaapistosta makuuhuoneeseen. Monissa Skanskan kohteissa on mahdollista vaihtaa esimerkiksi sauna vaatehuoneeksi rakentamisen alkuvaiheessa. Erityisesti pienissä kodeissa neliöt otetaan mieluummin elämiseen ja tavaroiden säilytykseen, jos kohteessa on panostettu taloyhtiön yhteisiin saunatiloihin.

 

Kierrätys ja tehokas tilankäyttö huomioitava keittiösuunnittelussa

Kierrätysmotivaatio on kasvanut viime vuosina, minkä lisäksi sekä laki että taloyhtiöt velvoittavat lajitteluun. Haasteeksi kuitenkin koetaan erilaisten jätteiden säilytys ja lajittelun huomioiminen onkin tärkeä osa keittiösuunnittelua. Kotitalouksien kierrätystavoissa on suuria eroja joten ratkaisujen
yksilöllisyys ja muunneltavuus korostuvat tässäkin.

Kierrätyksen lisäksi keittiöissä on olennaista toimiva ja tehokas tilankäyttö säilytyksen ja ruoanlaiton suhteen. Pienen tilan kätevät ratkaisut maksimoivat säilytettävän tavaran määrän ja ovat helppoja käyttää.

 

Aina kengät tiellä eteisessä…

Monessa kodissa kaaos alkaa jo eteisestä, jossa kengät, pipot, hanskat ja ulkovaatteet vievät paljon tilaa ja ovat usein näkyvillä. Kotipaneelin vastaajat toivoivat erityisesti, että kengät saataisiin siistiin järjestykseen ja pois näkyviltä. Pienessä tilassa ratkaisuja voidaan hakea hyllyillä ja kauniilla verholla, joka tarvittaessa peittää näkymän.

 

Liukuovellinen kaapisto on ihanteellinen vaatteiden, kenkien ja muiden tavaroiden säilytykseen, jos tila antaa myöten.

 

Kaunis ja toimiva kylpyhuone

Kylpyhuone ansaitsee myös tyylikkäät ja toimivat kalusteet. Hammasharjat ja pienet purnukat on hyvä saada ovien taakse piiloon. Hyllyillä ne ovat paremmin esillä ja otettavissa sekä kylpyhuoneen yleisilme pysyy siistimpänä.

 

Pesukoneen sijoittaminen työtason alle antaa yhtenäistä laskutilaa ja tekee tilasta yhtenäisemmän näköisen. Viereen ja yläpuolelle sijoitetut kaapit tekevät pienestä kodinhoitonurkkauksesta tehokkaan ja toimivan myös säilytyksen suhteen. Lisäksi kokonaisuus on viimeistellyn oloinen.

 

Mikä sinulle on tärkeää kodissa? Visioi ja vaikuta!

Tule mukaan vaikuttamaan suomalaisten asuntojen kehittämiseen ja suunnitteluun. Lisätietoa Kotipaneelista täältä.
Täällä voit ilmoittautua mukaan!